Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξανά στο υπουργείο Υγείας: Τα ανοιχτά μέτωπα και η ατζέντα που παραλαμβάνει

Ο τομέας της Υγείας, μετά τις εκλογές, βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης - Οι μεταρρυθμίσεις από εδώ και στο εξής

Πλούσια ατζέντα παραλαμβάνει ο νέος Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Μετά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκαν χθες, ο κ. Γεωργιάδης ορκίζεται σήμερα το απόγευμα ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και έπειτα θα βρεθεί για δεύτερη φορά, μετά από δέκα χρόνια, στην οδό Αριστοτέλους και στο «τιμόνι» του υπουργείου Υγείας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει μεγάλη κυβερνητική εμπειρία, καθώς έχει διατελέσει υπουργός σε αρκετές κυβερνήσεις. Το 2011 διετέλεσε Υφυπουργός Ναυτιλίας στην Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου και το 2013 Υπουργός Υγείας στην Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά. Στις 18 Ιανουαρίου 2016, με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίστηκε ένας εκ των δύο Αντιπροέδρων της Νέας Δημοκρατίας, με αντικείμενο τον έλεγχο του κοινοβουλευτικού έργου. Στις 9 Ιουλίου 2019, ο Άδωνις Γεωργιάδης ορκίστηκε Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ στην κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023 ο κ. Γεωργιάδης ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην προηγούμενη θητεία του ως υπουργός Υγείας προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές, καθώς ήταν εκείνος που κλήθηκε να εφαρμόσει μια σειρά σκληρών μνημονιακών μέτρων. Όπως ήταν αναμενόμενο, κάποιες από τις αλλαγές αυτές τον έφεραν σε αντιπαράθεση με γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Πιο συγκεκριμένα, δρομολόγησε τη δημιουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αξιοποιώντας τον ισχυρό πυλώνα του ΙΚΑ, του κραταιού ταμείου, που διέθετε πολλές δομές και προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτό, μετέτρεψε τις υγειονομικές Μονάδες του ΙΚΑ σε δομές ΠΦΥ, τα ΠΕΔΥ όπως ονομάστηκαν, που μπορούσαν να εξυπηρετούν το σύνολο του πληθυσμού, και τα νοσοκομεία του πάλαι ποτέ αυτόνομου ασφαλιστικού Οργανισμού τα ενέταξε στο ΕΣΥ.

Μεγάλη ήταν η τομή - και ανάλογης αντίδρασης - στο θέμα των γιατρών του ΙΚΑ, που κλήθηκαν να αποφασίσουν εάν θα ενταχθούν στο σύστημα της ΠΦΥ ή εάν θα ιδιωτεύσουν, κάτι που μέχρι το 2013 ήταν δεδομένο και νομοθετημένο ότι μπορεί να γίνεται παράλληλα από τους 5.500 γιατρούς του ΙΚΑ.

Κατά τη δική θητεία του θεσπίστηκε και ο αρχικός νόμος για δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ.

Μεγάλες αλλαγές υλοποίησε και στον τομέα του φαρμάκου, με απώτερο σκοπό τον περιορισμό της φαρμακευτικής σπατάλης. Ο κ. Γεωργιάδης ήταν εκείνος που καθιέρωσε το γνωστό πλέον clawback, δηλαδή την αυτόματη επιστροφή που καλούνται οι φαρμακευτικές εταιρείες να καταβάλλουν όταν η φαρμακευτική δαπάνη ξεπερνά το «κλειδωμένο» ποσό που καλύπτεται από το κράτος.

Ο νέος Υπουργός Υγείας στην προηγούμενη θητεία του είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τους φαρμακοποιούς όταν επιχείρησε να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να «ανοίξει» το επάγγελμα – μια απόφαση που υπαγόρευε η τρόικα. Αξίζει να σημειωθεί ότι εν μέσω διαπραγματεύσεων με την τρόικα, σε σύντομο διάστημα το υπουργείο Υγείας κατέγραφε τις καλύτερες επιδόσεις σε επίπεδο υλοποίησης των προαπαιτούμενων.

Τα «ανοιχτά» μέτωπα και οι μεταρρυθμίσεις από εδώ και στο εξής

Τώρα, από τη θέση του Υπουργού Υγείας καλείται να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την ενίσχυση νοσοκομείων με προσωπικό, την υλοποίηση του Υγειονομικού χάρτη κ.ά.

«Η διαχρονική εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στο πρόσωπο μου αποτελεί για μένα τεράστια ευθύνη. Όπως έκανα πάντα και τώρα στο Υπουργείο Υγείας, θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό, σε έναν χώρο γνώριμο σε μένα από το παρελθόν», δήλωσε χθες ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.



«Οι ανάγκες των συνανθρώπων μας για καλύτερες υπηρεσίες Υγείας είναι ο πήχυς, που οφείλουμε να ξεπεράσουμε και θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για αυτό, με ανθρωπιά και αποτελεσματικότητα», πρόσθεσε, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει.

Ο πολύπαθος τομέας της υγείας έχει προσφάτως βγει από την μεγάλη κρίση της πανδημίας η οποία «λύγισε» ακόμη και κραταιά υγειονομικά συστήματα στην Ευρώπη, ενώ είχε προηγηθεί η δύσκολη περίοδος της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. Η Υγεία, μετά τις εκλογές, βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα, μάλιστα, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών για όλο τον πληθυσμό, με έμφαση τόσο στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, όσο και σε ενίσχυση του προσωπικού, ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας, ψυχική υγεία, δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους.

Λίγο πριν από τη λήξη του 2023, τέθηκαν σε λειτουργία οι δύο πρώτες Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και μέσα στην επόμενη χρονιά προχωρά η ολοκλήρωση του Δικτύου συνολικά 19 ΜΑΦ εξειδικευμένων στην αντιμετώπιση εγκεφαλικών καθώς και των αναπηριών που αφήνουν. Οι Μονάδες Εγκεφαλικών εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό δημιουργίας κέντρων αναφοράς που επιδιώκει η κυβέρνηση για σοβαρά χρόνια νοσήματα και όσα ο επιπολασμός τους αυξάνεται στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό και αναγνωρίζοντας ένα κενό για αντιμετώπιση τραυματιών, κυρίως θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων, τη νέα χρονιά προχωρά το Εθνικό Δίκτυο Τραύματος. Το σχετικό νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο και περιλαμβάνει τη δημιουργία 16 Κέντρων Τραύματος.

Ο εκσυγχρονισμός του ΕΚΑΒ είναι μία ακόμη από τις κυβερνητικές προτεραιότητες, με σκοπό άμεσες διακομιδές – στόχος είναι η προσέγγιση ασθενοφόρου σε επτά με δέκα λεπτά σε αστικές και ημιαστικές περιοχές. Την ίδια ώρα, προωθούνται χιλιάδες προσλήψεις στον χώρο της Υγείας. Ο ίδιος Πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει 6.500 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών το 2024.

Η αντιμετώπιση του «κύματος» παραιτήσεων από το ΕΣΥ θα απασχολήσει την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και το επόμενο διάστημα. Ήδη έγινε το πρώτο βήμα που έχει σκοπό να «κρατήσει» το προσωπικό του ΕΣΥ. Αρχές του έτους θα αυξηθεί κατά 20% η αποζημίωση των εφημεριών όλων των γιατρών του ΕΣΥ, όπως έχει ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η εν λόγω αύξηση συνεπάγεται ότι ετησίως οι αμοιβές των γιατρών ενισχύονται με ακόμη 2.000 ευρώ.

Παράλληλα με την αναδιάρθωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, «τρέχει» η αλλαγή σελίδας στη Δημόσια Υγεία. Με το νέο έτος – και συγκεκριμένα μέσα τον Ιανουάριο – θα ξεκινήσει το δωρεάν προληπτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και θα ακολουθήσουν δωρεάν προγράμματα πρόληψης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η Πρόληψη συνδέεται άμεσα με τον Προσωπικό Γιατρό. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, έχει ανακοινώσει το σχέδιο για καθιέρωση Προσωπικών Γιατρών υποχρεωτικής θητείας. Την ίδια ώρα με όλα τα παραπάνω προχωράνε αλλαγές και στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, όπως είναι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

Ποιος είναι

Ο Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 1972, στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.

Από το 1993 και μετά το θάνατο των γονέων του, ανέλαβε τη διεύθυνση των εκδόσεων «ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ». Το 1994 ίδρυσε το Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ».

Ειδήσεις σήμερα:

Μέση Ανατολή: Ένα βήμα πριν την… κόλαση - Χεζμπολάχ και Ιράν απειλούν το Ισραήλ για μάχη μέχρις εσχάτων

Θεσσαλονίκη: Μυστήριο με την εξαφάνιση 41χρονης εγκύου - Τα τελευταία μηνύματα και οι εκκλήσεις των δικών της

Ζβι Ζαμίρ: Ποιος ήταν ο εκδικητής για τον «Μαύρο Σεπτέμβρη», που πέθανε στα 98 του - Είχε προειδοποιήσει για τον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr