Ο Άκης Σκέρτσος στον Δανίκα: Ο Μητσοτάκης παίρνει τολμηρές αποφάσεις που εκκρεμούν δεκαετίες λόγω κόστους

Η ισότητα στον γάμο είναι κεκτημένο στον δυτικό κόσμο - Σεβόμαστε όμως και την αντίθετη άποψη στη Ν.Δ., αλλά και στην υπόλοιπη κοινωνία

Ο,τι θέλεις να μάθεις για το νομοσχέδιο περί γάμου και υιοθεσίας ομοφυλόφιλων ζευγαριών να ρωτήσεις τον Ακη Σκέρτσο (το πλήρες όνομά του Χρήστος-Γεώργιος Σκέρτσος). Ετσι και έκανα. Τέσσερα πράγματα συγκράτησα απ’ αυτή την κουβέντα. Που έγινε εκτός του πολιτικού του γραφείου. Η καθημερινότητα αφαιρεί, διώχνει το ψευδές κύρος της πολυθρόνας. Το πρώτο η φράση του: «Εγώ ως γονιός, ως άνθρωπος, δεν έχω κάποιο πειστικό επιχείρημα να πω στο παιδί μου, στους φίλους του, σε ανίψια μου, σε συγγενείς μου, σε φίλους που έχουν αυτόν τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ως προς το γιατί η ελληνική Πολιτεία σήμερα δεν τους αναγνωρίζει τα ίδια δικαιώματα».

Το δεύτερο περί αλλαγής του Εθνικού Απολυτηρίου. Το τρίτο, ως απάντηση στην ερώτηση «τι θα γίνει με την αυτοκόλλητη σχέση Κράτους - Εκκλησίας», η απάντηση «κάθε πράγμα στον καιρό του». Και το τέταρτο για πιθανή δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας: «Δεν αποκλείω τίποτα, δεν είμαι προφήτης».

Α, να μην ξεχάσω την αναφορά του στο παρελθόν της παράταξης: «Το 1982, όταν έγινε η μεγάλη μεταρρύθμιση από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου στο Οικογενειακό Δίκαιο, η Νέα Δημοκρατία ήταν απέναντι. Ο πολιτικός γάμος, που σήμερα αποτελεί κεκτημένο, η κατάργηση της προίκας, η κατάργηση της μοιχείας ως ποινικό αδίκημα, η ποινικοποίηση της ενδοοικογενειακής βίας, αυτά όλα έγιναν από τη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση, στην οποία τότε η Νέα Δημοκρατία όντως στάθηκε απέναντι».
Σκηνή 1: Και η Εκκλησία; Κάθε πράγμα στον καιρό του

- Γιατί τώρα αυτό το νομοσχέδιο, γιατί αυτή τη στιγμή;

«Είναι πολλοί οι λόγοι. Πρώτον, γιατί είμαστε η κυβέρνηση που έχει μια συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων. Ηταν προγραμματική δέσμευση του πρωθυπουργού και αποτελεί μέρος της εθνικής στρατηγικής για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, η οποία εκπονήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υλοποιήθηκε κατά ένα μέρος και εκκρεμούσε η ολοκλήρωση της υλοποίησής της. Και κυρίως γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να μένουν πίσω, η ζωή δεν μπορεί να περιμένει. Και για μια κυβέρνηση που έχει δηλώσει ότι θέλει να πάει την Ελλάδα πιο μπροστά και πιο κοντά στην υπόλοιπη Ευρώπη και να δημιουργήσει έναν ενιαίο χώρο ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων για τους Ελληνες ως Ευρωπαίους πολίτες, νομίζω ότι είναι αυτονόητο καθήκον να κάνει και αυτή τη μεταρρύθμιση. Γιατί εφαρμόζεται ήδη και αποτελεί κεκτημένο δικαίωμα η ισότητα στον γάμο σε 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια σε 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και στον υπόλοιπο κόσμο σε 36 και 39 χώρες αντίστοιχα. Είναι κάτι το οποίο αποτελεί κεκτημένο δικαίωμα για την Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο».

- Εχετε απέναντί σας όμως την Εκκλησία, έχετε και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Παρεμπιπτόντως, για την Εκκλησία δεν θα ήταν μια μεγάλη μεταρρύθμιση ο διαχωρισμός της από το κράτος;

«Η ίδια η Εκκλησία πιστεύει στο “τα του Θεού τω Θεώ και τα του Καίσαρος τω Καίσαρι”, πιστεύει δηλαδή σε διακριτούς ρόλους. Εγώ προσωπικά τιμώ και σέβομαι το κοινωνικό και το πνευματικό έργο της Εκκλησίας. Η Πολιτεία έχει τον ρόλο της, η Εκκλησία έχει τον ρόλο της, και από κει και πέρα κάθε πράγμα στον καιρό του».

- Το ξέρατε ότι τον Γιώργο Θεοφανόπουλο τον είχε υιοθετήσει ο Μάνος Χατζιδάκις πριν από 50 χρόνια; Ηταν μια πολύ γενναία πράξη του Μάνου.

«Το ξέρω, και αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι είναι ότι το δικαίωμα στην υιοθεσία σε μόνο άνδρα ή σε μόνη γυναίκα, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, έχει κατοχυρωθεί στην Ελλάδα από το 1946. Και δίνει και μια απάντηση στο εύλογο ερώτημα της κοινωνίας “μα υπάρχουν τέτοιες οικογένειες με παιδιά;”. Ναι, υπάρχουν, γιατί η ελληνική Πολιτεία δίνει το δικαίωμα σε τέτοιου τύπου υιοθεσίες, και μετά την υιοθεσία μπορεί να προκύψει, για παράδειγμα, ένα σύμφωνο συμβίωσης με έναν άλλον άντρα ή με μια άλλη γυναίκα, χωρίς όμως να αναγνωρίζονται γονεϊκά δικαιώματα. Και αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι υπάρχει πολύ επιστημονική έρευνα πλέον γύρω από την κοινωνική, ψυχολογική, ακαδημαϊκή ανάπτυξη των παιδιών που μεγαλώνουν εντός των ομόφυλων οικογενειών σε άλλες χώρες που τα έχουν κατοχυρώσει αυτά τα δικαιώματα εδώ και δεκαετίες. Και αυτή η έρευνα λέει -και δεν υπάρχει απολύτως καμία άλλη έρευνα που να το αντικρούει- ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν εντός ομόφυλων οικογενειών δεν έχουν καμία σημαντική στατιστική απόκλιση ως προς τους δείκτες της κοινωνικής, της ακαδημαϊκής και της ψυχολογικής τους ανάπτυξης ή ως προς τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό».
Σκηνή 2: Η βία δεν γνωρίζει φύλο ή σεξουαλικό προσανατολισμό

- Υπάρχει μια πολύ έντονη υποκρισία στην ελληνική κοινωνία, που εμφανίζεται υπέρμαχη της οικογένειας ενώ ένα μέρος της έχει αποκτηνωθεί.

«Εγώ δεν θα κατακεραυνώσω σε καμία περίπτωση την ελληνική οικογένεια και την πυρηνική οικογένεια, παραμένει το κυρίαρχο πρότυπο της οικογένειας. Ομως πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι υπάρχουν και οι μονογονεϊκές οικογένειες, είτε από τύχη είτε από επιλογή. Δεν μπορούμε να βάλουμε ένα στίγμα σε αυτές τις οικογένειες ότι μεγαλώνουν λιγότερο καλά τα παιδιά τους - γιατί ακούγονται και αυτές οι απόψεις».

- Εγώ μεγάλωσα με τη γιαγιά μου και τη μητέρα μου.

«Ακριβώς, υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν με τον παππού και τη γιαγιά, δεν μπορεί να πει κανείς ότι τα παιδιά αυτά λαμβάνουν λιγότερη αγάπη. Επομένως, ας κινηθούμε με ένα πνεύμα κατανόησης, ανοχής, να ακούσουμε τι λέει η επιστήμη, τι λέει η επιστημονική έρευνα: ότι εφόσον υπάρχει αγάπη, φροντίδα, σταθερό περιβάλλον και πρόσβαση σε επαρκή βιοτικά αγαθά, τότε ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονιών δεν επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη των παιδιών».

- Ενα παιδί μπορεί να μεγαλώσει με δύο μπαμπάδες…

«...αλλά δεν θα γίνει απαραίτητα ομοφυλόφιλος ή ομοφυλόφιλη. Οπως αντίστοιχα οι ομοφυλόφιλοι συμπολίτες μας και συνάνθρωποί μας μεγαλώνουν από ετερόφυλες οικογένειες».

- Εχετε εσείς τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας; Πόσοι «παιδαράδες» πατεράδες κακοποιούν τα παιδιά τους μέσα στις «κανονικές» οικογένειες.

«Δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο προχωρούμε σε αυτή τη μεταρρύθμιση. Η ενδοοικογενειακή βία στην ετερόφυλη, ετεροκανονική οικογένεια δεν αποτελεί λόγο για να θεσμοθετήσουμε το δικαίωμα στην ισότητα στον γάμο. Μην τα μπερδεύουμε. Η βία είναι μια συμπεριφορά η οποία δεν γνωρίζει φύλο ή σεξουαλικό προσανατολισμό. Μπορεί να βγαίνει και από έναν ομοφυλόφιλο, μπορεί να βγαίνει και από έναν ετεροφυλόφιλο. Σίγουρα υπάρχουν οικογένειες ετερόφυλες όπου σημειώνονται και φαινόμενα βίας - και εμείς είμαστε απέναντι σε αυτά και έχουμε φτιάξει πλέον ένα πλαίσιο προστασίας των γυναικών ή των παιδιών που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας».

- Γιατί δεν τολμήσατε κάτι παραπάνω, να γίνει και αυτό με την παρένθετη μητέρα;

«Μπορώ να εξηγήσω γιατί δεν πάμε εκεί. Η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή -μέσα στην οποία υπάρχει και η παρένθετη κυοφορία- στην Ελλάδα είναι κατοχυρωμένη και αναγνωρίζεται ως δικαίωμα για λόγους ιατρικής αναγκαιότητας. Που υπάρχουν, ως λόγοι, μόνο στις γυναίκες και στα ετερόφυλα ζευγάρια. Είναι ένα πλαίσιο το οποίο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν αναγνωρίζεται καν στα ετερόφυλα ζευγάρια. Αρα δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση και στην Ευρώπη ακόμα γι’ αυτό το ζήτημα. Γι’ αυτό και δεν πάμε εκεί ακόμα».
Σκηνή 3: Η στάση των βουλευτών που διαφωνούν και η μεγάλη μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ

- Γιατί διαφωνούν στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ.;

«Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της ευθύνης, που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη και που θα την κάνει ακόμα πιο ευρωπαϊκή. Είναι η παράταξη που έχει τη μεγαλύτερη συνοχή πολιτικά από όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις από τη Μεταπολίτευση και μετά. Και γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί είναι καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας. Οι απόψεις αυτές υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία, έτσι εύλογα αντανακλώνται και στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Και δεν μπορούμε να ανεχόμαστε κανένα κούνημα προοδευτικού δαχτύλου στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που έχουν άλλες απόψεις. Η συνοχή της Νέας Δημοκρατίας και της ελληνικής κοινωνίας είναι το πρώτιστο μέλημα, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να επαναπροσδιορίσουμε τι σημαίνει ισχυρή κοινωνία και ισχυρό έθνος. Για εμάς, ισχυρό έθνος είναι το έθνος το οποίο έχει μια αγκαλιά ανοιχτή και μια φροντίδα για όλες τις κοινωνικές ομάδες, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκευτικού προσανατολισμού, δηλαδή δεν υπάρχουν διακρίσεις. Εγώ ως γονιός, ως άνθρωπος, δεν έχω κάποιο πειστικό επιχείρημα να πω στο παιδί μου, στους φίλους του, σε ανίψια μου, σε συγγενείς μου, σε φίλους που έχουν αυτόν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ως προς το γιατί η ελληνική Πολιτεία σήμερα δεν τους αναγνωρίζει τα ίδια δικαιώματα. Και να σκεφτούν αυτό: Δεχόμαστε σήμερα, στον 21ο αιώνα, να υπάρχουν αυτές οι διακρίσεις επειδή κάποιος γεννιέται με έναν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό;

Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός έχει πετύχει ακριβώς αυτόν τον αναγκαίο συγκερασμό. Δηλαδή, πώς θα έχουμε μια κυβέρνηση και ένα κόμμα το οποίο θα πατάει γερά στην παράδοση -γιατί η παράδοση είναι σημαντικό στοιχείο για τη συνοχή μιας κοινωνίας-, αλλά ταυτόχρονα θα έχει σταθερά στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον και στην ευρωπαϊκή μας ολοκλήρωση».

- Με αυτούς τους βουλευτές τώρα που θα ψηφίσουν εναντίον ή θα απέχουν -και είναι και ένας υπουργός μέσα, ο Βορίδης- τι θα συμβεί; Μπορεί ο υπουργός να μην ψηφίζει ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης;

«Είναι ένα ζήτημα στο οποίο η ελληνική κοινωνία είναι μοιρασμένη. Και στη Νέα Δημοκρατία, ως ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας, είναι εύλογο να υπάρχουν βουλευτές και στελέχη που αντανακλούν τις απόψεις ενός μέρους της κοινωνίας. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε και το ανακοίνωσε ότι θα διαχειριστεί με πολιτική γενναιοδωρία αυτό το ζήτημα των διαφοροποιήσεων. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις και σε άλλα κόμματα. Βλέπουμε ότι και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν διαφοροποιήσεις και στον ΣΥΡΙΖΑ. Αρα δεν είναι λυμένα ζητήματα αυτά. Είναι ευαίσθητα θέματα τα θέματα πίστης, τα θέματα ιδεολογίας, τα θέματα ταυτότητας».

- Στο θέμα των νέων ταυτοτήτων του Σημίτη, την εποχή εκείνη, η Νέα Δημοκρατία είχε πάρει θέση εναντίον, αν δεν κάνω λάθος.

«Και το 1982, όταν έγινε η μεγάλη μεταρρύθμιση από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου στο Οικογενειακό Δίκαιο η Νέα Δημοκρατία ήταν απέναντι. Ο πολιτικός γάμος, που σήμερα αποτελεί κεκτημένο, η κατάργηση της προίκας, η κατάργηση της μοιχείας ως ποινικό αδίκημα, η ποινικοποίηση της ενδοοικογενειακής βίας, αυτά όλα έγιναν από τη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση, στην οποία τότε η Νέα Δημοκρατία όντως στάθηκε απέναντι. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πράγματα τα οποία τότε η παράταξη αυτή θεωρούσε πολύ προχωρημένα πλέον αποτελούν κοινό τόπο. Το ίδιο θεωρώ ότι θα συμβεί και με αυτή τη μεταρρύθμιση και την αλλαγή στο Οικογενειακό Δίκαιο, που δεν κάνει παρά το αυτονόητο που συμβαίνει και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Θεωρώ ότι οι βουλευτές και τα στελέχη που διαφωνούν θα καταλάβουν ύστερα από λίγο καιρό ότι είναι ένα ζήτημα που ολοκληρώθηκε, ψηφίστηκε, αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα και προχωρούμε παρακάτω ενωμένοι».
Σκηνή 4: Ο κόσμος ψηφίζει τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη

- Μερικοί από τους βουλευτές σας, που διαφωνούν με το νομοσχέδιο, λένε ότι το κόμμα πλέον δεν εκφράζει τη Δεξιά, τη Λαϊκή Δεξιά ή την όποια Δεξιά όπως την καταλαβαίνουν οι ίδιοι. Και ότι είναι ένα κόμμα που έχει μετακινηθεί προς το ΠΑΣΟΚ και ότι ο Μητσοτάκης είναι ο Σημίτης του σήμερα.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν χρειάζεται ετεροπροσδιορισμούς. Εχει αποδείξει ότι είναι ένας πρωθυπουργός της ευθύνης, ένας πρωθυπουργός εξωστρεφής και κοσμοπολίτης, ένας θαρραλέος πολιτικός, ο οποίος τολμά να πάρει και δυσάρεστες ή μη δημοφιλείς αποφάσεις όταν κρίνει και έχει πειστεί ότι αυτές προστατεύουν το συλλογικό συμφέρον, προστατεύουν τη δημοκρατία, προάγουν το κράτος δικαίου και κάνουν πιο ισχυρή την οικονομία. Και νομίζω ότι, διατρέχοντας πλέον τη δεύτερη θητεία του, είναι ένας πρωθυπουργός που έχει μία και μόνο αποστολή: να κλείσει βασικές εκκρεμότητες που κουβαλάει εδώ και δεκαετίες η χώρα μας από το παρελθόν και που δεν υπήρχε η τόλμη πολιτικά να λυθούν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Η Αριστερά διεκδικεί το μονοπώλιο στην κοινωνική ευαισθησία, όμως η "νέα" Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι ενδιαφέρεται πολύ πιο γνήσια και αυθεντικά για όλες τις κοινωνικές ομάδες, απλώνοντας ένα ευρύ δίχτυ κοινωνικής προστασίας και διευρύνοντας συνεχώς κοινωνικά και πολιτικά -όπως η επιστολική ψήφος- δικαιώματα».

- Ο κόσμος λέει «ψηφίζω Κυριάκο, δεν ψηφίζω Νέα Δημοκρατία».

«Ψηφίζει τη "νέα" Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που διευρύνει συνεχώς τα γεωγραφικά και πολιτικά της όρια, χωρίς όμως σε καμιά περίπτωση να απεμπολεί τις βασικές πολιτικές για την ασφάλεια της χώρας, για την άμυνα, την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, την προστασία από νέου τύπου απειλές».

- Ποια ασφάλεια; Δεν αισθάνεται κανείς ασφαλής έπειτα από όλα αυτά που διαβάζουμε και ακούμε.

«Πρέπει να κατανοήσουμε ότι εν γένει ζούμε σε έναν ανασφαλή κόσμο. Δηλαδή οι πηγές που προκαλούν αβεβαιότητα, ρίσκο, ρευστότητα και κρίσεις έχουν πολλαπλασιαστεί γιατί έχει γίνει ο κόσμος μας πιο σύνθετος. Δηλαδή, η ανασφάλεια είναι μια συνθήκη δυστυχώς που αφορά όλον τον δυτικό κόσμο και πρέπει πλέον στο πλαίσιο του έθνους-κράτους αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν απρόσμενες ή πρωτοφανείς απειλές. Υπάρχουν πλέον πολλές κρίσεις που προκύπτουν στην καθημερινότητά μας, και ατομικά και συλλογικά, και πρέπει το κράτος να δημιουργήσει, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει, ένα νέο δόγμα εθνικής ασφάλειας».

- Εδώ όμως μιλάμε για συγκεκριμένα πράγματα. Οι γειτονιές είναι αφύλακτες, οι συμμορίες σκοτώνουν, πλακώνει στο ξύλο το ένα παιδί το άλλο, το βλέπουμε συνέχεια αυτό το πράγμα.

«Εχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό;».

- Πολλές φορές.

«Αισθάνεστε πιο ασφαλής στο Λονδίνο ή στο Παρίσι από ό,τι στην Αθήνα; Ειλικρινά, με το χέρι στην καρδιά».

- Η αλήθεια είναι ότι αισθάνομαι πιο ασφαλής στην Αθήνα.

«Να το λέμε αυτό. Υπάρχει η εγκληματοφοβία και υπάρχει και η εγκληματικότητα. Είναι απόλυτα δικαιολογημένο να αισθανόμαστε ανασφάλεια. Αυξάνεται ο βαθμός ανασφάλειας γιατί προκύπτουν περισσότερες απειλές. Η δική μας αποστολή είναι να εκσυγχρονίσουμε τα Σώματα Ασφαλείας, την Ελληνική Αστυνομία, να γίνει πιο δημοκρατική, πιο αποτελεσματική, πιο σύγχρονη. Αυτή είναι η αποστολή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αυτό του έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός - και του έχουμε εμπιστοσύνη».
Σκηνή 5: Αλλάζουν όλα στο Εθνικό Απολυτήριο

- Είδατε τα αποτελέσματα με την PISA που είναι φρικαλέα, είμαστε στον πάτο. Από εκεί ξεκινάνε όλα.

«Συμφωνώ απόλυτα, η Παιδεία είναι ο βασικός ιμάντας για την κοινωνική άνοδο των ανθρώπων. Η ουσία για την Παιδεία, για να λειτουργήσει καλύτερα, είναι η αξιολόγηση. Είναι η αξιολόγηση δομών, είναι η αξιολόγηση εκπαιδευτικών, είναι η αξιολόγηση συγγραμμάτων. Από πότε έχει να γίνει αξιολόγηση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης;».

- Ποτέ. Κι εσείς 4,5 χρόνια τώρα δεν έχετε κάνει τίποτα.

«Πότε ψηφίστηκε η αξιολόγηση για την εκπαίδευση; Επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη, στην προηγούμενη θητεία. Πότε επαναλειτούργησε η εκπαίδευση μετά από τα σκληρά μέτρα της πανδημίας; Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Δεν το παραπέμπουμε στο μέλλον, είναι ζήτημα του παρόντος, πιεστικό. Ο στόχος μας είναι αυτό το πράγμα να αλλάξει και ήδη έχει δρομολογηθεί αυτή η αλλαγή. Το ψηφιακό φροντιστήριο, αυτό το οποίο πληρώνει η οικογένεια η ελληνική από το υστέρημά της για να στείλει τα παιδιά, επειδή δεν ικανοποιείται από τις υπηρεσίες που παίρνει από το δημόσιο σχολείο, μέσα στο 2024 θα είναι πραγματικότητα, δωρεάν. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα κάνει αυτή την τομή και θα προσφέρει σε όλα τα κρίσιμα μαθήματα δωρεάν ψηφιακά μαθήματα υποστήριξης στα παιδιά μας. Αυτό είναι ένα βήμα που θα κάνει καλύτερο το δημόσιο σχολείο».

- Ναι, αλλά οι δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου είναι υποβαθμισμένες, τα παιδιά δεν διαβάζουν.

«Θα γίνουν ανακοινώσεις πλέον για το Εθνικό Απολυτήριο. Τι σημαίνει Εθνικό Απολυτήριο; Οτι θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο κάποιος θα αποφοιτά από το Λύκειο και ο τρόπος με τον οποίο πιστοποιείται η γνώση που παίρνει από το Λύκειο ώστε να μην είναι ένα χαρτί χωρίς αξία».
Σκηνή 6: Μόνιμη αύξηση μισθών και συντάξεων

- Πολλοί λένε ότι η κουβέντα για τα ομόφυλα ζευγάρια γίνεται για τον αποπροσανατολισμό από τα βασικά προβλήματα, όπως είναι η ακρίβεια. Πώς εξηγείτε εσείς μια εταιρεία να πουλάει το γάλα της πολύ παραπάνω απ’ ό,τι στη Γερμανία, στην Αγγλία, στη Γαλλία. Το ελέγχετε αυτό;

«Ανακοινώθηκαν πριν από μία εβδομάδα παρεμβάσεις και σε σχέση με το βρεφικό γάλα και σε σχέση με άλλες βασικές κατηγορίες που απαρτίζουν το καλάθι του νοικοκυριού, τα απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού και άλλα, όπου ουσιαστικά λέμε στις πολυεθνικές εταιρείες ότι “δεν μπορείς να βλέπεις την Ελλάδα σαν μια χώρα-μπανανία, όπου άλλες εμπορικές πολιτικές εφαρμόζεις εκεί και άλλες στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες”».

- Γιατί γίνεται αυτό;

«Αυτό γίνεται διότι η Ελλάδα διαχρονικά έπασχε στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Αυτό πλέον είναι παρελθόν. Εχουμε έναν νέο οργανισμό ελέγχων για την αγορά, που κάνει εντατικούς ελέγχους, που επιβάλλει συστηματικά βαριά πρόστιμα - δεν έχουν υπάρξει στο παρελθόν τόσα πρόστιμα εκατομμυρίων σε πολυεθνικές και σε μεγάλες ελληνικές εταιρείες».

- Πολύ ωραία αυτά, ακούγονται θαυμάσια. Η πραγματικότητα είναι η εξής όμως. Εχω δει νοικοκυρές στο σούπερ μάρκετ να φτάνουν στο ταμείο και όταν τους λένε το ποσό αρχίζουν να αφαιρούν πράγματα. Τι θα πείτε εσείς σε αυτή τη γυναίκα που αφαιρεί πράγματα από το καλάθι;

«Θα της πω ότι υπάρχουν πολιτικές στήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας, δόθηκαν 700 εκατ. ευρώ μόνο τον Δεκέμβριο».

- Για τα επιδόματα λέτε τώρα; Τι είναι αυτό, φιλανθρωπική πράξη;

«Είναι σε τρία επίπεδα η προσπάθεια. Μόνιμη αύξηση μισθών και συντάξεων, έχουμε δει στήριξη ευάλωτων με έκτακτα επιδόματα, και καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού. Το τελευταίο θέλει περισσότερο χρόνο γιατί αφορά τις δομές με τις οποίες λειτουργεί η αγορά. Λειτουργεί με πρόστιμα, λειτουργεί δηλαδή με μαστίγιο, αλλά πρέπει να αλλάξεις -και αυτό κάναμε με τα μέτρα που ανακοινώσαμε τώρα- τον τρόπο με τον οποίο ασκούν εμπορική πολιτική οι πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα. Αυτό πλέον αντιμετωπίστηκε, ρυθμίζεται, νομοθετείται αυτόν τον μήνα, μέσα στον Ιανουάριο, και αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης βασικών κατηγοριών στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης».

- Τι αλλάζει; Πού το βλέπει ο άλλος αυτό πρακτικά;

«Στην πράξη θα έχουμε μια μείωση 10% έως 15% σε βασικές κατηγορίες αγαθών καθαρισμού, απορρυπαντικά, είδη υγιεινής γιατί θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η τιμολόγηση των προϊόντων αυτών».

- Αυτό πότε θα γίνει;

«Αυτό νομοθετείται τώρα και θα εφαρμοστεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Θα είναι ορατό δηλαδή από τον Φεβρουάριο - Μάρτιο στους καταναλωτές. Θα πέσουν οι αρχικές τιμές τιμοκαταλόγου, οι οποίες ήταν τεχνητά φουσκωμένες στην Ελλάδα για να χωράνε από κάτω εκπτώσεις».
Επίλογος: Δεν αποκλείω τίποτα

- Μήπως με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπουν τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός άλλου κόμματος στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας;

«Στην Ολλανδία, που είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θεμελίωσε τα δικαιώματα στον γάμο, το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς πρώτευσε στις τελευταίες εκλογές. Στην επίθεση που κάνει ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, απορρίπτει τις παράνομες μεταναστευτικές ροές διότι δεν αναγνωρίζουν την ισότητα στον γάμο των ομοφύλων. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι τα πιο δεξιά σχήματα σε χώρες όπου έχουν υιοθετηθεί αυτοί οι θεσμοί τους έχουν αγκαλιάσει. Και τους αποδέχονται ως μέρος του αξιακού τους κώδικα και του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής».

- Αλλο η Δεξιά της Ολλανδίας και άλλο η Δεξιά της Ελλάδας.

«Εκεί θέλω να καταλήξω. Στο ότι από τη στιγμή που θα ψηφιστεί αυτή η μεταρρύθμιση θα αποτελεί πλέον μέρος και του δικού μας αξιακού κώδικα και θα γίνει πιο αποδεκτή. Δεν θα υπάρξει χώρος για να γίνει πολιτική σπέκουλα πάνω σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες».

- Αρα αποκλείετε το γεγονός να δημιουργηθεί ένα άλλο κόμμα από αυτούς που θα ψηφίσουν εναντίον.

«Δεν αποκλείω τίποτα, δεν είμαι προφήτης. Βλέπω και μελετώ το τι έχει συμβεί στις χώρες που έχουν ιστορία και εμπειρία σε αυτά τα θέματα. Και η εμπειρία δείχνει ότι δεν υπάρχει κάποιου είδους φούσκωμα του δεξιού χώρου από τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Καθώς έφευγε, και αφού προηγουμένως με θέρμη χαιρέτησα την αξιαγάπητη Μαρία Χούκλη που τον συνόδευε, σκέφτηκα και είπα: Μα φυσικά κάθε πολιτικός κρίνεται, εκτός των άλλων, και από τους στενούς συνεργάτες του. Μεθερμηνευόμενο, πες μου τον σύμβουλό σου να σου πω ποιος είσαι!


Ειδήσεις σήμερα

Με 3 ευρώ κέρδισε τα €8,1 εκατ. ο μεγάλος τυχερός του Τζόκερ

Σήμερα στις 11 ανακοινώνονται τα μέτρα στήριξης για τις νέες οικογένειες - Τι θα περιλαμβάνουν

Survivor 2024: Οι τέσσερις νέοι παίκτες και ο πρώτος υποψήφιος της εβδομάδας - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr