Μητσοτάκης: Αν χρειαστεί θα έρθουν και νέα μέτρα για την ακρίβεια και τον «πληθωρισμό της απληστίας»

Έβαλε τέλος στα σενάρια: «Δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα» - Τι είπε για τα F-35 και το ταξίδι στις ΗΠΑ

Τέλος στη σεναριολογία περί ενδεχόμενης ανάληψης ευρωπαϊκού αξιώματος μετά τις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου έβαλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση και στην οποία αναφέρθηκε επίσης στη μάχη που δίνει η κυβέρνησή του για την αναχαίτιση της ακρίβειας, καθώς και στο επικείμενο «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για την απόκτηση πολεμικών αεροσκαφών F-35.

«Τα διαβάζω κι εγώ αυτά τα σενάρια, τα οποία δεν ξέρω ποιος τα τροφοδοτεί», είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Γιώργου Κουβαρά. «Ίσως κάποιοι μη μπορώντας να με αντιμετωπίσουν πολιτικά να σκέφτονται κάποια έξοδο διά της “προαγωγής”, προς τα πάνω», συμπλήρωσε.

Επισημαίνοντας ότι ο ελληνικός λαός τον εμπιστεύτηκε για να κυβερνήσει τη χώρα για την επόμενη τετραετία, τόνισε: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για εμένα από το να είμαι πρωθυπουργός της χώρας. Δεν είναι η πρωθυπουργία ένα σκαλοπάτι για κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα. Είναι η πιο σημαντική δουλειά την οποία δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσα να κάνω. Και δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα».



Με αφορμή, εξάλλου, το γεγονός ότι χθες, Τετάρτη, συμπληρώθηκαν οκτώ χρόνια από την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας έναν μίνι απολογισμό της θητείας του, παρατήρησε: «Γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου πίσω και βλέποντας τις δεσμεύσεις που είχα αναλάβει: να αλλάξω τη Νέα Δημοκρατία, να τη διευρύνω, να την ανανεώσω, να την φέρω πιο κοντά σε κοινωνικά ρεύματα, να την κάνω πιο συμπεριληπτική αλλά και πιο προοδευτική, κρατώντας ταυτόχρονα ακέραιες και ατόφιες τις αξίες μας, νομίζω ότι αυτή τη δέσμευση που είχα δώσει τότε στους ανθρώπους εκείνους που στήθηκαν στην ουρά να με ψηφίσουν, πολλοί εκ των οποίων μπορεί να μην ανήκαν και στη Νέα Δημοκρατία, την τήρησα».

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί κάλλιστα να συγκεράσει τα παραδοσιακά συντηρητικά της χαρακτηριστικά με έναν νεοτερισμό, ο οποίος είναι ευθυγραμμισμένος με τον τρόπο με τον οποίον προοδεύει η ίδια η κοινωνία, τόνισε. Η κοινωνία είναι πολύ πιο σύνθετη από ένα κόμμα, αλλά ένα κόμμα πρέπει να έχει το δάχτυλό του στον σφυγμό της κοινωνίας, συνέχισε. Θυμίζοντας, εξάλλου, ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην ιδρυτική διακήρυξη «μίλησε για την ανάγκη να ξεφύγουμε από τις ταμπέλες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς», σημείωσε. «Το είδε αυτό το 1974».

Και νέα μέτρα «εάν χρειαστεί» για την ακρίβεια

Αναγνωρίζοντας ότι «η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό νοικοκυριό», θύμισε αρχικά ότι «μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο εκταμιεύσαμε παραπάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσουμε πρωτίστως τα πιο αδύναμα νοικοκυριά». Παράλληλα ανέφερε ότι έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι και έχουν μπει πολλά πρόστιμα.

Χαρακτηρίζοντας «παντελώς αδικαιολόγητο» πολυεθνικές εταιρείες να πωλούν το ίδιο προϊόν σημαντικά ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες αγορές, επανέλαβε με έμφαση «ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία», τονίζοντας ότι δική του υποχρέωση είναι να προστατεύσει τον Έλληνα καταναλωτή και να εξασφαλίσει ότι λίγο-πολύ τα ίδια προϊόντα σε μια ενιαία αγορά δεν θα πωλούνται πολύ πιο ακριβά στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κάνοντας ειδική αναφορά στο βρεφικό γάλα, στο οποίο, όπως είπε, είδαμε πράγματι πολύ σημαντικές στρεβλώσεις, παρατήρησε ότι εκεί η κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, καθορίζοντας συγκεκριμένα περιθώρια κέρδους, παρότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ιδεολογία του κυβερνώντος κόμματος. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «εάν χρειαστεί» θα λάβει και άλλα μέτρα, θυμίζοντας ότι τον περασμένο χρόνο επιβλήθηκε έκτακτη φορολογία στα διυλιστήρια «και εισπράξαμε παραπάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ τα οποία επιστρέψαμε τελικά στην κοινωνία μέσα από έκτακτες ενισχύσεις».



Όπως είπε, σχολιάζοντας το φαινόμενο του «πληθωρισμού της απληστίας» για τον οποίο είχε μιλήσει κατά την πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την έκρηξη της ακρίβειας, «από τη στιγμή που διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς, έχουμε την υποχρέωση να παρέμβουμε και το κάνουμε». Ενώ, παρατηρώντας ότι ο ίδιος γνωρίζει καλά ότι «δεν είμαστε μια κοινωνία αγγέλων, πρόσθεσε ότι «η διεκδίκηση του υπερκέρδους ή του κέρδους απληστίας, μπορεί πάντα να είναι στο μυαλό κάποιων».

Τα F-35 και το ταξίδι στις ΗΠΑ

Υπό το φως της πρόσφατης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν στα Χανιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο αναβαθμισμένο επίπεδο των σχέσεων της χώρας μας με τις ΗΠΑ που «είναι αποτέλεσμα μιας πολύ συστηματικής δουλειάς την οποία έχει κάνει η κυβέρνηση» και «έχει ένα θετικό αποτύπωμα σε πολλά διαφορετικά επίπεδα: στην οικονομία, καταρχάς, με πολλές αμερικανικές επενδύσεις οι οποίες κατευθύνονται προς την Ελλάδα, αλλά και στο αμιγώς γεωπολιτικό επίπεδο, όπου οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ενισχυθεί σημαντικά, ως αποτέλεσμα και της ενίσχυσης της στρατιωτικής σχέσης που έχουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Επιστέγασμα αυτής της ενίσχυσης είναι η επικείμενη απόκτηση πολεμικών αεροπλάνων τελευταίας γενιάς. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα τεκμηριωμένο αίτημα για την απόκτηση αεροσκαφών F-35», ανέφερε, εκτιμώντας ότι «το αίτημα είναι ώριμο και θα εγκριθεί σχετικά σύντομα από τις αμερικανικές αρχές, δηλαδή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ», ενώ, συμπλήρωσε ότι «ήδη έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με μια σημαντική αγορά η οποία θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικά την Αεροπορία της χώρας».



Σε ερώτηση για το αντίστοιχο τουρκικό αίτημα περί απόκτησης νέων αεροσκαφών F-16, αφού επανέλαβε ότι «οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας δεν ετεροπροσδιορίζονται» και «ούτε είμαστε εμείς αυτοί που θα βάλουμε κάποιο φρένο στην πώληση αμυντικού υλικού σε μια άλλη χώρα», επανέλαβε «το αυτονόητο», που είναι ότι «σε μια συμμαχία δεν γίνεται αμυντικό υλικό, αεροσκάφη εν προκειμένω, να χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά».

Αναφέρθηκε, τέλος, στο ταξίδι που σχεδιάζει να κάνει σε δύο εβδομάδες από τώρα στις ΗΠΑ για να λάβει μέρος σε ένα μεγάλο επενδυτικό forum το οποίο διοργανώνεται στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να παρουσιαστεί και στους Αμερικανούς επενδυτές η μεγάλη επιτυχία της ελληνικής οικονομίας και «να μπορέσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε τις σημαντικές θετικές εξελίξεις των τελευταίων ετών».

Στο ίδιο πλαίσιο θα ταξιδέψει και στο Σικάγο για να παρουσιάσει στην εκεί ομογένεια το νομοσχέδιο της επιστολικής ψήφου που θα ανοίξει ουσιαστικά τις πόρτες για να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου όλοι οι ομογενείς οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Ειδήσεις σήμερα:

Survivor 2024: Η Ανδριάνα Καγιά έγινε η πρώτη που λέει «αντίο» στον Άγιο Δομίνικο - Δείτε βίντεο

«Πόλεμος» Νέας Αριστεράς - Πολάκη: «Ως εδώ με τον βούρκο της σκανδαλολογίας» απαντούν στην ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Φρίκη στα Μέγαρα: Ο 4χρονος που ξυλοκόπησε ο πατριός του, είχε νοσηλευτεί ξανά μετά από ξυλοδαρμό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr