Στα σκαριά το κοινό ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο - Τι θα περιλαμβάνει

Στα σκαριά το κοινό ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο - Τι θα περιλαμβάνει

Ο νέος φορέας θα αναλαμβάνει την υλοποίηση projects όπως η ασπίδα αεράμυνας της ΕΕ και η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας - Τι προβλέπει η Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ για τα επόμενα 5 χρόνια

red-sea
Στη σύσταση ευρωπαϊκού Ταμείου για την Άμυνα θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες στο προσχέδιο της Στρατηγικής Ατζέντας της ΕΕ για τα επόμενα 5 χρόνια, την οποία θα κληθούν να επικυρώσουν οι ηγέτες της Ε.Ε. στη Σύνοδο της 27ης-28ης Ιουνίου, γίνεται αναφορά στη δυνατότητα σύστασης Κοινού Αμυντικού Ταμείου. Ο νέος φορέας αναμένεται να αναλαμβάνει την υλοποίηση ευρωπαϊκών εμβληματικών projects.

«Υπήρξε συντριπτική συναίνεση ως προς τον στόχο να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια και την άμυνά μας, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία μιας εσωτερικής αγοράς για αμυντικά προϊόντα και υπηρεσίες, την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας και την προώθηση κοινών προμηθειών», αναφέρεται στο προσχέδιο της Στρατηγικής Ατζέντας, όπως γράφει η εφημερίδα «Τα Νέα».

Σχετικά με ίσως το μεγαλύτερο αγκάθι ενός τέτοιου στόχου, τη χρηματοδότηση, στο κείμενο όπως αναφέρει η εφημερίδα, αναφέρεται ότι υπάρχει μια σειρά προτάσεων.

Ειδικότερα γίνεται αναφορά σε «ένα νέο αμυντικό ταμείο για ευρωπαϊκά έργα, την επέκταση της εντολής της ΕΤΕπ και τη δυνατότητα αμυντικών ομολόγων». Οπως αναφέρεται, «η νέα χρηματοδότηση θα μπορούσε να επικεντρωθεί σε μεγάλης κλίμακας ευρωπαϊκά εμβληματικά έργα, συμπεριλαμβανομένης της ασπίδας αεράμυνας της ΕΕ ή της ενίσχυσης της κυβερνοασφάλειας».

Κλείσιμο
Σημειώνεται ότι τη σχετική πρόταση στην Κομισιόν, είχε καταθέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως έχει πει πρόσφατα ο πρωθυπουργός για τον τομέα της Άμυνας: «Σε μια Ευρώπη η οποία αυτή την στιγμή καλείται να διαχειριστεί έναν πόλεμο στην Ουκρανία, με μεγάλες αβεβαιότητες για το τι θα γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα έπρεπε να είμαστε τουλάχιστον αφελείς να πιστεύουμε ότι μπορούμε μονίμως να εκχωρούμε την ασφάλεια της ηπείρου μας στον υπερατλαντικό μας συμμάχου.

Χρειάζεται να επενδύσουμε περισσότερο, ως Ευρώπη, στην άμυνα μας. Και αυτό σημαίνει ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο, με κοινό δανεισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο να μπορεί να χρηματοδοτεί αμυντικές δράσεις όπως, παραδείγματος χάρη, μια αντιπυραυλική ομπρέλα προστασίας που θα καλύπτει όλη την Ευρώπη».

Ειδήσεις σήμερα:

Το παρασκήνιο της τουρκικής υποστήριξης για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Με πέντε αλλαγές στα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια έρχεται το «Σπίτι μου 2»

Μύλος στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το «Πόθεν Έσχες» Κασσελάκη: Ανεκδιήγητες δηλώσεις Οικονόμου και άδειασμα από την Κουμουνδούρου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης