Το πόρισμα δείχνει Χριστόφια για την τραγωδία στο Μάρι

Σήμερα το μεσημέρι δίδεται στη δημοσιότητα, το πόρισμα της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον νομικό Πόλυ Πολυβίου...

Σήμερα το μεσημέρι δίδεται στη δημοσιότητα, το πόρισμα της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον νομικό Πόλυ Πολυβίου, τον οποίο διόρισε το υπουργικό συμβούλιο για να ερευνήσει όλα τα ζητήματα, εκτός των ποινικών ευθυνών, για τους λόγους που οδήγησαν, στις 11 Ιουλίου 2011, στη φονική έκρηξη των εμπορευματοκιβωτίων του πλοίου Monchegorsk, όπου έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε όλο σχεδόν τον κυπριακό τύπο αναφέρεται ότι το πόρισμα Πολυβίου θα καταλογίζει "πολιτικές και θεσμικές ευθύνες στον Πρόεδρο Χριστόφια , ασυνεννοησία αξιωματούχων, κράτος-μπάχαλο, νοσηρές αντιλήψεις δεκαετιών και πελατειακές σχέσεις βαθιά ριζωμένες".

Εκείνο που αναμένεται με ενδιαφέρον, είναι η διαβάθμιση της ευθύνης που αναμένεται να αποδώσει για τον καθένα ξεχωριστά ο κ. Πολυβίου, με την προσοχή ασφαλώς να εστιάζεται στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεδομένων και των εντονότατων επικρίσεων που εξακολουθεί να δέχεται από την ημέρα της τραγωδίας. Θεωρείται δεδομένο ότι ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής θα αναφερθεί "εκτενώς στην έννοια της πολιτικής ευθύνης και των παραλείψεων και θα την χρεώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως εκ της θέσεώς του".

Όπως φάνηκε και από την ακροαματική διαδικασία, ο κ. Πολυβίου, αναμένεται να καταγράψει την παράλειψη του Προέδρου να θέσει το θέμα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και για το ότι δεν ζητούσε να τηρείται ενήμερος για την εξέλιξη γύρω από το όλο ζήτημα επί δυόμισι ολόκληρα χρόνια, αφήνοντας τους χειρισμούς εν λευκώ στους υπουργούς Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού, και Άμυνας, Κώστα Παπακώστα και σε άλλους συνεργάτες του, οι οποίοι επέδειξαν ολιγωρία.

Πέραν των παραλείψεων, της ασυνεννοησίας και της έλλειψης συντονισμού σε πολιτικό επίπεδο, υπό τον φακό του Πόλυ Πολυβίου θα τεθεί η ευθύνη των ειδικών και άλλων τεχνοκρατών, που ενώ είχαν ενημερωθεί για την έκρηξη στο ένα από τα εμπορευματοκιβώτια, λίγες μέρες πριν από τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου, ουδέν έπραξαν ώστε να ληφθούν ακαριαίες αποφάσεις που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει την τραγωδία. (Σ' αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή από τις 4 μέχρι 11 Ιουλίου, επικεντρώνεται εξάλλου και η ποινική έρευνα της Αστυνομίας, που θα υποβληθεί την Τρίτη στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει για τις ποινικές διώξεις).

Το πολυαναμενόμενο πόρισμα Πολυβίου για την τραγωδία που συγκλόνισε την Κύπρο και ταρακούνησε συθέμελα την κυβέρνηση, αναμένεται ότι θα καθορίσει την πολιτική ατζέντα των επόμενων ημερών και γι' αυτόν τον λόγο οι πολιτικές δυνάμεις ετοιμάζουν την επιχειρηματολογία που θα αναπτύξουν αναλόγως των ευρημάτων.

Οι εκτιμήσεις από πλευράς Προεδρικού είναι ότι τόσο από την έρευνα Πολυβίου όσο και από την ποινική, θα καταρριφθεί το επιχείρημα περί άμεσης εμπλοκής και ευθύνης του Προέδρου στο τραγικό ατύχημα, από το ημερολόγιο των γεγονότων στο κρίσιμο διάστημα από την 4η Ιουλίου, όταν σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη, μέχρι και την 11η Ιουλίου. Πέραν τούτου, θέση της κυβέρνησης παραμένει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αλλά θα παραμείνει στη θέση του για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος.

Τα κεφάλαια Κυπριακή Πολιτεία, Υπουργικό, Κρατικές Υπηρεσίες, Βουλή και ΑΗΚ αναμένεται ότι θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού είναι σε αυτά που περιλαμβάνονται και οι ευθύνες των βασικών πρωταγωνιστών. Επίσης στο πόρισμα περιλαμβάνεται ειδική αναφορά στον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν οι κρατικές υπηρεσίες μετά την έναρξη των φωτιών στα εμπορευματοκιβώτια και τις φονικές εκρήξεις. Τέλος στο πόρισμα εντύπωση θα προκαλέσει η ενότητα με τις θέσεις Πολυβίου για το πώς θα έπρεπε να λειτουργεί ένα "συγχρονο και "ευνομούμενο κράτος".

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr