Σήμερα παρουσιάζει το πόθεν έσχες του ο Κασσελάκης - Η μάχη των συγκεντρώσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα παρουσιάζει το πόθεν έσχες του ο Κασσελάκης - Η μάχη των συγκεντρώσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης η ομιλία Ανδρουλάκη σήμερα, στον Λευκό Πύργο του Κασσελάκη

kasselakis12
Κομβική ημέρα σε όλα τα επίπεδα αναδεικνύεται η σημερινή για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς η παρουσίαση της περιουσιακής κατάστασης του Προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη έχει μονοπωλήσει ήδη το ενδιαφέρον τόσο εντός, όσο και εκτός των τειχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια ανάσα πριν τις Ευρωεκλογές.

Μετά από ένα θερμό Σαββατοκύριακο, μεστό σε διαδικτυακές αντιπαραθέσεις και ανταλλαγή πυρών μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πόθεν έσχες του, ο κ. Κασσελάκης παρενέβη χθες το απόγευμα στα κοινωνικά δίκτυα, γνωστοποιώντας ότι προτίθεται σήμερα να παρουσιάσει όλη την περιουσιακή του κατάσταση. Όπως αναφέρει στο σχετικό μήνυμά του, «θα μπορούσα να περίμενα μέχρι την 1η Ιουλίου, που είναι η προθεσμία από τον νόμο. Παρόλα αυτά, όλα θα είναι στη διάθεσή σας». «Όλα δουλεμένα. Όλα φορολογημένα στις ΗΠΑ, εκεί που έζησα», τονίζει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιθυμεί, κατά πηγές της Κουμουνδούρου, να δώσει μια απάντηση στην «νέα εκστρατεία τοξικότητας», από πλευράς της κυβέρνησης.



Κλείσιμο
Ειδικότερα, εντοπίζοντας πανικό, αλλά και πολιτική χυδαιότητα στον αντίπαλό τους, οι ίδιες πηγές δεν εξέλαβαν ως τυχαία την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης του Πρωθυπουργού, εκτιμώντας πως το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να περάσει η τελευταία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές πετώντας την μπάλα στην εξέδρα του «πόθεν έσχες Κασσελάκη».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα -και όχι την 1η Ιουλίου όπως έχει δικαίωμα από το νόμο- την περιουσιακή του κατάσταση, απέναντι στο «ύστατο προεκλογικό όπλο» της ΝΔ, όπως χαρακτηρίζεται πέριξ της Κουμουνδούρου. Η ανάκλησή του πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη αναδεικνύει, στο πλαίσιο αυτό, το έλλειμμα απαντήσεων από μεριάς της κυβέρνησης σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια, η κατάρρευση του ΕΣΥ, αλλά και τα Τέμπη, με τα επιχειρήματα του Μεγάρου Μαξίμου να μην επαρκούν για να «γυρίσουν το κλίμα», σύμφωνα με κύκλους της Κουμουνδούρου.

Όπως επισήμαναν, άλλωστε, οι ίδιοι κύκλοι, η κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να παρουσιάσει σήμερα την περιουσιακή του κατάσταση κατά τον χρόνο ανάληψης της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή των περιουσιακών στοιχείων που είχε στην κατοχή του, όταν εξελέγη στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον περασμένο Σεπτέμβριο, αναμένεται να κλείσει το νέο κεφάλαιο τοξικότητας που επιχειρεί να ανοίξει η Νέα Δημοκρατία. Αλλά και να επιβεβαιώσει τη δέσμευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για διαφάνεια και καθαρές απαντήσεις παντού και για όλα.

Ιδίως, όταν ο κ. Κασσελάκης εισήλθε για πρώτη φορά στο πολιτικό σύστημα της χώρας στις 24 Σεπτεμβρίου, όντας για το λόγο αυτό υπόχρεος δήλωσης της περιουσιακής του κατάστασης εντός 90 ημερών από την εκλογή του, αρχικά δηλαδή μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου του 2023. Και μπορεί η ημερομηνία υποβολής πόθεν έσχες να παρατάθηκε ως 30 Ιουνίου, ωστόσο, το ζήτημα απασχόλησε έντονα το δημόσιο διάλογο από τις 29 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους και εξής, όταν έγινε γνωστή η δανειοδότηση των κομματικών ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ από την εταιρία Osios με έδρα τις ΗΠΑ, εταιρία συμφερόντων του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προκαλώντας και εισαγγελική έρευνα. Σημειωτέον ότι με νόμο της διακυβέρνησης Τσίπρα απαγορεύεται ρητά η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εταιρίες εξωτερικού.

Πάντως, πλην της εναρκτήριας δήλωσης της περιουσιακής του κατάστασης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα υποβάλει στο εξής ετήσια δήλωση Πόθεν Έσχες, η οποία θα καλύπτει τη χρήση της χρονιάς από 1/1 έως και 31/12 του κάθε έτους. Εκεί παρατίθενται από όλους τους υπόχρεους οι πηγές εσόδων από επαγγελματική δραστηριότητα, κατάλογος των ακινήτων, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων τους, αλλά και χρηματιστηριακοί και άλλοι τίτλοι, ώστε οι δηλώσεις να διασταυρώνονται χρόνο με το χρόνο, ιδίως στην περίπτωση που εντοπιστούν μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση του εκάστοτε πολιτικού προσώπου.

Στην περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη, ο ίδιος δεν απέκρυψε (σε συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη) ότι είναι «πολύ ευκατάστατος», λέγοντας πως έχω μια ευχέρεια και ουσιαστικά δεν χρειάζεται να δουλέψω στη ζωή μου». Η οικονομική του επιφάνεια προήλθε από την επιχειρηματική του δραστηριότητα στον τομέα της ναυτιλίας στις ΗΠΑ, όπως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιέγραφε στην αγωγή του κατά της εταιρίας Tiptree Marine, στις 3 Απριλίου του 2023, λίγες ημέρες μετά την απόλυσή του και πριν ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικώντας από την εταιρία 7.500.000 δολάρια.

Στην ομπρέλα της Tiptree Marine, της οποίας ο κ. Κασσελάκης χρημάτισε Διευθύνων Σύμβουλος μέχρι την απόλυσή του τον Μάρτιο του 2023, ανήκουν, μεταξύ άλλων, οι θυγατρικές εταιρίες, OSIOS LLC, όπως και η TM Lobstering LLC, στην κατοχή της οποίας είναι και τα αστακοκάραβα Debbie Ann και Timothy Michael.

Επιπλέον, εκτός από το διαμέρισμα που εξαγόρασε έναντι 1.8 εκατομμυρίων ευρώ στο Κολωνάκι προ μηνών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φέρεται συνιδιοκτήτης της εξοχικής τους κατοικίας σε προάστιο της Νέας Υόρκης, με τον σύζυγό του, Τάιλερ Μακμπέθ, ενώ ο ίδιος και ο αδελφός του φέρονται να έχουν συνδράμει την οικογένειά τους να ανακτήσει το μερίδιο από το σπίτι των Σπετσών, που είχαν απωλέσει λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Αιφνιδιασμός και προβληματισμός

Την ίδια ώρα, η κίνηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει απόψε σε ανοιχτή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την περιουσιακή του κατάσταση, καθώς δεν έχει αντίστοιχο προηγούμενο, αιφνιδίασε πολλά στελέχη του κόμματος, αρκετά εκ των οποίων δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την μετάθεση της συζήτησης στα περιουσιακά στοιχεία του κ. Κασσελάκη, πριν την εκπνοή του προεκλογικού αγώνα.

Στη διάρκεια, μάλιστα, της αποψινής ομιλίας του στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ο κ. Κασσελάκης θα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον …Νίκο Ανδρουλάκη. Και αυτό, γιατί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πραγματοποιεί απόψε ομιλία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε πολύ κοντινή απόσταση από το Λευκό Πύργο, όπου θα στηθεί εκ νέου το προεκλογικό σκηνικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Η δεύτερη άνοδος του κ. Κασσελάκη στη Θεσσαλονίκη σε δέκα μέρες κάθε άλλο παρά τυχαία θεωρείται, καθώς τα αποτελέσματα της προηγούμενης ανοιχτής συγκέντρωσης έφεραν νευρικότητα στην Κουμουνδούρου. Η χαμηλή προσέλευση ψηφοφόρων και φίλων ανακίνησε την εσωκομματική συζήτηση περί «λευκής απεργίας» των τοπικών βουλευτών, επιχείρημα που επικαλούνται, κατά πληροφορίες, και ορισμένοι εκ των Κασσελίστας, με βλέψεις να μετακομίσουν και στην Α΄ Θεσσαλονίκης, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατάφερε και πήρε 3 έδρες στην ίδια εκλογική περιφέρεια.

Τα φίλια πυρά φέρονται να απευθύνονται σε βουλευτές, όπως οι Σωκράτης Φάμελλος, Κατερίνα Νοτοπούλου και Χρήστος Γιαννούλης, οι οποίοι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προσκαλούσαν συστηματικά τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ στην σημερινή συγκέντρωση, ενώ το θέμα έλαβε και εσωκομματικές διαστάσεις, σε επίπεδο Νομαρχιακής οργάνωσης. Με αυτά τα δεδομένα, τις τελευταίες ημέρες η Κουμουνδούρου προχώρησε σε εκτενή κινητοποίηση σε όλη την ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να κερδίσει την «μάχη της εικόνας» έναντι της Χαριλάου Τρικούπη.

Χλωμή η διακαναλική

Μετά την συμπρωτεύουσα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα περιοδεύσει αύριο στο Ηράκλειο Κρήτης, την Πέμπτη στην Αθήνα και την Παρασκευή στην Πάτρα, ολοκληρώνοντας τις ομιλίες του και μαζί και την προεκλογική του καμπάνια. Από αυτή, όπως φαίνεται, θα απουσιάσει η διακαναλική συνέντευξη Τύπου στους διαπιστευμένους πολιτικούς συντάκτες, όπου θα δινόταν η ευκαιρία υποβολής ερωτημάτων αναφορικά με την προεκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Αντίθετα, η Κουμουνδούρου φέρεται να προσανατολίζεται σε μια εκδήλωση διαδραστικού χαρακτήρα ή ακόμη στη λύση της μετάδοσης κάποιας εκ των τελευταίων ομιλιών του κ. Κασσελάκη, σε πανελλήνια κλίμακα.

Ειδήσεις σήμερα:

Τραυματίστηκε η Δαλάκα, αλλαγές στο Survivor ανακοίνωσε ο Λιανός - Δείτε βίντεο

Σπηλιωτόπουλος: Δέκα χρόνια ήμουν «άστεγος» με ψυχική απόσταση από τη ΝΔ

Πέθανε ο αστυνομικός που είχε τραυματιστεί από την επίθεση του 25χρονου Αφγανού στο Μανχάιμ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης