Στέφανος Κασσελάκης: Τα ερωτήματα που δημιουργεί η εξαγγελία για παρουσίαση μέσω ομιλίας του πόθεν έσχες

Βάσει νόμου πρέπει να παρουσιάσει και το πόθεν έσχες του συζύγου του, Τάιλερ ΜακΜπέθ

Έτοιμος να παρουσιάσει - και όχι να καταθέσει - το πόθεν έσχες του σήμερα στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, λίγες ώρες μετά το ερώτημα που του έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διακαναλική συνέντευξή του στα Χανιά.

Ωστόσο η επίκληση του κ. Κασσελάκη για χρήματα που είναι «φορολογημένα» στις ΗΠΑ δεν καλύπτει τις ανάγκες του πόθεν έσχες, όπως ισχύει στην Ελλάδα για το σύνολο των εμπλεκόμενων στην πολιτική και όχι μόνο.

Αν, επομένως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εννοεί ότι θα παρουσιάσει όλα αυτά που θα πρέπει να περιλαμβάνει το πόθεν έσχες του, τότε στην ομιλία του θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο για να εξηγήσει:

  • Συνολικά την περιουσιακή του κατάσταση 
  • Πόσα και ποια ακίνητα διαθέτει
  • Το σύνολο των εταιρειών στις οποίες είχε ή έχει ακόμη συμμετοχή
  • Τις πωλήσεις και τις μεταβιβάσεις και κυρίως έναντι ποιου αντιτίμου, που έχει κάνει –όπως υποστηρίζει- και σε ποιους χωρίς να κρυφτεί πίσω από ανωνυμία που προσφέρει το καθεστώς του Ντέλαγουερ
  • Το σύνολο των λογαριασμών που διαθέτει και διαχειρίζεται όπως για παράδειγμα της εταιρείας Osios μέσω της οποίας δάνεισε τον ΣΥΡΙΖΑ με 230.000 ευρώ για να πληρωθούν μισθοί και δώρα τον περασμένο Δεκέμβριο
  • Την οποιαδήποτε εμπλοκή του σε οποιασδήποτε μορφής εταιρεία αλλοδαπής όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και αλλού, ειδικά αν υπάρχουν περιπτώσεις offshore εταιρειών
  • Την ύπαρξη θυρίδων και σε ποιες τράπεζες.
  • Τον τρόπο απόκτησης όλων των παραπάνω
  • Τον τρόπο κτήσης ακινήτων, είτε πρόκειται για αγορές, είτε για δωρεές από τους γονείς του


Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να παρουσιάσει στην ίδια ομιλία και το πόθεν έσχες του συζύγου του, Τάιλερ ΜακΜπεθ αφού ο νόμος για το πόθεν έσχες προβλέπει εκτός από τους υπόχρεους, δήλωση να κάνουν και οι σύζυγοί τους.

Επίσης η εξαγγελία για ανακοίνωση μέσω ομιλίας πόθεν έσχες δημιουργεί νέα ερωτήματα για τη στάση αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ όπως:

  • Αφού έχει τη δυνατότητα όπως λέει να καταθέσει πόθεν έσχες γιατί δεν το πράττει εγγράφως;
  • Μήπως διότι στην περίπτωση αυτή είναι δεσμευτικό;
  • Μήπως διότι κάθε παράλειψη, παράβλεψη ή αποφυγή επισείει αυστηρές κυρώσεις από τον νόμο;
  • Θα ξεκαθαρίσει το θέμα με το σπίτι στις Σπέτσες; Του ανήκει; Είναι των γονιών του; Του μεταβιβάστηκε; Και πότε;


Σε κάθε περίπτωση η παράθεση φορολογικών στοιχείων δεν είναι πόθεν έσχες καθώς φορολογικές δηλώσεις υποβάλουν όλοι στην Ελλάδα αλλά δεν κάνουν όλοι και δήλωση πόθεν έσχες.

Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Κασσελάκης, οχτώ μήνες μετά την ανάδειξή του σε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο μοναδικές πολιτικός αρχηγός που δεν έχει καταθέσει πόθεν έσχες αλλά την ίδια ώρα «κουνάει συνεχώς το δάχτυλο» στους πολιτικούς αντιπάλους που καταθέτουν επί χρόνια πόθεν έσχες και ελέγχονται επ' αυτών.

Η εισαγγελική παρέμβαση και η συμμετοχή σε εταιρείες αλλοδαπής

Δεν θα πρέπει επίσης να διαφεύγει της προσοχής ότι είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την ύπαρξη εταιρείας την οποία διέθετε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης μήνες μετά την ανάδειξή του σε αρχηγό του κόμματος κατά παράβαση του νόμου του Αλέξη Τσίπρα

Από την πλευρά του ο κ. Κασσελάκης έχει ανακοινώσει ότι θα πληρώσει όποιο πρόστιμο του επιβληθεί αλλά ακόμα και αν γίνει αυτό, ουδείς γνωρίζει σε αυτή την περίπτωση πώς, πότε και σε ποιους μεταβίβασε τις συμμετοχές του και τις εταιρείες του, στοιχεία που υποχρεούται να συμπεριλάβει σε έναν κανονικό πόθεν έσχες.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται διαφανής και πλήρης εφαρμογή των διατάξεων του νόμου εκτός και αν ο κ. Κασσελάκης πιστεύει ότι με σκόρπιες και αποσπαματικές αναφορές στο πλαίσιο μιας ομιλίας μπορεί να αποφύγει τη βάσανο του πόθεν έσχες...

Ειδήσεις σήμερα:

Κύθηρα, 1909: Το φονικό αμόκ ενός τσαγκάρη που άφησε πίσω του 15 νεκρούς

Μυστήριο με τη σορό που βρέθηκε με βαρίδι στη θάλασσα του Σχοινιά - Τι εξετάζουν οι αρχές

Εκκενώθηκε κατάληψη από το στέκι Primavera στο ΑΠΘ - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr