Μητσοτάκης σε συζήτηση με τον Καπουτζίδη: Ζητήματα που αφορούν δικαιώματα δεν μπορούν να μπαίνουν σε δημοψηφισματικές λογικές

Μητσοτάκης σε συζήτηση με τον Καπουτζίδη: Ζητήματα που αφορούν δικαιώματα δεν μπορούν να μπαίνουν σε δημοψηφισματικές λογικές

Η πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους - Η ισότητα στον πολιτικό γάμο δεν μας οδηγεί αυτόματα σε έναν καλύτερο κόσμο - Σοκ και οργή από τις εικόνες με την επίθεση σε άτομα ΛΟΑΤΚΙ στη Θεσσαλονίκη

Μητσοτάκης σε συζήτηση με τον Καπουτζίδη: Ζητήματα που αφορούν δικαιώματα δεν μπορούν να μπαίνουν σε δημοψηφισματικές λογικές
Το μήνυμα ότι ζητήματα που αφορούν δικαιώματα, όπως αυτό του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, δεν μπορούν να μπαίνουν σε δημοψηφισματικές λογικές έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζητώντας το πρωί της Πέμπτης με τον Γιώργο Καπουτζίδη στο συνέδριο Upfront Initiative. Όπως σημείωσε, μάλιστα, «η ισότητα στον πολιτικό γάμο δεν μας οδηγεί αυτόματα σε έναν καλύτερο κόσμο» αν και πρόκειται για «σημαντικό βήμα».

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή ερώτηση που δέχθηκε για τα Άτομα με Αναπηρία τόνισε ότι «η πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους» εκφράζοντας επίσης το «σοκ» και την «οργή» που δημιούργησαν οι εικόνες από την επίθεση σε βάρος ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινοτητας στη Θεσσαλονίκη πριν από μερικές ημέρες.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cztehe7soxc1)


Η δουλειά μας ξεκινάει από τις μικρές ηλικίες

Ξεκινώντας από όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός σημείωσε «μακάρι να είχαμε εύκολη απάντηση στο πρόβλημα αυτό» προσθέτοντας ότι «η λύση δεν είναι η καταστολή αλλά πρέπει να σκαλίσουμε πιο βαθειά και να καταλάβουμε τι προκαλεί αυτές τις αντιδράσεις, γιατί η ψήφιση ενός νόμου προκαλεί αντιδράσεις»

Όπως σημείσωε «η δουλειά αυτή θα ξεκινήσει από τις μικρές ηλικίες, από την αντιμετώπιση του bullying» τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι «δίνουμε σημασία σε πλατφόρμες κατά του bullying» καθώς «είναι πιο εύκολο να παρέμβουμε εκεί».

Κομβική η συμπερίληψη

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της συμπερίληψης σημειώνοντας ότι «είναι επιλογή που δεν είναι απλά ηθικά σωστή αλλά έχει και οικονομικό πρακτικό νόημα» καθώς «η συμπερίληψη σημαίνει περισσότερες γυναίκες». Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, είπε ότι «προσπαθώ συνέχεια και στο υπουργικό συμβούλιο να έχω περισσότερες γυναίκες» μιας και «κατά κανόνα οι άνθρωποι που έχουν διαφορετικό μπαγκράουντ είναι εύκολο μα καταθέσουν διαφορετική άποψη».

Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε ότι μολονότι «η οικονομία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και η ανεργία μειώνεται, έχουμε χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στην απασχόληση και χαμηλή ενσωμάτωση μεταναστών στην απασχόληση και αυτό μας δημιουργει προβλήματα». Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη στη χώρα αν δεν στηρίξουμε το εργατικό δυναμικό» πρόσθεσε ο κ. Μηυτσοτάκης

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «η πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους» για να προσθέσει ότι «τα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα δεν μπορούν να μπαίνουν σε δημοψήφισματικες λογικές».

Το παράδειγμα της μητέρας του

Κλείσιμο
Ειδικά για τα ΑμεΑ σημείωσε ότι «έχουμε κάνει πολλά πράγματα- είναι οριζόντιες πολιτικές- επικαιροποιήσουμε την στρατηγική μας για τα άτομα με αναπηρία» κάνοντας αναφορά στις προσπάθειες που γίνεαι και στα λεωφορεία με αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων αλλά και στον θεσμό του προσωπικού βοηθού «που απελευθερώνει και τις οικογενειες των ΑμεΑ».

Επικαλέστηκε, μάλιστα, το παράδειγμα της μητέρας του που ως άτομο με αναπηρία «δεν κρύφτηκε ποτέ, μιλούσε ανοιχτά από τον καρκίνο μέχρι την αναπηρία της και μέχρι θέματα ψυχικής υγειας τα οποία συζητάμε πιο ανοιχτά» ενώ επαίνεσε δημόσια τον αρχηγό της Εθνικής Ελλάδας ποδοσφαίρου λέγοντας «βγάζω το καπέλο μου όταν ο αρχηγός της Εθνικής, Τάσος Μπακασέτας, βγαίνει ανοιχτά και λέει ότι πάλεψα με την κατάθλιψη».

Οι παρεμβάσεις στην αστυνομία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την αστυνομία και το πώς αντιμετωπίζει τις αλλαγές και απάντησε ότι «η ΕΛΑΣ είναι οργανισμός που δεν αλλάζει εύκολα. Φτιάξαμε γραφεία αντιμετώπισης οικογενειακής βιας και έχουμε ένα καλά εκπαιδευμένο προσωπικό που δεν θα σε ξεπετάξει» ενώ έκανε αναφορά και σε παρεμβάσεις όπως το panic button που «έχουν σώζει ζωές»

Δουλειά μας είναι να κάνουμε αυτό για το οποίο έχουμε ψηφιστεί

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «πρόοδος θα υπάρχει στο μέλλον όσο καταλαβαίνουμε ότι δουλειά μας είναι να μην ακολουθούμε τις δημοσκοπήσεις αλλά να κάνουμε αυτό που έχουμε ψηφιστεί. Ο κίνδυνος για τον πολιτικό είναι ανα πασα στιγμή να κοιτάει τις μετρήσεις αλλά κάποια στιγμή συνομιλείς με τη συνείδηση σου και κανείς αυτό που είναι το σωστό».

Κλείνοντας ο πρωθυπουργος αναφέρθηκε και σε «ζητήματα τα οποία μπορεί να μην τα είχαμε φανταστεί» επικαλούμενος το παράδειγμα της κόρης του η οποία «πριν από έναν χρόνο μου έθιξε ένα ζήτημα που αγνοούσα και αυτό είχε να κάνει με τα κορίτσια που δεν μπορούσαν να αποκτήσουν προϊόντα περιόδου και έχαναν μέρες στο σχολείο. Σχεδιάζουμε ένα πιλοτικό προγραμμα για να προσφέρουμε δωρεάν τέτοια προϊόντα». «Πρέπει να έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά γιατί οι κοινωνίες εξελίσσονται και αλλάζουν, είναι μια συνεχώς δυναμική διαδικασία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ειδήσεις σήμερα:

Η σύζυγος του Κώστα Χαρδαβέλλα αποκάλυψε: Έχει χάσει τη φωνή του, έχει βυθιστεί στη σιωπή

«Φταίει και παραφταίει ο τραγουδιστής, το παιδί μου πήγαινε δουλειά κι έφυγε έτσι» λέει ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε στο Μενίδι

Πώς δρούσε η συμμορία που έκλεψε 40 αυτοκίνητα - Τα δύο αδέρφια, η «έδρα» και τα διαλυτήρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης