Συμφωνία για ελληνοτουρκική επιχειρηματική συνεργασία με επικεφαλής Προκοπίου και Πολάτ

Συμφωνία για ελληνοτουρκική επιχειρηματική συνεργασία με επικεφαλής Προκοπίου και Πολάτ

Στο κοινό ελληνοτουρκικό ανακοινωθέν περιελήφθη η ίδρυση κοινής ελληνοτουρκικής επιχειρηματικής ομάδας - Επικεφαλής από ελληνικής πλευράς προβλέπεται να είναι ο εφοπλιστής Προκοπίου και από τουρκικής ο  μεγαλοεργολάβο Πολάτ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
prokopios-polat-xr
Οπως έγραψε το «Πρώτο Θέμα», με την ευκαιρία της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Αγκυρα, ανακοινώθηκε  η ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, το οποίο είναι προϊόν των επιχειρηματικών επαφών που τρέχουν εδώ και μήνες, υπό την εποπτεία των υφυπουργών Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο οποίος μετακομίζει στον ΟΗΕ τους επόμενους μήνες και η Αθήνα περιμένει τον αντικαταστάτη του.

Το Επιχειρηματικό Συμβούλιο που θα συσταθεί θα είναι ένα αυτοτελές όργανο που θα λειτουργεί πέρα από τη διεύθυνση των πολιτικών προϊσταμένων και θα εποπτεύει αυτοτελώς τις επαφές μεγάλων ονομάτων του ελληνικού και του τουρκικού επιχειρείν. Θα είναι δεκαμελές, με πέντε μέλη από κάθε χώρα. Τα ηνία θα κρατούν δύο πολύ βαριά ονόματα, ένα από κάθε χώρα: ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου από μέρους της Ελλάδας και ο κατασκευαστής Αντνάν Πολάτ από μέρους της γείτονος.

Ο κ. Πολάτ θεωρείται μεγιστάνας του κατασκευαστικού κλάδου, ενώ για χρόνια διετέλεσε ανώτερο διοικητικό στέλεχος και για μια τριετία πρόεδρος της Γαλατασαράι. Επίσης, είναι στενός φίλος του κ. Ερντογάν. Μάλιστα η κόρη του Εντά Πολάτ είχε παντρευτεί προ ετών τον Ελληνα Δημήτρη Γκινοσάτη στο «Costa Navarino», με μεγάλη κινητοποίηση στο τουρκικό jet set, καθώς ο πατέρας Πολάτ είναι παράγων της κοινωνικής ζωής της γείτονος. Από την άλλη, ο πολύπειρος εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου της Dynacom Tankers και της Sea Traders έχει αναλάβει εδώ και κάποια χρόνια να δώσει νέα πνοή στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κλάδοι που θα εκπροσωπούνται στις άλλες οκτώ θέσεις του συμβουλίου θα είναι της διατροφής, της αναψυχής και του τουρισμού, της υψηλής τεχνολογίας και του περιβάλλοντος. Αρμόδια πηγή αναφέρει ότι θα αφορά βαριά ονόματα από το επιχειρείν και των δύο χωρών που θα αναπτύσσουν συνέργειες όχι μόνο για τις δικές τους εταιρείες, αλλά και για εκείνες όλων των προαναφερθέντων κλάδων. Παράλληλα, θα υπάρχει πλέον και ένα θεσμοποιημένο κανάλι επικοινωνίας και μέσω των Επιμελητηρίων, της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του τουρκικού DIEK.

Κλείσιμο
Πέραν της επιχειρηματικής συνεργασίας, Ελλάδα και Τουρκία ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να συνεργαστούν και στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας, με δεδομένη τη γειτνίαση. Η συνεργασία αυτή θα μπορεί να περιλαμβάνει, στη βάση της διμερούς συνεννόησης, την αποστολή υλικών μέσων και έμψυχου δυναμικού σε κάθε χώρα, εφόσον παρίσταται ανάγκη, αλλά και την ανταλλαγή πληροφοριών από συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης. Υπάρχουν, άλλωστε, περιοχές όπως η Θράκη ή τα νησιά όπου η συνεργασία με την Τουρκία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως γέφυρα μέχρι την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού RescEU σε περίπτωση ανάγκης.


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Live κόντρα για μειονότητα, Μονή της Χώρας και Χαμάς - Συμφωνίες σε Οικονομικά, Πολιτική Προστασία

Διαδικτυακό shopping: Απάτη ή όχι; Οδηγός επιβίωσης στη ζούγκλα των ψηφιακών αγορών

Θεσσαλονίκη: Κλείδωσε την πεθερά του στο υπόγειο και φώναζε «εδώ θα ψοφήσεις»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης