Χαρίτσης: Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Κασσελάκης έχουν αυτοεξαιρεθεί από τη συζήτηση για την Κεντροαριστερά

«Δεν είναι η λύση ούτε το lifestyle του κ. Κασσελάκη, ούτε η αναπαλαίωση του παλαιού ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης

Για την επόμενη ημέρα των Ευρωεκλογών, τα διακυβεύματα της κάλπης, αλλά και τις δυνητικές προοδευτικές συνεργασίες στο εξής τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, στη διάρκεια της Διακαναλικής Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Νέα Αριστερά.

«Καρφί» Χαρίτση για Κασσελάκη

Εμείς ως Νέα Αριστερά είμαστε στη διάθεσή σας, για να «απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις όσο βολικές ή άβολες κι αν είναι αυτές» ανέφερε, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Χαρίτσης, στον απόηχο της επεισοδιακής συνέντευξης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο, απαντώντας ως προς τα ευρωπαϊκά διακυβεύματα ότι «είναι υπαρξιακού χαρακτήρα οι κρίσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη».

«Είναι τρομακτικό πως κανονικοποιείται η Ακροδεξιά»

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην στάση της ΕΕ απέναντι στην Παλαιστίνη, το αναπτυξιακό της αδιέξοδο τείνει να αντιμετωπίσει μέσα από τις προοπτικές της πολεμικής της βιομηχανίας, εκτίμησε ο κ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας πως «εμείς μιλάμε για κλιματική δικαιοσύνη και όχι για κλιματική μετάβαση». Ειδικά για την Ακροδεξιά, «είναι τρομακτικό που το αποτυπώνει στο πρωτοσέλιδό του ο Economist», δηλαδή «είναι τρομακτικό πως κανονικοποιείται η Ακροδεξιά», τόνισε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, «απέναντι σε όλα αυτά, η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι η Αριστερά. Θέλουμε να δώσουμε την μάχη, ώστε να επιστρέψει το περιεχόμενο στην πολιτική» με όρους της Αριστεράς, όπως είπε, συμπληρώνοντας πως «η απάντηση στις πολλαπλές κρίσεις της Ευρώπης είναι η Αριστερά».





«Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όπως και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι μέρος του προβλήματος»

Για την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, «εμείς γεννηθήκαμε μες την Αριστερά, η Αριστερά για εμάς δεν είναι μια σημαία ευκαιρίας, είναι μια στάση ζωής» σχολίασε ο κ. Χαρίτσης, λέγοντας ότι «προφανώς μας ενδιαφέρει πως θα κυβερνηθεί αυτός ο τόπος» και «η λογική των συμπράξεων είναι ένα πεδίο να παίξουμε ρόλο και να πρωταγωνιστήσουμε». Ωστόσο, «η επόμενη ημέρα δεν μας ενδιαφέρει γενικώς και αορίστως. Μας ενδιαφέρει η επόμενη ημέρα στα νοσοκομεία, στην νεολαία» σημείωσε, αν και «οι διεργασίες, οι οποίες θα γίνουν κακά τα ψέματα, την επόμενη μέρα», όπως είπε. Στο πλαίσιο αυτό, «και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όπως και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι μέρος του προβλήματος αυτή τη στιγμή και όχι μέρος της λύσης» ανέφερε, υποστηρίζοντας πως «δεν είναι η λύση ούτε το lifestyle του κ. Κασσελάκη, ούτε η αναπαλαίωση του παλαιού ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη».

Ερωτηθείς για την απόφαση των μελών της Νέας Αριστεράς να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, «η απόφασή μας, όσων από εμάς προερχόμαστε από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε καταφέρει να ενώσουμε δυνάμεις και με άλλους πολίτες» δήλωσε ο κ. Χαρίτσης, ξεκαθαρίζοντας πως «όχι, δεν έχουμε μετανιώσει ούτε μια στιγμή και η απόφασή μας δεν ήταν μια απόφαση που βασίστηκε σε δημοσκοπικά ευρήματα». «Ήταν μια απόφαση αρχής», τόνισε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο της ανάληψης πρωτοβουλίας στην Κεντροαριστερά από τον πρώην Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, «μίλησα για τις ηγεσίες, προφανώς υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις και στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ» και με τις οποίες «βεβαίως μπορούμε να συνομιλήσουμε και να διαμορφώσουμε συγκλίσεις την επόμενη ημέρα» απάντησε ο Αλέξης Χαρίτσης. «Με τον Αλέξη Τσίπρα εμείς συμπορευτήκαμε για χρόνια» απάντησε, θυμίζοντας πως «προφανώς υπήρξε και υπάρχει μια μεγάλη διαφωνία για μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και την μετατροπή του σε κόμμα Κασσελάκη». Όμως, «άκουσα με ενδιαφέρον δηλώσεις του» για το ότι η μεταπολιτική δεν είναι απάντηση στις κρίσεις της εποχής μας και της ανόδου της ακροδεξιάς, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, για να συνεχίσει πως «νομίζω ότι μας αδικεί και αδικεί και την κοινωνία μια συζήτηση η οποία προσπαθεί να εφεύρει εκείνον τον Μεσσία. Την Δεξιά δεν θα την νικήσει κανένας Μεσσίας. Τη δεξιά θα την νικήσει ένα σοβαρό πολιτικό σχέδιο, ένα σοβαρό πολιτικό πρόγραμμα από Αριστερή και προοδευτική σκοπιά».

Σε ερώτηση του Πρώτου ΘΕΜΑΤΟΣ για τις προϋποθέσεις που τίθενται για την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές, ο κ. Χαρίτσης εκτίμησε ότι χρειάζεται ένα πολιτικό σχέδιο «ευθέως αντιπαραθετικό στην πολιτική Μητσοτάκη», με στήριξη των δυνάμεων της εργασίας, της πράσινης μετάβασης της ειρήνης και της εξωτερικής πολιτικής και μια φορολογική πολιτική που «θα είναι δίκαιη και αναδιανεμητική». «Η απάντηση στην Δεξιά δεν μπορεί να είναι μια πολιτική του μέσου όρου που να μπορεί να τα έχει καλά με όλους» τόνισε ο κ. Χαρίτσης, συμπληρώνοντας πως «νομίζω ότι η ηγεσία του (ΣΥΡΙΖΑ) και ο κ. Κασσελάκης έχουν αυτοεξαιρεθεί από μια τέτοια συζήτηση» και «από την Αριστερά, αλλά επιτρέψτε μου και με την σοβαρότητα», όπως είπε.

Ο κ. Χαρίτσης, ωστόσο, έκανε λόγο για ζωντανές δυνάμεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας πως «εμάς ο στόχος ο δικός μας είναι να συνομιλήσουμε με αυτές τις δυνάμεις», λέγοντας ότι «το ζήτημα είναι εδώ αν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα πολύ μίνιμουμ πρόγραμμα».

Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, «διαφωνούμε ριζικά και κάθετα με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης» δήλωσε, χαρακτηρίζοντας την ως «τυχοδιωκτική και επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα», καθώς «βασίζεται σε μια κούρσα εξοπλισμών». «Είναι ολέθριο το ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να προχωρήσει στην αναγνώριση της Παλαιστίνης» σχολίασε.

Για τις μειώσεις φόρων, «θέλουμε να λέμε αυτό που πιστεύουμε και να πιστεύουμε αυτό που λέμε». «Δεν θα πούμε λοιπόν ότι η λύση αυτή τη στιγμή είναι η οριζόντια κατανομή φόρων» ισχυρίστηκε ο κ. Χαρίτσης, παρατηρώντας πως το μεγάλο βάρος το πληρώνουν αυτήν την ώρα οι μισθωτοί. Εγκαλώντας, εμμέσως, τον ΣΥΡΙΖΑ, «εμείς δεν θα ανταγωνιστούμε τη δεξιά σε πλειοδοσία μείωσης φόρων για όλους άρα για τους πλούσιους» σχολίασε ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα της ακρίβειας.

Το mea culpa

Είναι, όμως, η ελληνική κοινωνία ώριμη για μια τέτοια σημαντική προοδευτική μεταρρύθμιση, δηλαδή το διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, όπως είπε ο κ. Χαρίτσης, αναφέροντας ότι «ήταν λάθος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και το λέω και αυτοκριτικά αυτό το ότι δεν προχωρήσαμε στον χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας».

Ως προς τον πήχη των Ευρωεκλογών, «θεωρώ ότι η Νέα Αριστερά μπορεί να είναι η θετική έκπληξη των εκλογών» σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, λέγοντας για την επόμενη μέρα πως η Νέα Αριστερά θέλει να πρωταγωνιστήσει με πολιτικούς όρους. «Τον κ. Μητσοτάκη θα τον νικήσουμε από τα Αριστερά, με την επιστροφή της πολιτικής» είπε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε πως «δεν θα το κάνουμε μόνοι μας», μακριά από τις πολιτικές άλλων.

«Οι έδρες ανήκουν στην Αριστερά»

Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφορικά με τις έδρες της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, «οι έδρες ανήκουν στην Αριστερά, ανήκουν σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα, ανήκουν σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο» απάντησε ο Πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι θα επιτύχουν την εκλογή Ευρωβουλευτή.





Ειδήσεις σήμερα:

Κυκλοφορούσε με Chrysler, είχε οπλοστάσιο και απειλούσε πολιτικούς - Ο βίος και η πολιτεία του 61χρονου που συνελήφθη στο Κερατσίνι

Χειροπέδες σε δύο Αιγύπτιους για σεξουαλική παρενόχληση κοπέλας στο Λαύριο

Μητσοτάκης: Γιατί δεν καταθέτει το πόθεν έσχες του ο Κασσελάκης; - Δύο δισ. ευρώ για νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr