Ο Μητσοτάκης στη μάχη της Κρήτης για να παραμείνει «γαλάζια» - Σκηνικό δημοσκοπικής κυριαρχίας με double score

Ο Μητσοτάκης στη μάχη της Κρήτης για να παραμείνει «γαλάζια» - Σκηνικό δημοσκοπικής κυριαρχίας με double score

Σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο σήμερα ο πρωθυπουργός - Από τα Χανιά η διακαναλική συνέντευξη την Κυριακή

mitsotakis_kriti_xr
Με λιγότερο από μια εβδομάδα «καθαρό χρόνο» προεκλογικής περιόδου να απομένει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρίχνεται στη μάχη της Κρήτης με έναν στόχο: να κρατήσει «γαλάζια» τη Μεγαλόνησο, μετά το ιστορικό επίτευγμα της ΝΔ να κερδίσει και τους τέσσερις νομούς του νησιού στις εθνικές εκλογές του 2023, κάτι που δεν είχε καταφέρει ποτέ στη μεταπολίτευση. Σε δύο νομούς μάλιστα, τα Χανιά και το Λασίθι με ποσοστά που άγγιξαν ή προσέγγισαν το 40%.

Η «μάχη της Κρήτης» είναι συμβολικά, αλλά και ουσιαστικά σημαντική για τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος καλείται να αντιπαρατεθεί με άλλους δύο Κρητικούς πολιτικούς αρχηγούς, τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Κασσελάκη. Με τον κ. Κασσελάκη μάλιστα έλκουν ταυτόχρονα την καταγωγή τους από τα Χανιά, ενώ ο θείος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ χρημάτισε επ’ ολίγον και βουλευτής της ΝΔ πριν τις εθνικές εκλογές, με τις οποίες πολιτεύτηκε το 2023. Με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί ισχυρές δυνάμεις στην Κρήτη λόγω του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και του «πράσινου» ιστορικού του νησιού, ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι η κατά το δυνατόν μέγιστη γαλάζια «συσπείρωση», ώστε η ΝΔ αφενός να διατηρήσει την πρωτιά της, αφετέρου να κινηθεί πέριξ των ποσοστών της, ακόμα και σε ιδιαίτερα «δύσκολους» γι’ αυτήν νομούς, όπως το Ηράκλειο.

Η αρχή γίνεται από την πρωτεύουσα της Κρήτης, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα περπατήσει στους δρόμους της πόλης και προς το μεσημέρι θα συνομιλήσει με πολίτες στη λεωφόρο Δικαιοσύνης. Αναμένεται επίσης να επισκεφθεί και το λιμάνι του Ηρακλείου. Αμέσως μετά, αναχωρεί για το Ρέθυμνο, όπου επίσης θα περπατήσει στους δρόμους της πόλης και εν συνεχεία θα μιλήσει στο Γεράνι. Η συνέχεια θα δοθεί την Κυριακή από την πατρώα γη των Χανίων, όπου ο πρωθυπουργός επέλεξε να παραχωρήσει τη διακαναλική συνέντευξη της ΝΔ στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων. Αφού απαντήσει σε ερωτήσεις εφ’ όλης της ύλης, με τη συνέντευξη να μεταδίδεται σε απευθείας σύνδεση, το απόγευμα θα μιλήσει στο ιστορικό καφέ «Κήπος» των Χανίων.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1o0z6xyv6sp)
Κλείσιμο


Σκηνικό κυριαρχίας

Ο κ. Μητσοτάκης κατέρχεται στην Κρήτη με ένα μάλλον παγιωμένο δημοσκοπικό σκηνικό που εμφανίζει τη ΝΔ πολύ κοντά στον πήχη του 33%, το μέτρο επιτυχίας που έχει θέσει ο πρωθυπουργός για το κόμμα του. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc για τον ANT1, το ποσοστό της ΝΔ στην εκτίμηση αποτελέσματος μετράται στο 33,4% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 16,5%. Στην έρευνα της Pulse το ποσοστό της ΝΔ με το σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων είναι στο 32% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 16,5%. Με βάση, δε, την έρευνα της Marc η ΝΔ σε κάθε περίπτωση θα έχει το «3» μπροστά στο ποσοστό της, καθώς η κατώτερη τιμή της είναι 30,7 και η ανώτερη 36,1%. Σημειωτέον, ο κ. Μητσοτάκης μοιάζει να εκτιμά ότι η ΝΔ μπορεί να κινηθεί και προς τις ανώτερες τιμές, εφόσον οι ψηφοφόροι της είναι εκλογικά συνεπείς και επιβεβαιωθούν τα σενάρια για υψηλή αποχή, ίσως και άνω του 50%.

Στην έρευνα της Marc, μάλιστα, το σκηνικό μοιάζει πιο ξεκάθαρο και ως προς τη δεύτερη θέση καθώς το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται στο 13,6%, με την ανώτερη τιμή του να μην «πιάνει» την κατώτερη τιμή του ΣΥΡΙΖΑ. Η ανώτερη τιμή του ΠΑΣΟΚ και η κατώτερη του ΣΥΡΙΖΑ τέμνονται ελαφρώς στην έρευνα της Pulse, αλλά και εκεί η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι ευκρινής. Μένει, βεβαίως, να φανεί, αν οι ψηφοφόροι που ο κ. Κασσελάκης «τραβά» από τη δεξαμενή της αποχής θα εμφανιστούν εν τέλει στην κάλπη της άλλης Κυριακής.

Ειδήσεις σήμερα:

Χωρίς τέλος το θρίλερ με την απανθρακωμένη σορό άνδρα στα Λιόσια - «Τον έδερνε ο γιος του», λένε οι γείτονες


Η Τζένιφερ Λόπεζ ακύρωσε την περιοδεία της για να περάσει χρόνο με την οικογένειά της


Αθήνα, 1929: Η συμμορία «Ροκαμβόλ», οι Έλληνες Μπόνι και Κλάιντ, ήταν αδέρφια και εραστές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης