ΣΥΡΙΖΑ: Έκρυθμη η κατάσταση στο κόμμα - Τα 4 άγνωστα περιστατικά που έφεραν την «έκρηξη» Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Έκρυθμη η κατάσταση στο κόμμα - Τα 4 άγνωστα περιστατικά που έφεραν την «έκρηξη» Κασσελάκη

Θυμίζουμε failed state λένε στο protothema.gr στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - Νέος πονοκέφαλος η τυχόν άρνηση Πολάκη να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων

ΣΥΡΙΖΑ: Έκρυθμη η κατάσταση στο κόμμα - Τα 4 άγνωστα περιστατικά που έφεραν την «έκρηξη» Κασσελάκη
Σημάδια εσωτερικής ρευστοποίησης, έλλειψης εμπιστοσύνης και οργανωτικής ανεπάρκειας αποκάλυψε γλαφυρά η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτυπώνοντας την ψυχική και πολιτική απόσταση μεταξύ της ηγεσίας και των στελεχών του καθοδηγητικού οργάνου, με τη λειτουργία του κόμματος να βρίσκεται πλέον σε οριακή κατάσταση.

Όπως μετέδωσε από νωρίς χθες το πρωί το protothema.gr, το κλίμα ήταν ήδη εκρηκτικό από την απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη να παραστεί στην εκδήλωση με ομιλητές τους Διονύση Τεμπονέρα, Μανώλη Χριστοδουλάκη και Έφη Αχτσιόγλου, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα η Κουμουνδούρου είχε «αποκηρύξει» δημόσια δια κορυφαίων στελεχών της, την συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Η εμφάνιση, ωστόσο, του κ. Κασσελάκη στο Θέατρο Άλφα ήταν μια από τις σταγόνες που ξεχείλισε για πολλούς το ποτήρι, περιμένοντας να δείξει χθες μεσημέρι, για να τοποθετηθούν θεσμικά στην Πολιτική Γραμματεία, με αφορμή την αιφνίδια αλλαγή γραμμής πλεύσης.

Στην τεταμένη ατμόσφαιρα, η πιθανότητα αναβολής των εκλογών των συντονιστικών των οργανώσεων μελών, αλλά και των Νομαρχιακών Επιτροπών λόγω τεχνικών δυσκολιών, που κυοφορούνταν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, προστέθηκε στην μακρά λίστα προβλημάτων που καλείτο να διαχειριστεί χθες η Κουμουνδούρου, με τα περισσότερα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη να αντιδρούν υπό τον κίνδυνο το κόμμα να εκπέμψει εικόνα οργανωτικής κατάρρευσης, αποκαρδιώνοντας στελέχη και μέλη του, νέα και παλιά.

Πρωτίστως, όμως η άρνηση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) να συναινέσει σε ένα υβριδικό μοντέλο ανάδειξης των Συνέδρων, δηλαδή μέσω και κάλπης και ψηφιακής ψηφοφορίας, είχε «βραχυκυκλώσει» την Κουμουνδούρου, η οποία αναζητούσε θετικό συσχετισμό δυνάμεων σε κάποιο κομματικό όργανο, για να εγκρίνει την επιδιωκόμενη αναβολή και την ψηφιακή ψηφοφορία.

Λάθος υπολογισμοί

Φοβούμενα για τη δημόσια εικόνα του κόμματος και μετά από μαραθώνιες συσκέψεις χθες το πρωί πολλά από τα μέλη του κομματικού οργάνου ήταν διατεθειμένα να διαμορφώσουν μια λύση για την αναβολή μέρους των εσωκομματικών εκλογών, μέχρι τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνδέθηκε χθες για λίγη ώρα μόνο στη χθεσινή συνεδρίαση, η οποία εξέλαβε απρόσμενη τροπή. Και αυτό, γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης έμοιαζε, κατά πληροφορίες, σαν να αγνοούσε τις ισορροπίες του οργάνου, προχωρώντας σε μια έντονη τοποθέτηση.

Παρά την έμφαση στις ψηφιακές διαδικασίες, ο κ. Κασσελάκης κατάφερε λόγω τεχνικών δυσκολιών να τοποθετηθεί στην Πολιτική Γραμματεία αρκετή ώρα μετά και ενώ η συνεδρίαση εξελισσόταν και με επιθετικό, κατά πληροφορίες ύφος, ανέφερε προς τα στελέχη πως αν κάποιος διαφωνεί να σηκωθεί να το πει. Τότε, ο Αλέκος Φλαμπουράρης φέρεται να του απάντησε πως είναι αυταρχικός αυτός ο τρόπος και ότι δεν γίνεται συζήτηση με αυτούς τους όρους, για να εισπράξει ως απάντηση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τη θέση πως αν δεν γίνει αποδεκτή η εισήγησή του, θα γίνει δημοψήφισμα για την ψηφιακή ψηφοφορία, ακυρώνοντας δηλαδή στην πράξη την όποια απόφαση θα έπαιρνε το κομματικό όργανο.

Τόσο το περιεχόμενο της εισήγησης του κ. Κασσελάκη, όσο και ο τρόπος εκφοράς σόκαραν αρχικά και προκάλεσαν δυσφορία σε πολλά στελέχη, με αποτέλεσμα την αποχώρηση από την συνεδρίαση του Διονύση Τεμπονέρα, του Αλέκου Φλαμπουράρη, της Ζωής Καρκούλια και της Κατερίνας Νοτοπούλου, με την τελευταία να ζητά να γίνει η συζήτηση παρουσία του Προέδρου. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, η βουλευτης Α’ Θεσσαλονίκης ρώτησε  στην εισήγηση γραμματεων του κόμματος αν διασφαλιζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας με το ψηφιακό σύστημα, με τους Γραμματείς να απαντούν πως θα τοποθετηθούν επ’ αυτού, όταν ερθει εκείνη η ωρα, δηλαδή η ώρα της ψηφοφορίας.

Μέτρα μεν, όχι διαγραφές δε

Νωρίτερα, ο Γιάννης Ραγκούσης είχε απευθυνθεί προς τον Στέφανο Κασσελάκη, ζητώντας να πληροφορηθεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «τι θα γίνει αύριο (σήμερα) σε περίπτωση που κάποιος βουλευτής είτε απέχει από την ψηφοφορία, είτε καταψηφίσει (σ.σ. τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια)». Τότε, ο κ. Κασσελάκης φέρεται να απάντησε πως θα υπάρξουν κυρώσεις για όποιον/α διαφοροποιηθεί στη σημερινή ψηφοφορία, χωρίς, ωστόσο, να θέσει θέμα διαγραφών. Και αυτό, γιατί η σημερινή στάση του Παύλου Πολάκη στην ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι η πρώτη εστία πίεσης για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην κομματική πειθαρχία και τη λήψη μέτρων κατά του πλέον ένθερμου υποστηρικτή του. Στο πλαίσιο αυτό, έχει σχεδόν προεξοφληθεί ότι σε περίπτωση διαφοροποίησης του κ. Πολάκη, αυτός θα απομακρυνθεί από τη θέση του Συντονιστή του Κοινοβουλευτικού Έργου, με τη Ραλλία Χρηστίδου να φαντάζει ως επικρατέστερη διάδοχος. Ζητούμενο, πάντως, για τη σημερινή ψηφοφορία είναι το τι θα πράξουν και οι Βασίλης Κόκκαλης, Αθηνά Λινού, Νίνα Κασιμάτη και Μίλτος Ζαμπάρας.

Επιπλέον, με φόντο την «εκδήλωση των 3», ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ανέφερε πως «όσον αφορά την χθεσινή εκδήλωση, ήταν επικοινωνιακά ευφυής η κίνηση του προέδρου να παρευρεθεί. Πολιτικά όμως τι γίνεται; Βγήκανε κεντρικά στελέχη τις προηγούμενες ημέρες και ήταν σε άλλη κατεύθυνση από όσα εξέπεμπε η παρουσία του προέδρου. Αν υπήρχε ένα πολιτικό κεντρο δεν θα υπήρχε αυτή η αντίθεση». «Αλλά και ένα ερώτημα ποιος είχε βγάλει την προηγούμενη γραμμή που ακυρώθηκε αντικειμενικά από τον πρόεδρο;» διερωτήθηκε ο κ. Θεοχαρόπουλος και πρόσθεσε: «Και το πιο σημαντικό ποια είναι η εισηγηση για από εδώ και στο εξης; Αλλάζει η στρατηγική μας; Συμμετέχουμε στο διάλογο ανασυγκροτησης του ευρύτερου προοδευτικου χωρου; Την δική μου άποψη την έχω καταθέσει για έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ και για να γινει αυτο ενόψει ευρωεκλογών απαιτείται στροφη στην κεντροαριστερα».

Παράλληλοι βίοι

Παράλληλα, όμως, την ένταση στις σχέσεις της ηγεσίας με τα κορυφαία στελέχη φαίνεται να ερμηνεύουν και κινήσεις που εξελίχθηκαν χθες και παράλληλα με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, με πρώτη την εμφάνιση του Τομεάρχη και βουλευτή, Γιώργου Καραμέρου στην εκδήλωση του Πέτρου Κόκκαλη, για την εκκίνηση του νέου κόμματός του. Συνδεόμενος με φιλικούς δεσμούς από το παρελθόν, ο κ. Καραμέρος πήγε στο «Ρομάντζο», για να ευχηθεί «Καλή επιτυχία» στον κ. Κόκκαλη, με την Κουμουνδούρου να παρατηρεί αμήχανα τη σχετική φωτογραφία. Κατά πληροφορίες, τα επίπεδα δυσφορίας έγιναν αντιληπτά από τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο κ. Κασσελάκης, καίτοι πλήρως ενήμερος, δεν έδωσε συνέχεια στο περιστατικό, χωρίς δηλαδή να παραπέμψει τον κ. Καραμέρο στα κομματικά όργανα, όπως για παράδειγμα στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Κλείσιμο
Σχεδόν ταυτόχρονα με την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ένα άγνωστο περιστατικό διαδραματίστηκε στο εστιατόριο της Βουλής χθες, όπου Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Κοτζιάς και Χρήστος Κοκκινοβασίλης (πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτης της Λούκας Κατσέλη στο παρελθόν) συνέτρωγαν με συνδαιτημόνες 12 εν ενεργεία βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίστηκαν κατά ομάδες στην παρέα. Το γεύμα περιελάμβανε πλούσιους μεζέδες, αλλά και την ενεργοποίησή τους για την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, μαγνητίζοντας τα βλέμμα των παριστάμενων για τη ζωηρή συζήτηση.

Παρά τα… παράλληλα γεγονότα, στο γήπεδο της Πολιτικής Γραμματείας, η αναβολή της εκλογής των συντονιστικών των οργανώσεων μελών και των Νομαρχιακών οργανώσεων σε δύο εβδομάδες μετά το Συνέδριο, έφερε πίσω την προετοιμασία 2.500 στελεχών ανά την Ελλάδα, προβληματίζοντας πλέον σοβαρά τους κορυφαίους για την πορεία του κόμματος πριν και μετά το Συνέδριο. «Θυμίζουμε failed state» σχολίαζε στο protothema.gr κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, ενώ αρκετά εξ΄αυτών αγωνιούν ανοιχτά πλέον για το «πως θα φτάσουμε στις Ευρωεκλογές, σε αυτήν την κατάσταση».

«Για την χρονική μετάθεση και την αναβολή της εκλογής νομαρχιακών και οργανώσεων μελών 3 μέρες πριν την εκλογή υπάρχουν ευθύνες. Για να γίνεται αυτό 3 μέρες πριν τις εκλογές σημαίνει δεν υπήρχε σωστή οργάνωση. Αν δεν γίνεται αλλιώς πλέον δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι αλλά δημιουργείται θέμα» τόνισε ο κ. Θεοχαρόπουλος, ενώ «η πρόταση αναβολής των εκλογών των οργάνων είναι μία πολύ αρνητική εξέλιξη. Είναι μια πολύ κακή εικόνα για το κόμμα να αναβάλει εκλογές πανελλήνιας κλίμακας, μόλις 3 μέρες πριν από την πραγματοποίησή τους» σημείωσε ο κ. Ραγκούσης, για να συμπληρώσει πως «είμαι υπέρ της διεξαγωγής και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα είναι αδιάβλητες», στοιχείο που ανέδειξαν οι περισσότερες τοποθετήσεις. Εντέλει, εγκρίθηκε η πρόταση του κ. Κασσελάκη για υβριδική ψηφοφορία, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών.

Στο τέλος της μεγάλης χθεσινής ημέρας, όμως, η χαώδης κατάσταση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με την σφοδρή αντίδραση του Αλέκου Φλαμπουράτη έρχεται μία εβδομάδα πριν το κρίσιμο 4ο Συνέδριο, που ξεκινά την επόμενη Πέμπτη, με στόχο την ανασυγκρότηση του κόμματος. Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο βήμα του είναι ήδη ένα από τα κύρια στοιχεία εσωκομματικής συζήτησης, αλλά και κίνητρο συμμετοχής, με αρκετά από τα στελέχη του κόμματος να αναζητούν με δυσκολία Συνέδρους για ένα κόμμα που δεν φαντάζει ελκυστικό, μετά από κάθε συνεδρίασή του.

Ειδήσεις σήμερα:

Τα πρώτα ραβασάκια για φορολογούμενους με έσοδα κάτω από €10.000 και έξοδα έως €300.000 - Πώς τους έπιασαν

Η πρώτη κοινή ανακοίνωση Σπύρου και Δέσποινας Καρνέση για το φονικό στη Γλυφάδα: Σεβαστείτε το πένθος μας

Μητέρα η νεκρή από τους πυροβολισμούς στην παρέλαση στο Κάνσας, 9 παιδιά στους τραυματίες - Δραματικά βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης