Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη «μάχη της Κρήτης»: Οι ομιλίες σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη «μάχη της Κρήτης»: Οι ομιλίες σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο

Tον προλόγισε ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, ο οποίος ανήκει στον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς - Ο πρωθυπουργός πρόκειται να παραχωρήσει τη διακαναλική συνέντευξη της ΝΔ στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων το πρωί της Κυριακής

mitsotakis_xr
Με λιγότερο από μια εβδομάδα «καθαρό χρόνο» προεκλογικής περιόδου να απομένει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρίχνεται στη μάχη της Κρήτης με έναν στόχο: να κρατήσει «γαλάζια» τη Μεγαλόνησο, μετά το ιστορικό επίτευγμα της ΝΔ να κερδίσει και τους τέσσερις νομούς του νησιού στις εθνικές εκλογές του 2023, κάτι που δεν είχε καταφέρει ποτέ στη μεταπολίτευση. Σε δύο νομούς μάλιστα, τα Χανιά και το Λασίθι με ποσοστά που άγγιξαν ή προσέγγισαν το 40%.

Μετά την πρωινή του επίσκεψη στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου αλλά και μία σύντομη βόλτα στο κέντρο της πόλης, όπου συνομίλησε με πολίτες, ο πρωθυπουργός μετέβη σε εκλογικό κέντρο της ΝΔ όπου απηύθυνε χαιρετισμό σε συγκεντρωμένους πολίτες. 

Δείτε την ομιλία που εκφώνησε σήμερα ο πρωθυπουργός στο Ηράκλειο, στην οποία τον προλόγισε ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, ο οποίος ανήκει στον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς: 


Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ηράκλειο Κρήτης
Κλείσιμο

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, όπου συνομίλησε με τα στελέχη του Οργανισμού για την την ανάπτυξη του λιμένα, την αύξηση που καταγράφει ο τομέας της κρουαζιέρας, αλλά και τη σύμβαση παραχώρησης που υπεγράφη με τον όμιλο Grimaldi. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα παρακολούθησε και ένα βίντεο σχετικά με τον λιμένα και τα έργα αναβάθμισης που έχουν υλοποιηθεί.

Επίσης, συνεχάρη τη διοίκηση του ΟΛΗ για την εξαιρετική -όπως είπε- δουλειά την οποία έχει κάνει, «αποδεικνύοντας ότι ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, όπως είναι το λιμάνι του Ηρακλείου, μπορεί να αναδειχθεί περαιτέρω και με αυτό τον τρόπο να εξασφαλίσει το ελληνικό Δημόσιο και ένα πολύ καλύτερο τίμημα». Όπως σημείωσε, η διαδικασία της σύμβασης παραχώρησης, πρακτικά, έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η κύρωσή της από τη Βουλή.

«Είμαστε μία χώρα ταυτισμένη με τη θάλασσα, χρειαζόμαστε δημόσιες επενδύσεις, είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές, και σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε να προχωράμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε ότι οι πόροι, οι οποίοι θα προέλθουν από τις συμβάσεις παραχώρησης των λιμανιών μας, θα αξιοποιηθούν προκειμένου να κάνουμε περαιτέρω επενδύσεις σε άλλα λιμάνια. Επενδύσεις, τις οποίες τα λιμάνια μας χρειάζονται». «Η ανάδειξη των βασικών μας υποδομών αποτέλεσε μία κεντρική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης», κατέληξε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός βρέθηκε στη Λότζια, όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ηρακλείου, Αλέξη Καλοκαιρινό, ο οποίος του έθεσε, μεταξύ άλλων, ζητήματα που σχετίζονται με το ΒΟΑΚ, την αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες και λειτουργήσει το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι, το Παγκρήτιο Στάδιο, τις ρυθμίσεις οφειλών των πολιτών προς τον Δήμο, την τακτοποίηση αυθαίρετων, την κοινωνική κατοικία, αλλά και την ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας για την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηρακλείου, καθώς και τη σχολική στέγη.

Κατά την άφιξη του στον Δήμο Ηρακλείου, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ επεσήμανε πως «το Ηράκλειο είναι μία πόλη με απίστευτο δυναμισμό, πρέπει όμως να οργανώσει σωστά αυτήν τη νέα αναπτυξιακή δυναμική του». Όπως διευκρίνισε, προς αυτήν την κατεύθυνση η συνεργασία είναι απολύτως απαραίτητη. «Έχουμε μια πλούσια ατζέντα θεμάτων, τα οποία ήδη συζητούμε για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε καλύτερα τον δήμο», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από μέλη της κυβέρνησης, υποψήφιους ευρωβουλευτές, τοπικούς βουλευτές, αλλά και τοπικά στελέχη της ΝΔ, είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει και μία σύντομη βόλτα στο κέντρο της πόλης, όπου συνομίλησε με πολίτες, οι οποίοι του ευχήθηκαν καλή επιτυχία ενόψει των ευρωεκλογών.

Η «μάχη της Κρήτης»

Η «μάχη της Κρήτης» είναι συμβολικά, αλλά και ουσιαστικά σημαντική για τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος καλείται να αντιπαρατεθεί με άλλους δύο Κρητικούς πολιτικούς αρχηγούς, τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Κασσελάκη. Με τον κ. Κασσελάκη μάλιστα έλκουν ταυτόχρονα την καταγωγή τους από τα Χανιά, ενώ ο θείος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ χρημάτισε επ’ ολίγον και βουλευτής της ΝΔ πριν τις εθνικές εκλογές, με τις οποίες πολιτεύτηκε το 2023. Με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί ισχυρές δυνάμεις στην Κρήτη λόγω του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και του «πράσινου» ιστορικού του νησιού, ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι η κατά το δυνατόν μέγιστη γαλάζια «συσπείρωση», ώστε η ΝΔ αφενός να διατηρήσει την πρωτιά της, αφετέρου να κινηθεί πέριξ των ποσοστών της, ακόμα και σε ιδιαίτερα «δύσκολους» γι’ αυτήν νομούς, όπως το Ηράκλειο.

Αμέσως μετά την ομιλία του στο Ηράκλειο, ο πρωθυπουργός αναχώρησε  για το Ρέθυμνο, όπου περπάτησε στους δρόμους της πόλης και εν συνεχεία μίλησε  στο Γεράνι: «Θέλω να σας ζητήσω να βρεθούμε στην κάλπη και να ξορκίσουμε την αποχή να δώσουμε στη νέα δημοκρατία μία ακόμη μεγάλη νίκη στις πολλες που έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια μαζί», είπε μεταξύ άλλων. 

Η συνέχεια θα δοθεί την Κυριακή από την πατρώα γη των Χανίων, όπου  Αφού απαντήσει σε ερωτήσεις εφ’ όλης της ύλης, με τη συνέντευξη να μεταδίδεται σε απευθείας σύνδεση, το απόγευμα θα μιλήσει στο ιστορικό καφέ «Κήπος» των Χανίων.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1o0z6xyv6sp)


Σκηνικό κυριαρχίας

Ο κ. Μητσοτάκης κατέρχεται στην Κρήτη με ένα μάλλον παγιωμένο δημοσκοπικό σκηνικό που εμφανίζει τη ΝΔ πολύ κοντά στον πήχη του 33%, το μέτρο επιτυχίας που έχει θέσει ο πρωθυπουργός για το κόμμα του. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc για τον ANT1, το ποσοστό της ΝΔ στην εκτίμηση αποτελέσματος μετράται στο 33,4% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 16,5%. Στην έρευνα της Pulse το ποσοστό της ΝΔ με το σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων είναι στο 32% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 16,5%. Με βάση, δε, την έρευνα της Marc η ΝΔ σε κάθε περίπτωση θα έχει το «3» μπροστά στο ποσοστό της, καθώς η κατώτερη τιμή της είναι 30,7 και η ανώτερη 36,1%. Σημειωτέον, ο κ. Μητσοτάκης μοιάζει να εκτιμά ότι η ΝΔ μπορεί να κινηθεί και προς τις ανώτερες τιμές, εφόσον οι ψηφοφόροι της είναι εκλογικά συνεπείς και επιβεβαιωθούν τα σενάρια για υψηλή αποχή, ίσως και άνω του 50%.

Στην έρευνα της Marc, μάλιστα, το σκηνικό μοιάζει πιο ξεκάθαρο και ως προς τη δεύτερη θέση καθώς το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται στο 13,6%, με την ανώτερη τιμή του να μην «πιάνει» την κατώτερη τιμή του ΣΥΡΙΖΑ. Η ανώτερη τιμή του ΠΑΣΟΚ και η κατώτερη του ΣΥΡΙΖΑ τέμνονται ελαφρώς στην έρευνα της Pulse, αλλά και εκεί η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι ευκρινής. Μένει, βεβαίως, να φανεί, αν οι ψηφοφόροι που ο κ. Κασσελάκης «τραβά» από τη δεξαμενή της αποχής θα εμφανιστούν εν τέλει στην κάλπη της άλλης Κυριακής.

Ειδήσεις σήμερα:

Χωρίς τέλος το θρίλερ με την απανθρακωμένη σορό άνδρα στα Λιόσια - «Τον έδερνε ο γιος του», λένε οι γείτονες


Η Τζένιφερ Λόπεζ ακύρωσε την περιοδεία της για να περάσει χρόνο με την οικογένειά της


Αθήνα, 1929: Η συμμορία «Ροκαμβόλ», οι Έλληνες Μπόνι και Κλάιντ, ήταν αδέρφια και εραστές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης