ΣΥΡΙΖΑ: Δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις και αριστερές διαρροές πιέζουν την Κουμουνδούρου

ΣΥΡΙΖΑ: Δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις και αριστερές διαρροές πιέζουν την Κουμουνδούρου

Σε πλήρη κινητοποίηση ο κομματικός μηχανισμός αφού τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν ντέρμπι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

kasselakis_arxeio_n
Σε μάχη μέχρις εσχάτων επιδίδεται η Κουμουνδούρου για να «κλειδώσει» τη δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές, καθώς τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν ντέρμπι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, θέτοντας σε πλήρη κινητοποίηση τον κομματικό μηχανισμό.

Μολονότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί διακαώς να επιβεβαιώσει την παγίωσή της ως εναλλακτικός πόλος εξουσίας απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, εντούτοις η δημοσκόπηση της Prorata χθες τάραξε τα κομματικά νερά, φέρνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τρίτο με ποσοστό 12%, πίσω δηλαδή από την ΝΔ που προηγείται με ποσοστό 33,3% και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που επιστρέφει στη δεύτερη θέση με 13%. Με δεδομένο ότι υπολείπονται λιγότερες από δέκα μέρες για το άνοιγμα της κάλπης, αλλά και πολλοί παραμένουν άγνωστοι Χ, όπως το ποσοστό της αποχής, δεν μοιάζει σαφές ποιο κόμμα θα κόψει τελικά δεύτερο το νήμα, εντείνοντας την αγωνία σε αμφότερα τα επιτελεία.

Ανάσα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έδωσε, ωστόσο, η δημοσκόπηση της GPO, που τον κατατάσσει στη δεύτερη θέση με ποσοστό 16,2%, καθώς προηγείται η ΝΔ με 33,1%, και το ΠΑΣΟΚ παραμένει τρίτο με ποσοστό 13,2%. Η ρευστή κατάσταση, όμως, ως προς την αντίδραση του εκλογικού σώματος, αλλά και την ανανέωση στο κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μέσω της διεύρυνσης, κρατούν προσώρας επιφυλακτικούς τους πολιτικούς αναλυτές, ιδίως όταν το ποσοστό των αναποφάσιστων εξακολουθεί να κυμαίνεται πολύ ψηλά.

Αιμορραγία στα αριστερά

Την ίδια ώρα, η εμφάνιση νέων – και αριστερόστροφων στην πλειοψηφία τους- κομμάτων, τα οποία αναπτύσσουν δυναμική στις τελευταίες μετρήσεις, δημιουργεί συνθήκες πίεσης για την ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι σαφές ότι παραπάνω αντλούν ένα μέρος των δυνάμεών τους απευθείας από τους τρεις που προπορεύονται.

Κλείσιμο
Μετά τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, άλλωστε, ως κόμματα με στοιχεία ορατότητας εμφανίζονται πλέον ο «Κόσμος» υπό τον Πέτρο Κόκκαλη, όπως και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ επιστροφή με αξιώσεις καταγράφεται και στην περίπτωση του ΜέΡΑ25, του Γιάνη Βαρουφάκη.

Η ενδυνάμωση των κομμάτων αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει σημάνει συναγερμό στην Κουμουνδούρου, καθώς αυτή βλέπει να διεμβολίζεται, με τον Πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη να δηλώνει στην ΕΡΤ πως «είναι καιρός η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος της Ιστορίας, να πει ναι στα ιδεώδη της και στον ανθρωπισμό και όχι στα συμφέροντα». «Αυτό πρέπει να γίνει. Είμαστε ξεκάθαρα με το μέρος της Παλαιστίνης. Αυτή είναι η σωστή μεριά της Ιστορίας» κατέληξε, σε μια προσπάθεια διαλεκτικής με το παλαιότερο -και αριστερό- κοινό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Τα ηγετικά στελέχη της Κουμουνδούρου, πάντως, θεωρούν την κινδυνολογία και την λάσπη που δέχονται, ως «απόρροια του πανικού που έχει κυριεύσει τη Ν.Δ», καθώς οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν όλο και περισσότερο στην εκτίμηση ότι το κυβερνόν κόμμα δεν έχει «κλειδώσει» τον στόχο του 33%, όπως επισημαίνουν. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εμφανίζει, κατά τους ίδιους, σταθερή τάση ανόδου, ενώ υπερτερεί συντριπτικά στις νέες ηλικίες, καθώς και στην μεγάλη δεξαμενή των πολιτών που είχαν απογοητευτεί από την πολιτική. Οι διαπιστώσεις αυτές δικαιώνουν- όπως εκτιμάται- την στρατηγική του για την όσο πιο ευρεία απεύθυνση του Κασσελάκη όλα τα «κοινά» που αποτελούν τις συνιστώσες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. «Τόσο μένος και τόση κινδυνολογία, δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά στη Ν.Δ. και κάτι πάει πολύ καλά στον ΣΥΡΙΖΑ», σχολίαζαν χαρακτηριστικά κύκλοι της Κουμουνδούρου.

Μαστίγιο και καρότο

Σε κάθε περίπτωση, η Κουμουνδούρου προχώρησε σε αναδίπλωση χθες αναφορικά με το ενδεχόμενο μελλοντικής αξιοποίησης του Αλέξη Τσίπρα από τον Στέφανο Κασσελάκη, επαινώντας τον πρώην Πρωθυπουργό, παρά το… φύλλο πορείας από την Κεντροαριστερά, που έσπευδαν να του χρεώσουν. Όπως είπε η κυρία Κεχαγιά, είναι «τιμή για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία η εκπροσώπηση του κόμματος και του προοδευτικού κόσμου από τον Αλέξη Τσίπρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με την Κουμουνδούρου να ανακρούει πρύμναν, στον απόηχο της συνέντευξης του Στέφανου Κασσελάκη, στον ΑΝΤ1.

Ερωτηθείσα αν ο κ. Κασσελάκης εννοεί τα όσα δήλωσε για τον προκάτοχό του αναφορικά με την συμμετοχή του σε ένα μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα, η κυρία Κεχαγιά απάντησε πως «είναι ενεργός πολιτικά ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι ενεργός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, συμπορεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας πως «είναι τιμή μας που υπερασπίζεται» τον προοδευτικό κόσμο στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Μάλιστα, η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δυσφόρησε στη λογική ότι τα όσα δήλωσε ο κ. Κασσελάκης δεν αποδόθηκαν με ακρίβεια, τη στιγμή που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε αναφέρει πως «δεν πρόκειται να είναι στην κυβέρνηση ως πρώην πρωθυπουργός. Είναι σημαία για τον ΣΥΡΙΖΑ και οι θέσεις του είναι σε ένα πιο διεθνές επίπεδο».

Αναφορικά με την επομένη των Ευρωεκλογών και την Κεντροαριστερά, η κυρία Κεχαγιά απάντησε πως «είναι μια πρόωρη συζήτηση» και «ενδεχομένως να μη χρειάζεται μια τέτοια συζήτηση ή να μην χρειαστεί και μετά τις ευρωεκλογές», συμπλήρωσε. «Θα είμαστε το πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές» ανέφερε ακόμη, χαρακτηρίζοντας την ευρωκάλπη ως το πρώτο βήμα για μια νικηφόρα πορεία. Ως προς την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, «είναι μια συζήτηση που εγώ την ακούω δεκαετίες» τόνισε και για το ποιος μπορεί να ηγηθεί και αν τεθεί αντίστοιχο θέμα, «είναι κάτι εντελώς άκαιρο και άσκοπο επί της παρούσης», κατέληξε η κυρία Κεχαγιά.

Ειδήσεις σήμερα:

Η επόμενη ημέρα στον Κυπελλούχο Ευρώπης Ολυμπιακό - Τα συμβόλαια που λήγουν, οι ρήτρες και οι αμετακίνητοι

Η αντίδραση της Στόρμι Ντάνιελς όταν έμαθε πως καταδικάστηκε ο Τραμπ

Τι σημαίνει η καταδίκη Τραμπ για τις Αμερικανικές εκλογές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης