Η ανάλυση και τα οικονομικά μυστήρια του... excel Κασσελάκη, δεν εξηγεί ούτε το πώς, ούτε το πότε - Η πλατφόρμα για να το καταθέσει είναι ανοιχτή

Η ανάλυση και τα οικονομικά μυστήρια του... excel Κασσελάκη, δεν εξηγεί ούτε το πώς, ούτε το πότε - Η πλατφόρμα για να το καταθέσει είναι ανοιχτή

Όφειλε να υποβάλει αρχική δήλωση σε 90 μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων, δεν δηλώνει τον τρόπο κτήσης περιουσιακών στοιχείων του, ούτε της οικογένειάς του και την προέλευση των κεφαλαίων - Λέει πως δεν μπορεί να καταθέσει, αλλά δεν ισχύει, αφού για αρχική δήλωση η πλατφόρμα είναι ανοιχτή

kasselakis___arthrou
Σκιές και μεγάλα ερωτήματα προκαλεί η άρνηση του Στέφανου Κασσελάκη να υποβάλει με νόμιμο τρόπο την δήλωση «πόθεν έσχες» ως αρχηγός κόμματος. Επικαλείται ότι η σχετική πλατφόρμα παραμένει κλειστή, αν και αυτό δεν ισχύει στην περίπτωσή του και θα μπορούσε από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του το 2023 να την έχει υποβάλει ηλεκτρονικά αφού, παρά τους ισχυρισμούς του, η πλατφόρμα pothen.gr ήταν και παραμένει ανοικτή για να την υποβάλει.

Αντ’αυτής, χθες έδωσε στη δημοσιότητα μια αυτοσχέδια «δήλωση» περιουσιακής κατάστασης «πλούσια» σε γραφήματα και επεξηγηματικά σκιτσάκια, αλλά πιο «φτωχή» σε πληροφορίες και από εκείνην που υποβάλλει οποιοσδήποτε υπόχρεος σε «πόθεν έσχες» (δημόσιος υπάλληλος ή κρατικός λειτουργός) στη χώρα μας.

Στον πίνακα-γράφημα που δημοσιοποίησε περιγράφει τις αποκτήσεις του κατά το έτος 2023, χωρίς να δηλώνει την προέλευση των χρημάτων.

kasselakis-pinakas
Κλείσιμο

Ωστόσο κάθε υπόχρεο πρόσωπο (πολιτικό ή μη) που υποβάλει για πρώτη φορά στη ζωή του «αρχική δήλωση» περιουσιακής κατάστασης, θα όφειλε να το κάνει εντός 90 ημερών από την ημερομηνία απόκτησης της ιδιότητός του (εν προκειμένω ως αρχηγού πολιτικού κόμματος που εκπροσωπείται στη Βουλή και λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση).

Αυτό για τον κύριο Κασσελάκη έπρεπε να έχει συμβεί ήδη από το 2023. Και παρά τους ισχυρισμούς του ότι δήθεν «η πλατφόρμα μένει κλειστή έως 30 Ιουνίου για όλους» τίποτα δεν τον εμπόδιζε να το πράξει!

Όπως όλοι οι υπόχρεοι στην υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης γνωρίζουν, άλλα ισχύουν για την «αρχική» δήλωση που υποβάλλεται πρώτη φορά εντός τριμήνου από τη γέννηση της υποχρέωσης, και άλλο είναι «ετήσια» δήλωση που υποβάλλει εκ των υστέρων κάθε χρόνο όποιος έχει ήδη υποβάλει την «αρχική».

Στην περίπτωση Κασελάκη που δεν έχει υποβάλει ακόμα ούτε καν την αρχική δήλωση, τίποτα δεν θα εμπόδιζε να το πράξει ακόμα και σήμερα. Γιατί παρότι επικαλείται πως η πλατφόρμα pothen.gr παραμένει κλειστή για υποβολές (ετήσιων) δηλώσεων λόγω της παράτασης, για τις «αρχικές» που υποβάλλει όποιος δεν έχει καταθέσει ποτέ καμία άλλη πιο πριν, η πλατφόρμα είναι ανοικτή και τις δέχεται κανονικά!

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης όπου καλεί οποιοσδήποτε υπόχρεος έχει απορίες για το τι ισχύει (στον τηλεφωνικό αριθμό 2104802100) αλλά το ξεκαθαρίζει σε εμφανές σημείο και ανακοίνωση στην ίδια την πλατφόρμα, όπου αναγράφεται ευκρινώς από πέρυσι ήδη ότι: «Όλες οι αρχικές δηλώσεις του έτους 2023 που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν μέχρι την έναρξη λειτουργίας της νέας προσαρμοσμένης στον ν.5026/2023 ηλεκτρονικής εφαρμογής, θα θεωρούνται ισχυρές έστω κι αν υποβάλλονται με την ηλεκτρονική εφαρμογή του προηγούμενου νόμου ν.3213/2013 που είναι σε λειτουργία (σύμφωνα με την από 11-05-2023 απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου του ν.5026/2023)».

Και... για όποιον δεν κατάλαβε, ο κύριος Κασσελάκης μπορούσε να υποβάλει αρχική δήλωση «κανονικά και με το νόμο» εδώ και πολλούς μήνες.

image


«Μη δήλωση»

Επί της ουσίας πάντως, η «δήλωση» που ανήρτησε ο κύριος Κασσελάκης, ούτε «αρχική» είναι, ούτε καν «δήλωση» είναι όμως!

Και αυτό διότι:

- Η δήλωση, όπως διαβάζει στις οδηγίες ο υπόχρεος -ή και κάθε λογιστής αν του αναθέσει ένας απλός πολίτης να τη συντάξει- θα πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνον «τα περιουσιακά στοιχεία ημεδαπής και αλλοδαπής κατά την ημερομηνία απόκτησης της ιδιότητας του» αλλά και της οικογενείας του και, κυρίως, «τον τρόπο κτήσης αυτών» όπως προβλέπει ο νόμος. Χωρίς το τελευταίο, δεν υφίσταται δήλωση ελέγχου περιουσιακής κατάστασης. Και είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι οποιοσδήποτε αναλαμβάνει καθήκοντα υψηλής ευθύνης ή «κινδύνου» για το δημόσιο ή εθνικό συμφέρον, καλείται μέσα σε 90 ημέρες να επιδείξει όσα κατέχει, αλλά και με ποιον τρόπο τα απέκτησε.

- Για τα αποκτήματά του κατά το 2023, ο κύριος Κασσελάκης επικαλείται μόνο τα εισοδήματα και τα δάνεια του 2023. Για την ακρίβεια, όπως πρέπει να τονιστεί, δεν τα «επικαλείται» για να δικαιολογήσει καμία απολύτως απόκτηση. Απλώς δηλώνει ότι… τα διέθετε το 2023.

- «Δηλώνει» μεν πως είχε σύνολο αποδοχών 1,997 εκατ. δολαρίων την περσινή χρονιά (2023) σαν αυτό να μπορεί ή να πρέπει να δικαιολογήσει ως νόμιμες τις αποκτήσεις του, αλλά ο συντάκτης της δήλωσής του (πιθανότατα ούτε καν λογιστής) παραλείπει το πιο βασικό: να επεξηγήσει την προέλευση των ιδίων των χρημάτων, με τα οποία προέβη στις αποκτήσεις! Τα συναθροίζει όλα μαζί ατάκτως σε έναν «κουβά», χωρίς να τα διαχωρίζει ανά πηγή εισοδήματος (όπως ο νόμος προβλέπει αλλά και ο ίδιος ο συντάκτης βάζει και σαν «τίτλο» στο σχετικό box) πόσα πχ είναι από μισθούς ή επιδόματα, από αμοιβές ή μερίσματα κλπ (ούτε αν ήταν αφορολόγητα ή μη) σε αντίθεση με όσα δηλώνει ευκρινώς καθένας από τους 200.000 και πλέον υπόχρεους πολίτες στη χώρα μας.

image__1_


Από πού... και πού;

Ως προς την περίφημη επιχειρηματική δραστηριότητά του πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως κατέχει εταιρικά μερίδια 712.000 δολαρίων στο εξωτερικό, τα οποία όμως -όπως ομολόγησε- τα μεταβίβασε το 2024 επειδή δεν γνώριζε πως συνιστούσε ασυμβίβαστο κατά την εκλογή του. Και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, δεν αποκαλύπτει πώς ή πότε τα απέκτησε, αν και φυσικά ανακύπτουν ζητήματα ουσίας όπως πχ αν τελικώς τα ρευστοποίησε ή πώς και σε ποιους τα μεταβίβασε το 2024 (πχ σε τρίτους επενδυτές ή, σε άλλη περίπτωση, σε συγγενικά ή παρένθετα πρόσωπα κλπ).

Αντίστοιχα πάντως, στην Ελλάδα εμφανίζει μικρή συμμετοχή 15.000 ευρώ ως Εταίρος σε Ετερόρρυθμη PURA VITA EE, χωρίς ούτε και αυτή τη φορά να δηλώνει πότε, πώς ή και με ποιας προέλευσης χρήματα την απέκτησε. Απλά... τα δήλωσε!

Δάνεια χωρίς… υποχρεώσεις

Με εισοδήματα έτους 2023 πάντως, ύψους σχεδόν 2 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλώνει ότι χρωστά τραπεζικά δάνεια 1.640.094 δολαρίων και πιστωτικές κάρτες 29.000 δολάρια.

Δεν παραλείπει, επίσης, να δηλώσει ότι και ο σύζυγός του χρωστά άλλα 12.000 δολάρια σε κάρτες, αλλά και 149.324 δολάρια από φοιτητικό δάνειο που είχε λάβει. Ωστόσο δεν δηλώνει ούτε 1 δολάριο ως εισόδημα ή περιουσία του συζύγου του, από οποιαδήποτε εργασία ή άλλη πηγή προέλευσης χρημάτων, παρότι εμφανίζεται -με βάση όσα ανακοίνωσε ο κύριος Κασσελάκης- ότι λαμβάνει δανειοδότηση από τράπεζες του εξωτερικού για τέτοια ποσά.

Υπενθυμίζεται ότι και οι σύζυγοι των Υπόχρεων σε Δήλωση Πόθεν Έσχες, είναι και οι ίδιοι Υπόχρεοι σε Δήλωση των δικών τους Εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Ούτε τα αυτονόητα

Με «άγνωστο Χ» την προέλευση και κατάληξη των εκατομμυρίων ευρώ των εισοδημάτων του πάντως, και άλλων τόσων από δάνεια, δηλώνει τελικώς ότι την 31 Δεκεμβρίου 2023  ο ίδιος τηρούσε μόλις 21.206 δολάρια σε καταθέσεις στο εξωτερικό και ... τριάντα οκτώ (38 ευρώ) σε μία ελληνική τράπεζα. Δεν δηλώνεται επίσης αν αποτελούν ή όχι κοινούς λογαριασμούς και με ποιους συνδικαιούχους, όπως όλοι οι υπόχρεοι καλούνται να δηλώνουν.

Αντίστοιχα ο σύζυγός του, Τάιλερ ΜακΜπέθ, δηλώνει καταθέσεις, ύψους μόλις 610 ευρώ στις ΗΠΑ, χωρίς να εμφανίζει  πηγές εισοδήματος (αλλά και ούτε καν άλλα εισοδήματα) πέραν αυτών, περιλαμβανομένων και των τόκων τους.

Αγνώστου προελεύσεως (χρόνου, πηγής και ποσού) είναι επίσης και η αιτία απόκτησης αμοιβαίων κεφαλαίων αξίας 2,7 εκατ. δολαρίων (υπόλοιπο 31/12/2023), καθώς και μετοχών εισηγμένων στο χρηματιστήριο Νέας Υόρκης ύψους 300.000 δολαρίων.

Αντιθέτως αποκαλύπτεται ότι μέσα στο 2023 απέκτησε και ΙΧ επιβατηγό όχημα αξίας 250.000 δολαρίων, ενώ το 2022 απέκτησε ακόμα ένα, αξίας 100.000 δολαρίων. Δεν αποκαλύπτεται στη δήλωση ούτε σε αυτή την περίπτωση ο τρόπος απόκτησης των πανάκριβων οχημάτων (πχ αγορά, δωρεά, leasing, δανεισμός, αποταμίευση πρασμένων ετών κλπ).

Ιδιοκτήτης από τα γενοφάσκια

Πιο αποκαλυπτικός πάντως, ο κύριος Κασσελάκης επιλέγει να φανεί ως προς τα 3 σπίτια που διαθέτει:

- το μικρότερο (105 τμ) είναι στην Αθήνα και αναφέρει τρόπο κτήσης και αξία τιμήματος: αγοράστηκε το 2008 με 100.000 ευρώ. Δεν αναφέρει πάντως από ποια πηγή προήλθαν τα λεφτά. Ωστόσο τότε ήταν μόλις 20 ετών και αφού από τα 14 του "πάλευε μόνος του" σε ξένη χώρα στην άλλη πλευρά του πλανήτη, ενδεχομένως το αγόρασε με τα πρώτα του λεφτά "από τον ιδρώτα του" όπως συχνά αναφέρει ο ίδιος.

- στις ΗΠΑ δηλώνει ότι απέκτησε (μέσω αγοράς και όχι αόριστα) το μεγαλύτερο σπίτι που κατέχει, εμβαδού 358 τμ σε κτήμα με έκταση 55 στρέμματα. Αυτό αγοράστηκε μόλις πρόπερσι, το 2022, έναντι 2 εκατ. δολαρίων,.

- το σπίτι στις Σπέτσες, αντικειμενικής αξίας 313.000 ευρώ. Αυτό δικαιολογείται πλήρως, αφού αναφέρει και την προέλευση των χρημάτων: για την ακρίβεια του χαρίστηκε δωρεάν από τους γονείς του (γονική παροχή το 1990) όταν ήταν στην τρυφερή ηλικία των... 2 ετών, καθώς έχει γεννηθεί στις 29 Μαρτίου 1988!

Με βάση πάντως την αντικειμενική αξία του ακινήτου που δηλώθηκε και μόνον, με την επιλογή αυτή των γονέων του κατέστη ίσως και ένας από τους νεότερους φορολογούμενους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα.

Ειδήσεις σήμερα:

Κύμα αντιδράσεων για το... γράφημα της περιουσίας Κασσελάκη: Η αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ και ο πόλεμος με ΝΔ

Έστειλαν στο πειθαρχικό νεαρή δικηγόρο από τη Χαλκίδα γιατί ανέβαζε βίντεο στο TikΤok

Απίστευτο βίντεο: Άρπαξε τον σταυρό λουόμενης ενώ τον έγραφε η κάμερα στην παραλία του Αλίμου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης