Νίκος Δένδιας: Στέλνουμε φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

Νίκος Δένδιας: Στέλνουμε φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, η Ελλάδα θα αποστείλει φρεγάτα για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή

Νίκος Δένδιας: Στέλνουμε φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα
Την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Σε δήλωσή του ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτικής Επιχείρησης Prosperity Guardian, δηλαδη Διαφύλαξη της Ευημερίας στην Ερυθρά Θάλασσα, η Ελλάδα θα αποστείλει φρεγάτα για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, στο πλαίσιο διεθνούς ναυτικής δύναμης που θα συμμετέχει στις εκεί επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο υπουργός «η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μια μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του κόλπου του Άντεν. Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από drones και πυραύλους αποτελούν τεράστια απειλή ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών».

Τόνισε, δε, πως η Ελλάδα έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών.

«Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση, να συμμετάσχει φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική επιχείρηση για την προστασία των εμπορικών πλοίων» δήλωσε. Καταλήγοντας τόνισε πως «είναι αυτονόητο ότι η φρεγάτα η οποία θα συμμετάσχει στην επιχείρηση διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας».

Ο Στυλιανίδης είχε προαναγγείλει την ελληνική βοήθεια

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες ανέφερε: «Θυμάστε την επιχείρηση Αταλάντα που είχε δημιουργηθεί στην περιοχή της Σομαλίας για να αντιμετωπιστεί η πειρατεία και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια τη ναυσιπλοΐας;» ρώτησε και συμπλήρωσε ότι τότε ο ίδιος ήταν Ευρωπαίος επίτροπος και συμμετείχε σε αυτή την πρωτοβουλία. Όμως όπως υπογράμμισε, σε αυτή τη φάση όμως η Ελλάδα δεν είναι στην πρώτη φάση αλλά είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια πρωτοβουλία καθώς είναι πρωταγωνίστρια χώρα στη ναυτιλία.

Όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει την απόφαση της αμερικανικής πλευράς να ανακοινώσει τη Δευτέρα τον σχηματισμό στην Ερυθρά Θάλασσα συμμαχίας με τίτλο «Φύλακας της Ευημερίας» στην οποία συμμετέχουν 10 κράτη για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των σιιτών ανταρτών σε εμπορικά πλοία, αποκάλυψε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής βρίσκεται ήδη σε επαφές με αξιωματούχους τόσο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ.

Επίσης, τόνισε ότι ήδη υπάρχουν πολεμικά πλοία που κάνουν περιπολίες στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή εξασφαλίζοντας προς το παρόν τη διέλευση των πλοίων. Εκτίμησε ότι με τέτοιες πρωτοβουλίες και τέτοια αποφασιστικότητα η κατάσταση στη θαλάσσια περιοχή θα ελεγχθεί. Στη συζήτηση προσέθεσε την παράμετρο ότι οι επιθέσεις δεν γίνονται μόνο με πυραύλους αλλά και με drones που φαίνονται ότι είναι ιρανικής τεχνογνωσίας και για αυτό τον λόγο ήδη ασκούνται διεθνείς πιέσεις στην κυβέρνηση του Ιράν.

Μιλώντας για την απόφαση των μεγαλύτερων Liners ναυτιλιακών εταιρειών αλλά και του ενεργειακού κολοσσού της ΒΡ να επαναδρομολογήσουν κάποια πλοία γύρω από τη νότια Αφρική και το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, αποφεύγοντας τη διώρυγα του Σουέζ για λόγους ασφαλείας , είπε ότι η απόφαση αυτή θα ανεβάσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος των πλοίων αφού μεγαλώνει χρονικά το ταξίδι των πλοίων άρα και τους ναύλους και τα ασφάλιστρα και αυτό θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της τιμής των προϊόντων η οποία θα επιβαρύνει τον καταναλωτή ενώ την ίδια ώρα θα βραχυκυκλώσει την έως τώρα συζήτηση και τα δεδομένα για το πώς τα κράτη θα ανακόψουν την άνοδο του παγκόσμιου πληθωρισμού.

Η Wallenius Wilhelmsen που διαχειρίζεται στόλο από 125 πλοία μεταφοράς οχημάτων ανακοίνωσε ότι ανακατευθύνει προς το παρόν όλα τα πλοία που έχουν προγραμματιστεί για διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας. Ανάλογες αποφάσεις έχουν λάβει και οι ναυτιλιακοί κολοσσοί μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC ,AP Moller-Maersk, Hapag-Lloyd και CMA CGM.

Το αεροπλανοφόρο Ντουάιτ Αιζενχάουερ των ΗΠΑ έχει ήδη μετακινηθεί από τον Περσικό Κόλπο, στον Κόλπο του Άντεν. Επίσης τρία αντιτορπιλικά βρίσκονται στη Μεσόγειο στο ύψος του Λιβάνου προκειμένου να ενισχύσουν την δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου Τζέραλντ Φορντ. Πριν από δύο ημέρες επίθεση δέχτηκαν τα πλοία M/V Swan Atlantic νορβηγικών συμφερόντων και το υπό σημαία Παναμά MSC Clara. Σύμφωνα με τα στοιχεία διεθνών αναλυτών το 15% όλων των προϊόντων που εισάγονται στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική αποστέλλονται από την Ασία δια θαλάσσης. Σε αυτά περιλαμβάνονται το 21,5% του διυλισμένου πετρελαίου και το 13% του αργού. Η μη διέλευση πλοίων από τη διώρυγα του Σουέζ θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες σε τιμές και επάρκεια προϊόντων.

Υπολογίζεται ότι τα ημερήσια ναύλα για ένα δεξαμενόπλοιο τύπου suezmax από 49.000 δολάρια την ημέρα που είναι σήμερα μπορεί να εκτοξευτούν ακόμη και στα 200.000 δολάρια εφόσον συνεχιστεί η αναταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα και τα πλοία χαράξουν ρότα μέσω της Νοτίου Αφρικής.

Οι ναυτιλιακές έχουν ήδη εκτρέψει φορτία αξίας $35 δισ.

Μέχρι στιγμής, οι ναυτιλιακές έχουν εκτρέψει φορτία αξίας άνω των $35 δισ. από την Ερυθρά Θάλασσα, δεδομένης της απειλής επιθέσεων από τους μαχητές Χούθι της Υεμένης. Οι ναυτιλιακές ανακατευθύνουν τα πλοία τους λόγω των 15 επιθέσεων κατά εμπορικών πλοίων από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο. Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ανακοίνωσε πρόσφατα τη συγκρότηση διεθνούς ομάδας κρούσης για την αντιμετώπιση των ζητημάτων ασφαλείας στην περιοχή.

Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί. Σύμφωνα με το στέλεχος της εταιρείας ασφαλείας Ambrey, Νταν Μιούλερ, η επιχείρηση συνεχίζει να συμβουλεύει τους πελάτες τους να συνεχίσουν τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης μέσω διεξοδικών ελέγχων των τρεχουσών και προηγούμενων σχέσεων του στόλου τους, την αξιολόγηση του βαθμού κινδύνου διέλευσης και την προετοιμασία του πληρώματος για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και άλλα μέτρα ασφαλείας.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν 57 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων τα οποία έχουν αρχίσει να πλέουν γύρω από την Αφρική αντί να περάσουν από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Kuehne+Nagel, Πάολο Μοντρόνε. «Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί καθώς όλο και περισσότερα πλοία θα επιλέξουν τη διαδρομή αυτή», ανέφερε ο Μοντρόνε σε συνέντευξή του στο CNBC, προσθέτοντας πως «η συνολική χωρητικότητα των πλοίων αυτών κυμαίνεται στα 700.000 εμπορευματοκιβώτια 20 ποδών».

Όπως αναφέρει και η σύμβουλος της MDS Transmodal, Αντονέλα Τεοντόρο, η συνολική αξία των εμπορευματοκιβωτίων αυτών κυμαίνεται σε $50.000 έκαστο, αυξάνοντας την αξία του εκτρεπόμενου συνολικού φορτίου στα $35 δισ. Σημειωτέον πως οι Χούθι, μία ομάδα μαχητών η οποία έχει την υποστήριξη του Ιράν, έχουν εκφράσει αλληλεγγύη με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, ενώ ο Λόιντ Όστιν έχει ανακοινώσει τη σύσταση διεθνούς ομάδας κρούσης για την αντιμετώπισης των επιθέσεων.

Ειδήσεις σήμερα:

Πλημμύρισε ο Φλοίσβος από τη βροχή - Κλειστές οι δύο λωρίδες στη Ποσειδώνος προς Πειραιά

Αποκαλύπτονται οι 177 φίλοι και τα θύματα του Τζέφρι Έπσταϊν– Αγωνία στη Βρετανία που φτάνει μέχρι το Μπάκιγχαμ


Χαμόγελα στην Αθήνα για το μεταναστευτικό deal - Πώς θα λειτουργούν διαχωρισμός στα σύνορα και υποχρεωτική αλληλεγγύη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης