ΣΥΡΙΖΑ: Εμφύλιος τα μη κρατικά πανεπιστήμια - Η σιωπή Κασσελάκη, το βέτο Τεμπονέρα και το άγχος για τη Νέα Αριστερά

Οι ενστάσεις του παρελθόντος ως προς τις συμπράξεις μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών ΑΕΙ φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί για στελέχη πέριξ του Στέφανου Κασσελάκη

Δύο αποκλίνουσες τάσεις με το… «καλημέρα» ανέδειξε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προχωρήσει στην νομοθέτηση μη κρατικών πανεπιστημίων. Μολονότι το άρθρο 16, αλλά και ο δημόσιος χαρακτήρας των ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων αποτελούσαν το «ιερό Δισκοπότηρο» της Κουμουνδούρου επί εποχής Αλέξη Τσίπρα, οι ενστάσεις του παρελθόντος ως προς τις συμπράξεις μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών ΑΕΙ φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί για ένα μέρος του στελεχιακού δυναμικού του νέου ΣΥΡΙΖΑ, όπως διαφάνηκε τις τελευταίες ώρες από σειρά δηλώσεων στελεχών πέριξ του Στέφανου Κασσελάκη.

Μαμουλάκης: Δεν είμαστε αρνητικοί εκ προοιμίου

Όλα ξεκίνησαν προχθές όταν, μιλώντας στον ΣΚΑΙ «το κρίσιμο δεν είναι η ίδρυση ad hoc μη κρατικών ΑΕΙ, αλλά η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας» ανέφερε ο βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, για να προσθέσει πως «ακούμε τα κελεύσματα της εποχής και υπάρχει έλλειμμα από την πλευρά της κυβέρνησης που διοικεί τα τελευταία 4-5 χρόνια καθώς δεν έχει προνοήσει να συνδέσει την πραγματική οικονομία με τα υφιστάμενα κρατικά πανεπιστήμια που είναι και εξόχως ανταγωνιστικά στην Ευρώπη».

Ερωτηθείς, ακόμη, για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μαμουλάκης σχολίασε πως «οφείλουμε να το δούμε. Και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει ευρωπαϊκή απόφαση στο πλαίσιο της άρσης περιπτώσεων που δεν διέπουν τον ορθό ευρωπαϊκό ανταγωνισμό δεν μπορούμε παρά να μελετήσουμε τι συμβαίνει. Δεν είμαστε αρνητικοί εκ προοιμίου». «Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να είναι χρήσιμος. Και είναι σημαντικό όταν νομοθετείς κάτι να βλέπεις σε έναν ορίζοντα πολλών ετών μπροστά σου. Όπως και να προχωρήσει πρέπει να υπάρχει αρμονική συναρμογή», κατέληξε.



Πέτρος Παππάς: Θετική εξέλιξη

Ακολούθως, ως «θετική εξέλιξη» περιέγραψε τις συνεργασίες ξένων πανεπιστημίων με το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο ο βουλευτής Κιλκίς, Πέτρος Παππάς, λέγοντας πως «η άποψή μου είναι ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει στη συζήτηση για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και για το πώς και με ποιες προϋποθέσεις μπορούν να λειτουργήσουν στη χώρα αλλά είμαι κομμάτι ενός κόμματος που αποφασίζει συλλογικά, έχει συλλογικές θέσεις και δεν έχω σκοπό να μην υπηρετήσω τη συλλογικότητα αυτή γιατί έχουμε πληγωθεί πολύ από τις προσωπικές στρατηγικές». «Εγώ στα όργανα του κόμματος και στο συνέδριο που θα ακολουθήσει και θα εκφράσω τις απόψεις μου και θα προσπαθήσω να πείσω για αυτές», τόνισε ο κ. Παππάς.

Σημειωτέον ότι με εξώδικο στην εφημερίδα «Εποχή», η οποία πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε η επικεφαλής των Tnink Tanks του ΣΥΡΙΖΑ, Διάνα Βουτυράκου, με αφορμή σχόλια για την αποστροφή της για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, συνοδεύοντας τον Στέφανο Κασσελάκη σε εκδήλωση για νέους επιχειρηματίες, η κ. Βουτυράκου ανέφερε «αν τα φίλτρα εισαγωγής είναι ίδια για τα ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια, τότε γιατί κανείς να επιλέξει τα ιδιωτικά;».

Κατόπιν αυτών, η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, δήλωσε πως «ούτε δημόσιο ούτε ελεύθερο θέλει το ελληνικό πανεπιστήμιο ο πρωθυπουργός». «Καμία έγνοια δεν έχει για τη Δημόσια Παιδεία, όπως δεν έχει και για τη δημόσια υγεία.Να κερδοσκοπήσουν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες θέλει. Όλα είναι επιχείρηση για τον κ. Μητσοτάκη», κατέληξε η κ. Αυγέρη, με την Κουμουνδούρου να «φρενάρει» την θετική υποδοχή του νομοθετήματος από την πλευρά κάποιων εκ των «Νεοπροεδρικών».

«Κόκκινη γραμμή» Τεμπονέρα

Σχεδόν ακαριαία, όμως, απέναντι στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την ανώτατη εκπαίδευση αντέδρασε από μέρους του ο Διονύσης Τεμπονέρας, στέλνοντας καθαρό μήνυμα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Να το πούμε απλά και κατανοητά. Τα ιδιωτικά ή μη κρατικά πανεπιστήμια σημαίνουν δίδακτρα. Σημαίνει ότι μόνο ο έχων σπουδάζει στα πανεπιστήμια του ενός ορόφου» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτηση του ο κ. Τεμπονέρας, τασσόμενος ανοιχτά κατά της προωθούμενης ρύθμισης.



Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ωστόσο, ο Διονύσης Τεμπονέρας διαμήνυσε αρμοδίως στα ηγετικά κλιμάκια της Κουμουνδούρου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπερασπιστεί το δήμοσιο χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου και πως για τον ίδιο αποτελεί «κόκκινη γραμμή» η όποια υποχώρηση επ’ αυτού.

Αποσαφηνίζοντας, κατόπιν αυτών, το τοπίο, με ανακοίνωση του χθες ο Τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την κυβέρνηση αναφορικά με την νομοθέτηση μη κρατικών πανεπιστημίων, γνωστοποιώντας πως «είμαστε, λοιπόν, κατηγορηματικά αντίθετοι με την ίδρυση ιδιωτικών» πανεπιστημίων, καταλήγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι όσες νομικές αλχημείες και να απεργάζονται οι “άριστοι” της ΝΔ, δεν θα δεχτεί καμία προσπάθεια ισοπέδωσης της ισότιμης πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση και σταθερά θα υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα και την αναβάθμιση της».

Το δίλημμα

Μολονότι η αποκρυστάλλωση της στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες ανακούφισε αρκετά από τα κορυφαία στελέχη στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις το δίλημμα της υπέρβασης του «όχι σε όλα», όπως το περιέγραψε ο βουλευτής, Πέτρος Παππάς, αλλά και οι τυχόν απώλειες από το Κέντρο δεν αφήνουν ασυγκίνητα τα ηγετικά κλιμάκια, τη στιγμή που το 54% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Pulse.

Την ίδια ώρα, όμως, η πιθανότητα διαμόρφωσης ενός κινηματικού σκηνικού με ορμητήριο τα πανεπιστήμια το επόμενο διάστημα είναι μια συνθήκη που επίσης τελεί υπό εξέταση για στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία ανεγνωσαν με πολύ προσοχή την ανακοίνωση του πρόεδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση σχετικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

«Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στρέφεται εναντίον του πυρήνα του δημοσίου πανεπιστημίου που έχει λειτουργήσει ως μηχανισμός ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας για τους αποφοίτους του» επισήμανε ο κ. Χαρίτσης, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα πως «η Νέα Αριστερά καλεί σε μέτωπο ανυπακοής στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Να μην περάσει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Η σιωπή Κασσελάκη

Με το ρίσκο της απώλειας στο Κέντρο, αλλά και την πίεση τυχόν νέων διαρροών προς τα Αριστερά, κλειστά τα χαρτιά του για το θέμα κράτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης την ημέρα των κυβερνητικών εξαγγελιών, αν και παρενέβη από το Παρίσι μόνο για το θέμα των μεταναστών- εργατών γης, εγκαλώντας τον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Με βάση την προσωπική του εμπειρία, άλλωστε, ως αποφοίτου του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, η είσοδος ιδιωτικών πόρων στα δημόσια ΑΕΙ δεν φαίνεται απαγορευτική για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον σε επίπεδο δωρεών, καθώς ο ίδιος εμφανίζεται έτοιμος για νέα διοικητικά σχήματα, μιλώντας για «βραχίονες» με καθεστώς ημιαυτονομίας.

Ειδικότερα, στην τελευταία συνέντευξη του στην ΕΡΤ, «ας δώσουμε τη δυνατότητα για βραχίονες οι οποίοι να είναι ημιαυτόνομοι από τη διοίκηση του υπόλοιπου πανεπιστημίου, να ανήκουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά να μπορούν να προσφέρουν ακαδημαϊκό υλικό προστιθέμενης αξίας. Παραδείγματος χάρη, αν μια μεγάλη οικογένεια θέλει να προσφέρει έναν βραχίονα για τεχνητή νοημοσύνη στο Μετσόβιο, με μεγάλη χαρά να το κάνει. Να βρούμε ένα τρόπο ώστε να μην αισθάνεται ότι τα κονδύλια θα μπλέξουν στη γραφειοκρατία του κράτους και στα θέματα της Συγκλήτου με νεποτισμό, τα οποία είναι γνωστά σε όλους μας. Ας βρούμε ένα τρόπο να υπάρχει μια αυτόνομη διοίκηση», είχε αναφέρει σχετικά ο κ. Κασσελάκης.

Ειδήσεις σήμερα:

Πράγα: Είχαν τρεις ώρες να σταματήσουν το μακελειό στο πανεπιστήμιο - Έψαχναν τον δράστη στο κτίριο που είχε μάθημα, αλλά ήταν σε άλλο

Γιορτές στην κορυφή ο ΠΑΟΚ, στο +1 από ΠΑΟ και στο +3 από ΑΕΚ, Ολυμπιακό - Δείτε τα 19 γκολ

Αποδέχομαι τη ροζ σημαία στο σπίτι μου ή σε γκαλερί αλλά όχι για το προξενείο, λέει ο Γεραπετρίτης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr