Κυριάκος Μητσοτάκης: Προεκλογικό φινάλε στο Σύνταγμα με άνοιγμα στους αναποφάσιστους και «ζέσταμα» του κομματικού κοινού

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προεκλογικό φινάλε στο Σύνταγμα με άνοιγμα στους αναποφάσιστους και «ζέσταμα» του κομματικού κοινού

Στις 20:00 η κεντρική προεκλογική ομιλία του πρωθυπουργού για τις Ευρωεκλογές της Κυριακής

mitsotakis-syntagma
Την αυλαία μιας μακράς και παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου ρίχνει σήμερα το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος λίγο μετά τις 20:00 θα ανέβει στο βήμα της κεντρικής συγκέντρωσης της ΝΔ στο Σύνταγμα, όπως και τον περασμένο Ιούνιο στις εθνικές εκλογές. Και επειδή…τα γούρια είναι για να τηρούνται, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει το πρωί συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και συγκεκριμένα στους Αταίριαστους.

Μετά από μια προεκλογική περίοδο που είχε αρκετές εντάσεις, αλλά και μεγάλη προσωπική εμπλοκή του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μετά το Πάσχα πέρασε πολύ χρόνο σε περιοδείες και συγκεντρώσεις, έχει μείνει περιθώριο για μια τελευταία προσπάθεια κινητοποίησης των ψηφοφόρων. Τα μηνύματα της υψηλής αποχής έχουν φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον κ. Μητσοτάκη να καλεί απόψε τους πολίτες να αφήσουν στην άκρη τον όποιον προβληματισμό και την όποια δυσαρέσκεια και να πάνε στην κάλπη της Κυριακής για τις ευρωεκλογές, ακόμα και αν το συνδυάσουν με μια βουτιά στην παραλία.

Στη Νέα Δημοκρατία εστιάζουν την προσοχή τους ιδιαίτερα στο σκέλος των αναποφάσιστων, καθώς φιλοδοξούν να αντλήσουν τουλάχιστον μια ποσοστιαία μονάδα από αυτούς που θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή και προσδιορίζονται μεταξύ 8-10%, ανάλογα με την έρευνα. Παράλληλα, κρίσιμο για τον κ. Μητσοτάκη-και θα σταθεί ιδιαιτέρως και στην αποψινή του ομιλία-είναι να εμφανιστούν στην κάλπη οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ, παρά τα όποια παράπονα μπορεί να έχουν, καθώς σε περιβάλλον υψηλής αποχής είναι δεδομένο ότι κερδισμένα είναι κόμματα που κινητοποιούν συντεταγμένα την οργανωμένη βάση τους. Και η ΝΔ διατηρεί ικανό οργανωτικό μηχανισμό και πλατιά βάση, αν και η κινητοποίηση παραμένει μια δύσκολη άσκηση, όταν πολλοί πολίτες αισθάνονται ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό διακύβευμα, ούτε ότι απειλείται η κυβερνητική σταθερότητα.

Double score, αλλά και…χαλαρή ψήφος

Στο φινάλε της προεκλογικής περιόδου, πάντως, η ΝΔ προσέρχεται με ένα άνετο δημοσκοπικό προβάδισμα, καθώς με βάση όλες τις έρευνες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να αθροίσουν το ποσοστό της. Αυτό δεν σημαίνει ότι στο κυβερνητικό επιτελείο επαναπαύονται, καθώς η μάχη για την… τελευταία ψήφο θα δοθεί ως και την Κυριακή. Πάντως, όπως προκύπτει από τη χθεσινή δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1, οι συσπειρώσεις των περισσότερων κομμάτων, με ελάχιστες εξαιρέσεις, μοιάζουν να χαλαρώνουν, ενώ ανεβαίνει σχεδόν κατά 4,5 μονάδες το ποσοστό των ψηφοφόρων που λέει ότι δεν θεωρεί τις ευρωεκλογές σημαντικές.

Κλείσιμο
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1t2n8ulafwh)


Εν προκειμένω, στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ έχει εύρος τιμών από 30,6% έως 35,4% και μέση τιμή 33%. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκκινεί από 14,7% με «ταβάνι» το 18,5% και μέση τιμή το 16,6%. Το ΠΑΣΟΚ έχει «κατώφλι» το 10,1% και «ταβάνι» το 13,3%, με μέση τιμή το 11,7%. Ακολουθούν με βάση τη μέση τιμή της εκτίμησης ψήφου η Ελληνική Λύση με 8,4% (εύρος από 7% έως 9,8%), το ΚΚΕ με μέση τιμή 7,8% (από 6,4% έως 9,2%), η Νίκη με 3,6%, το ΜέΡΑ25 με 2,8%, η Φωνή Λογικής με 2,6%, η Νέα Αριστερά με 2,45% και οι Δημοκράτες με 1,9%.

dimoskopisi-marc-15
dimoskopisi-marc-16


Επιμέρους ενδιαφέρον, πάντως, έχει και η έρευνα της εταιρίας «To The Point» για την CRETA Τηλεόραση. Σε αυτή, η ΝΔ εξακολουθεί να καταγράφει προβάδισμα σε όλους τους νομούς της Κρήτης, έστω και «ψαλιδισμένο» σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, ενώ στη δεύτερη θέση εμφανίζεται χωρίς συζήτηση το ΠΑΣΟΚ. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρά τρίτος, παρά την εντοπιότητα του κ. Κασσελάκη. Πιο συγκεκριμένα, σε Παγκρήτιο επίπεδο η ΝΔ εμφανίζεται στο 26,1% στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 20,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρίτος με 13,4%. Επιμέρους, στο Ηράκλειο Η νδ προηγείται με ποσοστό 24,8%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 20%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 14,9%.

Ειδήσεις σήμερα:

Τέλος από το Περιστέρι ο Βασίλης Σπανούλης

Θρίλερ με τον εξαφανισμένο παρουσιαστή του BBC στη Σύμη - Τι λέει ο άνθρωπος που τον είδε τελευταίος

Αλήθειες και σενάρια: 30 χρόνια «Τούρκοι εμπρηστές» μετά τη σύλληψη του γκιουλενιστή στο Αιγάλεω
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης