Ευρωεκλογές 2024: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε - Πού ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε, ποια είναι τα 31 κόμματα

Ευρωεκλογές 2024: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε - Πού ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε, ποια είναι τα 31 κόμματα

Περίπου στις 21:00 της Κυριακής, θα ανακοινωθεί η πρώτη ασφαλής εκτίμηση από το ΥΠΕΣ - Σε ποιο ποσοστό στοχεύουν τα κόμματα για να εκλέξουν τουλάχιστον έναν ευρωβουλευτή

arthrou-ekloges
Στην τελική ευθεία μπαίνει η μάχη των ευρωεκλογών καθώς απομένουν μόλις τρία 24ωρα για να ανοίξουν οι κάλπες της Κυριακής 9 Ιουνίου.

Στην αναμέτρηση συμμετέχουν συνολικά 31 συνδυασμοί ενώ τις 21 έδρες που δικαιούται η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο διεκδικούν 1.168 υποψήφιοι.

Η αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου είναι η 10η εκλογική διαδικασία ανάδειξης μελών του ευρωκοινοβουλίου που διεξάγεται στην Ελλάδα από το 1981.

Τα κόμματα που έλαβαν το πράσινο φως από το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου για να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές είναι:

- ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΙΚΗ
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΜέΡΑ 25
ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ- ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία
ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – ΛΑΟΣ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ – ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Μ-Λ ΚΚΕ)
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ
ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ
ΚΕΚΑ-ΑΚΚΕΛ ΜΑΖΙ για μια Ελεύθερη Ελλάδα
ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – Πρόδρομος Εμφιετζόγλου
ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (ΕΠΑΜ)
Κίνημα 21
ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Ομογενειακό Δίκτυο Ελλήνων Ευρώπης (ΟΔΕΕ)
Νέα Αριστερά
ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ
ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
Ελλήνων Συνέλευσις
Πράσινο κίνημα
Δημιουργία
ΚΟΣΜΟΣ

Έδρες

Απαραίτητη προϋπόθεση για μπει ένα κόμμα στον μηχανισμό κατανομής των 21 εδρών είναι να πιάσει ποσοστό τουλάχιστον 3%, ωστόσο σύμφωνα με τα μοντέλα των εκλογικών αναλυτών η κατοχύρωση μιας έδρας εξασφαλίζεται στη ζώνη του 3,3% - 3,4%.

Επιστολική ψήφος


Κλείσιμο
Για την διευκόλυνση των εκλογών θα λειτουργήσουν 18.617 εκλογικά τμήματα σε όλη την Επικράτεια εκ των οποίων τα 237 θα καταμετρούν αποκλειστικά τις επιστολικές ψήφους. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη παραληφθεί πάνω 155.000 επιστολικές ψήφοι με τον τελικό αριθμό να εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 180.000.

Να σημειωθεί ότι όσοι έχουν εγγραφεί στους καταλόγους της επιστολικής αλλά δεν απέστειλαν την ψήφο τους, θα λάβουν γραπτό sms το Σάββατο (19:00 - 20:00) το οποίο θα τους ενημερώνει για το εκλογικό τμήμα που θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με φυσική παρουσία μετά τις 11:00 της Κυριακής των εκλογών.

Ποιοι, πώς, πού και πότε ψηφίζουν

Συνολικά στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 9.796.330 εκλογείς εκ των οποίων 4.755.686 άνδρες και 5.040.644 γυναίκες. Από αυτούς, οι 166.679 είναι ετεροδημότες, 202.515 έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα της επιστολικής ενώ 13.023 προέρχονται από άλλες χώρες της ΕΕ.

Σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023, δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές έχουν αποκτήσει 111.500 νέοι ψηφοφόροι. Να σημειωθεί ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους τη χρονιά των εκλογών, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και τις 31/12/2007. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική - πλην εξαιρέσεων, για όσους έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ο εκλογέας που θα ψηφίσει με αυτοπρόσωπη παρουσία στο εκλογικό τμήμα απαιτείται να επιδείξει έγγραφο ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού τομέα).

H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί επίσης να γίνει με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας. Τα εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00, ενώ οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να έχουν παραληφθεί από τις αρμόδιες αρχές εντός της σχετικής διορίας, δηλαδή έως και τις 17:00 ώρα Ελλάδας της 8ης Ιουνίου 2024, προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να επισκεφτούν την ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις» για να εντοπίσουν το εκλογικό τμήμα που ανήκουν. Οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν έως τέσσερις υποψηφίους με σταυρό προτίμησης.

Σε περίπτωση όμως που τεθούν περισσότεροι σταυροί το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται αλλά προσμετράται μόνο υπέρ του συνδυασμού.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογική διαδικασία την Κυριακή θα υπάρξουν τουλάχιστον τρεις ενημερώσεις για την πορεία της συμμετοχής στις 11:45, στις 14:45 και στις 17:45.

Περίπου στις 20:30 - 21:00 το βράδυ της Κυριακής θα ανακοινωθεί και η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα με τους υπεύθυνους να εκτιμούν ότι θα έχει ξεκαθαρίσει και πόσα κόμματα ξεπερνούν το όριο του 3%.

Ασφαλής εικόνα για τους σταυρούς των υποψηφίων θα υπάρξει από τις 22:30 έως τις 23:00.



Ειδήσεις σήμερα:

Άρχισε η μάχη της ξαπλώστρας: Ξήλωσαν ομπρέλες ακόμα και μέσα από τη θάλασσα σε παραλία της Ρόδου

Πούτιν: Με αλεξίσφαιρο στις δημόσιες εκδηλώσεις - Ενισχύεται η προσωπική του ασφάλεια

Πομπηία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σπάνιο μπλε δωμάτιο με τοιχογραφίες γυναικείων μορφών - Δείτε βίντεο, φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης