«Άμεσα οφέλη για τα κατεχόμενα από τις γεωτρήσεις»

«Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι υπάρχει το ισχυρό κίνητρο για τους Τουρκοκύπριους, το οποίο ενισχύεται με την ανεύρεση υδρογονανθράκων, πριν τη λύση του Κυπριακού», είπε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Εμείς θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι υπάρχει το ισχυρό κίνητρο για τους Τουρκοκύπριους, το οποίο ενισχύεται με την ανεύρεση υδρογονανθράκων, πριν τη λύση του Κυπριακού», είπε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Χριστοφίδης.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «επειδή από κυπριακή εφημερίδα υπήρξε διασύνδεση της κατάθεσης από την κυβέρνηση των "Περί Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών Κανονισμών του 2011" στις 19 Σεπτεμβρίου με τις τρέχουσες εξελίξεις και ειδικότερα τις απειλές της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και επειδή το δημοσίευμα αναπαρήχθη από τον τουρκικό και τουρκοκυπριακό Τύπο με την προσέγγιση μάλιστα ότι δήθεν οι Ελληνοκύπριοι προετοιμαζόμαστε για πόλεμο, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα εξής: Η προώθηση των προτεινόμενων Κανονισμών έχει ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια με στόχο τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου πολιτικού σχεδιασμού για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Αυτό ισχύει και εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες και δεν έχει οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα ούτε σχετίζεται με πολιτικές ή άλλες εξελίξεις των τελευταίων ημερών».

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε ανάλογο νόμο για τον Πολιτικό Σχεδιασμό Εκτάκτων Αναγκών, ο οποίος προβλέπει το σχεδιασμό μέτρων προς ενίσχυση της Δημοκρατίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται και η έκδοση κανονισμών με σκοπό την καλύτερη εφαρμογή του νόμου.
Οι κανονισμοί ολοκληρώθηκαν από το υπουργείο 'Αμυνας στις 30 Μαρτίου 2010 και υποβλήθηκαν στη Γενική Εισαγγελία για νομοτεχνικό έλεγχο.

Επιστράφηκαν τον Απρίλη του 2011 και εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 9 Ιουνίου 2011.
Στη συνέχεια κατατέθηκαν, όπως έχω ήδη πει, στις 19 Σεπτεμβρίου 2011 στη Βουλή.

Τα όποια σενάρια περί επιθετικής διάθεσης της Εθνικής Φρουράς παρουσιάζονται στον τουρκικό και τουρκοκυπριακό Τύπο, στερούνται σοβαρότητας», είπε ο κ. Χριστοφίδης και πρόσθεσε: «Με αυτή την ευκαιρία θέλουμε για ακόμη μια φορά να καθησυχάσουμε τον κυπριακό λαό τονίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις και δεν συντρέχουν λόγοι υπερβολικής και αδικαιολόγητης ανησυχίας.
Η δημιουργία έντασης δεν βοηθά τη δική μας πλευρά και προβαίνουμε σε ενέργειες, σε πολιτικό επίπεδο, αποφυγής της έντασης, με πολύ θετικά αποτελέσματα, όπως αυτά αναδεικνύονται μέσα από τις δηλώσεις εκπροσώπων σημαντικών χωρών, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, καθώς και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει επικριτικές παρατηρήσεις από την αντιπολίτευση σε σχέση με αναφορά στους Τουρκοκύπριους, που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφώνησε από το βήμα της Γ.Σ.
του ΟΗΕ, μια ομιλία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ιστορική μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουμε σήμερα.
Τα κύρια σημεία της ομιλίας του Προέδρου ήταν η ξεκάθαρη καταγγελία των απειλών και της συμπεριφοράς της Τουρκίας, η αντικειμενική περιγραφή της πραγματικότητας στις συνομιλίες και η καταγγελία των υπαναχωρήσεων της τουρκοκυπριακής ηγεσίας σε ζητήματα που έχουν επιτευχθεί συγκλίσεις, η επαναβεβαίωση της βάσης αλλά και της συμφωνημένης διαδικασίας των συνομιλιών και η επαναφορά ή η υπογράμμιση της πρότασής του για την Αμμόχωστο.
Στην ομιλία υπήρχε και μια γενική αναφορά, την οποία θέλω να υπενθυμίσω κατά λέξη.
Είχε πει ο Πρόεδρος ότι "θέλω να διαβεβαιώσω τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας ότι ανεξαρτήτως συνθηκών θα έχουν να ωφεληθούν από τους καρπούς της πιθανής ανεύρεσης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων".
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν μιλά από το επίσημο βήμα των Ηνωμένων Εθνών μιλά ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και έχει και δικαίωμα και υποχρέωση να απευθυνθεί προς τους πολίτες και να σημειώσει τα οφέλη που θα υπάρξουν από αυτή την ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ούτως ή άλλως, πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρος, μέσα και από τη συνέντευξη που ακολούθησε την ομιλία, ο τονισμός πως ό,τι γίνει αυτό θα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία της μιας και μόνης Κυπριακής Δημοκρατίας και το μήνυμα που ήθελε να στείλει ο Πρόεδρος είναι η ισότητα των πολιτών εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα του απόπλου του «Πίρι Ρέις», ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «το ‘Πίρι Ρέις’ ξεκίνησε το μεσημέρι από τη Σμύρνη, θα δούμε πού θα κατευθυνθεί και, ασφαλώς, αν υπάρξουν οποιεσδήποτε παραβιάσεις που θα απαιτούν την εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτές θα μελετηθούν και θα γίνουν.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο να πούμε».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr