Βουλή: Ο Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας - «Η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει την τραγωδία των Τεμπών»

Βουλή: Ο Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας - «Η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει την τραγωδία των Τεμπών»

Ποια θέματα θίγει η πρόταση δυσπιστίας εκτός των Τεμπών - Την Πέμπτη η απάντηση Μητσοτάκη - Θα μιλήσει και ο Κώστας Αχ. Καραμανλής - Αναλυτικά η διαδικασία

Βουλή: Ο Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας - «Η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει την τραγωδία των Τεμπών»
Στο βήμα της Βουλής βρέθηκε λίγο πριν τις 16:45 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, που κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με αφορμή την τραγωδίας των Τεμπών. Η πρόταση φέρει τις υπογραφές 85 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Μετά και την αποδοχή της πρότασης από την κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ανακοίνωσε ότι η έναρξη της συζήτησης ξεκινά στις 19:00 το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί τη 12η νυχτερινή της 3ης ημέρας, με προσπάθεια να μιλήσουν όσο περισσότεροι βουλευτές από αυτούς που θα εγγραφούν. 

Στην έναρξη της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας θα καθοριστεί ο τρόπος διεξαγωγής της συζήτησης. 

Δείτε live από τη Βουλή




«Να αποτρέψουμε το έγκλημα στα Τέμπη να είναι ένα διαρκές έγκλημα»

«Αναλαμβάνω σήμερα μια κρίσιμη θεσμικά πρωτοβουλία γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει συνήθεια της την συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου. Σε μια σειρά από σκάνδαλα βιώνουμε το ίδιο μοτίβο. Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία. Σε κάθε σκάνδαλο, κυβερνητική αποτυχία η πολιτική σας επιλογή είναι να κρύβετε την αλήθεια αντί να επιλέγετε το δρόμο της αλήθειας», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Πριν από λίγες ημέρες από αυτό το βήμα απέναντι στα άδεια κυβερνητικά έδρανα, στην άδεια καρέκλα πρωθυπουργού και Καραμανλή είχα επισημάνει ότι η τραγωδία των Τεμπών συμβολίζει την πολιτική σας αποτυχία», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το πανελλήνιο παρακολουθεί συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης της τραγωδίας. «Ζητήσαμε προανακριτική επιτροπή για την μη εκτέλεση της 717 και είπατε “όχι”. Η εξεταστική που συγκροτήσατε απέκλεισε κρίσιμους μάρτυρες με δική σας ευθύνη, ανέφερε, κατηγορώντας την κυβέρνηση για θράσος, επειδή απέκλεισε από τη λίστα μαρτύρων την πρώην επικεφαλής της αρχής διαφάνειας.

«Καταθέσατε πόρισμα εκατοντάδων σελίδων για να αποδώσετε την ευθύνη στο ανθρώπινο λάθος. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που εσείς ορίσατε λέει ότι αν λειτουργούσε το σύστημα ασφάλειας δεν θα γινόταν το δυστύχημα. Προχθές ένα δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας αναφέρει ότι την ώρα που όλη η Ελλάδα θρηνούσε η μόνη έγνοια της κυβέρνησης ήταν ο μικροπολιτικός χειρισμός να αποδοθεί όλη η ευθύνη στον σταθμάρχη που εσείς διορίσετε. Πριν οι συνομιλίες δοθούν στην δικαιοσύνη κάποιοι της είχαν στην κατοχή τους», ανέφερε.

Κλείσιμο
«Αυτοί ήταν που οργάνωσαν υποκλοπές, πήραν στο κόμμα τους τα απόρρητα προσωπικά δεδομένα. Κοροϊδεύετε την κοινή γνώμη ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα. Οι πρακτικές της κυβέρνησης στο κράτος δικαίου προσβάλουν την χώρα. Οφείλουμε να απαντήσουμε στην κοινωνία που ζητά δικαιοσύνη να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας. Ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη των λόγων και των πράξεων του\Σύμφωνα με το Σύνταγμα και κΤΒ καταθέσουμε πρόταση δυσπιστίας υπογεγραμμένη από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας», ανέφερε.

«Αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άλλη επιλογή. Θα έρθει εδώ για να απολογηθεί για τα πειραγμένα της κυβέρνησης του. Για τα πειραγμένα των Τεμπών και κάθε άλλης υπόθεσης. Μαζί θα κληθούν να απαντήσουν και οι βουλευτές του: θα συνεχίσουν να επικροτούν; Πρέπει να μπει φραγμός στην αλαζονεία, την ασυδοσία σας. Να σταματήσουμε την θεσμική παρακμή την οποία συζητά όλη η Ευρώπη», επισήμανε.

Ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε και στην κριτική που δέχθηκε για την πρόταση δυσπιστίας και τις αιτιάσεις περί οικονομικών συμφερόντων. «Να τους πω ότι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Πορεύομαι με πολιτική αυτονομία. Οι δράσεις μας δεν κινούνται παράλληλα ούτε τέμνονται με συμφέροντα. Γι αυτό πήραμε την πρωτοβουλία. Να αποτρέψουμε το έγκλημα στα Τέμπη να είναι διαρκές έγκλημα της ΝΔ» είπε.

«Αν νομίζετε ότι θα μας λυγίσουν οι αθλιότητες που διακινείται από το πρωί υποτιμάτε την δύναμη της ψυχής της προοδευτικής παράταξης. Την πίστη μας στην διάκριση εξουσιών. Με έχετε συνηθίσει. Πριν δύο χρόνια όταν αποκάλυψα το παρακράτος των υποκλοπών με βαφτίσατε πράκτορα ξένων δυνάμεων», ανέφερε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει δεσμούς με παρακρατικές πρακτικές.

«Σήμερα μας βαφτίζετε διαπλεκόμενους. Όλες οι προσπάθειες αυτές αποδεικνύουν ότι ο καθεστωτισμό σας κινείται σε άλλο επίπεδο. Είστε ικανοί να κάνετε τα πάντα για να κρατήσετε τις καρέκλες σας. Απέναντι σε αυτές τις πρακτικές πήραμε αυτή την πρωτοβουλία. Να μπει ένα τέλος σε ό,τι προσβάλλει το κράτος δικαίου και τον περήφανο ελληνικό λαό», κατέληξε.

«Είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων»

«Η αλήθεια είναι ότι δημιουργεί εντύπωση η πρόταση. Όσα αναπτύξατε είναι ζητήματα που απασχόλησαν την Ολομέλεια πολλές φορές. Τα Τέμπη τα συζητήσαμε στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής . Τότε συζητήθηκε και η προανακριτική. Στην συνέχεια η Ολομέλεια συζήτησε και το πόρισμα. Τα υπόλοιπα θέματα είναι υπαρκτά και επίσης έχουν απασχολήσει», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

«Ποιο είναι το προστιθέμενο στοιχείο και σας οδηγεί στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας Γιατί δεν το κάνατε το προηγούμενο διάστημα και το δηλώσατε την περασμένη Κυριακή; Το δημοσίευμα του βήματος. Τι λέει; Αναφέρεται σε μια υπόθεση που έχουν δοθεί εξηγήσεις και κανείς δεν καταλαβαίνει τι θέλει να πει», επισήμανε, προσθέτοντας: «όταν σας λέμε ότι είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων, εννοούμε στην σύνδεση του δημοσιεύματος με την πρόταση που καταθέτετε σήμερα».

Αναφερόμενος στην πρόταση, ο κ. Βορίδης τη χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη», ωστόσο υπενθύμισε τις αναφορές του κ. Κασσελάκη ότι η συζήτηση θα είναι «σόου και κοκορομαχία».

«Επιθυμούμε την άμεση πρόοδο της διαδικασίας και άμεση συζήτηση πρότασης δυσπιστίας», κατέληξε.

«Είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων» απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, προσθέτοντας ότι η Βουλή θα δώσει καθοριστική απάντηση και καθοριστική απάντηση και ο λαός στις ευρωεκλογές. 

Εν τω μεταξύ, σε υψηλούς τόνους αναμένεται η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή. Μάλιστα, πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία και ενώ συζητείται νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, τα «αίματα άναψαν» αφού έντονη αντιπαράθεση είχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και Χρήστος Γιαννούλης με τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη.

Ο κ. Παππάς ζήτησε να υπάρχουν διεθνείς παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ στις εκλογές με τον κ. Βορίδη να απαντά ότι σε όλες τις εκλογές που έγιναν στην Ελλάδα υπάρχουν παρατηρητές του ΟΑΣΕ. Και πρόσθεσε ότι όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις στην χώρα μας κρίθηκαν ελεύθερες και δίκαιες. Και απηύθυνε το ερώτημα στην αντιπολίτευση και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ: «Εχετε πρόθεση να αμφισβητήσετε ένα κεκτημένο δεκαετιών στην μεταπολίτευση που λέει ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών διεξάγουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές; Αμφισβητείτε το αποτέλεσμα των εκλογών και τον τρόπο διεξαγωγής τους;».




Αυτή είναι η πρόταση δυσπιστίας

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν τις 15:30 στο φως της δημοσιότητας φέρνει το protothema.gr τη πρόταση δυσπιστίας την οποία αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ. Όπως αναφέρει το κείμενο των έξι σελίδων, «στην εγκληματική ολιγωρία και αδιαφορία της κυβέρνησης προστέθηκε και η ομοίως εγκληματική και μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης και της δημιουργίας ενός πέπλου προστασίας συγκεκριμένων προσώπων».

«Η πρωτοφανής αυτή απαξίωση του κράτους δικαίου και των θεσμών από την Κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η διακυβέρνηση της Χώρας δεν μπορεί να αφεθεί άλλο στα χέρια μιας Κυβέρνησης, η οποία συστηματικά υπονομεύει τη δημοκρατία και τους θεσμούς της και που, στον βωμό της διατήρησης της εξουσίας και της προστασίας στελεχών της, δεν διστάζει να υπονομεύσει οποιαδήποτε προσπάθεια διαλεύκανσης μιας πολύνεκρης τραγωδίας, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη και φθάνοντας μέχρι το σημείο της παραποίησης αποδεικτικών στοιχείων για να διασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση» σημειώνεται.

Στο ίδιο κείμενο γίνεται αναφορά στη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των αποδήμων, στην ακρίβεια και στην διαχείριση της Υγείας και της Παιδείας. «Για τους λόγους αυτούς, υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 84 παρ. 2 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής» αναφέρεται.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ανδρουλάκης είχε νωρίτερα σήμερα διαδοχικές τηλεφωνικές επαφές με τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση. Πρόκειται για τα κόμματα που στις δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν εκφράσει την πρόθεση να συνυπογράψουν την πρόταση. Ο κ. Ανδρουλάκης για λόγους θεσμικής τάξης, όπως αναφέρουν συνεργάτες του ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Όπως έγινε γνωστό αργά το μερσημέρι, το ΚΚΕ θα στηρίξει στη Βουλή την πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση της NΔ. 

Κατά πληροφορίες, πηγές ανέφεραν ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκαν πολύ καλά και επεσήμαναν ότι οι τροποποιήσεις που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ έγιναν δεκτές και έτσι διαμορφώθηκαν κάποια σημεία του κειμένου και όπως λένε είναι πιο αυστηρά και πιο αιχμηρά.

Θα μιλήσει και ο Κώστας Αχ. Καραμανλής

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, αναμένεται να τοποθετηθεί, πιθανότατα, αύριο και ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, επί της πρότασης δυσπιστίας. Όπως λένε συνομιλητές του, ο ίδιος τοποθετείται πάντοτε θεσμικά και αυτό αναμένεται να πράξει και στην επικείμενη τοποθέτησή του.

Η διαδικασία

Πάντως, από τις αρχικές τοποθετήσεις η πρόταση δυσπιστίας της Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται μπορεί να αποσπάσει την στήριξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Πλεύσης Ελευθερίας προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός τουλάχιστον 50 βουλευτών και να γίνει αποδεκτή. 

Σημειώνεται ότι εισηγητές από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο Νίκος Παππάς και από το ΠΑΣΟΚ η Μιλένα Αποστολάκη.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, σήμερα το μεσημέρι θα είναι παρών στα κυβερνητικά έδρανα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος θα υποδεχθεί το αίτημα και θα διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση δεν ενίσταται στο να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση στην Ολομέλεια.

Εφόσον επιβεβαιωθεί το διαδικαστικό σκέλος, η κορύφωση της συζήτησης αναμένεται την Πέμπτη με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Η συνεδρίαση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού για να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Σύνταγμα η πρόταση δυσπιστίας γίνεται αποδεκτή μόνο αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 151 “υπέρ” σε διαφορετική περίπτωση απορρίπτεται ενώ παράλληλα αφαιρείται το δικαίωμα κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας για ένα εξάμηνο.

Τι θα κάνει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση από τη μεριά της, είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τίποτα να πέσει κάτω, εγκαταλείποντας την αμυντική στρατηγική που τηρούσε δια μακρόν στο θέμα της υπόθεσης των 
Τεμπών. Παρά τις παρασκηνιακές συζητήσεις και διεργασίες που έτρεξαν τις προηγούμενες μέρες, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» για «μονταζιέρα» στα ηχητικά των Τεμπών, από την κυβέρνηση εξακολουθούν να επιμένουν ότι είναι σε εξέλιξη μιας επιχείρηση φθοράς της με στόχο την πτώση της, με συγχρονισμό επιχειρηματικών συμφερόντων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κυβερνητικά στελέχη, άλλωστε, στέκονταν στον «χρονισμό» της πρότασης μομφής που προανήγγειλε ο κ. Ανδρουλάκης, ελάχιστες ώρες μετά το δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας.

Είναι, πάντως, ειλημμένη η κυβερνητική απόφαση, όπως έγραψε και χθες το protothema.gr, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας να μην μετατραπεί σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το περασμένο τριήμερο ήταν σε απευθείας τηλεφωνική συνεννόηση με τους στενούς του συνεργάτες, επιστρέφει σήμερα ως το μεσημέρι στην Ελλάδα και αναμένεται να κάνει την εμφάνιση του στη Βουλή την Πέμπτη, απαντώντας σε υψηλούς τόνους στις αντιπολιτευτικές μομφές.

Για το κυβερνών κόμμα, η κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά και η εικόνα ότι βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών είναι ενδεχομένως και ένα εφαλτήριο συσπείρωσης. Άλλωστε, η κομματική συσπείρωση ήταν ένας διακεκηρυγμένος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει των ευρωεκλογών, με δεδομένο ότι υφίστανται οι παράμετροι της χαλαρής ψήφου, αλλά και της ψήφου διαμαρτυρίας.

Ενδεικτική, πάντως, του κλίματος που επικρατεί στα υψηλόβαθμα κυβερνητικά κλιμάκια ήταν και η αποστροφή του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος με χθεσινή του ανάρτηση στο Facebook υπογράμμισε ότι «ισχυρά οικονομικά συμφέροντα δεν επιθυμούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει την πολιτική ισχύ που του έδωσε ο λαός στις πρόσφατες εθνικές εκλογές». «Γύρω από αυτά τα συμφέροντα συνασπίστηκε η αντιπολίτευση και όλοι μαζί αντί για πολιτικά επιχειρήματα προβάλουν τους συγγενείς τον νεκρών, ενώπιον των οποίων όλοι μας υποχωρούμε διότι έτσι πρέπει να κάνουμε», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Οι προετοιμασίες και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πάντως, είναι εντατικές ενόψει του επικείμενου κοινοβουλευτικού τριημέρου. Στον σημερινό πρωινό καφέ έγινε αναλυτική συζήτηση για τη διαδικασία ενώ θα γίνει και μια συζήτηση σε στενό κύκλο μόλις φτάσει στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Πλείστοι όσοι γαλάζιοι βουλευτές, παράλληλα, θα εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών, προκειμένου να στηρίξουν το κυβερνών κόμμα.

Ειδήσεις σήμερα:

19χρονος Γεωργιανός εισέβαλε με μαχαίρι σε σχολείο στην Κυψέλη - Τραυμάτισε τον διευθυντή και έναν μαθητή

Από την άνοδο στην πτώση: Πώς πήρε ο Παπαλέκας τη βίλα Βωβού στο Ψυχικ

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Δεν είμαι άγιος αλλά εκμεταλλευτής δεν ήμουν ποτέ - Αν πάω φυλακή θα είναι για τα φορολογικά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης