Μητσοτάκης στο συνέδριο ygeiamou.gr: Οι Ευρωεκλογές έχουν και εθνική διάσταση - Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να βελτιώσουμε τα νοσοκομεία

Μητσοτάκης στο συνέδριο ygeiamou.gr: Οι Ευρωεκλογές έχουν και εθνική διάσταση - Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να βελτιώσουμε τα νοσοκομεία

«Η βελτίωση της πρωτοβάθμιας Υγείας συμβάλει στο να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες» - Ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, καθηγητή του ΜΙΤ και επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τον Μιχάλη Μπλέτσα, Ερευνητή και Διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT και Διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας

Μητσοτάκης στο συνέδριο ygeiamou.gr: Οι Ευρωεκλογές έχουν και εθνική διάσταση - Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να βελτιώσουμε τα νοσοκομεία
Για την ανάγκη να έχει η Ελλάδα μία δυνατή φωνή στην ΕΕ αλλά και για τις προσπάθειες που γίνονται για αναβάθμιση της Υγείας μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές μιλώντας στο 5ο Συνέδριο του ygeiamou.gr και του Πρώτου Θέματος με τίτλο «Το Σύστημα Υγείας και οι Προκλήσεις του Μέλλοντος» που πραγματοποιείται στο Ωδείο Αθηνών.

Μιλώντας στο πάνελ με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Η επανάσταση που αλλάζει το πρόσωπο της Υγείας» στο οποίο συμμετείχαν επίσης οι Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT, πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα και ο Μιχάλης Μπλέτσας, Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε τις εν εξελίξει επενδύσεις της Ελλάδας στο ανερχόμενο αυτό πεδίο, παράλληλα με τη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών, αλλά και την στελέχωση του εθνικού συστήματος Υγείας με νέο προσωπικό, υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους ότι οι νέες τεχνολογικές εφαρμογές «δεν θα αντικαταστήσουν το γιατρό». Παράλληλα, εγκάλεσε την αντιπολίτευση πως επιχειρεί να μετατρέψει τις Ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα, λέγοντας πως «οφείλουμε να σηκώσουμε το γάντι», ενώ προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές.

Δείτε βίντεο, η άφιξη του πρωθυπουργού στο συνέδριο και η υποδοχή του από τον εκδότη του Πρώτου Θέματος, κ. Αναστάσιο Καραμήτσο:

 

Η άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο του ygeiamou.gr

«Να σηκώσουμε το γάντι» της αντιπολίτευσης


Κληθείς να σχολιάσει το διακύβευμα των Ευρωεκλογών σε σχέση με την επόμενη ημέρα της Ευρώπης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «ψηφίζουμε όμως ταυτόχρονα για το πως η Ελλάδα θα μπορέσει να συνδιαμορφώσει τις νέες ευρωπαϊκές ισορροπίες», δηλαδή «για να είναι ισχυρή η χώρα στις Βρυξέλλες, στο ευρωκοινοβούλιο και σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του ygeiamou.gr (4)

«Η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει αυτά τα πρωτεία», όπως είπε, αν και «είναι μια εθνική κάλπη και από τη στιγμή που η αντιπολίτευση επιχειρεί να τις μετατρέψει σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης», «οφείλουμε να σηκώσουμε το γάντι», σχολίασε.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να «μην μπλέκουμε την σταθερότητα με την στασιμότητα», προκρίνοντας την πρώτη ως προϋπόθεση για τις μεγάλες αλλαγές, ενώ συμπύκνωσε το προεκλογικό του σύνθημα στο «σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη».

Ειδικά για την επιστολική ψήφο, ο ίδιος υπενθύμισε με νόημα πως «πολλοί πολέμησαν την επιστολική ψήφο», αλλά «τώρα όμως που το σύστημα τρέχει» ο κύριος Μητσοτάκης εκτίμησε πως «δικαιώνεται αυτή η σημαντική θεσμική πρόκληση της κυβέρνησης» προαναγγέλλοντας πως «η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη ημέρα» είναι μετά τις Ευρωεκλογές «να βρούμε τους 200 βουλευτές», ώστε να θεσπίσουμε την επιστολική ψήφο και για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του ygeiamou.gr (3)

Έχουμε υποχρέωση να διορθώσουμε βασικές αδυναμίες του συστήματος υγείας

Ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ξεκαθάρισε πως το σύστημα υγείας της χώρας μας κουβαλά πολλές παθογένειες του παρελθόντος όπως ελλείψεις προσωπικού. «Έχουμε υποχρέωση να διορθώσουμε βασικές αδυναμίες του συστήματος. Είναι σημαντικό να παρέχουμε ποιοτικές συνθήκες νοσηλείας» σημείωσε. Παράλληλα έκανε αναφορά σε περιστατικά όπου ασθενείς δεν έχουν κατάλληλες συνθήκες νοσηλείας τονίζοντας πως τέτοιες περιπτώσεις πρέπει πρώτα και κύρια να αντιμετωπιστούν.

Δείτε live τις εργασίες του συνεδρίου



Ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας σημείωσε πως «έχουμε δρομολογήσει ένα σχέδιο ανάταξης του συστήματος Υγείας, δαπανώντας σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να βελτιώσουμε υποδομές και να διορθώσουμε ελλείψεις που αφορούν το προσωπικό». Στην συνέχεια αποκάλυψε πως «έχουμε δρομολογήσει σημαντικές επενδύσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη».

«Μεγάλη ευκαιρία» η Τεχνητή Νοημοσύνη

Μιλώντας για τις νέες ψηφιακές προκλήσεις, «η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα» όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης και στην προοπτική της κυβέρνησης «τη βλέπουμε ως μια πολύ μεγάλη ευκαιρία» παρατήρησε ο Πρωθυπουργός, περιγράφοντας πως υπάρχει η δυνατότητα η Ελλάδα να προσπεράσει άλλες χώρες που είναι μπροστά μας. Τόσο στον τομέα της Υγείας και της Ψυχικής Υγείας ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει σημαντικές επενδύσεις ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά «προστατεύοντας τα ίδια τα δεδομένα των ασθενών». Όπως είπε, «έχουμε δρομολογήσει σημαντικές επενδύσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Τεχνητή Νοημοσύνη χωρίς δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά αυτά πρέπει να είναι ανώνυμα. Ξεκινώντας από το Myhealthapp μέχρι τον ολοκληρωμένο ιατρικό φάκελο».

Μητσοτάκης στο συνέδριο ygeiamou.gr: Οι Ευρωεκλογές έχουν και εθνική διάσταση - Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να βελτιώσουμε τα νοσοκομεία
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στο συνέδριο, τον υποδέχεται ο εκδότης του Πρώτου Θέματος, Αναστάσιος Καραμήτσος


Οι παθογένειες στα νοσοκομεία που πρέπει να διορθωθούν

Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συζήτησης ξεκαθάρισε πως «δεν έχω κρύψει τις μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις στο ΕΣΥ και την ανάγκη για μεγάλο άλμα στο μέλλον για ένα νέο ΕΣΥ αξιοποιώντας τεχνολογία και ΑΙ. Αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε δομικές παθογένειες του ΕΣΥ και πολλά χρόνια υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να καλύψουμε τα κενά».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «είναι υποχρέωση να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη τεχνολογία», δηλαδή να «φύγουμε από το χαρτί και να πάμε σε μια ψηφιακή ανταλλαγή πληροφοριών», φέροντας ως παράδειγμα το Νοσοκομείο της Κομοτηνής, το οποίο τελεί υπό κατασκευή και επισκέφθηκε χθες. «Αυτά είναι νοσοκομεία με εντελώς διαφορετικές διαδικασίες, όπου δεν πρόκειται να υπάρχει χαρτί» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και σχολίασε ακόμη πως «αυτό το οποίο με συναρπάζει είναι το επόμενο βήμα ως προς τις  εφαρμογές της ΤΝ», περιγράφοντας εφαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν τον κάθε επιστήμονα να αναλύσει τη δομή μιας πρωτεϊνης για να κάνει φαρμακευτική έρευνα, μέχρι τη δυνατότητα να «διαγνώσουμε τον καρκίνο του δέρματος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του ygeiamou.gr


Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα βήματα που γίνονται για μία συνολική αναδιάταξη της Υγείας και στην συμμετοχή των ίδιων των πολιτών. Όταν μιλάμε για ΕΣΥ πολλοί σκέφτονται μόνο τα νοσοκομεία και έχουν ταυτίσει την υγεία τους μόνο με αυτά. Πολίτες πάνε στα νοσοκομεία και βλέπουν εικόνες που δεν τους ικανοποιούν και δικαίως. Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την Υγεία πιο ολιστικά. Να βάλουμε την πρωτοβάθμια υγεία στη συζήτηση. Με τις προληπτικές εξετάσεις. Εκεί ειδικά συντελείται μία επανάσταση, που αφορά στην ευθύνη που έχουμε απέναντι στην ίδια μας την υγεία. Στείλαμε πάνω από 1 εκατ. sms για μαστογραφίες και έκαναν πάνω από 400.000» είπε και συμπλήρωσε πως «σημασία μεγάλη πρέπει να δίνουμε και στην πρόληψη για να είμαστε καλά στο μέλλον. Τι σημαίνει ειδικά σε έναν πληθυσμό που γερνάει, υγιής γήρανση».

Μητσοτάκης στο συνέδριο ygeiamou.gr: Οι Ευρωεκλογές έχουν και εθνική διάσταση - Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να βελτιώσουμε τα νοσοκομεία
Κυριάκος Μητσοτάκης - Κωνσταντίνος Δασκαλάκης - Μιχάλης Μπλέτσας

Αναντικατάστατος ο γιατρός

Κατηγορηματικός υπήρξε, σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός ως προς τον σημαίνοντα ρόλο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα αντικαταστήσουμε ποτέ το γιατρό, όμως η δυνατότητα να επεξεργαζόμαστε πολλά δεδομένα», όπως υποστήριξε ο κύριος Μητσοτάκης, «αυτό είναι μια από τις πολλές επαναστάσεις που η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επιφέρει στο χώρο της Υγείας», όπως παρατήρησε.

Αναφορικά με την αξιοποίηση της τεχνολογίας είπε πως «δεν είμαι σίγουρος ότι δεν θα έχουμε αντίδραση στις καινοτομίες. Κάποιος μπορεί να παρακολουθεί το σάκχαρό του, ή τον ύπνο του. Αν παρακολουθούμε το πόσο αθλούμαστε. Σε όλα αυτά η πρόληψη και η πρωτοβάθμια υγεία μπορεί να βοηθήσει. Και γιατρούς στα νησιά χρειαζόμαστε, δεν θα έχεις ποτές υποκατάστατο για τον γιατρό. Φάρμακα με drone μπορούμε να στέλνουμε, το δοκιμάζουμε ήδη στη Νάξο και τις μικρές Κυκλάδες. Υπάρχει φόβος για την τεχνολογία σήμερα. Εάν δεν εξηγούμε με απλά λόγια, όπως δεν φοβόμαστε τον τομογράφο, έτσι δεν πρέπει να φοβόμαστε την Τεχνητή Νοημοσύνη».

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να κάνει ποτέ αεροδιακομιδή», όπως είπε, αλλά «φάρμακα με drones  μπορούμε να στέλνουμε, όπως ήδη το δοκιμάζουμε στην Νάξο και στις μικρές Κυκλάδες».

Ο κύριος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους δύο «διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες», ενώ γνωστοποίησε ότι ο κύριος Δασκαλάκης έχει τεθεί επικεφαλής μιας κυβερνητικής επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, δηλαδή του «πως θα αναπτύξουμε ένα οικοσύστημα επιχειρήσεων που θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει αυτές της εφαρμογές», σε συνεργασία με το Κράτος.

Ταυτόχρονα, «υπάρχει ένας φόβος σήμερα για την  Υγεία ,το είδαμε και στα εμβόλια» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, εστιάζοντας στην προληπτική διάσταση της νέας τεχνολογίας. «Γιατρός, τεχνολογία και η καλύτερη ενημέρωση του ίδιου του ασθενούς, του πολίτη δηλαδή μπορούμε να κάνουμε μια μεγάλη επανάσταση και να ξεπεράσουμε και τις φοβίες» περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για ασφαλιστικές δικλείδες για τα προσωπικά δεδομένα. 

Εικόνα αντιστροφής του brain drain

Απαντώντας, σχετικά με την επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό με αφορμή και την συμμετοχή των κ. Δασκαλάκη και Μπλέτσα στην συζήτηση, ο Πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «και οι δύο με τον τρόπο τους παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα, άσχετα αν μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «τα δεδομένα δείχνουν ότι μπορούμε να έχουμε μια αντιστροφή του brain drain», όπως «και οι αποδοχές είναι πολύ καλύτερες, και οι αποδοχές είναι ανταγωνιστικές», όπως τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του ygeiamou.gr (2)
«Βεβαίως και οι αποδοχές δεν έχουν καμία σχέση με τις αποδοχές που υπήρχαν στο παρελθόν» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «αυτές οι εταιρίες και πληρώνουν καλύτερα και έχουν και άλλα μοντέλα αποδοχής». Μάλιστα, «εγώ θεωρώ ότι το brain drain έχει ήδη αρχίσει και αντιστρέφεται», καθώς «δημιουργείται ένα πλαίσιο» που έχει να κάνει και με την ευρύτερη πεποίθηση ότι παρά τις δυσκολίες η χώρα πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μητσοτάκης στο συνέδριο ygeiamou.gr: Οι Ευρωεκλογές έχουν και εθνική διάσταση - Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να βελτιώσουμε τα νοσοκομεία


Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αναφέρθηκε στον νέο κανονισμό για την Τεχνητή Νοημοσύνη που έρχεται στο ευρωκοινοβούλιο λέγοντας πως είναι αντικείμενο έντονης διαβούλευσης. «Η Ευρώπη προσπαθεί να βρει μία ισορροπία με την Τεχνητή Νοημοσύνη και με την σκοτεινή πλευρά της, η οποία υφίσταται», είπε και αναφέρθηκε στους διαφορετικούς δρόμους που ακολούθησαν Κίνα και ΗΠΑ από την ΕΕ αναφορικά με το GDPR. «Η Ελλάδα δεν προσέρχεται στις συζητήσεις μόνο με το τι αφορά στην χώρα μας αλλά συνδιαμορφώνει προτάσεις. Θυμίζω το Ψηφιακό Πιστοποιητικό που ήταν μία ελληνική πρόταση και υιοθετήθηκε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως είπε, «πρέπει να δούμε τις επιπτώσεις της επαφής των παιδιών και των εφήβων με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχει σύνδεσή τους με την ψυχική υγεία, πρέπει να το δούμε αυτό. Απαγορεύουμε έως τα 18; Δεν θα γίνει; Θα πρέπει να παρέμβουμε στην καρδιά του αλγορίθμου και το πώς αντιμετωπίζουν αυτές οι πλατφόρμες τα ίδια τα παιδιά». Ο πρωθυπουργός μίλησε ειδικά για την πρόληψη τονίζοντας πως είναι γνωστό πλέον από τους επιστήμονες πως εάν ένας άνθρωπος τηρήσει πέντε βασικά πράγματα θα ζήσει 15 με 18 χρόνια παραπάνω εάν δεν κάνει κανένα από αυτά: Να μην καπνίζει, να πίνει λίγο, κατά προτίμηση ελληνικό κρασί και όχι εισαγόμενο ουίσκι, να προσέχει το βάρος του, να τρώει υγιεινά και να γυμνάζεται.

«Ευαγγελιστής των θεμάτων Υγείας»

Ενόψει των Ευρωεκλογών, ο Πρωθυπουργός συνέστησε ακόμη να «μην σκεφτόμαστε μόνο την μικρή πολιτική κουζίνα» και την τρέχουσα αντιπαράθεση που πολλές φορές κουράζουν τους πολίτες, ενώ «αισθάνομαι λίγο ως Ευαγγελιστής θεμάτων δημόσιας Υγείας», παρατήρησε, λέγοντας πως οι δικές μας επιλογές επηρεάζουν όχι μόνο το πόσο θα ζήσουμε, αλλά και το πως θα ζήσουμε, δηλαδή την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Δείτε βίντεο με όλη τη συζήτηση: 

Τεχνητή Νοημοσύνη: Η επανάσταση που αλλάζει το πρόσωπο της Υγείας
Δασκαλάκης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει υπόδειγμα ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία

Ακολούθως ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT, πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα, επισήμανε, κατ' αρχήν, ότι «δεν θεωρώ πως η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αντικαταστήσει ποτέ το γιατρό. Θα είναι συμπληρωματική του γιατρού και δεν θα αντικαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει κάνει μεγάλη πρόοδο την τελευταία δεκαετία, όπως όλοι παρατηρούμε καθημερινά από τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, σε βαθμό που μας εντυπωσιάζει.

» Τι έχει αλλάξει; Η ΤΝ είναι ένα ευρύ πεδίο, με μεγάλη ιστορία. Αυτό που άλλαξε την τελευταία δεκαετία, είναι ότι κατάφερε να ξεκλειδώσει το περιεχόμενο από τύπους δεδομένων που προηγουμένως δεν μπορούσε να κατανοήσει. Όπως πχ οι εικόνες, κείμενα γραμμένα σε φυσική γλώσσα κ.λπ.

» Μέχρι πρότινος, η στατιστική επιστήμη χρειαζόταν καλά δομημένα δεδομένα. Πλέον όμως η ΤΝ αποκωδικοποιεί πολλούς τύπους δεδομένων. Όπως πχ τα μόρια, δηλαδή να προβλέπει τη δομή των πρωτεϊνών, να αντιλαμβάνεται ιδιότητες μορίων για την παρασκευή φαρμάκων κ.λπ. Αυτές οι δυνατότητες, δεν υπήρχαν πριν από 10 χρόνια.

Μητσοτάκης στο συνέδριο ygeiamou.gr: Οι Ευρωεκλογές έχουν και εθνική διάσταση - Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να βελτιώσουμε τα νοσοκομεία
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT, πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα


» Με αυτές τις δυνατότητες, δημιουργείται μια εικόνα, για το πού μπορούμε να πάμε από εδώ και πέρα. Δεν είμαστε ακόμη στο επίπεδο που τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν μεγάλη και εκτεταμένη εφαρμογή στην καθημερινή πρακτική. Πρέπει να εξασφαλίσουμε αξιοπιστία στη διαχείριση των δεδομένων και γι' αυτό δεν μπορεί να παρακαμφθεί η παραδοσιακή διαδικασία των κλινικών μελετών και δοκιμών. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην υγεία των ασθενών.

» Τα δεδομένα είναι αυτά από τα οποία θα αντλήσουμε την πληροφορία για να αναπτύξουμε τα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης, στην υγεία και σε κάθε άλλο τομέα.

» Εδώ όμως υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, ειδικά στη συλλογή δεδομένων. Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος του Ασθενούς είναι μια μεγάλη ευκαιρία να το κάνουμε σωστά, διότι σε άλλα εθνικά συστήματα υγείας οι πληροφορίες για τους ασθενείς είναι πολύ κατακερματισμένες, κι αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα για την ανάπτυξη αξιόπιστων και αποτελεσματικών εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης, για την καινοτομία κ.λπ.

» Η Ελλάδα, λοιπόν, έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δημιουργήσει τον Ηλεκτρονικό Φάκελο του Ασθενούς με εναρμονισμένο τρόπο σε όλο τον πληθυσμό μας. Και όχι μόνο να τον καταρτίσουμε αυτό τον Φάκελο, αλλά και να τον διαχειριστούμε σωστά. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει υπόδειγμα στο πώς χρησιμοποιεί, ελέγχει και αναπτύσσει την Τεχνητή Νοημοσύνη στο χώρο της υγείας -και όχι μόνο».

Ακολούθως, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης αναφέρθηκε στο έργο της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα, της οποίας ο ίδιος προΐσταται, ως πρόεδρος.

Συγκεκριμένα, ο διαπρεπής Έλληνας επιστήμονας και πανεπιστημιακός καθηγητής εξήγησε ότι «η επιτροπή μας επεξεργάζεται σχέδια αξιοποίησης και ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής στην Ελλάδα. Σαφώς δίνουμε προτεραιότητα στον κλάδο της υγείας, αλλά δεν περιοριζόμαστε μόνο σε αυτόν.

Έχουμε πρωτοβουλίες επίσης για την ανάπτυξη ενός ολόκληρου 'οικοσυστήματος' ανάπτυξης της ΤΝ στην Ελλάδα, για το νομοθετικό πλαίσιο που θα μας επιτρέψει να βαδίσουμε ομαλά στη νέα εποχή. Επαναλαμβάνω, πάντως, ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα έθνος πρωτοποριακό στο πώς συλλέγει δεδομένα, ποια είναι αυτά τα δεδομένα και πώς γίνεται η ηθική διαχείρισή τους.

Επ' αυτού δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην προστασία των ιδιωτικών στοιχείων, έτσι ώστε να μην έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτά, ορίζοντιες δομές και αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας.

Επιπλέον, σχεδιάζουμε τη γενικότερη στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα, σε συνάρτηση με την αναστροφή του brain drain και την προσέλκυση νέων επιστημόνων και τεχνικών πίσω στην Ελλάδα. Βεβαίως, χρειαζόμαστε προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων (upskilling και reskilling) του εργατικού δυναμικού, όχι για να γίνουμε όλοι ειδικοί στην ΤΝ, αλλά με στόχο να ενσωματώσουμε τις νέες τεχνολογίες σε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς.

Και, βεβαίως, εργαζόμαστε πολύ πάνω στους μηχανισμούς διασφάλισης της δημοκρατίας, την προστασία από την παραπληροφόρηση και τα deep fakes. Ο στρατηγικός στόχος μας είναι να κάνουμε την Ελλάδα μία χώρα αναφοράς, παγκοσμίως, στο πώς σκέφτεται ο σημερινός άνθρωπος για την Τεχνητή Νοημοσύνη».

Μπλέτσας: Προσπαθούμε να φέρουμε στην Ελλάδα κάποια από τα διαγνωστικά του ΜΙΤ

Από την πλευρά του ο Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του MIT, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μιχάλης Μπλέτσας σημείωσε πως «το 2019 με είχε φωνάξει ο τότε Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με είχε ρωτήσει «εάν θα έκανες ένα έργο στην Ελλάδα ποιο θα ήταν». Του είχα απαντήσει «οι ψηφιακοί φάκελοι υγείας», σημείωσε.

Όπως πρόσθεσε, ήδη η Τεχνητή Νοημοσύνη αξιοποιείται από το 2017 από τους δερματολόγους για την ανίχνευση του μελανώματος. Μπορεί να βρει καλή απόκριση και σε άλλους τομείς, όπως στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Μητσοτάκης στο συνέδριο ygeiamou.gr: Οι Ευρωεκλογές έχουν και εθνική διάσταση - Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να βελτιώσουμε τα νοσοκομεία
Ο Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του MIT, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μιχάλης Μπλέτσας


«Έχουμε κάνει προσπάθειες στην Ελλάδα να φέρουμε κάποια από τα διαγνωστικά που έχουμε στο ΜΙΤ», σημείωσε ο κ. Μπλέτσας, δίνοντας το παράδειγμα μιας γυναίκας στην Αμερική που νόσησε και στη διάγνωση βοήθησε ένα μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης. Είχε έναν όγκο πολύ μικρό που ο γιατρός δεν μπορούσε να δει, ωστόσο το μοντέλο το είδε. 

Σύμφωνα με τον ερευνητή του ΜΙΤ θα μπορούσε η επιστημονική κοινότητα να βγάλει μια οδηγία για τον καρκίνο του μαστού βάσει της οποίας ο προληπτικός έλεγχος να γίνεται ανά δύο χρόνια και όχι κάθε έτος, με σκοπό να «γλιτώνουν» οι γυναίκες ακτινοβολία. «Μπορεί να γίνει εάν έχουμε εργαλείο που εξατομικευμένα μας λέει πότε να έρθει η γυναίκα για εξέταση», ανέφερε.

Μιλώντας από τη θέση του Διοικητή Κυβερνοασφάλειας, ο κ. Μπλέτσας τόνισε τη σημασία προσοχής των προσωπικών δεδομένων στα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης. Εξήγησε, επίσης, ότι η επικαιροποίηση ενός μοντέλου που «έτρεξε» στον Άγιο Σάββα, είχε ως μεγαλύτερο εμπόδιο τη συλλογή του μεγάλου όγκου δεδομένων.

Ερωτηθείς εάν η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να διαταράξει τη σχέση ασθενούς – γιατρού και ο ασθενής να εμπιστεύεται το διαδίκτυο, ο κ. Μπλέτσας ανέφερε ότι η σημερινή Τεχνητή Νοημοσύνη, αντίθετα με τις προηγούμενες μορφές, βασίζεται στην Υπολογιστική Στατιστική, «επομένως δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ σίγουροι ότι αυτό που θα μας πει η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι σωστό. Επομένως δεν μπορούμε να βγάλουμε τον γιατρό από τη μέση». Το δύσκολο, όπως είπε, είναι να ξεχωρίσει κανείς την πληροφορία από τον θόρυβο, και «είναι κάτι για το οποίο θα χρειαστεί ενημέρωση».

Η εκπαίδευση των μελλοντικών επιστημόνων, μέσα από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, είναι επαρκής στη χώρα μας, σύμφωνα με τον κύριο Μπλέτσα. «Δεν θα έκανα ούτε Ιατρική Σχολή ούτε ηλεκτρολόγους. Σας λέω ότι το επίπεδο των μαθητών Λυκείου που μπαίνουν στις Σχολές Ηλεκτρολόγων είναι υψηλό. Θα πρόσεχα το Λύκειο. Το Λύκειο πρέπει να γίνει ένα εκπαιδευτικό κέντρο και όχι εξεταστικό κέντρο», ανέφερε.


Ειδήσεις σήμερα:


Νέα βίντεο μετά το χάος από το τζιπ που μπήκε με 100 χλμ. στην Κεφαλληνίας - Πολίτες ακινητοποίησαν τον οδηγό

Γιατί ο καρκίνος ονομάζεται καρκίνος; Οι Αρχαίοι Έλληνες ίσως είχαν την απάντηση

Η Λόπεζ δεν ήθελε ούτε να την κοιτάζουμε, λέει η αεροσυνοδός που την «άδειασε» - Αγενής και η Άνιστον
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης