Τουρκικός χαβάς, με γυμνάσια κοντά στις γεωτρήσεις

Μόσχα στηρίζει Λευκωσία, ενώ το γεωτρύπανο έχει φτάσει στη μισή απόσταση προς το κοίτασμα αερίου

Την τακτική των εκφοβισμών συνεχίζει η τουρκική κυβέρνηση προσπαθώντας να αναγκάσει την Κυπριακή Δημοκρατία να διακόψει τις έρευνες για τον εντοπισμό φυσικού αερίου.

Για δεύτερη ημέρα, το μεσημέρι της Τετάρτης η Άγκυρα επανέλαβε άσκηση πολεμικών πλοίων των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων τα οποία εκτελούσαν γυμνάσια υπό την κάλυψη τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16. Δύο φρεγάτες, μια κορβέτα, δύο πυραυλάκατοι και ένα πετρελαιοφόρο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού κινούνται σε μία κυκλική περιοχή με ακτίνα 15 ναυτικά μίλια, σε απόσταση περίπου 60 μίλια βόρεια-βορειοδυτικά από την πλωτή εξέδρα «Homer Ferrington».

Ήδη από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας «Noble Energy» έχει φτάσει σε βάθος 900 μέτρων και προχωρά σταθερά προς τα 1700 μέτρα. Σε αυτό το βάθος στο βυθό της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης εκτιμάται ότι βρίσκεται το κοίτασμα φυσικού αερίου το οποίο επιχειρείται να εντοπιστεί με τις ερευνητικές εργασίες.

Περίπου ο μισός τουρκικός στόλος βρίσκεται στις τουρκικές ακτές απέναντι από την Κύπρο ή εν πλω στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του νησιού και των παραλίων του Ισραήλ. Από το γεγονός ότι μεταξύ των πλοίων που απαρτίζουν το στολίσκο –ο οποίος κάνει γυμνάσια 50 μίλια από την πλατφόρμα ερευνών για φυσικό αέριο- βρίσκεται ένα πετρελαιοφόρο, Έλληνες αξιωματικοί οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι οι Τούρκοι είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν τα προκλητικά παίγνια για πολλές μέρες.

Στηρίζει και η Μόσχα

Ισχυρή στήριξη στην πολιτική της Λευκωσίας να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που εκτιμάται ότι υπάρχουν στη θαλάσσια ζώνη κυριαρχίας της προσέφερε και η Μόσχα. «Για το θέμα της έρευνας για εντοπισμό φυσικού αερίου και πετρελαίου, η θέση μας βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στη συγκεκριμένη περίπτωση στη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ, έπειτα από συνάντησή του με τον κ. Δημήτρη Χριστόφια στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Λαβρόφ κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση «να αποφύγει οποιεσδήποτε κινήσεις θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση».

Η αντίδραση της Άγκυρας ήρθε με την ανακοίνωση για υπογραφή «συμφωνίας» οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχομένων στην Κύπρο. «Η ενέργεια αυτή της Τουρκίας είναι αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η εν λόγω «συμφωνία» είναι άκυρη και άνευ περιεχομένου», σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης επανέλαβαν τις απειλές ότι πολύ σύντομα ερευνητικά πλοία συνοδεία πολεμικών θα ξεκινήσουν εργασίες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των τουρκικών παραλίων και του ψευδοκράτους.

Την ίδια ώρα, το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Bergen Surveyor» και τα τρία βοηθητικά πλοία που το συνοδεύουν συνεχίζουν να διεξάγουν σεισμικές έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα έξω από τον κόλπο της Αττάλειας. Μέχρι σήμερα, το νορβηγικό πλοίο δεν έχει εκτελέσει εργασίες σε οποιαδήποτε θαλάσσια περιοχή πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα.



Το γαλλικό πλοίο “Ile de Brehat” που ποντίζει την οπτική ίνα Τελ Αβίβ - Μπάρι


Η πόντιση της οπτικής ίνας

Στην περιοχή νοτίως του Καστελορίζου πλέει από τα ξημερώματα το γαλλικό πλοίο «Ile de Brehat», το πλήρωμα του οποίου ποντίζει καλώδιο οπτικής ίνας που θα συνδέει το Τελ Αβίβ στο Ισραήλ με το Μπάρι της Ιταλίας.

Το γαλλικό πλοίο έχει αναλάβει το δεύτερο μέρος της αποστολής που ξεκίνησε τον προηγούμενο Μάρτιο με την αποστολή του ιταλικού πλοίου «OGS Explora». Η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Explora» είχε λάβει άδεια από την ελληνική κυβέρνηση να χαρτογραφήσει τη διαδρομή όπου σχεδιαζόταν να γίνει η πόντιση του καλωδίου.

Αμφισβητώντας ότι οι έρευνες γίνονταν σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τον προηγούμενο Μάρτιο η Άγκυρα είχε αποστείλει στην περιοχή μια τουρκική κορβέτα η οποία είχε παρενοχλήσει κα τελικώς κατάφερε να εκδιώξει το ιταλικό ερευνητικό πλοίο χρησιμοποιώντας το σαθρό επιχείρημα ότι οι εργασίες γίνονταν σε δήθεν τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Με αίτημά τους, οι εταιρείες που έχουν ναυλώσει το γαλλικό πλοίο «Ile de Brehat», ζήτησαν και έλαβαν άδεια από την ελληνική κυβέρνηση για να ποντίσουν την οπτική ίνα, αναγνωρίζοντας την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή που η τουρκική κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να αμφισβητήσει πριν από έξι μήνες.

Όπως είναι προφανές, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή την πορεία του γαλλικού πλοίου, με σκοπό να αποτρέψει πιθανή παρεμπόδιση των εργασιών από τουρκικά πλοία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr