ΣΥΡΙΖΑ: Στην επόμενη μέρα των ευρωεκλογών το βλέμμα Κασσελάκη - Το προσκλητήριο σε Ζωή και Βαρουφάκη, ο Ανδρέας και ο… Ψωμιάδης

ΣΥΡΙΖΑ: Στην επόμενη μέρα των ευρωεκλογών το βλέμμα Κασσελάκη - Το προσκλητήριο σε Ζωή και Βαρουφάκη, ο Ανδρέας και ο… Ψωμιάδης

Kλιμακώνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες για την ανασυγκρότηση των δυνάμεων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, με στόχο έναν εναλλακτικό πόλο διακυβέρνησης

kasselakis-syriza
Να ελέγξει την πρωτοβουλία των κινήσεων την επαύριον των ευρωεκλογών επιχειρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, καθώς κλιμακώνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες για την ανασυγκρότηση των δυνάμεων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, με στόχο έναν εναλλακτικό πόλο διακυβέρνησης.

Παντού ο… Τσίπρας

Παρότι η προεκλογική εκστρατεία των περισσότερων κομμάτων για τη βέλτιστη καταγραφή τους στις προσεχείς κάλπες κορυφώνεται μέρα με την μέρα, απορροφώντας το σύνολο σχεδόν της πολιτικής τους δράσης και έκφρασης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη προκαταβολικά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αναφορικά με την «επόμενη μέρα» της «δημοκρατικής παράταξης» από την 9η Ιουνίου και εξής, θέτοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ρόλο πρωταγωνιστή και μνημονεύοντας παράλληλα σε κάθε ευκαιρία το όνομα του προκατόχου του, Αλέξη Τσίπρα.

Μολονότι ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς απουσίαζαν από το δημόσιο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ κατά τις πρώτες ημέρες των εξελίξεων στη γειτονική χώρα με φόντο την Συμφωνία των Πρεσπών, εντούτοις ο κ. Κασσελάκης ανέφερε τον προκάτοχό του σε κάθε γειτονιά και πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας που επισκέφθηκε τις τελευταίες ώρες, όπως και στην αιχμηρή ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες για την Τουρκία, στη λογική της κομματικής συνέχειας.

Το… πρωτογενές πλεόνασμα των αναφορών στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται, ωστόσο, ασύνδετο με τις κεντροαριστερές εξελίξεις, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα τοποθετηθεί, κατά πληροφορίες, από το βήμα της Βουλής για τις ραγδαίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, το διήμερο που διοργανώνει, όμως, το Ινστιτούτο του πρώην Πρωθυπουργού σε συνεργασία με το ίδρυμα του Ζόραν Ζάεφ, πρώην Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ιδίως όταν πρόκειται για την εναρκτήρια εκδήλωση του φορέα Τσίπρα και έπεται λίγα εικοσιτετράωρα της ευρωκάλπης.

Προσκλητήριο σε Ζωή και Βαρουφάκη

Κλείσιμο
Με φόντο την κινητικότητα στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, εξήγησε από πλευράς του πως «η αναμέτρηση των ευρωεκλογών πρέπει να γίνει το τέλος της αλαζονείας και της στασιμότητας και η αρχή για μια βαθιά ανανέωση σε πρόσωπα, σε πολιτικές και σε θεσμούς», ενώ προανήγγειλε «δομικές αλλαγές στο οργανόγραμμα, στα όργανα, τις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο επερχόμενο καταστατικό συνέδριο το φθινόπωρο», για να γνωστοποιήσει πως «θα απευθυνθώ και στελέχη άλλων χώρων που πιστεύω ότι τα χνώτα μας ταιριάζουν, που σε ένα άλλο σενάριο θα μπορούσαμε να είμαστε στο ίδιο κόμμα», πραγματοποιώντας ήδη διεύρυνση προς το Κέντρο.

Ως προς τις διαδικασίες ανασύνταξης της «δημοκρατικής παράταξης», ο ίδιος ξεκαθάρισε πάντως πως «δεν θα μπω σε διαδικασία «διαπραγμάτευσης» με αρχηγούς άλλων κομμάτων. Το δημοκρατικό μέτωπο δεν φτιάχνεται από πάνω. Από την κοινωνία την ίδια μπορεί μόνο να φτιαχτεί» σε άρθρο του στην «Εφ.Συν», λέγοντας ακόμη πως «πέρα από το άνοιγμα στη βάση, θα προσκαλέσω έντιμα, ικανά, προβεβλημένα στελέχη του προοδευτικού χώρου, να αναλάβουν ενεργά θέσεις ευθύνης δίπλα μου στη διευρυμένη δομή», δηλαδή σε μια πιο εξωστρεφή εκδοχή του σημερινού κόμματος.

Την ίδια ώρα, όμως, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ο κ. Κασσελάκης έτεινε ανοιχτά χείρα φιλίας στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και στον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, εξηγώντας από πλευράς του πως «θαυμάζω ειδικά τον νέο κόσμο που δραστηριοποιείται στο Μερα25 και στην Πλεύση Ελευθερίας. Όπως και σέβομαι την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ζωής Κωνσταντοπούλου». Ακόμη και αν «το 2015 δεν υπάρχει πια», όπως υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο άρθρο του, αποστασιοποιούμενος εμμέσως από το κυβερνητικό παρελθόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου οι δύο επικεφαλής, όμως, των παραπάνω πολιτικών φορέων υπήρξαν σε κεντρικούς ρόλους.

Από το σχέδιο του κ. Κασσσελάκη για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ και του ευρύτερου χώρου δεν έλειψαν και οι αναφορές στους ιστορικούς ηγέτες του ΠΑΣΟΚ, μολονότι «ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου πρόκειται να αναστηθεί», όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνοντας ταυτόχρονα πως «η άλλη όψη του παρελθόντος είναι εδώ: το περιβάλλον του Κώστα Σημίτη συγκυβερνά με την ακροδεξιά του Γιώργου Καρατζαφέρη», απευθυνόμενος προς την ΝΔ.

Παρά τους υψηλούς – γραπτούς- τόνους κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέφθηκε, σε κάθε περίπτωση, τόσο το εκλογικό κέντρο της ΝΔ στο Κιλκίς, ευχόμενος στους παρισταμένους καλό αγώνα για το κόμμα τους, όσο και το προεκλογικό κέντρο της Χαριλάου Τρικούπη, στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, σε μια κίνηση πολιτικού πολιτισμού. «Εμείς θέλουμε να κυβερνήσουμε καλύτερα, για το καλό όλου του κόσμου. Όπως έκανε τη συμφιλίωση το 1981 ο Ανδρέας, να μονοιάσουμε όλη τη χώρα, να βάλουμε τους αδύναμους πάνω απ’ όλα, ώστε κανείς να μην μείνει πίσω» όπως είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, επικαλούμενος τον… Ανδρέα Παπανδρέου και το παράδειγμά του.

Το τετ α τετ με Ψωμιάδη

Το κλίμα, όμως, ανάμεσα στους πρόεδρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ήταν μάλλον ψυχροπολεμικό, όταν συναντήθηκαν αναγκαστικά στη Θεσσαλονίκη κατά τις εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων. Εκεί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται με δική του πρωτοβουλία να αντάλλαξε μια στιχομυθία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που αρκέστηκε στα εντελώς τυπικά, καθώς τα επίπεδα του κομματικού ανταγωνισμού έχουν «χτυπήσει» από καιρό κόκκινο.

Στον αντίποδα, πιο φιλικός εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρώην περιφερειάρχη, Παναγιώτη Ψωμιάδη, σε ένα ενσταντανέ που κατέγραψε και ο τηλεοπτικός φακός, αιφνιδιάζοντας πολλούς από τους παρευρισκόμενους, ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

kasselakis-thessaloniki-vid


Ειδήσεις σήμερα:

Εντοπίστηκε το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου που συνετρίβη - «Η κατάσταση δεν είναι καλή»

Ολονύχτιο γλέντι στον Λευκό Πύργο: Ο ΠΑΟΚ πανηγυρίζει το 4ο πρωτάθλημα της ιστορίας του - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η αναταραχή που προκάλεσε η αλλαγή μπαντάνας της Δώρας και ο πρώτος του τάκου του Survivor - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης