Ευρωεκλογές 2024: 3+1 θρίλερ για την κατανομή των εδρών

Το απόλυτο θρίλερ φαίνεται ότι θα παιχτεί στην ουρά της εκλογικής μάχης, καθώς 6 κόμματα (Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, Νέα Αριστερά, ΜέΡΑ25, Δημοκράτες - Λοβέρδος, Λατινοπούλου) κινούνται στη ζώνη πέριξ του 3%

Εκλογική νύχτα αγωνίας για το σύνολο των κομμάτων, αλλά για διαφορετικούς λόγους, προμηνύουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων 21 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Οι μετρήσεις στο σύνολό τους καταγράφουν ως μόνη βεβαιότητα την πρώτη θέση για τη Ν.Δ., παράλληλα όμως δείχνουν πως αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης θα εξελιχθούν τουλάχιστον 3+1 αυτοτελή θρίλερ που αφορούν την τελική κατανομή των εδρών, τις μονομαχίες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ - Ελληνικής Λύσης για τη 2η και 4η θέση αντίστοιχα και τη «μάχη της ουράς» 4 κομμάτων για να πιάσουν το 3%.

Aναποφάσιστοι

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, οι αναποφάσιστοι ανέρχονται περίπου στο 12% και η τελική τους στάση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κατανομή των εδρών. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το δίλημμα περί σταθερότητας ή αστάθειας δύσκολα πλέον μπορεί να αγγίξει το συγκεκριμένο ακροατήριο, γι’ αυτό και περιορίζουν τα κέρδη που μπορεί να έχει η Ν.Δ. στο 2%. Οι υπόλοιποι θα κινηθούν πιθανότατα μεταξύ αποχής και πολύ μικρών κομμάτων.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το τελικό ποσοστό που θα αθροίσουν τα κόμματα κάτω του 3% μπορεί να ξεπεράσει το 16%, μέγεθος λογικό αν συνεκτιμηθεί ότι στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις του 2019 και του 2014 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 21% και 17,12%. Να σημειωθεί πως το εκλογικό μέτρο βάσει του οποίου καθορίζεται ο αριθμός των εδρών που δικαιούται κάθε συνδυασμός εξαρτάται από το άθροισμα των ποσοστών άνω του 3%, αυτό όμως δεν σημαίνει αυτομάτως ότι όσα κόμματα ξεπεράσουν τον συγκεκριμένο πήχη θα πάρουν έστω μία από τις 21 έδρες που δικαιούται η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι 5 «κορυφές»

Οι 4 τελευταίες δημοσκοπήσεις διαμορφώνουν τον εκλογικό χάρτη και σκιαγραφούν τα κρίσιμα όρια-κλειδιά για την εξασφάλιση των εδρών. Τα κόμματα που θα πιάσουν το 3,18% φαίνεται πως εξασφαλίζουν μια έδρα. Για την εκλογή 2ου ευρωβουλευτή απαιτείται ποσοστό περίπου στο 7,2%. Η 3η έδρα στο 11,6% και η 4η περίπου στο 16%.

Η Ν.Δ. σε όλα τα δημοσκοπικά σενάρια της τελευταίας περιόδου δείχνει πως έχει κλειδώσει την εκλογή 8 ευρωβουλευτών. Θα μπορούσε μάλιστα να ελπίζει σε 9η έδρα εάν πιάσει τα ανώτερα όρια που της δίνουν οι μετρήσεις και ξεπεράσει το 35,3%. Από εκεί και κάτω, οι μέσες τιμές των δημοσκοπήσεων δίνουν σαφές προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ για τη 2η θέση έναντι του ΠΑΣΟΚ, αλλά ισόπαλο αποτέλεσμα 3 - 3 ως προς τις έδρες.

Πάντως, οι δημοσκόποι διατηρούν ορισμένους αστερίσκους ως προς το τελικό ποσοστό που θα πιάσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξαρτώντας την τελική τιμή από το αν θα πάνε στην κάλπη όλοι όσοι δηλώνουν στις έρευνες ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Στο αρνητικό σενάριο για την Κουμουνδούρου τα ποσοστά του κόμματος περιορίζονται στο 13%, όσο δηλαδή και ο μέσος όρος των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ. Στο ευνοϊκότερο σενάριο, κατά το οποίο το κόμμα Κασσελάκη θα ξεπεράσει το 16%, δεν αποκλείεται η εκλογή και 4ου ευρωβουλευτή.

Η μάχη για την 4η θέση φαίνεται ότι θα δοθεί μεταξύ Ελληνικής Λύσης και ΚΚΕ. Τα ποσοστά των κομμάτων κινούνται στη ζώνη του 7%-10%, εξασφαλίζοντας από 2 έδρες στο καθένα.

Η γαλαρία

Το απόλυτο θρίλερ όμως φαίνεται ότι θα παιχτεί στην ουρά της εκλογικής μάχης, καθώς 6 κόμματα (Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, Νέα Αριστερά, ΜέΡΑ25, Δημοκράτες - Λοβέρδος, Λατινοπούλου) κινούνται στη ζώνη πέριξ του 3%.

Επικεφαλής στην κούρσα της γαλαρίας εμφανίζεται η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, με τον μέσο όρο των τελευταίων δημοσκοπήσεων να της δίνει ποσοστά 3,6%-4%, εξασφαλίζοντας την εκλογή ενός ευρωβουλευτή. Οριακά άνω του 3,2% εμφανίζεται η Νίκη του Δημήτρη Νατσιού, ποσοστό που, όπως όλα δείχνουν, κλειδώνει μια έδρα στην επόμενη Ευρωβουλή. Κόκκινο θα χτυπήσει η αγωνία και στα γραφεία της Νέας Αριστεράς.

Το κόμμα εμφανίζεται ακριβώς στη διακεκαυμένη ζώνη, ελάχιστα πάνω από το 3%, και πιθανότατα η εκλογή ευρωβουλευτή θα εξαρτηθεί από την καταμέτρηση της τελευταίας ψήφου. Τέλος, άνω του 1,5% που εξασφαλίζει κρατική χρηματοδότηση αλλά οριακά κάτω του 3% βρίσκονται δημοσκοπικά η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Φωτογραφία: Getty images / Ideal images
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr