Γεραπετρίτης: Χρέος να διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη της γενοκτονίας των Ποντίων

Γεραπετρίτης: Χρέος να διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη της γενοκτονίας των Ποντίων

Ο υπουργός απάντησε στη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που έκανε λόγο για «λαϊκισμό από ακροδεξιές ομάδες στην Ελλάδα», αναφερόμενο στην ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων 

gerapetritis
Θέση στη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο, αναφερόμενο στην ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων, έκανε λόγο για λαϊκισμό από ακροδεξιές ομάδες, πήρε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι.

«Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Πόντου. Νομίζω είναι αυτονόητη η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως έχει ήδη εκφραστεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό. Για εμάς η μνήμη και η τιμή στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα που υπέστησαν βίαιους εκτοπισμούς ή που υπέστησαν πραγματική εξόντωση, συνιστά χρέος, να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη αυτής της πολύ μαύρης σελίδας της ιστορίας μας» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλαμ σχολιάζοντας την κρίση στις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και πώς σκοπεύει να αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Γεραπετρίτης είπε: «Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης έχει εκφραστεί. Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Βόρεια Μακεδονία είναι υποχρεωμένες να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις, τις οποίες έχουν αναλάβει. Η Ελλάδα παρακολουθεί με αυστηρότητα την τήρηση των συμφωνηθέντων. Ακόμη δεν έχει ορκιστεί η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, άρα θα αναμένουμε τις εξελίξεις στο κεφάλαιο αυτό. Δεν υπάρχει προς ώρας η πρόθεση να υπάρξει καμία ενεργοποίηση διαδικασίας επί παραβάσει. Αντιλαμβανόμαστε ότι τα ζητήματα αυτά θα αξιολογηθούν και από την ελληνική διπλωματία, όπως επίσης βεβαίως, και από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας».


Ειδήσεις σήμερα:

Panic Button: Επεκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα - Χορηγείται πλέον σε κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας

Ξανά στο σφυρί η Βίλα Μεταξά στο Σούνιο - Η θέα «Ναός του Ποσειδώνα» κοστίζει €12 εκατ

AΔEΔY: 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 21 Μαΐου - Τι διεκδικούν, ποιοι συμμετέχουν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης