ΣΥΡΙΖΑ: Σκηνικό σύγκρουσης «Κασσελίστας» και «γαλάζιων» - Οι φατρίες, οι «προγραφές» και τα καλά παιδιά

Το αποτέλεσμα των Eυρωεκλογών αναμένεται να κρίνει όχι μόνο την προοπτική του κόμματος, αλλά και μια σειρά από επιλογές προσώπων πέριξ και μη της νέας ηγεσίας

Θέσεις μάχης για την επαύριον των Ευρωεκλογών καταλαμβάνουν φυλές και φατρίες στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να κρίνει όχι μόνο την προοπτική του κόμματος στο εξής, αλλά και μια σειρά από επιλογές προσώπων πέριξ και μη της νέας ηγεσίας.

Ήδη, τα μηνύματα των τελευταίων ημερών σε επίπεδο κορυφής αποκαλύπτουν την πρόθεση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη να «φρεσκάρει» την ηγετική του ομάδα, προκρίνοντας «καλά παιδιά», εν αντιθέσει με «κακά παιδιά» που πέρασαν στο παρελθόν από κεντρικά, κομματικά πόστα, όπως ο ίδιος εξήγησε σε πολίτη, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, στην Κέρκυρα.

Το… «κομματόμετρο», ωστόσο, έχει αγχώσει και στελέχη που βρισκόταν μέχρι πρότινος στον «στενό κύκλο» του κ. Κασσελάκη, έχοντας στηρίξει με θέρμη την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος, όπως για παράδειγμα ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Παύλος Πολάκης. Η σαφής προειδοποίησή του μέσω της «Αυγής» ότι άλλος ιδεολογικός προσανατολισμός σημαίνει άλλο κόμμα, υπήρξε κατά πολλούς εντός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μια τροχιοδεικτική βολή απέναντι στην μελλοντική υποψηφιότητα στα Χανιά του ξαδέλφου του Προέδρου και υποψήφιου Ευρωβουλευτή, Βασίλη Κασσελάκη.

Η αγωνία των «Κασσελίστας», δηλαδή του πρώτου πυρήνα στελεχών που πλαισίωσαν εσωκομματικά τον Στέφανο Κασσελάκη εντείνεται από το γεγονός ότι νέοι παίκτες και ορισμένοι εξ΄ αυτών με μεγάλη εμπειρία σε κομματικά επιτελεία έχουν εισέλθει στην Κουμουνδούρου, επιχειρώντας να καταλάβουν ζωτικό χώρο και σε επίπεδο επικοινωνίας.

Σημειωτέον ότι οι Παύλος Πολάκης, Πέτρος Παππάς, Δώρα Αυγέρη, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννης Μπουρνούς, Βασίλης Κόκκαλης, Γιώργος Τσίπρας, Θάνος Μωραϊτης και Θανάσης Οικονόμου είναι μερικά από τα κεντρικά πρόσωπα του «στενού κύκλου» του κ. Κασσελάκη, γνωστά ως εκ τούτου ως «Κασσελίστας», πλάι στους οποίους προστέθηκαν και διαχρονικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως ο Νίκος Παππάς, ο Σωκράτης Φάμελλος, η Ρένα Δούρου, ο Πάνος Ρήγας και ο Νίκος Σκορίνης.

Το προβάδισμα, ωστόσο, που διατηρούν στην επικοινωνιακή πολιτική της Κουμουνδούρου πρόσωπα με πολιτικές καταβολές στην ΝΔ, όπως ο πρώην Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βαγγέλης Αντώναρος, η υποψήφια Ευρωβουλευτής, Έλενα Κουντουρά, αλλά και βουλευτές όπως ο Βασίλης Κόκκαλης, με την στήριξη και άλλων στελεχών, όπως η Κατερίνα Παπακώστα, της οποίας ο γιος μετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο, αυξάνουν τα επίπεδα εσωκομματικού ανταγωνισμού, ο οποίος προκαλεί εκρήξεις και νευρικότητα στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ιδίως, όταν οι νέοι «λοχαγοί» της Κουμουνδούρου, θέτουν θέμα διαγραφής προβεβλημένων στελεχών, όπως έπραξαν οι Θανάσης Οικονόμου και Βαγγέλης Αντώναρος, περιγράφοντας πως είναι με «ενάμιση πόδι» εκτός κόμματος τόσο ο πρώην Υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, όσο και ο πρώην Αναπληρωτής Γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης. Το ενδεχόμενο «προγραφών» των «πραιτωριανών» του Αλέξη Τσίπρα στο μετεκλογικό τοπίο ενισχύεται ακόμη περισσότερο σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξασφαλίσει ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα, οπότε και η νέα ηγεσία θα έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία να οικοδομήσει τον νέο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με νέα υλικά, ακόμη και αν αυτά είναι φερτά από την ΝΔ.

Πάντως, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να γίνει καραμανλικός. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκεκριμένο πολιτικό εύρος, ιδεολογικό εύρος. Επομένως, το λέει το καταστατικό του είναι από το δημοκρατικό Κέντρο, την σοσιαλιστική Αριστερά, την αριστερή σοσιαλδημοκρατία, την οικολογία, την ευρωπαϊκή Αριστερά, τη ριζοσπαστική Αριστερά», διαμήνυσε χθες από πλευράς του ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος σχολίασε για το ενδεχόμενο της διαγραφής του πως «όταν ειπώνονται τέτοια πράγματα, νομίζω ότι ο Πρόεδρος μας που έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα διαφορετικότητας, δικαιωμάτων κτλ… προφανώς θα πρέπει ανθρώπους που είναι κοντά του να πάρει εκείνες τις πρωτοβουλίες, για να μπορούν να ανεχθούνε ή να τους μάθει να ανέχονται σε δημοκρατικά κόμματα, τη διαφορετική άποψη».

Επιπλέον, ο πρώην Υπουργός παρατήρησε πως «υπάρχουν πολλές στιγμές και τότε διαφοροποιούνται πιθανά κάποια στελέχη που φαλτσάρει λίγο», αλλά διέψευσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ρέπει προς μια ακροδεξιά ρητορική.

Στο μεγάλο ξεκαθάρισμα, ωστόσο, μετά τις Ευρωεκλογές, θέση στο νέο οργανόγραμμα αναμένεται να λάβουν πρόσωπα, τα οποία αναδείχθηκαν το τελευταίο διάστημα τόσο μέσα από το ευρωψηφοδέλτιο, όσο και από τα think tanks, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθούν και νέοι ρόλοι, όπως η εκπροσώπηση Τύπου του Προέδρου του κόμματος, για την οποία ακούγεται ο Δημήτρης Πανόπουλος, σε περίπτωση μη εκλογής του στην Ευρωβουλή.

Περιοδείες στους 4 τροχούς

Μέχρι τις Ευρωεκλογές, όμως, απομένουν 4 εβδομάδες, για αυτό και ο Στέφανος Κασσελάκης θα βρίσκεται στους 4 τροχούς, καθώς η Κουμουνδούρου επιστράτευσε ένα τροχόσπιτο για τις ανάγκες της προεκλογικής του περιοδείας, το οποίο θα διασχίσει το επόμενο διάστημα όλη την Ελλάδα, αρχής γενομένης από το λεκανοπέδιο της Αττικής. Συγκεκριμένα, ο κ. Κασσελάκης θα βρίσκεται σήμερα:

Από τις 9.15 έως 10.10 θα βρίσκεται στο Εμπορικό Κέντρο Νέας Ιωνίας.

Από τις 10.30 έως 11.20 στο Εμπορικό Κέντρο Αμαρουσίου, Πλατεία Κασταλίας

Από τις 11.40 έως 12.30 στο Εμπορικό Κέντρο Χαλανδρίου, πλατεία Αγίου Νικολάου

Από τις 12.55 έως 13.15 στο Άλσος της Κηφισιάς - Ανθοκομική Έκθεση, ενώ από τις 13.15 έως 13.40 θα περπατήσει στο Κέντρο της Κηφισιάς.

Ακολούθως, αύριο το απόγευμα θα επισκεφθεί τη Μαγνήσια και τη Δευτέρα 13 Μαΐου θα περιοδεύσει σε Καρδίτσα και Λάρισα. Στην επομένη θα μεταβεί στην Κομοτηνή, όπου και θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση και στη συνέχεια, αλλά και την επόμενη ημέρα 15 Μαΐου, θα περιοδεύσει σε Ξάνθη, Δράμα και Καβάλα.




Ειδήσεις σήμερα:

Θρίλερ στην Αγία Πετρούπολη - Λεωφορείο με επιβάτες «βούτηξε» σε ποτάμι, 3 οι νεκροί - Δείτε σε βίντεο την πτώση

ΗΠΑ: Προειδοποίηση για ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα – Ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει

Eurovision 2024: Τα χασμουρητά της Μαρίνας Σάττι, η απάντηση της ΕΡΤ και οι παρουσιαστές του ημιτελικού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr