Η Συμφωνία των Πρεσπών διχάζει την Κουμουνδούρου: Με «ψυχή Πολάκη» ο ΣΥΡΙΖΑ, με «ψυχή Τσίπρα» ο Κόκκαλης

Η Συμφωνία των Πρεσπών διχάζει την Κουμουνδούρου: Με «ψυχή Πολάκη» ο ΣΥΡΙΖΑ, με «ψυχή Τσίπρα» ο Κόκκαλης

Η απουσία του ονόματος του Αλέξη Τσίπρα από τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα φάλτσα της Σιλιάνοφσκα έχει ενοχλήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά από τα στελέχη της διακυβέρνησής του

tsipras-prespes
Αποφασισμένος να κάνει το παν, για να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή φέρεται ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μετά τη χιονοστιβάδα εξελίξεων στη γειτονική χώρα και παρά τα φίλια πυρά που δέχτηκε και χθες, τα οποία παραμένουν αναπάντητα από την Κουμουνδούρου, σε επίπεδο κορυφής.

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, με τον τελευταίο να έχει νωρίτερα ξεκαθαρίσει πως η στάση της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα «θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη χώρα». Έχοντας αμφότεροι υπογράψει το κείμενο της Συμφωνίας, οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ υπογράμμισαν, κατά πληροφορίες, τη σημασία που έχει η πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η συνεργασία των δύο χωρών τόσο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, όσο και για την ειρήνη και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων, σε μία περίοδο μεγάλων εντάσεων στην περιοχή. Επισήμαναν, δε, πόσο υποκριτικός και επικίνδυνος είναι ο εθνικιστικός λαϊκισμός, που αναπτύχθηκε και στις δυο πλευρές.

Στο πλαίσιο αυτό, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ συμφώνησαν το επόμενο διάστημα να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την εφαρμογή της Συμφωνίας, την προώθηση των σχέσεων των λαών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες αναμένεται να γίνουν γνωστές τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει περιγράψει μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ την Συμφωνία των Πρεσπών ως μια από τις βασικές παρακαταθήκες της διακυβέρνησής του, η κινητικότητά του το επόμενο διάστημα, με στόχο την υπεράσπιση και την εφαρμογή της θεωρείται σχεδόν ως προεξοφλημένη, καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις φέρνουν μοιραία τον πρώην Πρωθυπουργό, σε πρώτο πλάνο.

«Έκρηξη» Κόκκαλη για τον Τσίπρα

Κλείσιμο
Ακόμη και αν το όνομά του απουσίαζε τόσο από την ανάρτηση του διαδόχου του, Στέφανου Κασσελάκη, όσο και από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο θέμα, γεγονός που έχει ενοχλήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά από τα στελέχη της διακυβέρνησής του, τα οποία κάνουν λόγο για τον «αόρατο πρωταγωνιστή». Σε σημείο, μάλιστα, που η απάλειψη κάθε ονομαστικής αναφοράς στον πρώην πρωθυπουργό να προκαλέσει την «έκρηξη» χθες του υποψήφιου Ευρωβουλευτή και Γραμματέα του «Κόσμου», Πέτρου Κόκκαλη, ο οποίος ανέφερε σε σχετική δήλωσή του πως «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι τομή στον ιστορικό χρόνο και έχει ονοματεπώνυμο. Να είμαστε, λοιπόν, ξεκάθαροι: Τη Συμφωνία των Πρεσπών την έφερε ο Αλέξης Τσίπρας και είναι συνταρακτικό να ξεχνά να τον μνημονεύσει η ανακοίνωση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ». «Κάποτε στις Πρέσπες, όπως και στη Μακρόνησο, δεν διχάστηκε η Ελλάδα. Δόθηκαν αγώνες για την κοινωνική δικαιοσύνη και χύθηκε αίμα νεών ανθρώπων», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κόκκαλης, βάλλοντας ευθέως κατά της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Αμήχανοι οι βουλευτές, λάβρος ο Πολάκης

Εν τω μεταξύ, η διαπίστωση της απουσίας του ονόματος του κυρίου Τσίπρα στις κομματικές ανακοινώσεις έσπειρε αμηχανία χθες μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ κατά ορισμένους αποτελεί «unfair» στον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος παραμένει βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το κλίμα βάρυνε ακόμη περισσότερο, με φόντο την νέα ανάρτηση του Βουλευτή Χανίων, Παύλου Πολάκη, ο οποίος επιτέθηκε για δεύτερη φορά σε δύο εβδομάδες εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή ένα άρθρο του πρώην Υπουργού, Ανδρέα Ξανθού.

Σημειωτέον ότι ο βουλευτής Χανίων είχε «φωτογραφίσει» την στάση του κ. Τσίπρα και στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του για τα εμβόλια του κορωνοϊού, σχολιάζοντας χθες πως «Υγ.Την απαντηση και σε σενα και στον κυριο «οποιος δεν θελει να εμβολιαστει να παει στα βουνα» για τη σταση σας το 19-23 την εδωσαν οι πολιτες στις τελευταιες εκλογες!». «Δεν θεωρησαν την πολιτικη και το λογο σας απαραιτητους στο νεο κοινοβουλιο (εσενα μαλιστα παρα και τη βοηθεια που ηρθε να σου δωσει ο πρωην προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ )», κατέληξε, απευθυνόμενος στους κυρίους Τσίπρα και Ξανθό.

Η σιωπή, την ίδια ώρα, της Κουμουνδούρου απέναντι στα λεγόμενα του κ. Πολάκη ανεβάζει τα επίπεδα εσωκομματικής έντασης, πλάι στους ισχυρισμούς των Θανάση Οικονόμου και Βαγγέλη Αντώναρου, οι οποίοι περιέγραψαν τους κυρίους Χρήστο Σπίρτζη και Γιώργο Βασιλειάδη με «ενάμιση πόδι» έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ιδίως, όταν η πλευρά των στελεχών της «παλιάς φρουράς» έχει ευθεία αναφορά στον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναγιγνώσκοντας τις κινήσεις των «Κασσελίστας» τα τελευταία εικοσιτετράωρα ως προετοιμασία για έναν νέο, μετεκλογικό κύκλο διάσπασης.

«Βλέποντας» στα δεξιά της ΝΔ

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης έχει αποφασίσει να αναδεικνύει συστηματικά το στοιχείο της «πατριδοκαπηλίας» του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές, όπως περιγράφουν κύκλοι της Κουμουνδούρου. Τακτική που απηχεί τόσο τον χαρακτηρισμό «ελλαδέμποροι» που χρησιμοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς και μέσα από την παράθεση γεγονότων και αντιφάσεων, όπως επισημαίνεται, καθώς οι ίδιοι κύκλοι εξηγούν ότι η Κουμουνδούρου στοχεύει στο να γκρεμίσει το κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν πατριωτισμού, «στριμώχνοντας» ταυτοχρόνως τον Πρωθυπουργό έναντι μιας μεγάλης μερίδας του ακροατηρίου του, το οποίο κινείται στα δεξιά της Ν.Δ.

Με αυτή την στόχευση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φέρνει στην Βουλή προς κύρωση τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία κι ενώ πηγές της Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν με έμφαση ότι «το εθνικιστικό, ακροδεξιό VMRO είναι αδελφό κόμμα της ΝΔ, αφού συμμετέχουν από κοινού στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, χωρίς ποτέ η ΝΔ να έχει θέσει θέμα αποβολής του από το ΕΛΚ». Παράλληλα, στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων, η Κουμουνδούρου εγκαλεί την κυβέρνηση για «Ι.Χ. εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη», τον οποίο αποκαλεί «άβουλο», με φόντο τις κοινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ερντογάν, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα. Καθόλου, τυχαία, άλλωστε, ο κ. Κασσελάκης θα επισκεφθεί σήμερα την Κομοτηνή, όπου και θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση και την επόμενη μέρα θα περιοδεύσει σε Ξάνθη, Δράμα και Καβάλα.

Ειδήσεις σήμερα:

Άγρια οπαδική επίθεση στη Μηχανιώνα - Άφησαν αιμόφυρτα δύο άτομα που έκαναν τζόκινγκ

Σάλος με τη δήλωση Ερντογάν για «1.000 μέλη της Χαμάς σε τουρκικά νοσοκομεία» - Εννοούσε κατοίκους της Γάζας, λέει η Άγκυρα

Το τσιφτετέλι της Αλέινα αποδιοργάνωσε τους Κόκκινους του Survivor και... οδήγησε στον τάκο τον Χριστόφορο - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης