Αλληλοϋποστήριξη υποψηφίων Ελλάδας -Τουρκίας για τον ΟΑΣΕ πρότειναν Γεραπετρίτης - Φιντάν

Αλληλοϋποστήριξη υποψηφίων Ελλάδας -Τουρκίας για τον ΟΑΣΕ πρότειναν Γεραπετρίτης - Φιντάν

Οι δύο χώρες θα στηρίξουν τον Φεριντούν Σινιρίογλου και την Μάνια Τελαλιάν για σημαντικές θέσεις στον διεθνή οργανισμό

fidan-gerapetritis-RTHROU
Σε μια προσπάθεια τόνωσης του θετικού κλίματος της ελληνοτουρκικής προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο χώρες εξέφρασαν με επιστολές των υπουργών Εξωτερικών την αλληλοϋποστήριξη τους στις υποψηφιότητές τους για δυο σημαντικές θέσεις του ΟΑΣΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, με επιστολή τους ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χακάν Φιντάν προς τον ΟΑΣΕ δηλώνουν ότι η Ελλάδα υποστηρίζει για την θέση του γγ του ΟΑΣΕ τον Τούρκο πρέσβη και πρώην υφυπουργό εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίογλου και την υποψηφιότητα της Μάνιας Τελαλιάν για την θέση της Διευθύντριας του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODHIR).

Ο ΟΑΣΕ, παρά το γεγονός ότι το κύρος του έχει υποβαθμιστεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, παραμένει ο μοναδικός περιφερειακός μηχανισμός ασφάλειας και συνεργασίας στον οποίο συμμετέχει η Ευρώπη, η Βορεια Αμερική, η Ρωσια και η Ευρασία. Για την Τουρκία έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω και των φιλοδοξιών του Ταγίπ Ερντογαν να εμπεδώσει την επιρροή της χώρας του στις λεγόμενες «Τουρκικές Δημοκρατίες» της Κεντρικής Ασίας. Συγχρόνως η Άγκυρα μέσω του ΟΑΣΕ θα επιχειρήσει να προβάλει τον δικο της περιφερειακό ρόλο και τον ρόλο «γέφυρας» μεταξύ Δύσης -Ανατολής.

Ο ODHIR είναι το γραφείο του ΟΑΣΕ το οποίο από την εποχή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο καταγράφει τις παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου , των Δημοκρατικών Αρχών ,των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων στις 57 χώρες μέλη του.

Κλείσιμο
Πάντως η στήριξη από την Ελλάδα στο πρόσωπο του Σινιρίογλου δημιουργεί προβληματισμό καθώς ο Τούρκος έμπειρος και ισχυρότατος στο βαθύ κράτος της Τουρκίας διπλωμάτης ήταν αυτός που σαν Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας του στον ΟΗΕ υπέγραψε μια σειρά επιστολών στον ΟΗΕ που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία. Μεταξύ αυτών την επιστολή της 18ης Μαρτίου 2020 (Α/74/757) που ανακήρυττε και περιλάμβανε τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» αλλά και της επιστολής της 13ης Ιουλίου 2021 (A/75/961–S/2021/651) με την οποία η Τουρκία για πρώτη φορά επικαλούμενη την παραβίαση της δήθεν υποχρέωσης αποστρατικοποίησης των νησιών, διεύρυνε τις «γκρίζες ζώνες» αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία επί όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

Η Μάνια Τελαλιάν είναι έγκριτη νομικός και διετέλεσε επί μακρόν επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.



Ειδήσεις σήμερα:

Μπάιντεν: Έχω στα χέρια μου σχέδιο εκεχειρίας τριών φάσεων από το Ισραήλ

Επιμένει η Σιλιάνοφσκα: Σέβομαι τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως έχω το δικαίωμα να χρησιμοποιώ τον όρο «Μακεδονία»

Στόρμι Ντάνιελς: Το κορίτσι από το Μπατόν Ρουζ που έφτασε στην κορυφή της βιομηχανίας του σεξ και «γκρέμισε» τον Τραμπ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης