Κυριάκος Μητσοτάκης: Με θετική ατζέντα απέναντι στο lifestyle Κασσελάκη - Double score της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis

Ασιόδοξος ο πρωθυπουργός η κομματική βάση της ΝΔ και η ευρύτερη κοινωνική πλειοψηφία που διαμορφώθηκε στις προηγούμενες εκλογές θα ανταποκριθούν στο προσκλητήριο που απευθύνει

Δέκα μέρες πριν τις ευρωεκλογές και οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή δεν μοιάζουν ευοίωνες. Κάτι οι εκτιμήσεις των μετεωρολόγων εκείνο το Σαββατοκύριακο ότι η θερμοκρασία θα ξεπεράσει για τα καλά τους 30 βαθμούς, κάτι η κόπωση από τις αλλεπάλληλες εκλογές του περασμένου έτους, αλλά και η εκτίμηση των πολιτών ότι στην πραγματικότητα δεν διακυβεύεται η κυβερνησιμότητα της χώρας, στα κομματικά επιτελεία έχουν αρχίσει να εκτιμούν ότι μπορεί και βιώσουμε ένα αρνητικό ρεκόρ την επόμενη Κυριακή, με συμμετοχή κάτω από 50%, κάτι που δεν έχει καταγραφεί από το 1974 και μετά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει, πάντως, αισιόδοξος ότι η κομματική βάση της ΝΔ και η ευρύτερη κοινωνική πλειοψηφία που διαμορφώθηκε στις προηγούμενες εκλογές θα ανταποκριθούν στο προσκλητήριο που απευθύνει για «αναβάπτιση» της λαϊκής εντολής που έλαβε η ΝΔ πέρυσι το καλοκαίρι. Ο πρωθυπουργός σε συνομιλητές του αναφέρει ότι διαπιστώνει μεγάλη κομματική συσπείρωση και εικόνα καλύτερη και από τις εθνικές εκλογές σε ορισμένες συγκεντρώσεις που κάνει σε πόλεις της περιφέρειας. Παράλληλα, η ηλικιακή σύνθεση της εκλογικής βάσης της ΝΔ που αποτελείται και από πολλούς πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας σημαίνει ότι αυτοί οι εκλογείς μπορεί να είναι πιο συνεπείς από άλλους στο ραντεβού τους. Ο πρωθυπουργός δεν συμφωνεί με τις εκτιμήσεις κάποιων δημοσκόπων ότι η μεγάλη αποχή μπορεί να επηρεάσει αναλογικά περισσότερο τα μεγάλα κόμματα, καθώς εκτιμά ότι η ΝΔ μπορεί να κινητοποιήσει αποτελεσματικά ψηφοφόρους και έτσι να βγει κερδισμένη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης επαφίεται στα κεκτημένα. Αντιθέτως, ζητά επίμονα από τους πολίτες να πάνε στην κάλπη τη μεθεπόμενη Κυριακή, στέλνοντας μήνυμα σταθερότητας και συνέχειας. Ο ίδιος «κλειδώνει» το πρόγραμμα εξορμήσεων του αυτές τις μέρες. Την Πέμπτη θα βρεθεί σε Πάτρα και Πύργο, ενώ το Σαββατοκύριακο θα εκδράμει στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, παραχωρώντας και τη διακαναλική του συνέντευξη την Κυριακή στα Χανιά. Για την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται η επίσκεψη του στη Λάρισα, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα μιλήσει σε μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση της ΝΔ στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Η προεκλογική περίοδος θα κλείσει με την κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού στο Σύνταγμα την Παρασκευή πριν τις ευρωεκλογές.

Θετική ατζέντα για τους πολίτες

Απέναντι στο lifestyle υπόδειγμα του κ. Κασσελάκη, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να αντιπαραβάλλει και τον θετικό πολιτικό λόγο. Εξ ου και χθες από το Star προανήγγειλε έναν δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Σπίτι Μου», λέγοντας ότι αναζητούνται οι χρηματοδοτικοί πόροι, ενώ προανήγγειλε και νέες περιοριστικές παρεμβάσεις για το AirBnB χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες. Παράλληλα, συνεχίζει να εξαπολύει σφοδρά πυρά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάζει πάντα, καταλογίζοντας του πολιτική ελαφρότητα.

«Έχουμε μια επιστροφή στις χειρότερες μέρες του παρελθόντος, του 2015 ή μέχρι και του 2010. Διότι όταν ακούω την αντιπολίτευση να λέει, «κοστίζει πολλά το πρόγραμμά μας, αλλά θα βρούμε τα λεφτά», κάτι μου θυμίζει αυτό. Κάποιος άλλος το είχε πει: "λεφτά υπάρχουν". Και δεν υπήρξαν ποτέ λεφτά», υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός, ενώ καταλόγισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ διάθεση για selfies και ενσταντανέ με φόντο το ταξίδι του στην Παλαιστίνη.



Double score

Την ίδια ώρα, την εικόνα κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος για άλλη μία φορά συγκεντρώνει υψηλότερη αποδοχή από το κόμμα του, τόσο στη δημοτικότητα, όσο και στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για το αξίωμα του πρωθυπουργού, επιβεβαίωσε η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε χθες στο κεντρικό δελτίο του Mega.

Στην εκτίμηση ψήφου, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 31%, με ελαφρές απώλειες σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει οριακά κέρδη 0,3 της μονάδας και ανεβαίνει στο 15,7%. Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ παραμένει σε τιμές double score, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 36%, μακράν πρώτος του οιουδήποτε άλλου προέδρου κόμματος. Αν, παράλληλα, επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του πρωθυπουργού για την «κατανομή» της αποχής, τότε το «κλειδί» για την επίτευξη του 33% που ήταν το ποσοστό της ΝΔ να βρίσκεται, όχι στο πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν, αλλά στο πόσοι ψηφοφόροι της ΝΔ θα βρουν τον δρόμο προς την κάλπη.



Ειδήσεις σήμερα:

Μεσανατολικό, ώρα μηδέν: Παγκόσμιος διπλωματικός πόλεμος για τη Χάγη και την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

Πόλεμος και έρωτας για τον Φάνη και η Δαλάκα στην αρένα των μονομάχων του Survivor - Δείτε βίντεο

Μαλαματίνα: Οι περιπέτειες της οικογένειας συνεχίζονται - Έρωτες, μίση και ιδιωτικά τζετ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr