Γάμος ομοφύλων: Ο συμβιβασμός με Βορίδη, οι υφυπουργοί και ο χάρτης των γαλάζιων βουλευτών

Γάμος ομοφύλων: Ο συμβιβασμός με Βορίδη, οι υφυπουργοί και ο χάρτης των γαλάζιων βουλευτών

Δύο ώρες κράτησε η συζήτηση στο υπουργικό - Ο διάλογος Μητσοτάκη-Βορίδη και τα δάκρυα του Σκέρτσου

mitsotakis-ypoyrgiko-mak
Με τις λιγότερες δυνατές αναταράξεις στο εσωτερικό της η κυβέρνηση βάζει πλώρη για να περάσει τις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο που αφορά τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών από τη Βουλή. Η λογική επίσπευσης του νόμου που βγήκε χθες με fast track διαδικασίες σε δημόσια διαβούλευση σχετίζεται και με την ανάγκη να κλείσει μια δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και πολύ καιρό και δεν υπήρξε πάντα ευνοϊκή για τη ΝΔ. Η ψήφιση του νομοσχεδίου, για το οποίο θα μιλήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια, θα γίνει άλλωστε σε χρόνο αρκετά «απομακρυσμένο» από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, πάντως, μπορεί να υπήρχαν και άλλα θέματα στην ατζέντα, το εν λόγω νομοσχέδιο, όμως, μονοπώλησε τη συζήτηση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή διήρκεσε περίπου 2 ώρες, με 14 υπουργούς να παίρνουν τον λόγο. Μια στιγμή που προκάλεσε αίσθηση ήταν όταν ο υπουργός Επικρατείας και εισηγητής του νομοσχεδίου Άκης Σκέρτσος δάκρυσε προς το τέλος της παρουσίασης, αναφερόμενος στο παράδειγμα ομόφυλου ζευγαριού συγγενών του που έχει παιδιά και μέχρι πρότινος ήταν «αόρατοι» για την ελληνική πολιτεία, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα πολλών εκ των παρισταμένων.

Δεκατρείς υπουργοί εξ αυτών που μίλησαν ομονόησαν υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ ο μόνος διαφωνών ήταν ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος, όμως, όπως εγκαίρως είχε γράψει το protothema.gr, έσπευσε να αποδραματοποιήσει την κατάσταση και αφού περιέγραψε τις ενστάσεις του, ξεκαθάρισε ότι δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση και θα απόσχει.

«Διαφωνώ επί της αρχής με το νομοσχέδιο και κατά τη γνώμη μου από το Σύνταγμα πηγάζει μια έννοια της οικογένειας που δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν θέλω να δημιουργήσω πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, γι' αυτό και θα απέχω από την ψηφοφορία», φέρεται ειπών ο κ. Βορίδης, ο οποίος έκανε μια εκτενή νομική ανάλυση επί του ζητήματος. «Χαίρομαι που και οι διαφωνίες εκφέρονται με δομημένο τρόπο. Δεν θα μπω στα νομικά ζητήματα, διότι είναι θέμα ισότητας, συμπερίληψης και ελευθεριών», φέρεται ήταν το πνεύμα της απάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στα όσα είπε ο κ. Βορίδης, αν και χιουμοριστικά ο πρωθυπουργός του είπε ότι είναι θάρρος να αλλάζει κανείς γνώμη. Μάλιστα, σε άλλη φάση της συζήτησης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη φέρεται να είπε ότι είναι η πιο συνεπής, καθώς έχει ψηφίσει όλα τα νομοσχέδια που σχετίζονται με δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτών, με τον κ. Βορίδη να αντιτείνει χιουμοριστικά ότι αυτός είναι ο πιο συνεπής, καθώς «δεν έχω ψηφίσει τίποτα».

Κλείσιμο
Το γεγονός, πάντως, ότι ο κ. Βορίδης εγκαίρως είχε περιγράψει τις απόψεις του διευκόλυνε και το Μέγαρο Μαξίμου που διεμήνυε κατόπιν του υπουργικού ότι δεν τίθεται θέμα παραμονής του στην κυβέρνηση. Σημειωτέον, ο ίδιος μετέχει όλες αυτές τις μέρες κανονικά στον πρωινό καφέ του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ έχει συζητήσει κατ’ ίδιαν με τον κ. Μητσοτάκη για το θέμα.

Οι υφυπουργοί, η αποχή και ο…ανασχηματισμός

Το ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι με άλλους υφυπουργούς που έχουν ενστάσεις και προβληματισμούς. Η πιο σύνθετη περίπτωση είναι η υφυπουργός Οικογένειας Μαρία Κεφάλα που κλίνει προς την αποχή, όπως έγραψε από χθες το protothema.gr Το ζήτημα, όμως, είναι ότι το υπουργείο της είναι εξ αυτών που καταθέτουν το επίμαχο νομοσχέδιο, ενώ η ίδια έχει το χαρτοφυλάκιο της ισότητας και δεν θα ψηφίσει ένα κορυφαίο ζήτημα ισότητας. Υπό αυτή την έννοια μένει να φανεί ποιες θα είναι οι εξελίξεις τις επόμενες μέρες, καθώς θα φανούν οι προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου.

Το μήνυμα του Μαξίμου είναι ότι δεν νοείται κυβερνητικό στέλεχος να καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Είναι, όμως, ακόμα αναπάντητο τι θα σημαίνει μια αποχή κυβερνητικού στελέχους. Φερ ειπείν, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης κλίνει προς την αποχή, ενώ και ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης ταλαντεύεται μεταξύ αποχής και «ναι», αναμένοντας να μελετήσει το νομοσχέδιο που δημοσιεύτηκε χθες.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι, σε κάθε περίπτωση, η αποχή ενός υφυπουργού θα καταγραφεί και θα συναξιολογηθεί σε έναν ανασχηματισμό σε ύστερο χρόνο. Προς το «ναι», πάντως, έχει μεταστραφεί ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης που είδε προ ημερών τον πρωθυπουργό, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Παππάς. Υπάρχουν και άλλοι υφυπουργοί που δεν έχουν τοποθετηθεί δημοσίως, αλλά θα υπερψηφίσουν, όπως π.χ. η υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Μάξιμος Σενετάκης, ο Γιάννης Μπούγας, η Άννα Μάνη Παπαδημητρίου.

Οι βουλευτές

Με βάση το σκηνικό που διαμορφώνεται, αρμόδιες πηγές της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούν προς το protothema.gr ότι πάνω από 110 βουλευτές του κόμματος αναμένεται να υπερψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών της Αττικής, υπουργοί και υφυπουργοί, βεβαίως, αλλά και βουλευτές περιφέρειας που έχουν εκλεγεί κυρίως το 2019 και το 2023 για πρώτη φορά και συνδέονται στενά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπάρχει, βεβαίως, και μια ομάδα περίπου 40 βουλευτών του κόμματος που είτε έχουν αποφασίσει να καταψηφίσουν είτε να απέχουν. Κάποιοι λίγοι έχουν μείνει αμφιταλατευόμενοι και το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νέος γύρος «μασάζ».

Πρωτοστάτης μεταξύ των διαφωνούντων που θα καταψηφίσουν είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στη συζήτηση θα τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου ως ομιλητής. Μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό συντάσσεται μια ομάδα βουλευτών, στην οποία περιλαμβάνονται ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Μπάμπης Αθανασίου, ο Κώστας Βλάσσης και ο Φώντας Μπαραλιάκος. Τις επόμενες μέρες ο Θάνος Πλεύρης που είναι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ θα αποφασίσει αν θα καταψηφίσει ή θα απόσχει. Το νομοσχέδιο καταψηφίζουν επίσης η Άννα Καραμανλή, η Φωτεινή Αραμπατζή, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Νότης Μηταράκης, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Θεόδωρος Καράογλου και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ισχυρούς και καταγεγραμμένους προβληματισμούς έχουν ο Στράτος Σιμόπουλος, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Δημήτρης Κούβελας, ο Χρήστος Κέλλας, ο Τάσος Δημοσχάκης, ο Θανάσης Καββαδάς, ο Διονύσης Ακτύπης, ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Νίκος Βλαχάκος, ο Μάριος Σαλμάς, ο Γιώργος Γεωργαντάς και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος. Μένει να φανεί πόσοι θα απόσχουν και πόσοι θα καταψηφίσουν.

Στην ομάδα των προβληματισμένων εντοπίζονται και γνωστά ονόματα που ακόμα δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Για παράδειγμα, ο πρώην υπουργός Γιάννης Οικονόμου που έκανε προ ημερών μια παρέμβαση που συζητήθηκε υπέρ της ανάγκης η ΝΔ να διατηρήσει τις συντηρητικές της αξίες. Ομοίως προβληματισμένοι ο Στέλιος Πέτσας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα διαβάσει το νομοσχέδιο που δημοσιεύτηκε για να αποφασίσει.

Ειδήσεις σήμερα:

«Διπλή» αποχώρηση για τους Διάσημους του Survivor, μετά τον Βολικάκη στην Ελλάδα επιστρέφει και η Καθάργια - Δείτε βίντεο

Επιστολή Μπάιντεν στο Κογκρέσο - Ζητά να εγκριθεί η πώληση των F-16 στην Τουρκία

Αποχώρησε με κλάματα από το Survivor ο Χρήστος Βολικάκης: Είμαι άνθρωπος, έχω ένα παιδί πίσω και αυτά εγώ δεν μπορώ να τα περάσω
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης