Φρέντι Μπελέρης - Η πολιτική διαδρομή του: Από στόχος του Ράμα και νικητής στις εκλογές, στη φυλακή και το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Φρέντι Μπελέρης - Η πολιτική διαδρομή του: Από στόχος του Ράμα και νικητής στις εκλογές, στη φυλακή και το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Η πορεία του συνοδεύτηκε από έναν συνεχή αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Χειμάρρας - Η μειονότητα από τον Χότζα μέχρι τον Ράμα και η φυλάκιση Μπελέρη - Από τις διώξεις και τις δολοφονίες επί κομμουνιστικού καθεστώτος στις οικονομικές «εκτελέσεις» του σήμερα

Φρέντι Μπελέρης - Η πολιτική διαδρομή του: Από στόχος του Ράμα και νικητής στις εκλογές, στη φυλακή και το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ
Η πορεία του ομογενούς, Φρέντι Μπελέρη, μπορεί να χαρακτηριστεί και κινηματογραφική. Η ανακοίνωση του ονόματός του ως ένα από αυτά που συμπεριλαμβάνονται στην λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, φέρνει ξανά στο φως την ζωή του, την στοχοποίηση από τις αλβανικές αρχές αλλά και τα όσα βιώνει η ελληνική μειονότητα στη γειτονική χώρα.

Ο Φρέντι Μπελέρης, γεννήθηκε το 1972 την εποχή της παντοδυναμίας του ολοκληρωτικού καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα στην Αλβανία. Τότε που, ειδικά για τον Ελληνισμό της περιοχής, τα πάντα «έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά»Ο Μπελέρης -και δεν ήταν ο μόνος- μεγάλωσε με ιστορίες των παππούδων του για την Ελλάδα και τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940-1941, ακούγοντας κρυφά ελληνικό ραδιόφωνο, πανηγυρίζοντας με κλειστά παραθυρόφυλλα τη νίκη της Εθνικής Ελλάδας στο Ευρωμπάσκετ του 1987 ή ατενίζοντας για ώρες τα φώτα της Κέρκυρας απέναντι, με τη σκέψη του να ταξιδεύει νοερά στην πατρίδα για την οποία τόσα είχε ακούσει αλλά ποτέ δεν είχε δει.

Τα χρόνια πέρασαν, οι Ελληνες της Βορείου Ηπείρου υπέμειναν βασανιστήρια, εκβιασμούς, εκφοβισμούς, διώξεις, δίκες-παρωδίες και καταδίκες σε εξαντλητικά καταναγκαστικά έργα, αλλά άντεξαν. Τα πράγματα έφτιαξαν για λίγο, η περιβόητη Σιγκουρίμι του Χότζα και οι πράκτορές της δεν είναι παρόντες. Ο Γολγοθάς, ωστόσο, του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου είναι διαχρονικός.

Η σύλληψη του νικητή των αυτοδιοικητικών εκλογών και ηγετικού μέλους της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα Φρέντη Μπελέρη και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση από τις αλβανικές αρχές δεν αποτελεί μόνο ένα απτό παράδειγμα της καταπίεσης και των διώξεων που υπόκεινται οι μειονοτικοί, αλλά και την κορυφή του παγόβουνου. Αυτό υπό την εξής έννοια: το γεγονός ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος βρέθηκε στη φυλακή με κατηγορίες που πολλοί έχουν χαρακτηρίσει αβάσιμες και άνευ στπιχείων είναι αυτό που βλέπει η διεθνής κοινότητα. Αυτό που δεν βλέπει, ωστόσο, είναι η επιχείρηση υφαρπαγής των περιουσιών των μειονοτικών, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Και την οποία ο δήμαρχος Χειμάρρας θα «χάλαγε», ως θεσμικός παράγοντας.

Το τέλος των λυκειακών σπουδών του Μπελέρι, έρχεται μαζί με τη πτώση του Κομμουνιστικού Καθεστώτος στην Αλβανία και το άνοιγμα των συνόρων. Ήταν από τους πρώτους που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα μαζί με άλλους συμπατριώτες του. Αρχικά στην Ζάκυνθο και στη συνέχεια στην Αθήνα.

Οι εποχές δύσκολες, παράλληλα με τις σπουδές του στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εργάστηκε ως υδραυλικός για να λειτουργήσει γρήγορα τη δική του εταιρεία. Όμως αν και χιλιόμετρα μακριά, ουδέποτε δεν λησμόνησε την ιδιαίτερη πατρίδα του και τους συμπατριώτες που έμειναν πίσω να «φυλάττουν Θερμοπύλες», όπως έλεγε σε κάθε ευκαιρία.

Όλα αυτά τα χρόνια ο ίδιος συμμετείχε ενεργά σε συλλόγους και πολιτικούς φορείς της ομογένειας. Αρχικά ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Χειμαρριωτών Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, ενώ από το 2006 έως το 2011 Γ.Γ. και πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών στην Αθήνα. Μοναδικό του μέλημα, από όλες τις θέσεις που κατείχε, η εξασφάλιση των νόμιμων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Χειμάρρας όπως απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις που και τα Τίρανα έχουν υπογράψει. Στις δημοτικές εκλογές του 2003 στην Χειμάρρα μάλιστα, ως εκλογικός αντιπρόσωπος στο χωριό Πύλιουρι, εμπόδισε με κίνδυνο της ζωής του την κλοπή της κάλπης από παρακρατικούς.

Ο αγώνας για τις περιουσίες των ομογενών στη Χειμάρρα

Το 2014 ο Μπελέρης επιστρέφει οριστικά με την οικογένειά του στην Χειμάρρα, για να δραστηριοποιηθεί στον τομέα του τουρισμού. Η λεγόμενη και αλβανική Ριβιέρα, αποτελεί έναν ιδανικό καλοκαιρινό προορισμό και τόπο που οι ομογενείς μπορούν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά αν η κυβέρνηση Ράμα όλα αυτά τα χρόνια δεν στοχοποιούσε τα παραθαλάσσια… φιλέτα. Στην πλειοψηφία τους ιδιοκτησίες ομογενών αλλά και της εκκλησίας. Η προάσπιση της ακίνητης περιουσίας των Χειμαρριωτών, που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους, ήταν ένας από τους πλέον δυνατούς αγώνες που δίνει όλα αυτά τα χρόνια ο Μπελέρης.

Η κυβέρνηση του Εντι Ράμα (η καταγωγή της μητέρας του οποίου είναι από το Βουνό) χρησιμοποιεί εκσυγχρονισμένες μεθόδους της εφιαλτικής περιόδου Χότζα. Οπως και ο Αλβανός δικτάτορας είχε επιχειρήσει να υφαρπάξει τις περιουσίες των ομογενών «χαρίζοντας 2 στρέμματα γης για καλλιέργεια σε όλους» (αλλά κατάσχοντας τις μεγαλύτερες εκτάσεις τους), έτσι και η κυβέρνηση Ράμα, μέσω «νόμου για επενδύσεις», φέρνει την υποτιθέμενη ανάπτυξη στην περιοχή. Και αφού το σχέδιο αναγκαστικών απαλλοτριώσεων προ τετραετίας ξεσήκωσε αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο, βρέθηκαν άλλοι τρόποι.

Εν πρώτοις, όπως κατήγγειλε και ο αδελφός του συλληφθέντος δημάρχου Χειμάρρας, Λεονάρδος Μπελέρης, η αλβανική πολεοδομία έδωσε στους πολίτες προθεσμία 30 ημερών για να δηλώσουν τα ακίνητά τους ώστε να μην τα χάσουν. Βέβαια, σε μια χώρα με τη μηχανοργάνωση της Αλβανίας, η συγκέντρωση εγγράφων από την εποχή του Χότζα και νωρίτερα -οπότε και τεχνηέντως είχαν δοθεί στους ομογενείς προσωρινοί τίτλοι ιδιοκτησίας- και η κατάθεσή τους στις αρμόδιες αρχές είναι ένα task που θα έκανε ακόμα και τους επικεφαλής των μεγαλύτερων ελεγκτικών εταιρειών του πλανήτη να ξύνουν σκεπτικά το κεφάλι τους.

Επιπλέον, «τυχαία» στις περιοχές όπου βρίσκονται οικόπεδα Ελλήνων εμφανίζονται... διεκδικητές! Συχνά πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με τον τόπο, αλλά εμφανίζουν έγγραφα με τα οποία υποτίθεται ότι τους έχει παραχωρηθεί η κυριότητα των επίμαχων εκτάσεων. Οι Ελληνες της Ομογένειας, τότε, θα πρέπει να συρθούν σε επίπονες -κυρίως οικονομικά- δικαστικές διαμάχες για να αποδείξουν ότι αυτοί είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες. Και χωρίς τους διεκδικητές, οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων που εφάπτονται με αυτά τα οποία παραχωρούνται στους επενδυτές απλά λαμβάνουν στα σπίτια τους υπουργικές αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι εκτάσεις τους παραχωρούνται σε θεσμικούς επενδυτές με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου βάσει του νόμου περί στρατηγικών επενδυτών στον τομέα του τουρισμού!

Η κόντρα Ράμα - Μπελέρη

Η κόντρα Ράμα - Μπελέρη κρατάει από εκείνη την εποχή και συνεχίζεται έως τις μέρες μας, με την στημένη φυλάκιση λόγω «εξαγοράς ψήφων» που στήθηκε παραμονές των εκλογών.

Η περιοχή της Χειμάρρας, όπως και άλλες περιοχές με έντονο το ελληνικό στοιχείο, δεν ανήκει στη μειονοτική ζώνη που αναγνωρίζει η Αλβανία και καλύπτει μόλις 99 χωριά της επαρχίας Αργυροκάστρου. Ο Ράμα, αν και υποστηρίζει πως η Χειμάρρα ήταν «πάντοτε αλβανική», παλαιότερα είχε δηλώσει πως εκεί «ζει ελληνική μειονότητα», προκαλώντας αίσθηση, αφού επίσημη θέση των Τιράνων είναι πως οι Έλληνες της Χειμάρρας είναι ουσιαστικά «δίγλωσσοι» Αλβανοί.

Με τον ίδιο ζήλο που ο Μπελέρης υπερασπίζεται τον αγώνα των συμπατριωτών του για την απόκτηση των νόμιμων δικαιωμάτων τους, αντίστοιχα εργάζεται για να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες ζωής στους Αλβανούς που ζουν στα όρια του δήμου και κυρίως της περιοχής Βράνιστα, που οι δημόσιες υποδομές είναι πρωτόγονες. Τα αποτελέσματα των εκλογών και σε μουσουλμανικά χωριά του δήμου Χειμάρρας, μαρτυρούν την αποδοχή του.

Η φυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη έδωσε την αφορμή να ανοίξουν πολλά στόματα, τα οποία εξήγησαν ότι ο ομογενής δήμαρχος Χειμάρρας χάλαγε τη μαγιά. Ενας από αυτούς που μίλησαν ανοιχτά ήταν ο επικεφαλής του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βουλευτής Χειμάρρας Βαγγέλης Ντούλες, ο οποίος αναφέρθηκε σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος στις πλάτες των ομογενών, συνδέοντάς το με μέλη της κυβέρνησης Ράμα.

«Τα συμφέροντα στην περιοχή της Χειμάρρας για τον Ράμα και τους πελάτες του είναι τεράστια. Η Χειμάρρα σε μεγάλο βαθμό έχει μετατραπεί σε ένα πλυντήριο ξεπλύματος μαύρου χρήματος» είναι η φράση του κ. Ντούλε, που εξηγεί ότι «είναι πολλοί οι λεγόμενοι στην αλβανική πολιτική αντιπαράθεση ολιγάρχες. Αν θα δείτε τα θέρετρα από τα Ακροκεραύνια Ορη, την κάθοδο των Δρυμάδων και μέχρι την άλλη πλευρά του Δήμου της Χειμάρρας [...] έχουμε ακριβώς τεράστιες εκτάσεις οι οποίες ανήκουν νόμιμα σε ντόπιους κατοίκους ως επί το πλείστον ελληνικής καταγωγής, το καθεστώς των οποίων αμφισβητείται [...] Με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου απαλλοτριώνονται υπέρ πελατειακών συμφερόντων του κ. Ράμα».

Ο κ. Ντούλες κατονόμασε μάλιστα μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου που, όπως κατήγγειλε, έχει εμπλοκή στο σκάνδαλο: «Να σας πω και κάτι πιο έμπρακτο και τοις πάσι γνωστό.: ο σύζυγος της υπουργού Εξωτερικών της χώρας επωφελήθηκε από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου ψηφίζει και η ίδια σύζυγός του. Του παραχωρήθηκε μια τεράστια έκταση στον Δήμο της Χειμάρρας με την ιδιότητα του στρατηγικού επενδυτή για την ανέγερση τουριστικού θερέτρου. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι εμπλοκή υπάρχει, τι διαπλοκή και τι συμφέροντα επενδύουν στη Χειμάρρα. Και αυτή τη στιγμή βρίσκουν μπροστά τους τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο με το πρόγραμμά του και όλους εμάς, ο οποίος δεν έχει συμβιβαστεί, δεν έχει υποκύψει στις πιέσεις, οπότε οδηγούμαστε σε ακραίες λύσεις όπως είναι η φυλάκιση».

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Μητσοτάκης παίζει το χαρτί της σταθερότητας για τις ευρωεκλογές - Το παρασκήνιο για την επιλογή Μπελέρη

Μετά τα 33αρια έρχονται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, σκόνη και βροχές - Δείτε χάρτες

45χρονη εκπαιδευτικός στις ΗΠΑ έγινε τσακωτή γυμνή με 17χρονο στο αυτοκίνητο του συζύγου της που είναι στέλεχος του υπ. Άμυνας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης