Ο Κασσελάκης έκλεισε τη σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα και ετοιμάζεται για «καθάρισμα» της Πολιτικής Γραμματείας

Ο Κασσελάκης έκλεισε τη σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα και ετοιμάζεται για «καθάρισμα» της Πολιτικής Γραμματείας

Αλλαγές στη σκιά της επιτροπείας στον ΣΥΡΙΖΑ - Ποιοι θα πληρώσουν τη στάση τους στο Συνέδριο

Ο Κασσελάκης έκλεισε τη σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα και ετοιμάζεται για «καθάρισμα» της Πολιτικής Γραμματείας
Σήμα αλλαγών στέλνει από χθες η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να επουλώσει τις λαβωματιές στην εικόνα του κόμματος, αυτές που άφησαν τα όσα εκρηκτικά συνέβησαν στη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου, εντείνοντας έτι περαιτέρω την εσωστρέφεια.

Τραβώντας μια διαχωριστική γραμμή από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, «ο κύκλος του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ 2015-’19 έχει κλείσει. Αρχίζει ένας κύκλος υπό την ηγεσία μου και έτσι θα πορευτούμε» τόνισε χθες στην ΕΡΤ ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος εξήλθε από την τετραήμερη διαδικασία με τα ίδια δεδομένα, αν όχι πιο επιβαρυντικά στη διαδικασία λήψης των αποφάσεών του. Και αυτό, γιατί η «τρόικα» υπό τους Νίκο Παππά, Σωκράτη Φάμελλο και Γιώργο Τσίπρα, συνεπικουρούμενη από τον Παύλο Πολάκη φέρεται να αποσπά μερίδιο στην εσωκομματική εξουσία, αρχής γενομένης από τα κομματικά όργανα.



Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι έπεσε χθες και η πιθανότητα συλλογικής παραίτησης της Πολιτικής Γραμματείας από τη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, η οποία ανήκει στον κύκλο των «Νεοπροεδρικών». Η κυρία Κασιμάτη δήλωσε στην ΕΡΤ πως «θεωρώ ότι το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο πρόεδρος, αλλά άλλες λειτουργίες. Είπα ονοματεπώνυμα αλλά κυρίως έχω πει όργανα». «Δεν θα πω ποιοι είναι αυτοί, αλλά ότι υπήρχαν καθοδηγητικά όργανα όπως η Πολιτική Γραμματεία και ο Πολιτικός σχεδιασμός που έπρεπε να παραιτηθούν για να διευκολυνθούν πιο γρήγορα διαδικασίες στο συνέδριο», κατέληξε.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-czew2pds0rip)


Αλλαγές ante portas περιέγραψε και η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, λέγοντας χθες πως ««πολύ σύντομα θα υπάρξουν αλλαγές, γιατί αυτό δεν είναι ένας απλός σχεδιασμός του Προέδρου, είναι απαίτηση». «Υπάρχουν δομικές δυσλειτουργίες, πρέπει να αλλάξουμε, να προσαρμοστεί το κόμμα στις νέες κοινωνικές συνθήκες και ανάγκες. Με καταστατικές αλλαγές, όποτε γίνει καταστατικό Συνέδριο», πρόσθεσε.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-czf4zp0vxri1)
Κλείσιμο


Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αλλαγών στο κόμμα, για το οποίο έγινε πολύς λόγος ως προς το ερωτηματολόγιο που κατέθεσε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης απάντησε πως «έχω μια εικόνα. Προφανώς, είναι μια πρώιμη εικόνα. Τα μέλη θα αποφασίσουν πού θέλουν να κατευθύνουν το κόμμα τους. Αυτό ακριβώς έχω πει από την πρώτη στιγμή». Κληθείς, μάλιστα, να ανοίξει τα χαρτιά του στην ΕΡΤ ως προς το πλάνο αλλαγών του, όπως το όνομα και η ιδεολογική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «καταρχάς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ενιαίο κόμμα αυτή τη στιγμή, άρα ακόμα και η λέξη Συνασπισμός, στην ουσία δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα» επισήμανε ο κ. Κσσσελάκης, για να συμπληρώσει πως «αυτά τα οποία πρεσβεύουμε είναι ξεκάθαρα. Θέλουμε ανοιχτές αγορές, με εργασιακά δικαιώματα, με κοινωνικό κράτος, με κράτος πρόνοιας, με κράτος δικαίου», χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες.



Αμηχανία και πισωγυρίσματα

Η αμήχανη στάση της Κουμουνδούρου να περιγράψει ανοιχτά τις προωθούμενες αλλαγές καταγράφηκε και στη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου, όπου αποφεύχθηκε κάθε αναφορά στο περιεχόμενο του ερωτηματολογίου, δίνοντας την εντύπωση πισωγυρίσματος από πλευράς της ηγεσίας.

Η αμφιταλάντευση, άλλωστε, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε πιθανές ρήξεις, πρωτοβουλίες και τομές όλους τους τελευταίους μήνες, αποτυπώθηκε γλαφυρά και στην περίπτωση της κομματικής πειθαρχίας στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, με τον κ. Κασσελάκη να προαγγέλλει ποινές στους «αντιφρονούντες», που δεν ήρθαν όμως ποτέ. Ιδίως στο ζήτημα που ανέκυψε με τον Παύλο Πολάκη, μπροστά στο ενδεχόμενο ρήξης του με την ηγεσία, ο κ. Κασσελάκης επέλεξε τελικά τον σασμό, κάνοντας δημόσια ένα βήμα πίσω, ενώ έκτοτε δεν έχει υποστεί καμία συνέπεια, παρά την απουσία του στην επίμαχη ψηφοφορία. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του βουλευτή Επικρατείας, Όθωνα Ηλιόπουλου, ο οποίος απείχε στην ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά συμμετείχε στο 4ο Συνέδριο, καταθέτοντας ο ίδιος την πρόταση για ακύρωση της εκλογής προέδρου, δίνοντας έτσι διέξοδο στην ηγετική ομάδα. Στην περίπτωση της βουλευτή, Νίνας Κασιμάτη, έχει τεθεί τελείως εκτός του κάδρου των ποινών, παρότι διαφοροποιήθηκε επιλέγοντας την πιο σκληρή στάση, δηλαδή να δηλώσει «παρών» στα ομόφυλα ζευγάρια.

Επιπλέον, σε επίπεδο κομματικής δράσης, οι καμπάνιες για την ακρίβεια και τη στέγη έμειναν στο συρτάρι, ενώ πρωτοβουλίες, όπως τα think tanks, ξεκίνησαν αλλά έμειναν στην μέση, με τα νέα πρόσωπα να απουσιάζουν παντελώς από τις εργασίες του Συνεδρίου, παρά τους 2.700-3.000 Συνέδρους που πιστοποιήθηκαν τελικά να το παρακολουθήσουν. Ούτε η κεντρική εκδήλωση για την ισότητα στο γάμο πραγματοποιήθηκε ποτέ, παρότι είχε «διαφημιστεί» από την Κουμουνδούρου, ενώ στο Συνέδριο δεν παρουσιάστηκαν οι θέσεις του κόμματος ανά πεδίο πολιτικής, παρότι αυτός υπήρξε ο αρχικός προσανατολισμός του.

Διανομή ρόλων και αντίποινα

Οι ισορροπίες, πάντως, μετά το 4ο Συνέδριο του κόμματος φαίνεται πως έχουν μεταβληθεί άρδην, καθώς η «τρόικα» των Νίκου Παππά, Σωκράτη Φάμελλου και Γιώργου Τσίπρα, αλλά και ο Παύλος Πολάκης που συντάχθηκε μαζί τους φέρονται να επιθυμούν άμεσες αλλαγές στις δομές και στο κόμμα, με τις πληροφορίες να θέλουν την αρχή να γίνεται από τα πρόσωπα των Γραμματέων.

Δεν αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι σχέσεις της Ράνιας Σβίγκου και του Γιώργου Βασιλειάδη είχαν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα με την ηγετική ομάδα, καθώς -όπως αποκάλυψε το protothema.gr - ο τελευταίος είχε απειλήσει με παραίτηση στην τελευταία και θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, «δείχνοντας» ως υπαίτιους τους συνεργάτες του προέδρου. Στην συνέχεια, οι τοποθετήσεις των δύο Γραμματέων από το βήμα του Συνεδρίου επισφράγισαν το ρήγμα, με τον κ. Βασιλειάδη να τάσσεται υπέρ της εκλογής από τη βάση, στη γραμμή του Αλέξη Τσίπρα. Με την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αμφότεροι, άλλωστε, είχαν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους και ουδέποτε τις ανακάλεσαν.

Φαβορί ο Ρήγας για Γραμματέας

Αν, τελικά, υπάρξει αντικατάσταση στη θέση των Γραμματέων, ως φαβορί φιγουράρει ο πρώην Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρος του 4ου Συνεδρίου, Πάνος Ρήγας, εκτός αν επιλεγεί πρόσωπο νεότερης ηλικίας, με αναφορά στην Κεντροαριστερά, όπως επίσης συζητείται.

Σε περίπτωση, όμως, που η Κουμουνδούρου προχωρήσει σε εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας, αυτό θα πυροδοτήσει αυτόματα έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας, αφού δεν αποκλείεται να εκληφθεί ως κίνηση ρεβανσισμού απέναντι σε όσους διαφοροποιήθηκαν από την πρόταση του κ. Κασσελάκη στο Συνέδριο, η οποία, άλλωστε, δεν τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία αν και προέβλεπε εκλογή νέων οργάνων.

Σε μια τέτοια περίπτωση, εκτός του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου θα βρεθούν:

  • · η Όλγα Γεροβασίλη, αλλά και η Κατερίνα Νοτοπούλου που τάχθηκε ανοιχτά στο πλευρό της
  • · ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος διαφώνησε ανοιχτά με τον Στέφανο Κασσελάκη, κάνοντας λόγο για «αυταρχισμό»
  • · ο Διονύσης Τεμπονέρας που εμφανίζει ισχυρή δυναμική στο κόμμα
  • · ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος που άσκησαν κριτική στις επιλογές της ηγεσίας στο Συνέδριο
  • · ο Κώστας Ζαχαριάδης που υπήρξε επικριτικός απέναντι στη «γηπεδοποίηση» των συνεδριακών διαδικασιών.
  • Αλλαγές φαίνεται να προωθούν και σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και στους Τομεάρχες, ενώ ζητούμενο αποτελεί αν θα υπάρξουν αντικαταστάσεις και στο επικοινωνιακό επιτελείο, σε περίπτωση που η Δώρα Αυγέρη θα είναι υποψήφια για την Ευρωβουλή.


Στον απόηχο της ψηφισμένης πολιτικής απόφασης του 4ου Συνεδρίου, «κλειδί» αναμένεται να αποτελέσει η επαναφορά του Εκτελεστικού Γραφείου, προκειμένου να υπάρχει εκπροσώπηση της «τρόικας» των κ. Παππά, Φάμελλου και Γιώργου Τσίπρα, στα νέα κομματικά όργανα και την καθημερινή λειτουργία του κόμματος.

Όργανα από τα… μέλη

Το γεγονός, άλλωστε, ότι ο Νίκος Παππάς είναι απόλυτος κυρίαρχος του κομματικού μηχανισμού και ο μεγάλος νικητής, όπως διαφάνηκε και από το 4ο Συνέδριο, όπου η «πρόταση των 3» πέρασε συντριπτικά, δίνοντας έτσι «σανίδα σωτηρίας» στην αποκλιμάκωση της έντασης για την ηγεσία, δεν αποκλείεται να αποτυπωθεί και στα νέα κομματικά όργανα, ιδίως όταν η επιρροή του κ. Παππά υπερτερεί στην Κεντρική Επιτροπή.

Μολονότι η ηγετική ομάδα επιθυμούσε τα νέα όργανα να μην απηχούν την «εποχή Τσίπρα», εντούτοις σε περίπτωση εκλογής νέας Πολιτικής Γραμματείας, αυτή θα συμβεί από την υφιστάμενη Κεντρική Επιτροπή. Μάλιστα, οι 10 πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης στην Κεντρική Επιτροπή, είχαν προκριθεί από τον κ. Τσίπρα αυτόματα στην Πολιτική Γραμματεία, ως μήνυμα σεβασμού του πρώην προέδρου της βούλησης των μελών, αφού είχαν εκλεγεί το 2022 με κάλπη. Οπότε μένει να φανεί αν η Κουμουνδούρου θα σεβαστεί τα μέλη του κόμματος, διατηρώντας ατόφια την προτίμησή τους, στα νέα κομματικά όργανα, τα οποία διαθέτουν ισχυρή νομιμοποίηση από την κομματική βάση, δηλαδή τα ίδια τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.


Ειδήσεις σήμερα:

Οι Χούτι έθεσαν εκτός λειτουργίας υποβρύχια καλώδια επικοινωνίας που συνδέουν την Ευρώπη με την Ασία

Η «βόμβα» του Γκιουλέκα και η δεύτερη υποψήφια προς αποχώρηση από το Survivor - Δείτε βίντεο

Η Πολίνα Πορίζκοβα πόζαρε με τα εσώρουχά της λίγο μετά το χειρουργείο στα ισχία της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης