Τριγμοί στο μέτωπο της πρότασης δυσπιστίας: Οξείες αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη Παππά για προσυνεννόηση

Τριγμοί στο μέτωπο της πρότασης δυσπιστίας: Οξείες αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη Παππά για προσυνεννόηση

Βέλη από τους συνυπογράφοντες την πρόταση δυσπιστίας και για την πρόταση Κασσελάκη για εκλογές με διεθνείς παρατηρητές

nikos-papas
Εσωτερικές αντιστάσεις, προσωπικές στρατηγικές και κομματικοί ανταγωνισμοί κλυδωνίζουν τις τελευταίες ώρες το οικοδόμημα της «ενωμένης αντιπολίτευσης» στην υπόθεση των Τεμπών, με φόντο την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή. Παρότι η πολιτική πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, οδήγησε τα υπόλοιπα κόμματα επί της αρχής στην ίδια γραμμή πλεύσης, εντούτοις δεν εκλείπουν επιμέρους… κυματισμοί, με επίδικο την επικράτηση στην μάχη των εντυπώσεων.

Αφενός, γιατί οι δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη περί τοποθέτησης διεθνών παρατηρητών στις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα προκάλεσαν αμηχανία και έκπληξη, ακόμη και εντός του κόμματός του, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνυπέγραφε το κείμενο της πρότασης μομφής. Και αφετέρου, διότι η πρωτοκαθεδρία των κινήσεων από μεριάς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη δίχασε αρχικά τα στελέχη της Κουμουνδούρου, ορισμένα εκ των οποίων δεν έδειχναν αρχικά ένθερμα απέναντι στο ενδεχόμενο κοινοβουλευτικής συνεργασίας με τη Χαριλάου Τρικούπη.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πρώτες, φίλιες βολές έπεσαν χθες στην αίθουσα της Ολομέλειας, ενώ προήλθαν ακόμη και από εκείνα τα έδρανα της αντιπολίτευσης που έχουν ταχθεί υπέρ της πρότασης δυσπιστίας. Η συνυπογραφή της πρότασης, άλλωστε, από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, την Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας δεν εμπόδισε, καθώς φάνηκε, στελέχη κάποιων εκ των παραπάνω κομμάτων να βάλουν προσωπικά κατά του Στέφανου Κασσελάκη καταλογίζοντάς του αντιπερισπασμό και διαχωρίζοντας, σε ορισμένες περιπτώσεις, το προσωπικό, πολιτικό του στίγμα από τον υπόλοιπο ΣΥΡΙΖΑ.

Αχτσιόγλου: «Ασόβαρες» οι δηλώσεις Κασσελάκη

Μιλώντας χθες στην Ολομέλεια, η Βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε πως «σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ με την εντελώς ασόβαρη του να δίνει πατήματα στην κυβέρνηση για αντιπερισπασμό και να πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Με τις πραγματικά ασόβαρες δηλώσεις του Προέδρου του. Με τις φαιδρές δηλώσεις του για τις εκλογές». «Δίνετε άλλοθι στην κυβέρνηση να απαντάει σε άλλα θέματα. Να μην απαντάει σε αυτά που είναι το μείζον. Με τις αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις του» υποστήριξε ακόμη η κ. Αχτσιόγλου, συμπληρώνοντας πως «την διευκολύνετε (την κυβέρνηση) να λέει ότι αυτό που κάνουμε εδώ μέσα δήθεν είναι σόου, είναι κοκορομαχία, αντί να πιέζεται να λογοδοτήσει». «Αυτό κάνετε, κύριοι, δυστυχώς» ισχυρίστηκε και κατέληξε, λέγοντας προς την κυβέρνηση πως «δεν θα έχετε αιωνίως μια αξιωματική αντιπολίτευση παραδόρο».

Κουτσούμπας: «Μνημειώδης» η πρόταση για τους διεθνείς παρατηρητές

Κλείσιμο
Λάβρος κατά των λεγομένων του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εμφανίστηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, λέγοντας στη διάρκεια της χθεσινής τοποθέτησής του πως «ακούσαμε και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να πλειοδοτήσει από τη Θήβα για να μη φανεί ότι σέρνεται πίσω από τον κύριο Ανδρουλάκη, να κάνει τη μνημειώδη πρόταση για τους διεθνείς παρατηρητές στις επόμενες εκλογές που θα μας σώσουν από την νοθεία!». «Αφέλεια; Επιπολαιότητα;» διερωτήθηκε ο κ. Κουτσούμπας και απευθυνόμενος προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συνέχισε λέγοντας πως «κι εσείς οι πιο έμπειροι του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν τον προστατεύετε τον άνθρωπο; Εκτός αν ήταν ηθελημένο και αυτό το δώρο που κάνατε στην κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη». «Η πάσα που της δώσατε, δηλαδή, για να εκτρέψει τη συζήτηση από πρόταση δυσπιστίας και όσα αυτή αφορά, στο αν και ποιος αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν ξέρουμε τι να πούμε πια…» σχολίασε, για να καταλήξει πως «το μόνο σίγουρο είναι πως αν δεν υπήρχε ο κύριος Κασσελάκης, τότε ο κύριος Μητσοτάκης θα έπρεπε οπωσδήποτε να τον εφεύρει…»

Γλαβίνας: «Προβαίνει σε πολιτικά λάθη, τα οποία κοστίζουν» ο Κασσελάκης

«Είναι προφανές ότι είναι προς τη λάθος κατεύθυνση οι δηλώσεις του κ. Κασσελακη, ειδικά το ότι είναι σόου και μια απλή κοκορομαχία μια υψίστη πολιτική διαδικασία, όπως η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας» τόνισε, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Θανάσης Γλαβίνας. Και πρόσθεσε: «μάλλον μέσα στην αγωνία του κατά τη διάρκεια της θητείας του να προκαλέσει το ενδιαφέρον, προβαίνει σε πολιτικά λάθη, τα οποία στοιχίζουν».

Η αποκάλυψη Παππά και οι «φαντασιώσεις»

Σε αυτό το κλίμα, την ένταση μεταξύ των «συμμάχων» της πρότασης δυσπιστίας εκτόξευσε χθες η τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκου Παππά, ο οποίος, μιλώντας στο Action24, ισχυρίστηκε πως υπήρχαν διεργασίες για κοινοβουλευτική σύμπλευση μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πολύ πριν το δημοσίευμα του Κυριακάτικου «Βήματος». «Ποιος σας είπε ότι δεν υπήρχαν συζητήσεις χωρίς να βλέπουν το φως της δημοσιότητας μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης εδώ και κάποιες μέρες;» ανέφερε σχετικά ο κ. Παππάς, για να προσθέσει πως «είχε ήδη ωριμάσει η σκέψη, μπορώ να σας το πω αυτό. Αυτά δεν γίνονται, αντιλαμβάνεστε, από ένα βράδυ σε πρωί».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d04rdu7irlix)


Η αποκάλυψη υπόγειων διεργασιών μεταξύ των προοδευτικών κομμάτων προκάλεσε την οξεία αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία έκανε λόγο για «φαντασιώσεις», λαμβάνοντας σαφείς αποστάσεις από τα λεγόμενα του πρώην Υπουργού.

Αναλυτικά, το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας το μεσημέρι της Κυριακής 24 Μαρτίου με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον κ. Φάμελλο, τον κ. Κουτσούμπα, τον κ. Χαρίτση και την κα Κωνσταντοπούλου έγιναν κατά σειρά κοινοβουλευτικής δύναμης την Τρίτη 26 Μαρτίου από τις 10 το πρωί και μετά. Οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων που δέχτηκαν να συνυπογράψουν, έλαβαν το κείμενο της πρότασης στις 11 το πρωί. Όλα τα υπόλοιπα είναι φαντασιώσεις.

«Πολύτιμη υπηρεσία στη ΝΔ» η δήλωση Παππά λένε πηγές της Νέας Αριστεράς

Σε υψηλούς τόνους κατά των λεγομένων του Νίκου Παππά κυμάνθηκαν και πηγές προσκείμενες στην ΚΟ της Νέας Αριστεράς.

Ειδικότερα, «δεν γνωρίζουμε σε τι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αναφέρεται ή επινοεί εκ των υστέρων ο κύριος Παππάς. Ξέρουμε όμως ότι χρειάστηκε να περάσουν 24 και πλέον ώρες από την αποκάλυψη της Κυριακής, αντιπαραθετικές διαρροές κι ένα ακατάληπτο μήνυμα του κυρίου Κασσελακη, για να καταλήξει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει την πρόταση δυσπιστίας» μετέδιδαν τις πρώτες, πρωινές ώρες πηγές της Νέας Αριστεράς, συμπληρώνοντας πως «ξέρουμε επίσης ότι η Νέα Αριστερά κατέθεσε δημόσια την πρόσκληση στα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για την υποβολή πρότασης δυσπιστίας στις 6 Μαρτίου».

«Ξέρουμε επιπλέον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να την αρνηθεί με το επιχείρημα -δια στόματος της κυρίας Κεχαγιά- ότι μια πρόταση δυσπιστίας θα συσπειρώσει τη Νέα Δημοκρατία και έτσι εξυπηρετεί την κυβέρνηση. Ξέρουμε τέλος, ότι το πρωί της 24ης Μαρτίου ο Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε με σαφήνεια ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να πέσει. Αργότερα ο κύριος Ανδρουλάκης επανέφερε την πρόταση της Νέας Αριστεράς την οποία προφανώς στηρίξαμε. Όλα αυτά είναι γεγονότα» πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.

«Όπως γεγονός είναι ότι ο κύριος Παππάς με τη δήλωσή του προσέφερε σήμερα μια πολύτιμη υπηρεσία στη Νέα Δημοκρατία. Το γιατί επέλεξε να το κάνει ας το απαντήσει ο ίδιος ή ο πρόεδρος του κόμματος του», κατέληγαν.

Μετά τον Φάμελλο, ο Καλαματιανός

Παρά τις κομματικές τριβές μεταξύ των κομμάτων που υποστηρίζουν την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, πίεση προς την κυβέρνηση μετά το πέρας της ομιλίας του πρώην Υπουργού, Κώστα Καραμανλή, άσκησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Διονύσης Καλαματιανός, ο οποίος αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή της χθεσινής ημέρας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, ο κ. Καλαματιανός παρενέβη μετά την ομιλία του κ. Καραμανλή, ρωτώντας ανοιχτά «θα παραιτηθεί ο κ. Καραμανλής της υπουργικής του ασυλίας και να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη;». «Θέλετε να κάνουμε δήλωση εδώ ότι θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή και σε μία συνεδρίαση θα παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη; Ο ίδιος να το πει. Για να είναι καθαρό το μέτωπό του, να μην υπάρχει καμία σκιά, κανένα άγος, όχι μόνο για τον ίδιο, για όλη την κυβέρνηση. Θα το κάνει;» διερωτήθηκε, επιπλέον, ο κ. Καλαματιανός, ο οποίος διατηρεί διαύλους με την «προεδρική φρουρά», δηλαδή στελέχη που βρισκόταν κοντά στον πρώην Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Μετά τον Πρόεδρο της ΚΟ, Σωκράτη Φάμμελο, ο κ. Καλαματιανός ήταν αυτός που κράτησε την κομματική σκυτάλη χθες και υπαινίχθηκε τα επόμενα βήματα της Κουμουνδούρου, με τον iSyriza να θέτει πλέον στο επίκεντρο της κριτικής του από τις πρώτες πρωινές ώρες με βίντεό του τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε μια τέτοια προοπτική, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν αποκλείεται να αιτηθεί από την ΝΔ τη δέσμευσή της για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής δύο ημερών, «ώστε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86 για τη διερεύνηση από την τακτική δικαιοσύνη των ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων υπουργών με βάση τις μηνύσεις των συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη» όπως μετέδιδαν αργά χθες το βράδυ πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της «Αυγής».

Ειδήσεις σήμερα:

Στον τάκο του Survivor και η «βασίλισσα» των Μπλε - Δείτε βίντεο

Τους... έσπασε τα νεύρα: Πρωταγωνίστρια στους καυγάδες στη Βουλή η Κωνσταντοπούλου

Οι Έλληνες μισθοφόροι των πλοίων και πώς εκπαιδεύονται: Δείτε το ντοκιμαντέρ του protothema.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης