Αναδίπλωση Κασσελάκη μετά το μπλόκο των κορυφαίων: Η θητεία ως το 2027, ο Τεμπονέρας και η λευκή επιταγή

Αναδίπλωση Κασσελάκη μετά το μπλόκο των κορυφαίων: Η θητεία ως το 2027, ο Τεμπονέρας και η λευκή επιταγή

Ραντεβού δίνουν πλέον στο συνέδριο του κόμματος που ξεκινά αύριο - Όλο το παρασκήνιο της χθεσινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας

kasselakis_omilia_arthro
Με κατάληξη την «αμοιβαία κατανόηση» μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη και των μελών του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου ολοκληρώθηκε η διήμερη συζήτηση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, η οποία συνοδεύεται από πολλές εντάσεις, αλλά και την προσπάθεια εξεύρεσης ενός modus operandi μεταξύ των δύο πλευρών.

Και αυτό, γιατί η σχέση μεταξύ του κ. Κασσελάκη και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ διαταράχθηκε σοβαρά το περασμένο Σάββατο, μετά το ερωτηματολόγιο που έθεσε υπόψη της κομματικής βάσης ο Πρόεδρος του κόμματος, θέτοντας προς διερεύνηση το ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος, λογοτύπου και πολιτικής ταυτότητας με αιφνιδιαστικό τρόπο. Ο κ. Κασσελάκης υπεραμύνθηκε των συγκεκριμένων θέσεών του μέσω επιστολής του την περασμένη Δευτέρα προς το κομματικό όργανο, την οποία, ωστόσο, ανακάλεσε χθες, διαπιστώνοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κομματικού οργάνου δεν ήταν διατεθειμένη να του προσφέρει «λευκή επιταγή».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-czakz9e2hm55)

Κλείσιμο
Είχε προηγηθεί χθες η εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προς το κομματικό όργανο, με την οποία τους διαμήνυσε πως «εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια», προαναγγέλλοντας παράλληλα καταστατικό συνέδριο με επίδικο τις γενναίες αλλαγές στο κόμμα, μετά τις εθνικές εκλογές.

«Να πάμε στις εθνικές εκλογές, χωρίς την μόνιμη αμφισβήτηση» φέρεται να ζήτησε ο κ. Κασσελάκης, προκειμένου να «στεγανοποιήσει» επικοινωνιακά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και να επεκτείνει τη θητεία του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έως το 2027, ζητώντας προκαταβολικά πως δεν υπάρξει καμία μορφή προσωπικής του αμφισβήτησης.

«Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα και αυτό δεν είναι δική μου μόνο διαπίστωση. Είναι το μήνυμα που λαμβάνω από τα ίδια τα μέλη μας» συνέχισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, διαπιστώνοντας πως «οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μια άλλη συγκυρία».
stefanos-kasselakis-arthrou-01

«Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές όταν γίνει το Καταστατικό συνέδριο το οποίο θα είναι συνέδριο επανίδρυσης. Δεν είναι ζήτημα προσωπικό αυτό που θα σας πω: ωστόσο αν δεν μπορείτε να πείτε ότι με εμπιστεύεστε, τότε πείτε ποιον θέλετε» συνέχισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για να προσθέσει πως «αν όντως δεν με εμπιστεύεστε, ζήτω αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών».

Την ίδια ώρα, «σέβομαι τα όργανα, είμαι συλλογικός και τα σέβομαι παρότι δεν υπάρχει συλλογική διαδικασία που να μην υπήρξαν διαρροές. Πως μπορεί να λειτουργήσει ένα όργανο αν δεν σεβαστέ και οι ίδιοι τη διαδικασία και υπάσχουν συνέχεια διαρροές. Αν κάποιος με αμφισβητεί να το κάνει τώρα» παρατήρησε ο κ. Κασσελάκης, για να καταλήξει «εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια».

Μπροστά στην εισήγηση Κασσελάκη, οι 17 από τους 24 που μετέχουν στο όργανα αντέδρασαν στην παροχή λευκής επιταγής υπέρ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ανάμεσα στους οποίους οι: Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης και Διονύσης Τεμπονέρας. Στη ίδια θέση, δηλαδή πως δεν παρέχεται «λευκή επιταγή» φέρεται να ήταν και ο Παύλος Πολάκης, στη λογική ότι όλοι κρινόμαστε στις Ευρωεκλογές.

Υποστηρικτικός ο Παππάς

Απεναντίας, διαφορετική θέση φέρονται να διατύπωσαν τρία στελέχη, παρέχοντας στήριξη προς τον Στέφανο Κασσελάκη μεταξύ των οποίων ο Νίκος Παππάς και η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία ανέφερε πως «οι προτάσεις να πάμε σε ΚΕ θέτοντας θέμα αναβολής του Συνεδριου ή μομφής δεν μπορούν να σταθούν πουθενά. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι αν πείτε σε μια ΚΕ 300 ατόμων ή σε ενα συνέδριο 3500 ατόμων ότι αμφισβητείτε τον πρόεδρο επειδη έβαλε ερώτημα για την Κεντριαριστερά θα γελούν μαζί σας. Πολλω δε μάλλον αν προσφύγουμε στα μέλη για το ερώτημα αυτό».
pappas_nikos_syriza_koum_2

Στην συζήτηση για την Κεντροαριστερά αυτο που τόνισε η Θεοδώρα Τζακρη είναι όσοι βάζουν διαδικαστικές ενστάσεις δεν πρέπει να ξεχνούν ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο ισχυρό από μια ιδέα που έχει ωριμάσει και είναι έτοιμη να πραγματοποιηθεί.

Σήκωσε το γάντι ο Τεμπονέρας

Καταλυτική, μετά την ομοβροντία πυρών, θεωρείται και η παρέμβαση του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος σήκωσε το γάντι, λέγοντας πως «δεν συναινώ στην de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ... Είμαστε Αριστεροί και δεν εκβιαζόμαστε. Δεν δίνουμε ποτέ και σε κανέναν λευκή επιταγή... Αν το επιθυμεί ο πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά την διαδικασία προεδρικής εκλογής». ««Άλλαξε τα όλα», δεν σημαίνει «διάλυσέ τα όλα». Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρήζει ανασυγκρότησης πάνω στην ιστορική του παράδοση, δεν κάνει ένα άλμα στο κενό. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα ήταν ασέβεια προς τον Αλέξη Τσίπρα και στους χιλιάδες ανθρώπους, που αγωνίστηκαν για περισσότερο από μια δεκαετία για να μείνει ζωντανό και να εξελιχθεί ένα πολιτικό εγχείρημα της Αριστεράς. Οφείλουμε να χτίσουμε πάνω στη θετική εμπειρία του παρελθόντος, σε αριστερή-προοδευτική κατεύθυνση» παρατήρησε ο κ. Τεμπονέρας, για να προσθέσει πως «δεν δίνουμε ποτέ και σε κανέναν λευκή επιταγή.Όλοι κρινόμαστε».
temponeras

Αλλαγή γραμμής πλεύσης μετά το μέτωπο

Το μέτωπο των κορυφαίων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και η απάντηση του Διονύση Τεμπονέρα στην πρόκληση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχαν τελικά ως αποτέλεσμα ο Στέφανος Κασσελάκης να ανακαλέσει την επιστολή του προς την Πολιτική Γραμματεία, αλλά και το ενδεχόμενο αναβάπτισής του από τη βάση, όπως είχε τονίσει στην αρχική του τοποθέτηση.

Μολονότι η Πολιτική Γραμματεία δεν κατέληξε σε σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, όπως αρχικά είχε ζητήσει ο Όλγα Γεροβασίλη, εντούτοις η χθεσινή ημέρα έθεσε ένα όριο των κορυφαίων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέναντι στο σχέδιο της ηγεσίας, δίνοντας αμφότεροι ραντεβού στο Συνέδριο.

Ειδήσεις σήμερα:

Πάνω από 120 τρακτέρ «όργωσαν» το Σύνταγμα - Φεύγουν στις 11 οι αγρότες

Από σπάνια γονιδιακή εγκεφαλίτιδα πέθανε το 5χρονο κοριτσάκι στη Ρόδο

«Βροχή» τα προειδοποιητικά email για διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών, εν αναμονή των νέων voucher
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης