Ο Τατάρ τα βάζει με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ: Δεν θα επιλύσει το Κυπριακό με μαγικό ραβδί

Ο Τατάρ τα βάζει με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ: Δεν θα επιλύσει το Κυπριακό με μαγικό ραβδί

«Με τεχνάσματα ήθελε να παρασύρει τις δύο πλευρές σε διαπραγματεύσεις χωρίς να υπάρχει κοινό έδαφος» υποστηρίζει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης 

Ο Τατάρ τα βάζει με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ: Δεν θα επιλύσει το Κυπριακό με μαγικό ραβδί
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ αντιλαμβανόμενος πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποδοθεί σε αυτόν η δημιουργία προσκομμάτων για έναρξη διαλόγου στο Κυπριακό, έσπευσε μετά την αποχώρηση της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ από την Κύπρο να την επικρίνει λέγοντας ότι με τεχνάσματα ήθελε να παρασύρει τις δύο πλευρές σε διαπραγματεύσεις χωρίς να υπάρχει κοινό έδαφος.

Στην πραγματικότητα η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ξεκαθαρίσει πως είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, αρκεί αυτές να γίνουν στο πλαίσιο που έχει τεθεί από τον ΟΗΕ. Αντιθέτως ο Τατάρ επιμένει σε θέσεις που εκφεύγουν των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του ΟΗΕ και δεν δέχεται ούτε καν να συναντηθεί κοινή συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο και την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Ο Τατάρ μιλώντας στο παράνομο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε πως πρότεινε στη κα Ολγκίν μια «πρωτοβουλία 3A» (απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο, απευθείας επαφές), με λίγα λόγια αναγνώριση του ψευδοκράτους δια της πλαγίας. «Αν μπορούσε να υπάρξει μια τέτοια πρωτοβουλία, θα μπορούσαμε να καθίσουμε στο τραπέζι» είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Όσο για το κοινό έδαφος ώστε να αρχίσουν οι συνομιλίες, είναι κατά τον Τατάρ η επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων, κάτι που προτάσσουν τόσο το ψευδοκράτος όσο και η Τουρκία.

Για να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών, είπε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει με τους Ελληνικύπριους να εκπροσωπούν την Κυπριακή Δημοκρατία και τον ίδιο μία κοινότητα.
Ο Ερσίν Τατάρ δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για τις επαφές που είχε η κα Ολγκίν με ομάδες Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων πολιτών, οι οποίοι της μετέφεραν την απαίτηση τους για συνέχιση των προσπαθειών ώστε να επιτευχθεί λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Όπως έιπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ δεν είχε το δικαίωμα να σφυγμομετρεί την κοινή γνώμη «πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα». Ισχυρίστηκε πως «υπάρχει ένας εκλεγμένος πρόεδρος εδώ (εννοώντας τον εαυτό του), υπάρχει κυβέρνηση, υπάρχουν κυβερνώντα κόμματα. Δεν μπορεί να μετρήσει τον παλμό του κοινού πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα. Δεν έχει δικαίωμα… Δεν είναι ωραίο να πηγαίνει μέχρι τους πιο ακραίους αντιπάλους και να δημιουργεί μια προκλητική κατάσταση, αμφισβητώντας την κατεστημένη τάξη της χώρας. Ειλικρινά, με ενόχλησε αυτό… Το καθήκον της Ολγκίν είναι να διερευνήσει αν υπάρχει κοινό έδαφος. Είναι ήδη ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει».

Το Κυπριακό, κατά τον Τατάρ, που δεν έχει επιλυθεί εδώ και 60 χρόνια, δεν είναι ένα ζήτημα που θα επιλύσει η κ. Ολγκίν με ένα «μαγικό ραβδί».

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά της κ. Ολγκίν σε έκπληξή της επειδή απέρριψε την πρόταση για τριμερή συνάντηση, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κοινό έδαφος, κι ενόσω δεν υπάρχει, δεν υπάρχει κανένα νόημα να γίνονται συναντήσεις.

Κλείσιμο
Ο Τατάρ υπενθύμισε την χθεσινή αναφορά του Τούρκου προέδρου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Άγκυρα, σε μια μόνιμη λύση, βασισμένη στις πραγματικότητες του νησιού, υποστηρίζοντας ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστές δημοκρατίες και δύο χωριστά κράτη κι αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά τον Τατάρ, εννοούσε με την αναφορά του αυτή «κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς. Μπορεί να μην αναγνωρίζεται το κράτος στον βορρά. Αλλά ποιος μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του κράτους εδώ; Το κράτος μας, με τους θεσμούς και τις δομές του, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τη νομοθεσία και την εκτελεστική εξουσία, έχει κάθε είδους μηχανισμούς και καλύτερη λειτουργία από πολλά άλλα σύγχρονα κράτη».

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση με την κα Ολγκίν, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι της ανέφερε τα εξής: «Συγγνώμη, δεν υπάρχει κοινό έδαφος. Και την ευχαρίστησα. Δεν υπάρχει ένα μαγικό ραβδί που θα λύση το Κυπριακό που υπάρχει εδώ και 60 χρόνια. Της εξέφρασα την προσδοκία μου να εξηγήσει καλά τη διαδικασία και η έκθεση που θα γράψει να είναι ισορροπημένη και δίκαιη. Γιατί η πραγματικότητα και αυτά που θα γράψει είναι για εμάς σημαντικά. Καθήκον της είναι να ερευνήσει αν υπάρχει κοινό έδαφος. Της μετέφερα και την άποψή μου ότι δεν πρέπει να πηγαίνει από πόρτα σε πόρτα και να ελπίζει σε βοήθεια από τους αντιπάλους».

Ειδήσεις σήμερα:

Τα... στύλωσε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων - Δεν πήγαινε σε γεύμα αν δεν έφευγε η υφυπουργός Χριστίνα Αλεξοπούλου

Κινηματογραφική απόδραση στη Γαλλία - Τουλάχιστον δύο νεκροί σωφρονιστικοί υπάλληλοι μετά από επίθεση σε βαν που μετέφερε κρατούμενο


Νέοι κανόνες για τις δημόσιες επενδύσεις και τα ευρωπαϊκά κονδύλια - Πόροι 12,2 δισ. ευρώ σε έργα το 2024
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης