Αισιοδοξία στη ΝΔ για υψηλή συσπείρωση στις ευρωεκλογές - Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και η εκτίμηση Μητσοτάκη

Αισιοδοξία στη ΝΔ για υψηλή συσπείρωση στις ευρωεκλογές - Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και η εκτίμηση Μητσοτάκη

Η μέση τιμή της ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου και των τελευταίων δύο χθεσινών δημοσκοπήσεων (GPO για το STAR και ProRata) είναι στο 33%, όσο πήρε και το 2019

mitsotakis_xr
Με τον…αέρα των αρκετών σωστών αθλητικών προβλέψεων, για το πρωτάθλημα, το Final-4 του μπάσκετ, αλλά και τον τελικό του Conference League, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε χθες από τον Πύργο να περάσει και στις πολιτικές προβλέψεις. «Την επόμενη Κυριακή η ΝΔ θα πετύχει και θα ξεπεράσει τον στόχο τον οποίον έχει θέσει για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ώστε να τριτώσουν οι νίκες», είπε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κυβερνών κόμμα μπορεί ακόμα και να ξεπεράσει το 33%.

«Συνήθως ο Μητσοτάκης πάντα κάνει μια έκπληξη στο τέλος», αναφέρει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού με γνώση περί τα κομματικά, όταν το protothema.gr του ζήτησε μια εκτίμηση με βάση τα τρέχοντα δημοσκοπικά δεδομένα. Στην πραγματικότητα, η μέση τιμή της ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου και των τελευταίων δύο δημοσκοπήσεων που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας (GPO για το STAR και ProRata) είναι στο 33%, όσο πήρε το κόμμα και το 2019. Στατιστικά, βέβαια, και με βάση τις ακρότατες τιμές, η ΝΔ μπορεί να κινηθεί προς το άνω άκρο, προς επίρρωσιν της πρόβλεψης του κ. Μητσοτάκη.

Η ανάλυση της εκτίμησης Μητσοτάκη

Στο Μέγαρο Μαξίμου καταγράφουν τα δημοσκοπικά δεδομένα με ποιοτικές και ποσοτικές αναλύσεις. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, κάνει καθημερινά και τη δική του «δημοσκόπηση» στην κοινωνία, με βάση τις εξορμήσεις του, αλλά και με δεδομένη την εκλογική εμπειρία που έχει αποκτήσει μετά από τις εκλογές του 2019 και του 2023, στις οποίες η ΝΔ κατέγραψε εμφατικές νίκες.

Ένας πρώτος λόγος αισιοδοξίας του πρωθυπουργού είναι ότι διαπιστώνει υψηλή συσπείρωση στις τάξεις των ψηφοφόρων του κόμματος. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις διαπιστώνει και μεγαλύτερη προσέλευση σε ομιλίες του, συγκριτικά με τις αντίστοιχες ομιλίες που έκανε πριν τις εθνικές εκλογές. Παράλληλα, έμπειροι περί τα εκλογικά συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν ότι τα εκλογικά κοινά της Νέας Δημοκρατίας, στα οποία το κυβερνών κόμμα έχει μεγάλη υπεροχή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, είναι και τα εκλογικά συνεπέστερα, συνεπώς σε περιβάλλον υψηλής αποχής μπορεί να τονώσουν επιπρόσθετα τα «γαλάζια» ποσοστά. Παράλληλα, η δεξαμενή των αναποφάσιστων σε όλες τις έρευνες παραμένει υψηλή, με πολλούς εξ αυτών να έχουν ψηφίσει τη ΝΔ στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, συνεπώς το κυβερνών κόμμα μπορεί να αντλήσει από αυτή τη δεξαμενή.

Ο κίνδυνος της παραλίας

Κλείσιμο
Η αποχή, πάντως, είναι αστάθμητος παράγων για το πολιτικό σύστημα, της ΝΔ μη εξαιρουμένης. Με βάση τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, η επόμενη Κυριακή θα είναι ιδιαιτέρως ζεστή, ενώ οι ευρωεκλογές δεν συνδυάζονται μετά από μια δεκαετία και με αυτοδιοικητικές εκλογές. Παράλληλα, αρκετοί πολίτες εκτιμούν ότι δεν διακυβεύεται η πολιτική σταθερότητα, με νωπές τις εθνικές εκλογές, ενώ ευρύτερα μέσα στο 2023 οι πολίτες ψήφισαν τέσσερις φορές (εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές), συνεπώς έχει επέλθει μια «κόπωση».

Η προοπτική της μεγάλης, άνω του 50%, αποχής αποτελεί παράγοντα συσκότισης και των πολιτικών εκτιμήσεων, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια ποια κοινά θα είναι αυτά που θα εμφανιστούν στην κάλπη. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός, ευκαιρίας δοθείσης, «ξορκίζει» την αποχή, καλώντας τους πολίτες να πάνε στην κάλπη. «Ξέρω, την επόμενη Κυριακή μάλλον θα έχουμε καλό καιρό, ζέστη, μπορεί ο πειρασμός να πάμε στην παραλία να είναι μεγάλος. Πάτε και στην παραλία, αλλά φροντίστε να πάτε να ψηφίσετε πριν ή έστω μετά, γιατί η Ευρώπη έχει μεγάλη σημασία και για εσάς και για τη νέα γενιά», είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης από την Πάτρα.

Σημειωτέον, στην κυβέρνηση υπάρχει ικανοποίηση από το ρυθμό αποστολής των φακέλων με τις επιστολικές ψήφους, καθώς μέχρι και χθες είχαν παραληφθεί πάνω από 120.000 φάκελοι εκλογέων.

«Καθαρίζει» το τοπίο με αστερίσκο για τον δεύτερο

Ακριβώς μια εβδομάδα πριν το φινάλε της προεκλογικής περιόδου, τα πράγματα μοιάζουν να ξεκαθαρίζουν, με τη ΝΔ να διατηρεί προβάδισμα μεγαλύτερο του double score έναντι του δεύτερου κόμματος. Μάλιστα, στην έρευνα της ProRata παρατηρείται ανατροπή για τη δεύτερη θέση, με το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο και μια σειρά κομμάτων στα αριστερά σε υψηλές τιμές π.χ. το ΚΚΕ καθαρά τέταρτο και διψήφιο, ενώ υψηλά αποτυπώνονται Νέα Αριστερά και Κόσμος. Πιο συγκεκριμένα, η εκτίμηση εκλογικής επιρροής της Νέας Δημοκρατίας είναι 33.3%, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 12%, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 13%, του ΚΚΕ 11.2%, της Ελληνικής Λύσης 8.5%, της Νίκης και της Νέας Αριστεράς, αντίστοιχα, 4.5%, ενώ της Πλεύσης Ελευθερίας 3.9%. Ακολουθούν ο Κόσμος και η Φωνή Λογικής με 2.3%

unnamed


Αντίθετα, στην έρευνα της GPO o ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρά στη δεύτερη θέση, ενώ το ΚΚΕ εμφανίζει πτωτική τάση, ομοίως και η Νέα Αριστερά που εμφανίζεται πέριξ του 3%. Πιο συγκεκριμένα, στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 33,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,2% και το ΠΑΣΟΚ 13,2%, ενώ ακολουθούν Ελληνική Λύση 8,4%, ΚΚΕ 8,2%, ΝΙΚΗ 3,6%, Πλεύση Ελευθερίας 3,5%, Νέα Αριστερά 3%, Δημοκράτες 2,6%, Φωνή Λογικής 2,2% και Μέρα25 2%.

010


Ειδήσεις σήμερα:

Ένοχος ο Τραμπ και για τις 34 κατηγορίες για την υπόθεση της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς

Η αντίδραση της Στόρμι Ντάνιελς όταν έμαθε πως καταδικάστηκε ο Τραμπ

Τι σημαίνει η καταδίκη Τραμπ για τις Αμερικανικές εκλογές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης