Υπουργικό συμβούλιο: Μη κρατικά πανεπιστήμια, μέτρα για την οπαδική βία και μπλε φάκελοι με 220 μεταρρυθμίσεις

Η κυβέρνηση βάζει μπροστά τις μεταρρυθμίσεις και κλείνει την παρένθεση της εσωκομματικής αναταραχής

Η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, να πάει τη διαφωνία του με τη ρύθμιση για τους μετανάστες ως το τέλος και να την καταψηφίσει, εκμεταλλευόμενος το «παράθυρο εξαίρεσης» από την κομματική πειθαρχία που ίσχυσε για τους υπόλοιπους γαλάζιους βουλευτές, προφανώς και δεν ικανοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου. Στην κυβέρνηση θα ήθελαν ο πρώην πρωθυπουργός να μην έχει κλιμακώσει την ένταση σε αυτόν τον βαθμό, με αποτέλεσμα η ψήφος του να αθροιστεί με αυτές της Ελληνικής Λύσης, της ΝΙΚΗΣ και των Σπαρτιατών. Ο κ. Σαμαράς, από την άλλη, αντιτείνει πως «ό,τι είχα χρέος να πω, το είπα», χωρίς, όμως, να προχωρά πιο πέρα.

Κάπως έτσι, το θέμα για το Μέγαρο Μαξίμου κλείνει σε αυτή τη φάση, αν και είναι σαφές ότι και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εσωκομματικές τριβές στη Νέα Δημοκρατία με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφύλων ζευγαριών που θα έρθει το 2024 είναι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο». Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όμως, προέχει το κυβερνητικό έργο και οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται και θα συζητηθούν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Εδραία πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη, άλλωστε, είναι ότι αυτό που μετράει για τους πολίτες είναι η καθημερινότητα και οι παρεμβάσεις στο κράτος που κάνουν τη ζωή τους καλύτερη. Γι' αυτό και χθες βρέθηκε στο Πέραμα, μια λαϊκή γειτονιά που έδωσε στις εκλογές την πρωτιά στη ΝΔ στην «αρένα» της Β' Πειραιώς, διαμηνύοντας ότι η «ακρίβεια δαγκώνει ειδικά στα σούπερ μάρκετ», γι' αυτό και η κυβέρνηση θα είναι πάνω από το πρόβλημα.



Μη κρατικά πανεπιστήμια

Κάπως έτσι, η σημερινή ατζέντα της συνεδρίασης του υπουργικού είναι εξαιρετικά πλούσια. Προτάσσεται, βεβαίως, η εμβληματική παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας που θα επιτρέψει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα με αυστηρές δικλείδες ασφαλείας και με βάση το άρθρο 28 για τις διακρατικές συμφωνίες. Με βάση το πλαίσιο, κάθε ξένο πανεπιστήμιο που έρχεται στη χώρα μας και θα ιδρύει παράρτημα θα πρέπει να αδειοδοτείται και στη χώρα προέλευσης και εδώ, ενώ κάθε ίδρυμα θα καθορίζει αυτοβούλως τους όρους εισαγωγής για τους φοιτητές. Δεν θα υπάρχει, δηλαδή, κάποιο οριζόντιο προαπαιτούμενο, όπως η ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Όπως αποκάλυψε το ΘΕΜΑ της Κυριακής η βασική ιδέα του νομοσχεδίου σε σχέση με τα μη κρατικά ΑΕΙ είναι ότι όποιος έχει τις προϋποθέσεις θα παίρνει άδεια λειτουργίας, ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος. Ωστόσο, η έγκριση -και αυτό είναι ελληνική πρωτοτυπία- θα είναι διπλή: τόσο από το κράτος όπου έχει την έδρα του το ξένο πανεπιστήμιο όσο και από τη δική μας Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Τα κριτήρια για την άδεια λειτουργίας είναι περίπου γνωστά. Προκειμένου να απαντήσει στην -προκαταβολική- κριτική για «τα πανεπιστήμια του πρώτου ορόφου» (δηλαδή σχολές χωρίς σοβαρές υποδομές που θα διεκδικούν να δίνουν πανεπιστημιακά πτυχία) το νομοσχέδιο θέτει κτιριολογικά κριτήρια. Να υπάρχει δηλαδή ένα ενιαίο κτίριο όπου θα στεγάζονται οι βασικές λειτουργίες του πανεπιστημίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν δευτερογενή κτίρια - όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα δημόσια πανεπιστήμια στη χώρα μας.

Προφανώς θα υπάρχουν ακαδημαϊκές προϋποθέσεις - για παράδειγμα, θα υπάρχει απαίτηση για ελάχιστο αριθμό καθηγητών, οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν διδακτορικό, κάτι που -προφανώς- ισχύει στα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά όχι και σε όλα τα κολέγια που λειτουργούν στη χώρα μας. Επίσης, με το νομοσχέδιο τίθενται και οικονομικές προϋποθέσεις: για παράδειγμα, οι εγγυητικές επιστολές θα ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι μπαίνει ένας κόφτης για όλους εκείνους που θα ήθελαν να μετατρέψουν σε πανεπιστήμια κάποια ΙΕΚ ή κολέγια υποβαθμισμένων σπουδών.

Μετρα για την οπαδική βία

Από εκεί και πέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης παρουσιάζει το «πακέτο» που αποκάλυψε το «Πρώτο ΘΕΜΑ» την Κυριακή για την επαναλειτουργία των γηπέδων. Εκεί πλέον τοποθετούνται κάμερες υψηλής ευκρίνειας, οι οποίες θα ελέγχονται σε εβδομαδιαία βάση και αν δεν λειτουργούν πριν τον αγώνα, αυτός θα γίνεται κεκλεισμένων των θυρών. Η ταυτοπροσωπία θα επιβεβαιώνεται μέσω ειδικής εφαρμογής στο κινητό του φιλάθλου και το εισιτήριο θα του έρχεται με βάση την τεχνολογία NFT στο wallet του για να το παρουσιάζει στο γήπεδο. Τέλος, το νομοσχέδιο θα προβλέπει ένα αυτοματοποιημένο πλαίσιο ποινών, το οποίο θα επιβάλλεται εφόσον παραβιάζεται η αθλητική νομοθεσία και θα περιλαμβάνει κυρώσεις όπως όπως π.χ. η ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές, σε περιπτώσεις ρίψεων οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει σωματική βλάβη. Αυτή η ποινή θα αναβαθμίζεται, σε περίπτωση που μια ομάδα υποτροπιάζει. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα εισαχθεί και η λεγόμενη «ρήτρα παραβατικότητας», για όσες ΠΑΕ δεν συμμορφωθούν, καθώς θα τους αποστερούνται έσοδα από το Στοίχημα και θα αποδίδονται υπέρ των σταδίων της χώρας.

Μπλε φάκελοι

Πέραν των άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος αναμένεται να μοιράσει στους υπουργούς και τους περίφημους «μπλε φακέλους», δηλαδή τα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων τους για το 2024, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, περιέχουν περίπου 220 μεταρρυθμίσεις που πρέπει να «τρέξουν» από την αρχή της νέας χρονιάς.

Ειδήσεις σήμερα:

Αχτσιόγλου κατά Κασσελάκη: «Θα ήταν καλό να ενημερωθεί κάποια στιγμή για τη σύγχρονη ιστορία της Αριστεράς»

«Ζητώ συγγνώμη, το παιδί μου είναι καλό» λέει η μητέρα του 20χρονου Ρομά για τον θάνατο του αστυνομικού στον Ασπρόπυργο

Αιματηρό επεισόδιο με πυροβολισμούς στη Θεσσαλονίκη - Ένας τραυματίας στο νοσοκομείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr