Μεϊμαράκης στο protothema.gr: Να μην «γκριζάρει» το μήνυμα των εθνικών εκλογών - Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκό στρατιωτικό βραχίονα

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ μιλά για τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός στο σκέλος της ακρίβειας, αλλά και για την ανάγκη να υπάρξει ένας ενιαίος στρατιωτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στο φινάλε της προεκλογική περιόδου, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ και εκ νέου υποψήφιος με το κυβερνών κόμμα Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλά στο protothema.gr για το διακύβευμα της κάλπης, αλλά και τον κίνδυνο της μεγάλης αποχής. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ μιλά και για τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός στο σκέλος της ακρίβειας, αλλά και για την ανάγκη να υπάρξει ένας ενιαίος στρατιωτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός έχει θέσει τον εκλογικό πήχη για τη ΝΔ στο 33%. Θεωρείτε ότι θα υπάρξει πολιτικό ζήτημα, αν το κόμμα σας δεν πετύχει αυτόν τον πολιτικό στόχο; Γιατί οι πολίτες εμφανίζονται βέβαιοι ότι και την επομένη των εκλογών η χώρα θα έχει κυβέρνηση…

Και πολύ σωστά το πιστεύουν. Για κυβέρνηση ψηφίσαμε πριν από ένα χρόνο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εκ του ασφαλούς, επειδή δηλαδή δεν κινδυνεύει η κυβέρνηση, πρέπει να απέχουν από την ευρωκάλπη. Πρέπει να συμμετέχουν για να μην επιτρέψουν να γκριζάρει το μήνυμα της εθνικών εκλογών και να στείλουν με την ψήφο τους μήνυμα συνέχισης και επιτάχυνσης του κυβερνητικού μεταρρυθμιστικού έργου.

Και αυτό είναι που επισημαίνω στις ομιλίες και τις συνεντεύξεις μου.Τα θέματα της επόμενης πενταετίας είναι εξαιρετικά σημαντικά και μας αφορούν άμεσα, γι αυτό η Νέα Δημοκρατία πρέπει το βράδυ των ευρωεκλογών να είναι η μεγαλύτερη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ώστε να πρωτοστατήσει στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Μάχομαι και συμμετέχω πάλι με σταυρό, όπως μου ζητήθηκε, για να επιτύχει η Νέα Δημοκρατία το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να παραμείνει η δυνατή φωνή και υπολογίσιμη δύναμη στην Ευρώπη, για να μπορεί να διεκδικεί και να διαπραγματεύεται.

Αναμφισβήτητα, η 10η Ιουνίου θα είναι μια διαφορετική ημέρα σε όλα τα κράτη μέλη.Τα αποτελέσματα θα αναλυθούν και θα σχολιαστούν, αφού θα έχει προκύψει μια νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα, με νέους συσχετισμούς και νέα δεδομένα.

Πάμε, πάντως, προς αποχή-ρεκόρ, το οποίο είναι σίγουρο ότι αποτελεί μήνυμα οριζόντια για το πολιτικό σύστημα. Δεν θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να δούμε τους πολίτες να ψηφίζουν παραλία αντί για ευρωβουλευτές;

Έχετε δίκιο.Η ατμόσφαιρα μυρίζει αποχή.Και είμαι από τους πολιτικούς που διαισθάνομαι το κλίμα ,το οποίο διαμορφώνεται πριν από την κάλπη.Αν και το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό, αφού η εμπειρία έχει δείξει ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχει μια τάση αποχής στις ευρωεκλογές ,θα πρέπει η πολιτεία να διευκολύνει τους πολίτες να συμμετέχουν. Γι αυτό η ΝΔ στο παρελθόν είχε θεσμοθετήσει τη ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ το κατάργησε και τώρα όλοι ανησυχούμε.

Από την έναρξη αυτής της προεκλογικής εκστρατείας επέμεινα, στις επαφές μου με τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα, να τονίζω την κρισιμότητα και τη σημαντικότητα αυτών των ευρωεκλογών, να θέτω την ευρωπαϊκή ατζέντα και να εξηγώ ότι η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι, είναι η καθημερινότητά μας, καθώς το 70% και πλέον των νόμων που ψηφίζονται στα εθνικά κοινοβούλια, είναι νόμοι και ψηφίσματα που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή.

Ευελπιστώ να έχω επιτύχει στο μέγιστο το στόχο της συμμετοχής μου, που ήταν να κινητοποιήσω όσους σκέφτονταν τη χαλαρή ψήφο ή την αποχή. Αισιοδοξώ να είναι τελικά περισσότεροι αυτοί, που θα συνδυάσουν την προσέλευση στο εκλογικό κέντρο και τη βόλτα στην παραλία.

Η ακρίβεια "ροκανίζει" το διαθέσιμο εισόδημα και ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία με την επιστολή στην κ. Φον Ντερ Λάιεν. Θα υπάρξει κάποια ευρωπαϊκή παρέμβαση ή θα έχουμε ένα ακόμα ευρωπαϊκό ευχολόγιο χωρίς ρύθμιση για τις πολυεθνικές;

Η ακρίβεια είναι μακράν το μεγαλύτερο πρόβλημα, που απασχολεί τα ελληνικά νοικοκυριά.Έχει πάρα πολλές αιτίες, τις οποίες πρέπει διερευνήσουμε ξεχωριστά και να τις χτυπήσουμε στη ρίζα τους. Είναι πρόβλημα περίπλοκο και πολύπλοκο, με πολλές παραμέτρους. Και βεβαίως δεν δοκιμάζει μόνο τους Έλληνες καταναλωτές, αλλά και τους Ευρωπαίους.

Για την ανακούφισή τους ,γίνονται παρεμβάσεις που θα συνεχιστούν και θα αυξηθούν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οφείλουν να διασφαλίσουν την ίση μεταχείριση και την προστασία των καταναλωτών από το καπέλο που επιβάλλουν οι πολυεθνικές στις τιμές. Και πολύ σωστά η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έφερε το θέμα στην Κομισιόν, γιατί μόνο με ενιαίους κανόνες, που μόνο η Ευρώπη μπορεί να επιβάλει, θα αντιμετωπιστεί το θέμα.

Η στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. ήταν πάντα ένα ζητούμενο, όμως τα κράτη μέλη δεν έκαναν τα απαραίτητα βήματα. Στο πεδίο της άμυνας θα υπάρξει σύγκλιση, με δεδομένες και τις πολλές ενστάσεις των γνωστών χωρών και για το ευρωομόλογο άμυνας;

Το ερώτημα πρέπει να απευθυνθεί σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις, που δεν τοποθετούνται ξεκάθαρα με προτάσεις για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και την εξασφάλιση της ειρήνης σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Εμείς στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, έχουμε τοποθετηθεί υπέρ της ύπαρξης αμυντικού στρατιωτικού βραχίονα.Η GUE,στην οποία ανήκουν τα κόμματα της Αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ του κ.Κασσελάκη, αρνούνται την ύπαρξη αυτής της αναγκαιότητας.

Η προστασία των συνόρων μας, που είναι ευρωπαϊκά, είναι ένα θέμα, που όπως σωστά επισημαίνετε, εμάς στην Ελλάδα μας απασχολούσε χρόνια, λόγω του δύστροπου γείτονα και τώρα, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν προσχωρήσει στη θέση μας, χώρες που συνορεύουν με την εμπόλεμη ζώνη και αισθάνονται τα σύνορά τους αφύλακτα.

Οι συνθήκες δηλαδή έχουν ωριμάσει για μια ενιαία Αμυντική Ευρωπαϊκή πολιτική, κατι μάλιστα που αποτελεί μια από τις βασικότερες προκλήσεις της επόμενης πενταετίας, αλλά για να επιτευχθεί απαιτούνται πλειοψηφίες.

Συζητάμε για ένα δόγμα, αποτρεπτικού χαρακτήρα, το οποίο θα προλαμβάνει και θα αποτρέπει την εκκίνηση νέων κρίσεων και συγκρούσεων από αναθεωρητικές δυνάμεις.Απαιτείται να έχουμε έναν ενιαίο ευρωπαϊκό αμυντικό βραχίονα, ο οποίος να περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός αντιαεροπορικού θόλου, όπως πρότειναν από κοινού ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ.

Γιατί αν δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη στους ευρωπαίους πολίτες,τι Ένωση είμαστε;

Η ανησυχία που υπάρχει σε πολλούς είναι ότι μετά τις ευρωεκλογές θα βγουν ενισχυμένα τα κόμματα στα δεξιά του πολιτικού χάρτη. Για την Κεντροδεξιά είναι "ταμπού" πλέον η συνεργασία με αυτά τα κόμματα π.χ. με το κόμμα της κ. Μελόνι ή με το κόμμα της κ. Λε Πεν; Και πόσο θα δυσκολέψει η συναίνεση σε μια σειρά κρίσιμων πολιτικών ζητημάτων;

Είναι γεγονός ότι η άνοδος ακραίων και λαϊκιστών μας ανησυχεί και μας προβληματίζει. Οπως επίσης είναι αλήθεια, ότι τα σοβαρά ζητήματα της ευρωπαϊκής ατζέντας θα απαιτήσουν κοινές ευρωπαϊκές λύσεις που μπορούν να επιτευχθούν με συμμαχίες.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, έχει ήδη καταρτίσει τις προτάσεις του για όλα τα σημαντικά θέματα της επόμενης περιόδου και είναι έτοιμο να συνομιλήσει με τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, τα οποία θα καθίσουν στο τραπέζι για να συνεννοηθούμε επι των προτάσεων αυτών.Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται το Συντηρητικό κόμμα,το ECR,στο οποίο ανήκει το κόμμα της κ.Μελόνι, ενώ στην κυβέρνησή της μετέχουν και στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Αντίθετα, με τις δυνάμεις της Ακροδεξιάς και συγκεκριμένα με το ID (Κοινοβουλευτική Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας), στο οποίο ανήκει το κόμμα της κ.Λεπέν και που η μοναδική τους πρόταση είναι έξω από την Ευρώπη,δεν υπάρχει κανένας κοινός τόπος για επικοινωνία.

Ειδήσεις σήμερα:

«Πώς μπορεί να εξαφανιστεί κανείς από προσώπου γης;» - Αγωνία για τον παρουσιαστή του BBC στη Σύμη

H Σάλμα Χάγιεκ φωτογραφήθηκε στα 57 της με μαγιό, σε ίδια πόζα με το 1999 και αποθεώθηκε

Τέλος από το Περιστέρι ο Βασίλης Σπανούλης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr