Μη κρατικά Πανεπιστήμια: Πρώτα μηνύματα υπέρ της μεταρρύθμισης - Το Columbia «βάζει πλώρη» για την Ελλάδα

Το φημισμένο αμερικανικό Πανεπιστήμιο σκοεπεύει να δημιουργήσει κόμβο για τη διασύνδεση καθηγητών και φοιτητών του Columbia με καθηγητές και φοιτητές στην Ελλάδα - Τα μηνύματα Μητσοτάκη για τις αυστηρές προϋποθέσεις με τις οποίες θα λειτουργούν - Από το ακαδημαΙκό έτος 2025 -2026 θα λειτουργήσουν αναφέρει ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Ο κύβος ερρίφθη από την κυβέρνηση για την ίδρυση στην χώρα μας μη κρατικών Πανεπιστημίων. Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για μια μεταρρύθμιση τομή η οποία έρχεται να αποκαταστήσει μία ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία.

Λίγες ώρες μετά το πράσινο φως του υπουργικού Συμβουλίου στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ, το φημισμένο πανεπιστήμιο Columbia έσπευσε να ανακοινώσει την πρόθεσή του για τη δημιουργία «γέφυρας» σε πολλά ελληνικά πανεπιστήμια υψηλού επιπέδου. Υπενθυμίζεται ότι το «Πρώτο Θέμα» σε σχετικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ανέφερε ότι πάνω από 10 ξένα πανεπιστήμια -κάποια από αυτά, από τα γνωστότερα παγκοσμίως- έχουν ήδη προαναγγείλει το ενδιαφέρον τους για παρουσία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη χώρα μας. 

Πάντως η κυβέρνηση, δια στόματος Μητσοτάκη έσπευσε να υπογραμμίσει ότι προτεραιότητά της είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο το οποίο όπως υπογράμμισε θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία με ενισχυμένο το αυτοδιοίκητο ενώ με πρόσθετη χρηματοδότηση πολλώ χρηματοδοτικών εργαλείων θα μπορεί να διευρύνει τις συνεργασίες με κορυφαία διεθνή ιδρύματα».

Ζαούτης: Είναι απόφαση και δέσμευση...

«Το Πανεπιστήμιο Columbia προωθεί συνεργασίες με το διεθνές περιβάλλον μέσω των συμπράξεων που διαμορφώνουν τα Global Centers, τα οποία λειτουργούν ήδη σε 10 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Το Columbia Global Center στην Αθήνα θα λειτουργήσει ως 11ος κόμβος, συνδέοντας καθηγητές και φοιτητές του Columbia με καθηγητές και φοιτητές στην Ελλάδα αντίστοιχα, επιδιώκοντας συνεργασίες σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής του Columbia Global Center καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης σχετικά με το προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο για μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα προσθέτοντας ότι: "Δική μας απόφαση και δέσμευση είναι να δημιουργήσουμε μία γέφυρα ανάμεσα στο Columbia και σε πολλά ελληνικά πανεπιστήμια υψηλού επιπέδου, αλλά και ευρύτερα με την ελληνική κοινωνία".

Όπως αναφέρει ο Θ. Ζαούτης:«Μοιραζόμαστε το όραμα για πολυπολιτισμικότητα, συμπερίληψη και διαφορετικότητα σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτήν την προσπάθεια, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε και να εργαστούμε μαζί με τα ελληνικά πανεπιστήμια, με σκοπό να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία και να δημιουργήσουμε λύσεις για πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι στον σύγχρονο κόσμο.



Σε αυτή τη χρονική στιγμή, είναι πρόωρο να ξεχωρίσουμε μεμονωμένους τομείς. Οι πρώτες ιδέες που επεξεργαζόμαστε εστιάζουν στην Τεχνολογία, την Κλιματική Αλλαγή, την Υγεία και την Πολιτική Προστασία, ωστόσο θα χρειαστεί να συζητήσουμε αναλυτικά και να μελετήσουμε από κοινού τις παραμέτρους, με τους κατάλληλους εταίρους στην Ελλάδα.

Μέσα από προσεκτικά σχεδιασμένες συμπράξεις, μπορούμε να αποκομίσουμε πολύτιμη εμπειρία που θα προωθήσει την ιδέα των υποτροφιών για φοιτητές, ενώ η κοινή έρευνα μπορεί να μας διδάξει και να μας οδηγήσει σε πολύτιμες λύσεις. Θα παρακολουθήσουμε τη δημόσια συζήτηση που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα μέσα στους επόμενους μήνες, με αφορμή την εισαγωγή νέου νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα. Δική μας απόφαση και δέσμευση είναι να δημιουργήσουμε μία γέφυρα ανάμεσα στο Columbia και σε πολλά ελληνικά πανεπιστήμια υψηλού επιπέδου, αλλά και ευρύτερα με την ελληνική κοινωνία.»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα λειτουργούν με αυστηρές προϋποθέσεις 

Ως ιστορική μεταρρύθμιση χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην είσηγησή του στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη λειτουργία στην Ελλάδα μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών πανεπιστήμιων τονίζοντας ότι θα λειτουργούν με αυστηρές προϋποθέσεις ενώ ως προς την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας διεμήνυσε ότι «έφτασε ο κόμπος στο χτένι» περιγράφοντας το πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της με πιο σημαντική τη δυνατότητα αυτόματης επιβολής ποινών για ρίψη κροτίδων ή φωτοβολίδων.


«Αφήνουμε μια χρονιά με σημαντικές κατακτήσεις που σφραγίζει η επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας. Κλείνει οριστικά ένας κύκλος κρίσεων και ανοίγει ο κύκλος της σταθερής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Είναι μια πολιτική που εγκρίθηκε εμφατικά από τους πολίτες πριν από 5 μήνες στις εκλογές, εγκρίθηκε και με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης έρχεται «η ιστορική μεταρρύθμιση στην παιδεία και ειδικά στην ανώτατη εκπαίδευση. Ενισχύουμε ακόμα περισσότερο το δημόσιο ΑΕΙ και ταυτόχρονα διαμορφώνουμε το πλαίσιο ωστε να λειτουργήσουν επιτέλους και στην Ελλάδα μη κερδοσκοπικά μη κρατικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»

«Το νομοσχέδιο δίνει την προοπτική ο τόπος να γίνει τόπος προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό αλλά και να μείνουν στην Ελλάδα οι περίπου 40.000 νέοι που κάθε χρόνο αναζητούν σπουδές στο εξωτερικό» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «οι νέες ρυθμίσεις απευθύνονται στην παγκόσμια ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα που τώρα αποκτά μια ευνοϊκή οδό επιστροφής»

«Τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται να αποκαταστήστουν μια ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία κι αυτό γιατί παραμένουμε μια από τις ελάχιστες χώρες του πλανήτη που υψώνουν τέτοια τείχη» είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.



«Προτεραιότητα είναι και το τονίζω και πάλι είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο. Θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία με ενισχυμένο το αυτοδιοίκητο ενώ με πρόσθετη χρηματοδότηση πολλώ χρηματοδοτικών εργαλείων θα μπορεί να διευρύνει τις συνεργασίες με κορυφαία διεθνή ιδρύματα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ειδικά για τις προϋποθέσεις λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων τόνισε ότι «θα μπορούν να λειτουργούν ως παραρτήματα διεθνών πανεπιστημίων ενώ τα προγράμματα σπουδών θα εγκρίνονται με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και οι κτηριακές υποδομές τους και αυτές θα πρέπει να τηρούν αυστηρές προϋποθέσεις»

Ο πρωθυπουργός τόνισε και «την οικονομική διάσταση «αν αναλογιστεί τα πολύ μεγάλα ποσά που ξοδεύουν οι οικογένειες, τα ποσά αυτά θα μπορούσαν να παραμείνουν στη χώρα και να ενισχύσουν την εγχώρια οικονομία. Στην Κύπρο φοιτούν 20.000 Έλληνες και στη Μεγαλόνησο η ιδιωτική εκπαίδευση καλύπτει ένα μεγάλος μέρος του ΑΕΠ και γι αυτό εκεί η μεταρρύθμιση αυτή συμφωνήθηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις»

«Κάνουμε ένα πρώτο αλλά πολύ θεμελιώδες στον δρόμο και για την αναθεώρηση του άρθρου 16 με έναν τρόπο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του 21ου αιώνα και έτσι θα έχει ενδιαφέρον ο διάλογος για να φανεί ποιος είναι στην πράξη προοδευτικός» έληξε ο πρωθυπουργός την αναφορά του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που θα κατατεθεί μέσα στον Ιανουάριο.

Πιερρακάκης: Τα κριτήρια ίδρυσης θα είναι τα πιο αυστηρά σε ολόκληρη την Ευρώπη

«Από την έναρξη της ακαδημαϊκής περιόδου 2025/2026 και σε κάθε περίπτωση έως το τέλος αυτής της κυβερνητικής περιόδου θα είμαστε έτοιμοι να δούμε να λειτουργούν τα παραρτήματα των ξένων ιδρυμάτων στην Ελλάδα» δήλωσε στην τηλεόραση του ALPHA TV και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόϊτερ ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο υπουργός Παιδείας περιέγραψε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει αυτή την «ιστορική μεταρρύθμιση ως «ένα ασφαλές και στέρεο βήμα» και σε σχέση με πιθανές προσφυγές στο ΣτΕ και επανέλαβε πως «με το νομοσχέδιο για την ίδρυση των Μη Κρατικών-Μη Κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα παύουμε να είμαστε η μόνη χώρα στον πλανήτη χωρίς μη Κρατικά ΑΕΙ», ενώ αναφερόμενος στις τωρινές συνταγματικές προβλέψεις εκτίμησε ότι «το Σύνταγμα μετεξελίσσεται συνεχώς και χρειάζεται να συνομιλεί με την πραγματικότητα».


Ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε πως «μετά το 2020 και την κρίσιμη αλλαγή που σημειώθηκε στο ενωσιακό δίκαιο με αφορμή μια υπόθεση που αφορούσε στην Ουγγαρία άνοιξε ο δρόμος για να μεταφέρουμε και στην Ελλάδα τη δυνατότητα της ίδρυσης και λειτουργίας Μη Κρατικών-Μη Κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, ως παραρτημάτων πανεπιστημίων του εξωτερικού. Στη συνέχεια προσδοκούμε πως με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα ξένων ιδρυμάτων να εγκαθίστανται στη χώρα και να ιδρύουν μόνα τους παραρτήματα των πανεπιστημίων τους, όπως συμβαίνει σε ολόκληρο τον πλανήτη, χωρίς κανένα πρόβλημα».

Ο υπουργός διευκρίνισε σειρά όρων και προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία των Μη Κρατικών-Μη Κερδοσκοπικών ΑΕΙ αναφέροντας πως «θα χρειάζονται τουλάχιστον τρεις σχολές για να εξεταστεί ο φάκελός τους, τα κριτήρια ίδρυσης θα είναι τα πιο αυστηρά σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς έχουμε μελετήσει τι ισχύει σε κάθε χώρα και έχουμε επιλέξει την πιο αυστηρή εκδοχή του πακέτου των κριτηρίων, ο ελάχιστος αριθμός των καθηγητών θα είναι 30 καθηγητές με διδακτορικό, την ευθύνη εξέτασης των φακέλων τόσο στην κτιριακή υποδομή όσο και στο πρόγραμμα σπουδών αλλά και στην επάρκεια των καθηγητών θα έχει η ανεξάρτητη αρχή ανώτατης εκπαίδευσης, η πολιτεία δεν έχει κανένα λόγο να παρέμβει στο πλαίσιο λειτουργίας αυτών των ιδρυμάτων».

Ο κ. Πιερρακάκης υπερακόντισε της πολύ μεγάλης ελληνικής καθηγητικής διασποράς στο εξωτερικό από την οποία η χώρα προσδοκά να βρει καθηγητές και διδακτικό προσωπικό για αυτή τη νέα μορφή ΑΕΙ που θα θεσμοθετήσει, ενώ αποκάλυψε πως ήδη υπάρχουν στο τραπέζι ξένα ΑΕΙ που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα ιδρύοντας δικά τους παραρτήματα, εξέλιξη στην οποία έχει βοηθήσει σημαντικά και η ελληνική καθηγητική διασπορά που βρίσκεται παντού και ελέγχει μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Ο υπουργός Παιδείας επανέφερε το παράδειγμα της Κύπρου, επιμένοντας στην συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων του νησιού στην ίδρυση μη Κρατικών ΑΕΙ και τόνισε πως η μετατροπή του νησιού σε περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, όπως και η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει, έχει προσθέσει στο ΑΕΠ της Κύπρου ένα 6%, ενώ σημείωσε πως σε πρώτη φάση χρειάζεται να ανακοπεί το ρεύμα μετακίνησης φοιτητών σε ξένα ΑΕΙ που κοστίζει στην ελληνική οικονομία 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και αφορά σε περίπου 40.000 φοιτητές.

Για τον κ. Πιερρακάκη η νέα μορφή των ΑΕΙ δεν θα ανταγωνίζεται τα δημόσια ΑΕΙ που παραμένουν στον πυρήνα του κυβερνητικού ενδιαφέροντος και ήδη απολαμβάνουν αλλαγών που θα διευρυνθούν ακόμη περισσότερο, ώστε να τα οδηγήσουν στην εξωστρέφεια και στην βελτίωση της λειτουργίας τους.

Διευκρίνισε για το θέμα των διδάκτρων των μη κρατικών ΑΕΙ πως είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει όσα από αυτά ενδιαφερθούν να επενδύσουν στην Ελλάδα σε συνεργασία με εγχώρια πανεπιστήμια και επιβεβαίωσε πως αυτά τα παραρτήματα θα ακολουθούν τους όρους λειτουργίας των μητρικών τους ιδρυμάτων και σε θέματα παροχής υποτροφιών.

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα για την στάση των άλλων κομμάτων της Βουλής στο νομοσχέδιο ο κ.Πιερρακάκης χρησιμοποίησε τη φράση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου « τώρα θα δούμε ποιος είναι πραγματικός προοδευτικός και πραγματικός εκσυγχρονιστής».

Υλοποιούμε μια πολιτική ανοιχτών οριζόντων, που θα επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων

«Τα δημόσια πανεπιστήμια βρίσκονται αυτονόητα στον πυρήνα της στρατηγικής μας» τονίζει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, σε ανάρτησή του για την παρουσίαση του σχεδίου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση στο υπουργικό συμβούλιο.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Πιερρακάκης επισημαίνει ότι το σχέδιο νόμου «θέτει τις βάσεις για την άρση του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση», καθώς καθιερώνει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ «απαλλάσσει τα δημόσια ΑΕΙ από περιττή γραφειοκρατία, εισάγοντας μια σειρά καινοτομιών σε αυτά».

Όσον αφορά στα δημόσια πανεπιστήμια, ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «με το νέο σχέδιο νόμου φιλοδοξούμε να θέσουμε τις βάσεις για ακόμα πιο εξωστρεφή δημόσια Πανεπιστήμια, ενισχύοντας τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα τους ώστε να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες της χώρας στους τομείς της γνώσης, της έρευνας και της καινοτομίας». Το νομοσχέδιο, ανέφερε παρέχει στα δημόσια ιδρύματά μας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και τους αναγκαίους χρηματοδοτικούς πόρους, για να τους αξιοποιήσουν πληρέστερα, ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Όσον αφορά στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ο κ. Πιερρακάκης κάνει λόγο για «μια πολιτική ανοιχτών οριζόντων» ενώ τα ιδρύματα θα λειτουργήσουν «μέσα από ένα πλαίσιο αυστηρών και συνάμα λειτουργικών ποιοτικών κριτηρίων που εξασφαλίζει ότι θα προσελκύσουμε υψηλού επιπέδου πανεπιστήμια του εξωτερικού». Όπως εξηγεί, οι προδιαγραφές εστιάζουν στον έλεγχο ποιότητας στα μη κρατικά πανεπιστήμια, «αφήνοντας πίσω μάχες οπισθοφυλακής και επιλογές κλειστών συνόρων».

«Με τον τρόπο αυτό, όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι μας, αλλά και νέοι από άλλες χώρες, θα έχουν τη δυνατότητα να σπουδάζουν στην Ελλάδα, βρίσκοντας εδώ τον ακαδημαϊκό προορισμό που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τα όνειρά τους», κατέληξε στην ανάρτησή του.



Αναλυτικά η ανάρτηση του Κυριάκου Πιερρακάκη

Παρουσιάσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου του Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την ανώτατη εκπαίδευση, που θέτει τις βάσεις για την άρση του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση και απαλλάσσει τα δημόσια ΑΕΙ από περιττή γραφειοκρατία, εισάγοντας μια σειρά καινοτομιών σε αυτά.

Με το νέο σχέδιο νόμου φιλοδοξούμε να θέσουμε τις βάσεις για ακόμα πιο εξωστρεφή δημόσια Πανεπιστήμια, ενισχύοντας τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα τους ώστε να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες της χώρας στους τομείς της γνώσης, της έρευνας και της καινοτομίας.

Τα δημόσια πανεπιστήμια βρίσκονται αυτονόητα στον πυρήνα της στρατηγικής μας. Γι’ αυτό και παρέχουμε στα δημόσια ιδρύματά μας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και τους αναγκαίους χρηματοδοτικούς πόρους, για να τους αξιοποιήσουν πληρέστερα, ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Ταυτόχρονα, υλοποιούμε μια πολιτική ανοιχτών οριζόντων, που θα επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, μέσα από ένα πλαίσιο αυστηρών και συνάμα λειτουργικών ποιοτικών κριτηρίων που εξασφαλίζει ότι θα προσελκύσουμε υψηλού επιπέδου πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Με τις προδιαγραφές που θέτουμε για την ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων εστιάζουμε στον έλεγχο ποιότητας στις μη κρατικές δομές που θα παρέχουν υπηρεσίες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, αφήνοντας πίσω μάχες οπισθοφυλακής και επιλογές κλειστών συνόρων.

Με τον τρόπο αυτό, όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι μας, αλλά και νέοι από άλλες χώρες, θα έχουν τη δυνατότητα να σπουδάζουν στην Ελλάδα, βρίσκοντας εδώ τον ακαδημαϊκό προορισμό που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τα όνειρά τους.

Οικονόμου: Ανοίγει αισιόδοξες προοπτικές στη νέα γενιά και την Πατρίδα μας

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου «ελεύθερο πανεπιστήμιο», που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, τονίζοντας ότι πρόκειται για «μια ιστορική μεταρρύθμιση στην ελληνική πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η οποία απελευθερώνει δυνάμεις καταπιεσμένες και ανοίγει αισιόδοξες προοπτικές στη νέα γενιά και την Πατρίδα μας».

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Οικονόμου:

«Το Σχέδιο Νόμου 'Ελεύθερο Πανεπιστήμιο', που παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερακάκης, αποτελεί, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, μια ιστορική μεταρρύθμιση στην ελληνική πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η οποία απελευθερώνει δυνάμεις καταπιεσμένες και ανοίγει αισιόδοξες προοπτικές στη νέα γενιά και την Πατρίδα μας. Ως πρώην Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ νιώθω περήφανος που οι επί δεκαετίες αγώνες που δώσαμε, με τους πολλές χιλιάδες συναγωνιστές μου, βρίσκουν σήμερα επιτέλους την υλοποίησή τους και τη δικαίωσή τους. Με την αποφασιστική ενίσχυση και την αποδέσμευση του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου από αγκυλώσεις, και με την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, η χώρα μας μπαίνει δυναμικά στο προσκήνιο του αύριο.»


Ειδήσεις σήμερα:

Έπιασαν τον δολοφόνο της 27χρονης μητέρας στην Ιταλία - Την καταδίωκε αφού εκείνη διέκοψε την εξωσυζυγική τους σχέση

Έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ - Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Κρίσιμη αλλά σταθερή η κατάσταση του 34χρονου Κρητικού που πυροβολήθηκε στο Γκάζι - Παίρνουν εξιτήριο οι άλλοι δύο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr