Ο Μητσοτάκης ανεβάζει «ντεσιμπέλ» για τα εθνικά θέματα με φόντο το Σκοπιανό - Η ΝΔ σε τροχιά 2019

Ο πρωθυπουργός στέλνει σήμα αποφασιστικότητας απέναντι στα Σκόπια και στην προοπτική αναβίωσης του αναθεωρητισμού - Στο 33,3% η μέση εκτίμηση για τη ΝΔ στη δημοσκόπηση της Opinion Poll

Η χθεσινή εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος ήταν άμεσα συνυφασμένη με μερικές από τις βασικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πέντε χρόνια πριν, ένα από τα βασικά σημεία κριτικής της ΝΔ στην εν λόγω Συμφωνία ήταν η πλημμελής κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων, με αποτέλεσμα έως και σήμερα μια σειρά προϊόντων να περιγράφονται ως «μακεδονικά», ενώ προέρχονται από τη γειτονική χώρα.

Η αναβίωση της έντασης γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναμφίβολα, είναι ένα από τα θέματα που ακούγονται έντονα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο πρωθυπουργός έχει εστιάσει την προσοχή του τις προηγούμενες μέρες. Και είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δώσει ένα σήμα αποφασιστικότητας απέναντι στα Σκόπια και στην προοπτική αναβίωσης του αναθεωρητισμού, υπενθυμίζοντας στη νέα ηγεσία της γείτονος ότι η Ελλάδα κρατά τα «κλειδιά» για τη συνέχιση της όποιας ευρωπαϊκής της πορείας. Γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει σε όλες τις εμφανίσεις του αυτές τις μέρες ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να απεμπολήσει τους μοχλούς πίεσης απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία, εμφανιζόμενη ως επισπεύδουσα και κυρώνοντας τα μνημόνια για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ η γειτονική χώρα σε ρητορικό επίπεδο αμφισβητεί βασικές προβλέψεις της.

«Και κάποιοι ανιστόρητοι εντός των συνόρων θα πρέπει να καταλάβουν ότι η πατρίδα δεν μπορεί να παραιτείται από τα όπλα της. Φτάσαμε στο σημείο εκείνοι που πρώτα μας φόρτωσαν τη συμφωνία να μας ζητούν τώρα να κυρώσουμε τα μνημόνια. Πότε; Την ώρα που τα ίδια τα Σκόπια την παραβαίνουν», είπε με ένταση από τον ΣΕΒΕ ο κ. Μητσοτάκης θυμίζοντας…2019 και «καρφώνοντας» έτσι τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Κασσελάκη.



«Πατριώτες του γλυκού νερού»

Απευθυνόμενος τακτικά αυτές τις μέρες σε ακροατήρια με έντονες πατριωτικές ευαισθησίες, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να αποδομήσει την επιλογή των κομμάτων στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Και χθες, άλλωστε, μίλησε για την ανάγκη οι πολίτες «να ξεχωρίσουν τους αληθινούς πατριώτες του έργου και του αποτελέσματος από τους ψευτοπατριώτες του γλυκού νερού. Και πολύ περισσότερο από τους εμπόρους των εθνικών αισθημάτων». Μάλιστα, απευθυνόμενος χθες στον ΣΕΒΕ και προς τον Μητροπολίτη Φιλόθεο με τον οποίον είχε συναντηθεί το μεσημέρι στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για εμπόρους πίστης. Σημειωτέον, στη συνάντηση των δύο ανδρών δεν υπήρξε καμία ένταση, ούτε κάποια «μομφή» από μέρους της εκκλησίας, με τις δύο πλευρές να εστιάζουν στα πεδία συνεργασίας.

Σε αυτό το τέμπο θα συνεχίσει ο πρωθυπουργός και στις σημερινές του εξορμήσεις σε τρεις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, αρχής γενομένης από την Κοζάνη, όπου θα βρεθεί στα Σέρβια και στο Βελβεντό, εκτός της πόλης, ενώ το απόγευμα θα είναι στη Φλώρινα και στην Καστοριά.

Αφήγημα σταθερότητας

Το επιχείρημα του πρωθυπουργού, πάντως, παραμένει αναλλοίωτο σε όλες του τις εμφανίσεις και τοποθετήσεις: δεν είναι ώρα για πειραματισμούς και αποφάσεις που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την πολιτική αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Κάτι που θα μπορούσε να ρισκάρει και την καλή πορεία της οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Μια ακόμα έρευνα, αυτής της Opinion Poll για το Action24 χθες, πάντως ήρθε να επιβεβαιώσει την εκτίμηση ότι η ΝΔ κινείται σε τροχιά 2019, με το κυβερνών κόμμα να εμφανίζει μέση τιμή στην εκτίμηση ψήφου 33,3%. Μάλιστα, ακόμα και το κατώτατο ποσοστό που η εταιρία εκτιμά ότι θα λάβει η ΝΔ είναι 31,1% και το ανώτατο 35,5%, κάτι που προφανώς θα κριθεί και από την ένταση της συμμετοχής. Η ΝΔ μάλιστα εμφανίζει διαφορά double score από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κυμαίνεται μεταξύ 14% και 17% στη δεύτερη θέση έναντι του ΠΑΣΟΚ που είναι μεταξύ 10,8% και 13,4%, «φρενάροντας» την πτωτική τάση των τελευταίων μηνών στις έρευνες της ίδιας εταιρίας.


Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στο κέντρο της Αθήνας: Μια νεκρή και ένας χωρίς τις αισθήσεις του από φωτιά - Ήταν αδέλφια

Η «προδοσία» που λύγισε την Δώρα και ο δεύτερος μονομάχος του Survivor - Δείτε βίντεο

Παραλήρημα Ερντογάν: Να γιατί δεν πάμε Eurovision, δεν βρίσκεις πια ούτε έναν φυσιολογικό εκεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr