Αγρότες: Στην κυβέρνηση ψάχνουν στοχευμένες παρεμβάσεις και ξορκίζουν την ένταση

Αγρότες: Στην κυβέρνηση ψάχνουν στοχευμένες παρεμβάσεις και ξορκίζουν την ένταση

Απαντήσεις σήμερα στην ραδιοφωνική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 10 το πρωί

agrotes-trakter
Η ένταση στις τάξεις των μπλόκων βαίνει αυξανόμενη και οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, με αποτέλεσμα στην κυβέρνηση να βρίσκονται σε εγρήγορση. Με δεδομένο ότι μια σειρά μέτρων υπέρ των αγροτών είναι σε πλήρη δρομολόγηση, στην κυβέρνηση αναζητούν ενδεχόμενες «χειρουργικές» παρεμβάσεις που θα έχουν, όμως, σημαντικό αντίκτυπο, προκειμένου να αμβλυνθεί η ένταση, ενώ παράλληλα επιμένουν ότι ο διάλογος είναι καλοδεχούμενος.

Σε αυτό το πνεύμα, χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε μια τροπολογία που αφορά τους αγρότες και με την οποία όσοι επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel θα έχουν δύο χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών, με συνέχιση της παροχής ρεύματος και στη συνέχεια μια πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων στο ρεύμα συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών υποχρεώσεων με μηδενικό επιτόκιο.

Μια παρόμοια παρέμβαση αναζητείται και για το αγροτικό πετρέλαιο, για το οποίο τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση είχε μεριμνήσει και είχε επιστραφεί ο ΕΦΚ. Αυτό δεν επαναλαμβάνεται, πλην όμως το αυξημένο κόστος παραγωγής είναι ένα αντικειμενικό πρόβλημα για τους παραγωγούς. Στη σύσκεψη που έγινε την Κυριακή στο Μαξίμου συμμετείχε και ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, ο οποίος «κρατά το ταμείο» και αναζητά πόρους, πλην όμως απαιτείται και η πολιτική εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να προχωρήσει οιαδήποτε ενέργεια.

Από εκεί και πέρα, όμως, μονοσήμαντα κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν ότι δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο να δοθούν επιπρόσθετοι πόροι για αποζημιώσεις, ούτε οι αποζημιώσεις για τη Θεσσαλία να έχουν αποπληρωθεί εν όλω πριν το τέλος Ιουνίου. Συνολικές απαντήσεις για το τι έχει κάνει η κυβέρνηση για τους αγρότες, αλλά και ειδικά για τη Θεσσαλία, αναμένεται να δώσει σήμερα ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα μιλήσει στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ενώ την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση για τη Θεσσαλία στη Βουλή.

Κλείσιμο
Γενικώς, πάντως, κυβερνητικά στελέχη ξορκίζουν την ένταση, αν και λένε ότι υπάρχει επιχειρησιακός σχειδασμός, προκειμένου να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι και να μην κλείσουν από τα μπλόκα. Μένει να φανεί, πάντως, αν ο πρωθυπουργός θα έχει κάποιο τετ-α-τετ με αγρότες την Τετάρτη, καθώς έχει προγραμματίσει να δώσει το παρών στα εγκαίνια του άξονα Αμβρακία-Άκτιο και ήδη οι αγρότες των γειτονικών νομών ετοιμάζουν...υποδοχή. Αντίστοιχος συναγερμός υπάρχει και για την παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη την Πέμπτη, στα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία «Avgi» - Πού χιονίζει αυτή την ώρα (βίντεο και φωτογραφίες)

Τα έβαλε με όλους και τον... πέταξαν στον τάκο του Survivor - Δείτε βίντεο

Συγγνώμη για την αναστάτωση, θα λογοδοτήσω στη Δικαιοσύνη - Πρώτη δήλωση του «Άλλου Ανθρώπου» για την αποκάλυψη του ΘΕΜΑτος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης