Στο προσκήνιο και πάλι η κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας

Πληροφορίες μιλούν για πρωτοβουλίες που κυοφορούνται πιθανόν και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς οι δανειστές εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι

Σενάρια πολιτικών εξελίξεων έρχονται στο προσκήνιο από την ασφυκτική πίεση που ασκεί η Τρόικα στην Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή των μέτρων.

Οι δανειστές έχουν ζητήσει  από την Κυβέρνηση να προχωρήσει μέχρι το τέλος του μήνα στην ψήφιση του προϋπολογισμού  για το 2012, όπως και στην ψήφιση όλων των μέτρων για τα οποία  έχει δεσμευτεί η χώρα.

Η αναβολή του  Εurogroup, στο οποίο θα συζητιόταν η εκταμίευση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα, επαναφέρει τον εφιάλτη της εσωτερικής στάσης πληρωμών. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν πληροφορίες  ότι μπροστά σε ένα τέτοιο αδιέξοδο κυοφορούνται πρωτοβουλίες –πιθανόν και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας, ακόμη και με την ανοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Το κλίμα επιδεινώνεται και από δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, όπως της γερμανικής έκδοσης των Financial Times που έκανε λόγο για παραίτηση Παπανδρέου, δημοσίευμα  το οποίο διαψεύστηκε από το Μαξίμου που το χαρακτήρισε «σκουπίδι».

Ταυτόχρονα. η Deutsche Welle μεταδίδει για σχέδιο που προβλέπει  τη διαδικασία χρεοκοπίας της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της, ενώ η Frankfurter Allgemeine υποστηρίζει ότι ο γερμανός υπουργός οικονομίας Φ. Ρέσλερ, κατά την επικείμενη επίσκεψη του στην  Ελλάδα θα συζητήσει το σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας της χώρας.
      
Οι πιέσεις

Η ασφυκτική πίεση της Τρόικας ξεκίνησε επειδή Ευρωζώνη και ΔΝΤ διαπιστώνουν  ότι σε Ιρλανδία και Πορτογαλία γίνονται βήματα για αντιμετώπιση του  δημοσιονομικού  προβλήματος, ενώ η Ελλάδα καθυστερεί να πάρει αποφάσεις με πολιτικό κόστος.

Πιέζουν λοιπόν για δραστική περικοπή των δαπανών, αποκρατικοποιήσεις, εκχώρηση δημόσιας περιουσίας κ.α. Ταυτόχρονα η αδυναμία της Ευρώπης να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κρίση χρέους οδηγεί στην εξάπλωση της και είναι εμφανής ο κίνδυνος κατάρρευσης των αγορών καθώς η κρίση –όπως φαίνεται και από την περίπτωση της Dexia- παρασύρει και πάλι τις τράπεζες, επαναφέροντας μνήμες του 2008.

 Όπως αναφέρουν  πήγες  που παρακολουθούν στενά τις σχετικές διεργασίες με την εκρηκτική τροπή που έχουν λάβει πλέον τα γεγονότα θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες αποφάσεις που θα ξεκαθαρίσουν την κατάσταση μέσα στο επόμενο 20ήμερο.

Κανείς δεν είναι σε θέση αν προδικάσει τις εξελίξεις αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι μια αλλαγή των όρων της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο πλαίσιο της λύσης που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής  της 21ης Ιουλίου. Επικρατέστερη εκδοχή είναι αν έχουμε μια αλλαγή των όρων του PSI  που θα οδηγήσει σε κούρεμα των ελληνικών ομολόγων αντί για 21% σε ποσοστό, ενδεχομένως άνω του 30%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr