Αυστηρό μήνυμα Φον ντερ Λάιεν σε Βόρεια Μακεδονία: Υψίστης σημασίας ο σεβασμός στη Συμφωνία των Πρεσπών

Αυστηρό μήνυμα Φον ντερ Λάιεν σε Βόρεια Μακεδονία: Υψίστης σημασίας ο σεβασμός στη Συμφωνία των Πρεσπών

Λίγη ώρα μετά την ενέργεια της Σιλιάνοφσκα, να αποκαλέσει κατά την ορκομωσία της τη χώρα ως «Μακεδονία», η πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών

von_der_leyen_m
Αυστηρό μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία για την ενταξιακής της προοπτική, έστειλε πριν από λίγο η πρόεδρος της Κομισιοόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, μετά την προκλητική ενέργεια της νέας προέδρου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να αποκαλέσει στην τελετή ορκομωσίας την χώρα της «Μακεδονία».

«Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η Φον ντερ Λάιεν.

Δείτε την ανάρτησή της



Κλείσιμο
Ανακοίνωση εξέδωσε και η εκπρόσωπος του Χοσέ Μπορέλ στην οποία εκφράζεται η λύπη της ΕΕ για την ενέργεια της νέας προέδρου της χώρας και υπογραμμίζει την ανάγκη τήρησης της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, η πρόεδρος Siljanovska-Davkova, δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας. Η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού των υφιστάμενων, νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα» αναφέρει συγκεκριμένα η εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν, Ναμπίλα Μασράλι.

Η πρόκληση της Σιλιάνοφσκα

Η Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η τελευταία αποκάλεσε κατά την ορκωμοσία της τη χώρα ως «Μακεδονία», παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.


Η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξελέγη πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Τετάρτη 8 Μαϊου, ως υποψήφια του VMRO-DPMNE, επικρατώντας, με ποσοστό 65%, του μέχρι σήμερα προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι.

Παράλληλα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν στη χώρα και οι βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE κατήγαγε μεγάλη νίκη, καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής.

Το κόμμα αυτό ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον συνασπισμό των αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Τραμπ βρίζει τον Μπάιντεν σε προεκλογική συγκέντρωση: Είναι βλάκας, όλος ο κόσμος γελάει μαζί του


Σε βαρύ κλίμα το μνημόσυνο της Κυριακής Γρίβα: «Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι», ζητά ο πατέρας της

Ξεκίνησε η εκδήλωση του Ράμα στο Κλειστό του Γαλατσίου - Γέμισε με κόσμο το γήπεδο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης