Κυριάκος Μητσοτάκης: Ώρα αποφάσεων για την οπαδική βία - Τα σενάρια που εξετάζονται στο Μαξίμου

Σε εξέλιξη η σύσκεψη - «Σκασμένος» και «οργισμένος» ο πρωθυπουργός, λένε οι συνεργάτες του, είναι αποφασισμένος για άμεση λήψη μέτρων - Στη φυλακή όσοι καταδικάζονται για οπαδική βία, λέει ο Μαρινάκης, δείτε βίντεο

Άρχισε στις 11.00 η έκτακτη σύσκεψη για τη γηπεδική βία στο Μέγαρο Μαξίμου: Αποφασισμένος να λάβει τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της βίας, μετά τα νέα τραγικά γεγονότα που σημειώθηκαν στο πλαίσιο μιας αθλητικής διοργάνωσης, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα επεισόδια έξω από το κλειστό του Ρέντη «Μελίνα Μερκούρη», στη διάρκεια του αγώνα βόλεϊ ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και τα οποία είχαν σαν συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό ενός νεαρού αστυνομικού, ο οποιος δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, ήρθαν να προστεθούν σε αυτά που έγιναν λίγες ημέρες πριν στον Βόλο, στην εισβολή των Κροατων χούλιγκαν στη χώρα που είχαν ως κατάληξη τον θάνατο του οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσούρη, καθώς και σε δεκάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, οι οποίες, πέρα από τον κίνδυνο στον οποίο θέτουν ανθρώπινες ζωές, απομακρύνουν τους υγιείς φιλάθλους και τις οικογένειες από τα γήπεδα.  

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη αναφέρουν  ότι ο πρωθυπουργός είναι εξοργισμένος από όσα έχουν γίνει και θέλει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις. «Ο Μητσοτάκης δεν μας καλεί για να πιούμε καφέ, προφανώς θα υπάρξει συμπέρασμα από τη συζήτηση», αναφέρει συμμετέχων στο protothema.gr. Έτσι, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης θα περάσουν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος και οι Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος και Γιάννης Μπρατάκος.

Τα σενάρια που διακινούνται

Τα σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ώρες είναι πολλαπλά. Μια εισήγηση που θα πέσει στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η ανάκληση της απόφασης του περασμένου Αυγούστου για παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στις θύρες των οργανωμένων οπαδών, σε ματς υψηλής διαβάθμισης ασφαλείας. Με άλλα λόγια, να αφεθεί η ασφάλεια των αθλητικών διοργανώσεων στις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, με βάση και τις πρόνοιες του αθλητικού νόμου για τις κάμερες και τα ονομαστικά εισιτήρια. Πάντως, αρμόδια πηγή έλεγε στο protothema.gr ότι το νόημα δεν είναι να γίνουν εσωτερικές μετακινήσεις, αλλά να γίνουν ρήξεις.

Από εκεί και πέρα, η αυτόματη συζήτηση που ανέκυψε μετά την επίθεση στου Ρέντη είναι αν υπάρχει σενάριο διακοπής των επαγγελματικών πρωταθλημάτων. Μια άλλη συζήτηση που αναπτύσσεται αφορά το κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων. «Όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι», απαντούν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, επικαλούμενα ακριβώς τον εκνευρισμό του κ. Μητσοτάκη με τον φαύλο κύκλο της βίας μέσα και έξω από τα γήπεδα. Βεβαίως, για την εν λόγω σκέψη υπάρχουν και ισχυρά αντεπιχειρήματα που εκφράζονται από συνεργάτες του πρωθυπουργού. Οι όποιες αποφάσεις, πάντως, θα ληφθούν στη σημερινή σύσκεψη.

Το πνεύμα που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, είναι τώρα είναι η ώρα να ληφθούν δραστικές αποφάσεις. «Αυτό που έγινε είναι πέρα από κάθε περιθώριο ανοχής», έλεγε ανώτερη κυβερνητική πηγή στο protothema.gr, δίνοντας έτσι το στίγμα και της σημερινής συζήτησης και των αποφάσεων που θα ληφθούν.

Μαρινάκης: Τώρα, όσοι καταδικάζονται για οπαδική βία θα μπαίνουν φυλακή

Λίγες ώρες πριν τη σύσκεψη, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειτα να μείνουμε με σταυρωμένα ρτα χέρια» και πρόσθεσε πως  «όσοι καταδικαστούν για οπαδική βία θα μπαίνουν φυλακή».



«Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένεια του αστυνομικού που δίνει τη μάχη της ζωής του γιατί βρέθηκε στο σημείο που όφειλε να είναι για να προστατεύσει όλους εμάς τους υπόλοιπους. Και αυτό το νέο παιδί είναι πιθανό να μην γυρίσει στο σπίτι του. Και προσευχόμαστε όλοι για να γυρίσει υγιής και δυνατός στο σπίτι του», σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Μιλάμε για εγκληματίες, δεν νομίζω ότι κάποιοι από αυτούς που πήγαν στο βόλεϊ, ξέρουν τι σημαίνει φιλέ, σετ. Πήγαν για κάποιον συγκεκριμένο λόγο και δεν έχουν χρώμα, ούτε ομάδα. Αυτοί που είναι εγκληματίες, είναι εγκληματίες. Ήδη έχει εξαγγείλει παρέμβαση ο υπουργός Δικαιοσύνης και θα είναι η τρίτη για μία σειρά αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Τώρα, όσοι καταδικαστούν για οπαδική βία θα μπαίνουν φυλακή», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Αντιλαμβανόμαστε την οργή και δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ο Πρωθυπουργός είχε πει τον Αύγουστο ότι όλα αυτά είναι δυναμικά, εφόσον παρατηρηθεί έξαρση. Θέλουμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που εργάζονται, τους ανθρώπους που είναι γύρω από τον αθλητισμό, τους φιλάθλους που θέλουν να πάνε με τις οικογένειές τους να δουν τον αγώνα».

Με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι θα πρέπει «να περιμένουμε έναν Πρωθυπουργό και μία κυβέρνηση που δεν μασάει τα λόγια του και εφαρμόζει αποφάσεις που κάποιοι φοβόντουσαν να εφαρμόσουν για δεκαετίες».

Γεωργιάδης: Σκασμένος ο πρωθυπουργός - Θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα

«Είναι τραγικό αυτό που συνέβη με τον αστυνομικό. Εκφράζω τη συμπαράστασή μου στην οικογένειά του, προσεύχομαι γι΄αυτόν. Το παιδί αυτό θα χρειαστεί ένα μικρό θαύμα για να μπορέσει να τα καταφέρει. Αισθάνομαι θλίψη που ένας νέος συμπολίτης μας κατά την εργασία του βρέθηκε σε αυτό το φρικτό γεγονός. Έχω εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα. Ο Μητσοτάκης είναι πολύ αποφασισμένος, η κοινωνία λέει δεν πάει άλλο» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης για τα προχθεσινά επεισόδια στον Ρέντη.



Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι εξαιτίας του γεγονότος αυτού «ο Μητσοτάκης είναι σκασμένος. Αισθάνεται το βάρος της ευθύνης της ζωής αυτού του παιδιού και των υπολοίπων αστυνομικών».

Βορίδης: «Επίμονο φαινόμενο» η οπαδική βία - Οργισμένος ο πρωθυπουργος

Με βασικό θέμα συζήτησης, την οπαδική βία ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έκανε λόγο, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό "Open", για «επίμονο φαινόμενο. Έρχεται και επανέρχεται. Έχουν ληφθεί μέτρα, υπάρχουν καλύτερες και χειρότερες στιγμές. Μετά την παρέμβαση του καλοκαιριού υπήρξε ένα διάστημα, στο οποίο οι αγώνες κύλησαν υποδειγματικά, όχι ότι δεν υπήρξαν και περιστατικά», ήταν η εισαγωγική του αναφορά.



Ερχόμενος, όμως, στο γεγονός που έγινε το βράδυ της Πέμπτης, έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη», επεσήμανε πως «αυτό που συμβαίνει τώρα [...] αρχίζει να ξεφεύγει από κάθε λογική».

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «έχουμε πράξη με ανθρωποκτόνο δόλο», αφού, όπως εξήγησε εν συνεχεία, «αυτές οι φωτοβολίδες του ναυτικού είναι πολύ ισχυρές και όταν τις στοχεύεις προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, δεν μπορείς να στοχεύσεις στο πόδι, δεν έχει τέτοια ακρίβεια. Εδώ σημαδεύεις άνθρωπο να πας να τον σκοτώσεις».

Συγχρόνως, «εκείνο που μπορώ να σας μεταφέρω, είναι, πραγματικά, την οργή του πρωθυπουργού για αυτήν την κατάσταση». Και, ζητώντας να δούμε τι θα προκύψει από την κυβερνητική σύσκεψη, τόνισε: «Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να πάμε ένα βήμα περισσότερο. Ό,τι έχουμε κάνει - που έχουμε κάνει πολλά και ορισμένα από αυτά έχουν αποδώσει - δεν είναι αρκετά».

Με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι οι εμπλεκόμενοι σε τέτοιες ενέργειες «δεν είναι οπαδοί, είναι εγκληματίες, πρόσχημα είναι, πια, η ομάδα», ο Μ. Βορίδης διευκρίνισε, αμέσως μετά: «Υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να διωχθούν επαρκώς, βαριά και προσηκόντως συμφώνως με τις πράξεις που έχουν κάνει. Αυτές είναι βαρύτατες κατηγορίες, στην πραγματικότητα πηγαίνουμε στο ανώτατο όριο ποινών [...] εδώ, κυρίως, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με το πλαίσιο. Με την αφορμή που χρησιμοποιείται κάθε φορά για να γίνονται αυτές οι βαρύτατες εγκληματικές πράξεις. Η αφορμή είναι η αθλητική συνάντηση», επέμεινε εξ άλλου.

Για τη στάση της Αστυνομίας, είπε πως «έχει ενεργήσει, έχει κάνει αυτά τα οποία μπορεί να κάνει». Ειδικώς δε, για την κριτική που δέχεται η ΕΛΑΣ για τις μαζικές προσαγωγές στο γήπεδο την Πέμπτη, δήλωσε πως συμφωνεί απολύτως με τη δράση της Αστυνομίας. Εν προκειμένω, «έχει συμβεί ένα βαρύτατο κακούργημα, μια απόπειρα ανθρωποκτονίας, προφανώς ο ύποπτος είναι ακόμη εκεί [...] η Αστυνομία θέλει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ελέγχου προκειμένου να βρει ποιος είναι εκείνος που τέλεσε την πράξη [...] (μήπως) έπρεπε να ανοίξουμε τις πόρτες να φύγει;», διερωτήθηκε ακόμη. Ενώ παρατήρησε ότι «όλες οι ομάδες θα έπρεπε [...] να συνεργάζονται».

Στην πορεία της εκπομπής, αναδείχθηκε πάντως και μια άλλη πτυχή του ζητήματος «οπαδική βία». Με αφορμή μήνυμα τηλεθεατή, ο Μ. Βορίδης θυμήθηκε παλαιότερο περιστατικό, στο λιμάνι της Ραφήνας, όπου οπαδός της ΑΕΚ έβαλλε με ναυτική φωτοβολίδα κατά άνδρα του Λιμενικού Σώματος. Κατά σύμπτωση, ο υπουργός ήταν ο δικηγόρος του παθόντα και παραδέχθηκε ότι, όντως, η εκδίκαση της υπόθεσης διήρκεσε μεγάλο χρονικό διάστημα.


Ειδήσεις σήμερα:

Το ινστιτούτο της απάτης: Τους κατέστρεφαν τα πρόσωπα με «μαϊμού» μπότοξ - Στο φως τρεις νέες δικογραφίες

Ινδοί αγρότες έγιναν κτηνοτρόφοι σε μονάδα της Χαλκιδικής - «Μας χαμογέλασε η τύχη»

Δεύτερο κρίσιμο 24ωρο για τον 31χρονο αστυνομικό - Εσπευσμένα στην Αθήνα η οικογένειά του

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr