Η Άγκυρα «ξυπνάει» το τουρκολιβυκό μνημόνιο, κάνει σχέδια για έρευνες

Η Άγκυρα «ξυπνάει» το τουρκολιβυκό μνημόνιο, κάνει σχέδια για έρευνες

Σε περιοχή νοτίως της Κρήτης, όπου δεν έχει υπάρξει οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης

Η Άγκυρα «ξυπνάει» το τουρκολιβυκό μνημόνιο, κάνει σχέδια για έρευνες
Κινήσεις για την ενεργοποίηση της Τυρκολυβικής Συμφωνίας του 2022 που προβλέπει έρευνες και εξορύξεις στις θαλάσσιες ζώνες της Λιβύης όπως αυτές παράνομα έχουν διαμορφωθεί από το Τουρκολυβικό Μνημόνιο του 2019 ,δρομολογεί η ΄Αγκυρα ,όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο τούρκος υπουργός ενέργειας Αρπαρσλαν Μπαιρακτάρ κατά την επίσκεψη του στην Τρίπολη.

Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, αδελφός του γαμπρού του Τούρκου προέδρου Τ.Ερντογάν βρέθηκε στην Τρίπολη για να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια και την Οικονομία της Λιβύης, την οποία οργάνωσε η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά.

Σε δηλώσεις του στο Ανατολού ο Α. Μπαιρακτάρ επανέλαβε την πλήρη στήριξη της χώρας του στην Λιβύη στον στρατιωτικό τομέα και αναφέρθηκε στο ισχυρό «θεσμικό» πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί με την συμφωνία «οριοθέτησης» θαλάσσιας δικαιοδοσίας του 2019 αλλα και του «νομικού πλαισίου συνεργασίας με το Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα των υδρογονανθράκων» του 2022 , τονίζοντας οτι η παρουσία και συμμετοχή του στο Συνέδριο στηρίζεται στα δυο αυτά κείμενα.

Προβάλλοντας τις μεγάλες δυνατότητες της Τουρκίας που διαθέτει δικά της πλωτά γεωτρύπανα και ερευνητικά σκάφη ,που της επέτρεψαν να ανακαλύψει και να αρχίσει την εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην Μαύρη Θαλασσα ,ο κ.Μπαιρακτάρ τόνισε ότι «μαζί με τις εταιρείες του ιδιωτικού μας τομέα και τις κρατικές εταιρείες, πραγματοποιήσαμε αυτή την επίσκεψη για να προωθήσουμε τη συνεργασία της Τουρκίας με τη Λιβύη στον τομέα της ενέργειας, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου..».

Κατά τις επαφές του στην Τρίπολη , ο κ.Μπαιρακτάρ δηλώνει ότι παρουσιάστηκε ένα σχέδιο αποφασιστικότητας για την ενίσχυση της συνεργασίας και υλοποίησης των Συμφωνιών που έχουν υπογράψει οι δυο χώρες και συγχρόνως κάλεσε και τις τουρκικές εταιρίες να επενδύσουν και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυρίως στην ηλιακή ενέργεια.

Η υπογραφή και του δεύτερου Μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και της προσωρινής κυβέρνησης Ντμπεϊμπα το 2022 είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας ,με κορύφωση την ματαίωση της επίσκεψης του τοτε ΥΠΕΞ Ν.Δένδια στην Τρίπολη προκειμένου να μην συναντηθεί με την ομόλογο του Ν.Μανγκούς που είχε υπογράψει το Μνημονιο, το οποίο προέβλεπε την ανάθεση σε τουρκικές εταιρίες την έρευνα και αξιοποίηση κοιτασμάτων σε θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης , στην βάση του παράνομου Τουρκολυβικού Μνημονίου.

Μέχρι τώρα δεν είχε υπάρξει κάποια κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας που θα έφερνε τουρκικά ερευνητικά και γεωτρύπανα σε μια θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης ,όπου δεν έχει υπάρξει οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, όμως υπάρχει μονομερής κατάθεση συντεταγμένων των εξωτερικών ορίων της Ελληνικής ΑΟΖ ,βάσει της οποίας έχουν χαραχθεί θαλάσσια Οικόπεδα εκ των οποίων ορισμένα νοτιοδυτικά της Κρήτης έχουν ηδη παραχωρηθεί σε ξένες πετρελαϊκές εταιρίες. Όμως με βάση το Τουρκολυβικό Μνημόνιο η Λιβύη διεκδικεί ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Κρήτης. Με την επιστολή της στον ΟΗΕ πριν μερικές εβδομάδες για την κήρυξη Συνορεύουσας Ζώνης η Λιβύη επικαλείται και πάλι το Τουρκολυβικό Μνημόνιο του 2019 ,ένδειξη ότι επιμένει στην επικαιροποίηση των λιβυκών και τουρκικών διεκδικήσεων εις βάρος της Ελλάδας.

Η παρουσία του Α.Μπαιρακτάρ στην Τρίπολη και οι σαφείς αναφορές του στην ενεργοποίηση του δεύτερου Μνημονίου δεν πρέπει να υποτιμηθούν καθώς ειδικά στην Λιβύη ,η Τουρκία με ..συνέπεια προαναγγέλλει τα τετελεσμένα τα οποία κατόπιν επιχειρεί να επιβάλει. Το 2018 έναν ολόκληρο χρόνο πριν από την υπογραφή του Τουρκολυβικού Μνημονίου ,ο τότε Υπουργός Άμυνας Χ.Ακαρ είχε επισκεφθεί την Τρίπολη και κατόπιν είχε παρουσιάσει χάρτες που εμφάνιζαν την «Γαλάζια Πατρίδα» αλλά και την γραμμή «οριοθέτησης» που υιοθετήθηκε με το παράνομο Μνημόνιο ,αλλά τότε η Αθήνα έδειξε απαράδεκτη αδράνεια ,μέχρις ότου 12 μήνες μετά επήλθε ο απόλυτος αιφνιδιασμός με την υπογραφή του Μνημονίου.

Επι μακρόν και λόγω της εσωτερικής κατάστασης στην Λιβύη , η Αθήνα έχει σχεδόν παγωμένες τις σχέσεις της με την χώρα παρά την τοποθέτηση του Έλληνα πρεσβευτή Ν.Γαριλίδη στην Τρίπολη προ τριών μηνών.

Κλείσιμο
Όμως οι κινήσεις της Τουρκίας για την ενεργοποίηση του Μνημονίου του 2022 για έρευνες και γεωτρήσεις απο τουρκικά πλοία ,θα πρέπει να κινητοποιήσουν την Αθήνα προκειμένου να μην υπάρξει και νέος επικίνδυνος αιφνιδιασμός ,που δεν θα αφορά πλέον την υπογραφή μιας συμφωνίας , αλλά κινήσεις και επιβολή τετελεσμένων επι του πεδίου.


Ειδήσεις σήμερα:

Πρόστιμα για τα βρεφικά γάλατα και μέτρα για «καθαρές τιμές» στη μάχη κατά της ακρίβειας

Οι εκτελεστές του Ζαμπούνη στον Νέο Κόσμο ήταν εισαγόμενοι Βαλκάνιοι, εκτιμά ο Καλλιακμάνης


Θλίψη για την 38χρονη Γεωργία που παρασύρθηκε από χείμαρρο - Παραμένει αγνοούμενος ο σύντροφός της, Νίκος




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης