To μήνυμα Τσίπρα σε Κασσελάκη για τα viral και οι αποστάσεις από κορυφαίους για τους «υπουργούς που σκοτώνουν παιδιά»

To μήνυμα Τσίπρα σε Κασσελάκη για τα viral και οι αποστάσεις από κορυφαίους για τους «υπουργούς που σκοτώνουν παιδιά»

Αντιδράσεις από Σπίρτζη και Βασιλειάδη για τις δηλώσεις Κασσελάκη, αποστάσεις και από Τεμπονέρα - Η «νουθεσία» Τσίπρα εναντίον της πολιτικής του TikTok

kasselakis-skeptikos
Εκφράσεις μιας «αχρείαστης τοξικότητας», όπως επισημαίνουν, διαπιστώνουν τις τελευταίες ώρες κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς η αποστροφή του Προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη για «υπουργούς που σκοτώνουν παιδιά», κλόνισε το άτυπο προεκλογικό μορατόριουμ μεταξύ ηγεσίας και πρωτοκλασάτων στελεχών της Κουμουνδούρου.

Μετά το αρχικό μούδιασμα εκτός, αλλά και εντός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από την αποστροφή του Προέδρου του, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά προχώρησε χθες σε «διόρθωση» της δήλωσης Κασσελάκη, επιχειρώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις και κάνοντας λόγο για παρερμηνεία. «Δεν μίλησε κανείς για δολοφόνους Υπουργούς και παρακαλώ να μην παρερμηνεύουμε τα λεγόμενα του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Έγινε παρερμηνεία», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κεχαγιά στο Mega, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν περίπου και στελέχη με ευθεία αναφορά στο προεδρικό περιβάλλον, όπως ο Βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πέτρος Παππάς.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, «μιλάμε λοιπόν, για τα Τέμπη και εν συνεχεία και για την προσπάθεια συγκάλυψης και μπάζωμα εκεί και όταν έρθει η δικογραφία η οποία έρχεται στη Βουλή, θα καταθέσουμε πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής. Άρα, μιλάμε για συγκεκριμένες ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες με εμπλοκή των υπουργών», όπως τόνισε, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ωστόσο, «νομίζω ότι δεν χρησιμοποιήθηκε από κανέναν η λέξη δολοφόνος» συμπλήρωσε ο ίδιος, εξηγώντας πως «οι ευθύνες των πολιτικών αυτών, οι οποίοι συνετέλεσαν στο να οδηγηθεί το τρένο αυτό, να συγκρουστεί, να συγκρουστούν τα δύο τρένα, είναι υπαρκτές. Νομίζω ότι σε αυτή την κατεύθυνση έγινε η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ».

Αντιδράσεις από Σπίρτζη - Βασιλειάδη

Κλείσιμο
Στην μερική αποποίηση των αρχικών δηλώσεων του Στέφανου Κασσελάκη, που πυροδότησαν σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση με την ΝΔ, η οποία εγκάλεσε την Κουμουνδούρου για «χυδαιότητα» και «Πολακισμό», οδήγησαν χθες και οι σαφείς αποστάσεις που έλαβαν ακαριαία κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως οι Χρήστος Σπίρτζης και Γιώργος Βασιλειάδης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σπίρτζης τόνισε χθες για την αποστροφή του κ. Κασσελάκη πως δεν την υιοθετεί και αφετέρου ζήτησε να μην υιοθετούνται «λαϊκιστικά μοντέλα». «Δεν βοηθάνε» είπε αρχικά ο κ. Σπίρτζης και συνέχισε λέγοντας πως «όπως δεν βοήθησε η εργαλειοποίηση από τη ΝΔ της φωτιάς στο Μάτι».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d141stf8cdbl)


«Όποιος έχει δημόσια θέση, πρέπει να είναι μετρημένος στον δημόσιο διάλογο γιατί αλλιώς εκπαιδεύουμε στον πολίτη σε μια λαϊκιστική αντιμετώπιση» πρόσθεσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πάντως σημείωσε ότι «η δήλωση Κασσελάκη δεν σημαίνει ότι ήταν αυτή που έπρεπε η στάση της κυβέρνησης απέναντι στα Τέμπη. Έπρεπε να γίνει προανακριτική». «Και να βοηθάει (σ.σ. στην τακτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα Τέμπη), από μένα δεν υιοθετείται. Δεν πρέπει να αντιγράφουμε λαϊκίστικα μοντέλα που έχει υιοθετήσει η ΝΔ και άλλοι στο παρελθόν» ξεκαθάρισε, σε κάθε περίπτωση, ο Χρήστος Σπίρτζης.

Από πλευράς του, «εγώ προσωπικά πολιτεύομαι με διαφορετικό τρόπο, προσπαθώ να αποφεύγω λεκτικές ακρότητες, δεν βοηθάνε τη Δημοκρατία» σημείωσε και ο πρώην Αναπληρωτής Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος ανέφερε στο Action24 πως «εγώ δεν θα χρησιμοποιούσα αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Και αυτές δημιουργούν μεγαλύτερα αισθήματα σε μια περίοδο που υπάρχει ανάγκη πολιτικοποίησης και επιστροφής στην πολιτική ατζέντα». Απεναντίας, «η ιστορία των Τεμπών είναι κάτι ιδιαίτερο, χάθηκαν νέα παιδιά. Δεν ξέρω τι λέει ο κ. Σπίρτζης, αν ήταν το δικό του παιδί δεν θα αντιδρούσε έτσι ο κ. Σπίρτζης. Εγώ τη δήλωση του κ. Κασσελάκη την προσυπογράφω, οι παραλείψεις των υπουργών σκότωσαν τα παιδιά» είπε χαρακτηριστικά στα Παραπολιτικά FM ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d141a9lja1ox)

Αποστάσεις και από Τεμπονέρα

Την ίδια ώρα, να διαχωρίσει την στάση του απέναντι σε όσα έχουν ειπωθεί από πλευράς του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη για το ΝΑΤΟ επιχείρησε και ο Διονύσης Τεμπονέρας, με το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας να αναφέρει πως «οι συνεδριακές μας αποφάσεις δεν μιλάνε ούτε για ιερές, ούτε για ανίερες συμμαχίες», υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για τις «επίσημες θέσεις» του κόμματος, που ψηφίστηκαν ομόφωνα στο τελευταίο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Την ίδια ώρα, όμως, τα βέλη του Νίκου Καρανίκα δέχτηκε στα κοινωνικά δίκτυα ο κ. Τεμπονέρας, όταν σε ανάρτησή του με αφορμή την κοινή εκδήλωση που είχε συμμετάσχει με τους Μανώλη Χριστοδουλάκη και την Έφη Αχτσιόγλου για τις δυνητικές συμπράξεις των προοδευτικών δυνάμεων, εισέπραξε το εξής σχόλιο του κ. Καρανίκα: «Απέναντι στον Μητσοτάκη και την ΝΔ ο Κασσελάκης με τον Συριζα ΠΣ. Η Αχτσιογλου μαζί με την παρέα της αποτελούν το πιο αναξιόπιστο σχήμα και κάθε κουβέντα συνεργασίας μαζί τους απλά υπονοεί μια άλλη στρατηγική και μια ανήθικη στάση. Προφανώς δεν το έχεις καταλάβει και αυτό σημαίνει ότι έχεις αποκοπεί από τον λαό. Τρεις μήνες πέρασαν και ακόμα αναπολείς την υπονόμευση του προέδρου Κασσελακη μάλλον».

temponeras


Βολές κατά Πολάκη από την Νέα Αριστερά

Σε αυτό το κλίμα, πυρά κατά του βουλευτή Χανίων, Παύλου Πολάκη εξαπέλυσε χθες η Νέα Αριστερά, μέσω του Εκπροσώπου της, Νάσου Ηλιόπουλου, με φόντο… τα εμβόλια για την πανδημία.

«Η εμμονή στο δίλημμα φάρμακα vs εμβόλια το μόνο που κατάφερε ήταν να ισχυροποιήσει τον Μητσοτάκη. Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η συζήτηση παγκοσμίως είναι προνομιακή για δυνάμεις της άκρας δεξιάς. Ο Παύλος Πολάκης ακόμα και σήμερα αρνείται να το αποδεχτεί» ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος, για να προσθέσει ότι «ο τρόπος με τον οποίο επιτίθεται όχι μόνο σε αντιπάλους αλλά ακόμα και σε ανθρώπους που υποτίθεται ότι είναι ακόμα στο ίδιο κόμμα (;), αποτελεί ένα στοιχείο παρακμής και εκφυλισμού. Τις αυταρχικές και αντιδραστικές δυνάμεις δεν τις κερδίζεις με το να αγκαλιάζεις όψεις της πολιτικής τους αλλά μέσα από την σύγκρουση».

Ο Τσίπρας και τα… viral

Με την ατμόσφαιρα εσωκομματικά ηλεκτρισμένη, ακόμη πιο βαριά ήχησε χθες η «νουθεσία» του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έβγαλε «κόκκινη κάρτα» στα… «viral». Μετά την αποστροφή του ότι η πολιτική δεν είναι Tik Tok, o κύριος Τσίπρας χθες από το Βερολίνο έστειλε σαφή μηνύματα στο διάδοχό του, Στέφανο Κασσελάκη, χωρίς να τον κατονομάζει.

Όπως είπε, μιλώντας στο Eurojam 2024, «η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης δεν αρκεί. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ολόκληρο δίκτυο ακροδεξιών δυνάμεων που αναπαράγουν ιδέες τόσο έξω, όσο και μέσα στα κόμματα της παραδοσιακής δεξιάς» συμπληρώνοντας πως «καθημερινά βλέπουμε πολίτες που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην εθνική και την Ευρωπαϊκή πολιτική να κινούνται από την αποχή, στην αντιπολιτική, στην ακροδεξιά».

Σύμφωνα με τον κύριο Τσίπρα, «πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως η απάντηση δεν είναι η αντιπολιτική. Ούτε η μετα-πολιτική που επικεντρώνεται στο να “γίνεσαι viral”, αντί να κινητοποιείς τους πολίτες στη βάση προοδευτικών πολιτικών. Στόχος μας πρέπει να είναι να φέρουμε τους πολίτες πιο κοντά στην πολιτική και την πολιτική πιο κοντά στους πολίτες».

Ο ίδιος, μάλιστα, εμφανίστηκε για άλλη μια φορά αυτοκριτικός, λέγοντας πως «δεν πετύχαμε να φτιάξουμε ούτε μια άλλη Ευρώπη ούτε μια άλλη Ελλάδα. Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Γιατί αυτός είναι κοινός αγώνας. Όχι μόνο για κυβερνήσεις. Αλλά και για τους πολίτες και τους λαούς της Ευρώπης». Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε ότι «οι επόμενες Ευρωπαϊκές εκλογές αποτελούν σημείο καμπής. Είτε θα μας πάνε μπροστά, αν ενισχυθούν οι προοδευτικές δυνάμεις. Ή θα μας πάνε πίσω». «Ο αγώνας για μια άλλη Ευρώπη – που θα είναι και ισχυρή και κοινωνική – πρέπει να συνεχιστεί. Όχι μόνο διότι είναι εφικτό, αλλά και διότι σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.


Ειδήσεις σήμερα

Γιατί οι Κινέζοι χάκερ κλέβουν προσωπικά δεδομένα - Πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν

H Μις Ισραήλ πήγε με πλακάτ «είμαι στρατιώτης των IDF» σε πάρκο στη Νέα Υόρκη και την απείλησαν με μαχαίρι - Δείτε βίντεο

Η πορεία του εμβολίου της AstraZeneca μέχρι την απόσυρσή του - Τι λένε οι ειδικοί και τι υποστηρίζει η εταιρεία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης