Πυρά κατά Παπακωνσταντίνου για το έλλειμμα

Πυρά κατά Παπακωνσταντίνου για το έλλειμμα

Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει η καταγγελία μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος της Ελλάδας το 2009, όταν επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου ήταν ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Πυρά κατά Παπακωνσταντίνου για το έλλειμμα
Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει η καταγγελία μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος της Ελλάδας το 2009, όταν επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου ήταν ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

"Το έλλειμμα για το 2009 έβγαινε γύρω στο 12%, ασκήθηκαν πιέσεις από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία και τον πρόεδρό της κ. Βάλντερ Ραντερμάχερ, ο οποίος ήθελε να μπουν μέσα στο έλλειμμα και οι δαπάνες των δημοσίων επιχειρήσεων και των ΔΕΚΟ" αποκάλυψε σε συνέντευξή της το απερχόμενο μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κυρία Ζωή Γεωργαντά.

"Για την αύξηση του ελλείμματος του 2009 στο 15,4% ελήφθησαν υπ' όψιν μόνο οι δαπάνες των ΔΕΚΟ" υποστήριξε η κυρία Γεωργαντά σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό 9 και στον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου.

"Εν μία νυκτί η Eurostat αποφάσισε ότι ορισμένες ΔΕΚΟ πρέπει να ενταχθούν στο έλλειμμα" τόνισε η κυρία Γεωργαντά, η οποία ισχυρίστηκε ότι η αναθέώρηση των στοιχείων έπρεπε να τύχει μεγαλύτερης μελέτης. Κυρίως όμως παρατήρησε ότι στο έλλειμμα προστέθηκαν μόνο οι δαπάνες -και όχι τα έσοδα- των ΔΕΚΟ...

"Μας έλεγαν να μην μιλάμε, ότι είναι κρίσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα" πρόσθεσε η καθηγήτρια Οικονομετρίας και αναφέρθηκε σε μία συγκεκριμένη συνομιλία της με τον τέως υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. "Δεν είναι εδώ Σύγκλητος πανεπιστημίου, ούτε και πρυτανικό συμβούλιο για να εκφράζετε τις απόψεις σας, είναι δημόσια διοίκηση και πρέπει να υπακούσετε..." αποκάλυψε η κυρία Γεωργαντά ότι της είχε απαντήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου, όταν επιχείρησε να του εκφράσει τις ενστάσεις της.
Κλείσιμο
 
Σε απάντησή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι «η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων το 2010 έγινε σε στενή συνεργασία με την Eurostat και με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία που ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αποτέλεσμα ήταν να αρθούν όλες οι επιφυλάξεις για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, το Νοέμβριο του 2010. Δυστυχώς για όλους μας, το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 ήταν τελικά 15,4% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε κι επίσημα η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat». Και προσθέτει: «Ας καταλάβουμε, λοιπόν, τη δεινή κατάσταση που βρέθηκε η χώρα, αντί να ψάχνουμε φτηνές και εύκολες, συνωμοσιακού τύπου, δικαιολογίες για τον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό που ζήσαμε και τις επιπτώσεις των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ».

«Οσο για τα λεγόμενα της κ. Γεωργαντά, μέλους του δ.σ. της ΕΛΣΤΑΤ, νομίζω πως η σοβαρότητά τους εξαντλείται στη φράση που χρησιμοποίησε, ότι «βρισκόμαστε υπό γερμανική κατοχή», σημειώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, ζήτησε άμεσες εξηγήσεις από την κυβέρνηση, με αφορμή όσα κατήγγειλε η κ. Γεωργαντά. Υπενθυμίζει ότι η Νέα Δημοκρατία κατ’ επανάληψιν έχει επισημάνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρει ευθύνη για τη διαμόρφωση του ελλείμματος το 2009 (ενσωματώνοντας στα ελλείμματα και στα χρέη εγγυήσεις των ΔΕΚΟ) και σήμερα το μέλος του δ.σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο εσκεμμένη διόγκωση του ελλείμματος για το 2009.

Επίσης, με επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητεί εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, για τους λόγους στους οποίους προχώρησε στην «αιφνιδιαστική καρατόμηση» του δ.σ. της ΕΛΣΤΑΤ, τονίζοντας αυτό δε διορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, αλλά επιλέγεται από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής με ευρύτατη πλειοψηφία και ύστερα από δημόσια προκήρυξη.

Την Παρασκευή ο νυν υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία με την οποία παύονται πέντε από τα επτά μέλη του δ.σ. της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η «ανάκριση» από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής του επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, την ερχόμενη Τρίτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης