Κασσελάκης: Κύμα αντιδράσεων για το γράφημα της περιουσίας του - Η αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ και ο «πόλεμος» με την ΝΔ

Κασσελάκης: Κύμα αντιδράσεων για το γράφημα της περιουσίας του - Η αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ και ο «πόλεμος» με την ΝΔ

Ο Κασσελάκης παραδέχτηκε ότι παραβίασε τη νομοθεσία με τη συμμετοχή του σε εταιρία της αλλοδαπής έως τους πρώτους μήνες του 2024 που είχε γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

kasselakis-arthrou
Με ένα μονοσέλιδο γράφημα, αποτυπωμένο σε μια γιγαντοοθόνη στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας, στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε χθες να υπερβεί τον σκόπελο της σφοδρής κριτικής που δέχεται για το Πόθεν Έσχες του, από πλευράς της ΝΔ και όχι μόνο. O κ. Κασσελάκης απαρίθμησε δημόσια το συνολικό εισόδημα, τις δανειακές υποχρεώσεις, αλλά και το ύψος των επενδυτικών προϊόντων που είχε στην κατοχή του μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, παρότι τα περισσότερα στοιχεία είχαν γίνει γνωστά ως μέρος της δημοσιογραφικής έρευνας, όχι όμως τα επίπεδα της οικονομικής του ευμάρειας, η οποία δεν φαίνεται ανεξάντλητη, όπως ο ίδιος την είχε αρχικά περιγράψει.

Σε αντίθεση με όσα είχε δηλώσει στον Σταύρο Θεοδωράκη τον περασμένο Οκτώβριο, δηλαδή ότι «είμαι πολύ ευκατάστατος, έχω μια ευχέρεια και ουσιαστικά δεν χρειάζεται να δουλέψω στη ζωή μου. Έχω ανεξαρτησία δεν έχω καμία εξάρτηση από κανέναν», ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εμφανίστηκε χθες ως εισοδηματίας μεν και με υπολογίσιμη προσωπική περιουσία, αλλά όχι σε επίπεδα που να μπορούν να του εξασφαλίσουν τα προς το ζην και μαζί ένα άνετο lifestyle, χωρίς να εργαστεί ποτέ ξανά στη ζωή του.

Δείτε το βίντεο:

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cw0st43lbcs1)


Κλείσιμο
Συγκεκριμένα, στο γράφημα, όπου αποτύπωσε την περιουσιακή του κατάσταση, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κάνει λόγο:

· Για εισόδημα 2,067 εκατομμύρια δολάρια,

· για οφειλές 1,831 εκατ. Δολάρια και

· για επενδυτικά προϊόντα 3,040 εκατ. δολάρια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ακόμη:

· την εταιρεία Osios LLC, μέσω της οποίας δανειοδότησε τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του 2023, αλλά και

· ετερόρρυθμος εταίρος στην εταιρία Pura Vita E.E., που έχει στην ιδιοκτησία της ένα κατάστημα με χυμούς στις Σπέτσες.

· τη συμμετοχή του μέσω της Osios στην Tiptree Marine, την οποία διηύθυνε και από την οποία απολύθηκε λίγες ημέρες πριν από την ένταξή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το γράφημα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Στέφανος Κασσελάκης:

kasselakis-pinakas


Στη διάρκεια της ομιλίας του μάλιστα στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κασσελάκης ανέφερε ότι σε ό,τι αφορά «την εταιρεία της αλλοδαπής» - δηλαδή την Osios LLC, η οποία έχει έδρα την πολιτεία του Ντέλαγουερ και υπάγεται στο προνομιακό φορολογικό καθεστώς της - πως ολοκληρώθηκε η μεταβίβασή της στις αρχές του 2024, καθώς ο ίδιος δεν ήταν γνώστης μέχρι τότε, όπως δήλωσε, του νομοθετικού πλαισίου.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τα οριζόμενα από τον νόμο της κυβέρνησης Τσίπρα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φέρεται υπόλογος για την συμμετοχή του σε εταιρία της αλλοδαπής, καθώς ο κ. Κασσελάκης «παραδέχεται ότι παραβίασε τη νομοθεσία, αφού μέχρι τουλάχιστον τις 31.12.2023 συμμετείχε σε εταιρεία αλλοδαπής, ενώ είχε εκλεγεί από τον Σεπτέμβριο του 2023 πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά παράβαση του νόμου του 2016 που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε ψηφίσει», όπως ανέφερε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Απευθυνόμενος στο θυμικό των ακροατών του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επέμεινε στο αφήγημα που ο ίδιος είχε παρουσιάσει στις 29 Αυγούστου του 2023 όταν ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Επανέλαβε τα περί «παραδικαστικού» που χτύπησε την οικογένειά του, όπως και ότι εξ αυτού υποχρεώθηκε να φύγει στις ΗΠΑ έχοντας λάβει μία υποτροφία. Ωστόσο, παρέλειψε να αναφερθεί στην πώληση της πολυτελούς οικίας της οικογένειάς του, στην Εκάλη, που είχε αγοραστεί από οικογενειακή offshore και στην πώλησή της, λίγους μήνες πριν από την αναχώρησή του για τη συνέχιση των σπουδών του, η οποία είχε αποφέρει περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ στην οικογένεια, σύμφωνα με πόρισμα του ΣΔΟΕ.

«Θεατές με κομμένη την ανάσα» στον ΣΥΡΙΖΑ

Παρά την αυτοκριτική, στην οποία προχώρησε για πρώτη φορά χθες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, διαισθανόμενος την ένταση στο εσωτερικό του κόμματός του, τόσο η επιλογή προβολής της περιουσιακής του κατάστασης σε γιγαντοοθόνη, όσο και η αγνόηση του τρόπου δήλωσης της κατά τον νόμο, έχουν εντείνει τα επίπεδα νευρικότητας στα ενδότερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν είναι λίγα τα στελέχη, που όντας και τα ίδια υπόχρεα Πόθεν Έσχες, ενώ ακολουθούν τη θεσμική οδό κατά γράμμα, είδαν χθες τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να παραβλέπει τη διαδικασία, επιλέγοντας στον αντίποδα υψηλούς τόνους και βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όσα ακούστηκαν για «Αλ Καπόνε» και «πόθεν αίσχος» σόκαραν αρκετούς, ακόμη και αν η αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες τους κρατά σε… αφωνία. Δηλώνοντας «θεατές με κομμένη την ανάσα», πολλοί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αποτίμησαν τη χθεσινή στάση του κ. Κασσελάκη ως προσπάθεια οικοδόμησης της γραμμής άμυνάς του απέναντι στο εκλογικό αποτέλεσμα, ιδίως όταν ο ίδιος δήλωσε ότι αναθεώρησε σχετικά με την υπερπροβολή του, επιχειρώντας να αποκαταστήσει τη δημόσια εικόνα του, αυτή του bon viveur, την οποία είχε επιμεληθεί όλους αυτούς τους μήνες.

Στο ίδιο πλαίσιο, ερμηνεύεται και η επίθεση φιλίας που απηύθυνε στον πρώην Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον ως «έντιμο άνθρωπο», ενώ υπογράμμισε για άλλη μια φορά την παρουσία του κοντά στον προκάτοχό του στις εθνικές εκλογές του 2023, προβάλλοντας τον εαυτό του ως η επιλογή του κ. Τσίπρα για την συνέχεια του κόμματος.

Ωστόσο, η επιλογή του κ. Κασσελάκη να «αναμετρηθεί» με το Πόθεν Έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη, αντιπαραβάλλοντας τα στοιχεία, εξελήφθη εκ ορισμένων συντρόφων του ως «κίνηση άγχους και αμηχανίας», με δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός ελέγχεται από τις Αρχές επί μια εικοσαετία και ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία, η οποία συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Το Άρθρο 21

Ειδικότερα και παρά το γράφημα Κασσελάκη, το Άρθρο 21 περιγράφει τον τρόπο υποβολής της αρχικής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, ώστε να αποτυπωθεί με ακρίβεια Πόθεν Έσχες για κάποιον που μπαίνει για πρώτη φορά, στην πολιτική. Όπως προβλέπεται, «στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, οι οποίες ελέγχονται υποχρεωτικά και κατά προτεραιότητα, επισυνάπτονται ηλεκτρονικά τα αναγκαία έγγραφα, εφόσον αυτά δεν έχουν επισυναφθεί αυτόματα, σύμφωνα με την παρ. 7. Η επισύναψη γίνεται άπαξ κατά την υποβολή της αρχικής δήλωσης και όποτε υπάρχουν μεταβολές κατά την υποβολή κάθε ετήσιας δήλωσης, από τα οποία προκύπτει η δηλούμενη περιουσιακή κατάσταση και ειδικότερα:

α. Συμβόλαια των ακινήτων, όταν πρόκειται για ακίνητα που είτε δεν περιλαμβάνονται στη μεταφορά κατά την παρ. 6 είτε δεν επιλέχθηκε να μεταφερθούν κατά την παρ. 6,

β. βεβαιώσεις επενδυτικών προϊόντων και χαρτοφυλακίων χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως αυτά περιγράφονται στην περ. γ` της παρ. 1 του άρθρου 20, που κατ` ελάχιστον περιλαμβάνουν το όνομα του χειριστή της μερίδας, το όνομα των προϊόντων, το κόστος κτήσης και την αποτίμηση αυτών,

γ. βεβαιώσεις ή παραστατικά για κάθε είδους χρηματιστηριακά ή ασφαλιστικά προϊόντα και συμμετοχές σε κεφάλαια επιχειρηματικών ή επενδυτικών συμμετοχών (funds) και καταπιστευμάτων (trusts),

δ. παραστατικά των ημεδαπών ή αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων ή εταιρειών μίσθωσης θυρίδων από τα οποία αποδεικνύεται η μίσθωση θυρίδων,

ε. άδειες κυκλοφορίας οχημάτων οποιασδήποτε χρήσης, καθώς και πλωτών και εναέριων μεταφορικών μέσων, και, σε περίπτωση απόκτησης ή εκποίησης των πιο πάνω μέσων κατά τη διάρκεια του χρόνου που αφορά η δήλωση, επιπλέον παραστατικά αγοράς ή πώλησης,

στ. παραστατικά για συμμετοχή σε κάθε είδους εταιρεία ή επιχείρηση,

ζ. παραστατικά από τα οποία προκύπτουν οι δανειακές υποχρεώσεις της παρ. 2 του άρθρου 20, μόνο για τις δηλώσεις των υπόχρεων του άρθρου 4, της περ. α` του άρθρου 6 και της περ. α` της παρ. 1 του άρθρου 8,

η. παραστατικά αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών από τα οποία προκύπτουν τα υπόλοιπα κάθε είδους καταθέσεων που τηρούνται στην αλλοδαπή.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ τις σχετικές διατάξεις. 



Περιμένοντας το IRS

Πάντως, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε σε ορισμένους στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης δεν συνόδεψε τη χθεσινή παρουσίασή του με αποδεικτικά στοιχεία των ισχυρισμών του, παραπέμποντας στο μέλλον την προσκόμιση των σχετικών εγγράφων από το IRS, την υπηρεσία εσόδων των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για το κατεξοχήν ζήτημα κριτικής που του ασκείται από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Σε μια μελλοντική προοπτική, «δεσμεύομαι ενώπιόν σας για δύο πράγματα: Πρώτον, δεν θα καταθέσω μόνο το πόθεν έσχες αυτού του κατάπτυστου νόμου, που δηλώνεις δεκάδες σπίτια αλλά όχι πώς τα απέκτησες, και θεωρείσαι νόμιμος. Θα παρουσιάσω δημόσια -όταν θα έχω όλα τα έγγραφα από το IRS, διότι τα έχω ζητήσει ήδη- κάθε μου περιουσιακό στοιχείο και πώς απέκτησα τα εισοδήματα μου από το πρώτο μου μέχρι το τελευταίο μου δολάριο» ισχυρίστηκε, για να καταλήξει πως «με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο νόμος για το πόθεν έσχες θα αλλάξει. Όποιος δεν μπορεί να δικαιολογήσει το ΠΟΘΕΝ της περιουσίας του, δε θα έχει θέση στην πολιτική. Τελεία και παύλα», αναμένοντας μέχρι τότε οι πολιτικοί του αντίπαλοι, αλλά και μέρος των συντρόφων του τα απαραίτητα παραστατικά από το IRS.


Ειδήσεις σήμερα:

Σε τρεις κατευθύνσεις η έρευνα για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία

Ξεκινά διήμερο ζέστης και αφρικανικής σκόνης - Πότε υποχωρεί η θερμοκρασία

Σάλος στην Ιταλία για τον γαμπρό που έκανε μπάτσελορ ντυμένος Χριστός - Του έβαλαν πρόστιμο 200 ευρώ για βλασφημία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης