Την Κυριακή 19 Μαΐου στο νεκροταφείο Ζωγράφου το μνημόσυνο του Θανάση Τσούρα

Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έφυγε από τη ζωή πριν από έναν χρόνο, στα 77 του χρόνια, αφού πάλεψε για χρόνια με τον καρκίνο 

Στις 11 το πρωί της Κυριακής, 19 Μαΐου, θα τελεστεί στο νεκροταφείο Ζωγράφου μνημόσυνο του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Θανάση Τσούρα, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατό του.  

Η αντιστασιακή του δράση και τα βασανιστήρια επί χούντας,  η μεγάλη του συμβολή στην υλοποίηση των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ για τον εκδημοκρατισμό της χώρας, η προσωπική σχέση του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Γιώργο Γεννηματά και μετέπειτα με τη Φώφη Γεννηματά, για την οποία υπήρξε ένας «δεύτερος πατέρας», σφράγισαν την ζωή του – αλλά ο ίδιος παρέμεινε ως το τέλος ένα υπόδειγμα ταπεινότητας και αξιοπρέπειας.
Ο Θανάσης Τσούρας σε στιγμιότυπο όπου συνομιλεί με τον Γιώργο Παπανδρέου

Με τον συνοδοιπόρο του από τα χρόνια της χούντας Κώστα Λαλιώτη
Τα πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα και σπούδασε γιατρός, στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ηταν γιος γιατρού – του Μακρονησιώτη Άγγελου Τσούρα. Εκεί, στη Σχολή ξεκίνησε και η ανάμειξή του στα κοινά – ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου φοιτητών της Ιατρικής.

Εκεί τον βρήκε το πραξικόπημα των συνταγματαρχών: πέρασε σύντομα στην παρανομία και συνδέθηκε με το ΠΑΚ, την αντιστασιακή Οργάνωση που είχε ιδρύσει στο εξωτερικο ο Ανδρέας Παπανδρέου, μετά από την απελευθέρωσή του από τους πραξικοπηματίες, που επιτεύχθηκε μέσω μιας παγκόσμιας κινητοποίησης.

Ο Θανάσης Τσούρας ήταν ο υπεύθυνος της Νεολαίας του ΠΑΚ εσωτερικού, συνεργάστηκε μεσω της Οργάνωσης «Παναρμόνια» με την ομάδα του Σήφη Βαλυράκη και πρωταγωνίστησε – χωρίς ποτέ να το κεφαλαιοποιήσει – στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ήταν ένας από εκείνους που συνελήφθησαν μετά από την καταστολή της εξέγερσης – και βασανίστηκε στο ΕΑΤ – ΕΣΑ.
Ο Θανάσης Τσούρας σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ το 2009
Στιγμιότυπο του Θανάση Τσούρα από συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής
Ο Θανάσης Τσούρας συνομιλώντας με τον Προκόπη Παυλόπουλο όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν βουλευτής της ΝΔ
Την 3η Σεπτέμβρη του '74, ήταν ένας από τους 149 που είχαν προσκληθεί την ιδρυτική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ και στα 28 του χρόνια έγινε ο πρώτος υπεύθυνος για τη Νεολαία του κόμματος. Μάλιστα, ο Τσούρας ήταν – από την πλευρά της Νεολαίας – ένας από τους κυριότερους συγγραφείς της Διακήρυξης που έμεινε στην Ιστορία ως «Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη». Μαλιστα, ήταν μελος του πρώτου Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος, μαζί με στελέχη όπως ο Κώστας Σημίτης, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, η Βάσω Παπανδρέου, αλλά και ο Σάκης Καράγιωργας και ο Βασίλης Φίλιας, που στη συνέχεια αποχώρησαν.
Θανάσης Τσούρας, Κώστας Γείτονας, Γιώργος Γεννηματάς, Μελίνα Μερκούρη, Μιλτιάδης Παπαιωάννου
Ο νόμος για τους πρόσφυγες του Εμφυλίου

Με την νίκη του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 1981, ο Θανάσης Τσούρας διορίστηκε μόλις στα 35 του χρόνια – κάτι ασυνήθιστο για την εποχή - γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών. Μαζί με τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά, προώθησε τους βασικούς νόμους για την ουσιαστική λήξη του Εμφυλίου – του νόμου μέσω του οποίου επέστρεψαν στην Ελλάδα οι πολιτικοί πρόσφυγες από τις χώρες του – τότε – υπαρκτού σοσιαλισμού.

Στην δεύτερη κυβέρνηση του Παπανδρέου, έγινε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τα Σώματα Ασφαλείας – ουσιαστικά ήταν υπουργός Δημοσίας Τάξεως. Ήλθε σε σύγκρουση με τον Μένιο Κουτσόγιωργα, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν υπερυπουργός και προετοιμαζόταν για την διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου – με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την υπόθεση Κρυστάλη, που οδήγησε ουσιαστικά στην απομάκρυνσή του από το υπουργείο.

Ωστόσο, λόγω της ειδικής σχέσης που είχε αναπτύξει με τον Ανδρέα Παπανδρέου, επέστρεψε στο υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια έγινε ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, ως τη λήξη της πρώτης οκταετίας του ΠΑΣΟΚ. Για τον Θανάση Τσούρα, στα 43 του, είχε έλθει η ώρα της Βουλής – πρέπει να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο, τα πιο νέα σε ηλικία κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ προτιμούσαν εξωκοινοβουλευτικούς ρόλους: το 1989 εξελέγη για πρώτη φορά στην Α' Αθηνών, την οποία αντιροσώπευσε έκτοτε αδιαλείπτως ως το 2012. 
Στιγμιότυπο με τον Θανάση Τσούρα να συνομιλεί με τον Σήφη Βαλυράκη
Στιγμιότυπο με τον Θανάση Τσούρα να συνομιλεί με το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Χαραλαμπόπουλο
Ο Θανάσης Τσούρας ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου
Το βίντεο για τον Ανδρέα

Ηταν εκείνος που επιμελήθηκε το ντοκιμανταίρ που έφτιαξε το ΚΙΝΑΛ στο συνέδριο του 2019, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου. 


Ο Θανάσης Τσούρας ταυτίστηκε με τον Γιώργο Γεννηματά και την πορεία του, η οποία διακόπηκε βίαια όταν εκείνος αρρώστησε με καρκίνο. Στη συνέχεια, λειτούργησε σαν πατέρας της αείμνηστης  Φώφης Γεννηματά, η οποία επίσης νικήθηκε από τον καρκίνο. 
Ο Θανάσης Τσούρας σε χειραψία με τον πρώην υπουργό Κώστα Γείτονα
Θανάσης Τσούρας και Φώφη Γεννηματά


Ειδήσεις σήμερα:

Νομική Αθηνών: Σκηνικό «Columbia» επιχειρούσαν να στήσουν οι καταληψίες

Τουρισμός: Η Αθήνα στους 10 καλύτερους ευρωπαϊκούς προορισμούς - 7,5 εκατ. επισκέπτες με πρώτους τους Αμερικανούς

Τζένιφερ Λόπεζ: Η απαξιωτική συμπεριφορά, η τσίχλα που έφτυσε σε υπάλληλό της και το... μεσαίο δάχτυλο στους παπαράτσι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr